ΔΙΑΒΑΣΤΕ

6/recent/ticker-posts

Εμπιστοσύνη

 

Τι σημαίνει εμπιστοσύνη;

Η εμπιστοσύνη είναι μία από τις πολλές κοινωνικές δομές , ένα στοιχείο της κοινωνικής πραγματικότητας. Η εμπιστοσύνη σε κάποιο πρόσωπο,  δηλώνει ότι έχουμε την πεποίθησή  ότι είναι ειλικρινείς και φερέγγυος και ότι δεν έχει καμία πρόθεση  να μας βλάψει. Όταν υπάρχει εμπιστοσύνη ανάμεσα στους ανθρώπους, τότε κυριαρχεί το αίσθημα της ασφάλειας.



Η εμπιστοσύνη δομείτε από την οικογενειακό περιβάλλον και όσο μεγαλώνουμε επεκτείνετε και σε άλλους τομείς της ζωής μας. Σύμφωνα με τον ψυχαναλυτή Erik Erikson, η ανάπτυξη της βασικής εμπιστοσύνης είναι η πρώτη ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του ανθρώπου. Οι βάσεις της εμπιστοσύνης μπαίνουν ή όχι κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων χρόνων της ζωής του ανθρώπου.

 

Η επιτυχία οδηγεί σε συναισθήματα ασφάλειας, εμπιστοσύνης και αισιοδοξίας, ενώ η αποτυχία οδηγεί σε έναν προσανατολισμό της ανασφάλειας και δυσπιστίας που ενδεχομένως, οδηγούν σε προβληματικές σχέσεις.

Πώς μπορώ να οικοδομήσω αμοιβαία εμπιστοσύνη σε μια σχέση;

Η οικοδόμηση της εμπιστοσύνης μέσα σε μια υγιή σχέση, είναι κάτι που συμβαίνει σταδιακά. Πώς να ξέρουμε αν πρέπει να εμπιστευτούμε κάποιον; Αυτό μπορεί να είναι μια δύσκολη ερώτηση, ιδιαίτερα στην αρχή μιας σχέσης. Συνήθως εμπιστευόμαστε το  ένστικτό μας για ένα άτομο και ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρεται με την πάροδο του χρόνου, είναι δύο σημαντικοί παράγοντες που καθορίζουν το αποτέλεσμα.

Φυσικά, για μια υγιή σχέση η εμπιστοσύνη είναι ένα βασικό συστατικό. Όταν μέσα σε μια σχέση επικρατεί εμπιστοσύνη ανοίγουν οι δρόμοι της εξέλιξης και της δημιουργίας. Η εμπιστοσύνη είναι μια συνθήκη που δημιουργείται μόνο όταν το επιθυμούν όλα τα πρόσωπα που σχετίζονται. Η οικοδόμηση της εμπιστοσύνης απαιτεί αμοιβαία δέσμευση.

 

10 Συναρπαστικές ιδιότητες που βιώνουμε όταν στην σχέση μας επικρατεί η εμπιστοσύνη:

Αξιοπιστία:

Έχοντας εμπιστοσύνη στο βαθύτερο επίπεδο της σχέσης μας, με τον σύντροφο μας, σημαίνει ότι γνωρίζουμε ότι είναι το μόνο άτομο στον κόσμο που “καλύπτει την πλάτη μας”. Σε αυτό το πρόσωπο μπορούμε να βασιστούμε και θα είναι πάντα εκεί για μας.

Ειλικρίνεια:

 

 Η εμπιστοσύνη στη σχέση μας δηλώνει ότι μπορούμε να πιστέψουμε τον σύντροφο μας και γνωρίζουμε ότι αυτό που μας λέει είναι ειλικρινές και αληθινό. Δεν υπάρχει κρυφή ατζέντα ή αμφίβολες προθέσεις. Αυτό είναι ένα υπέροχο συναίσθημα όταν δεν χρειάζεται ποτέ να αμφιβάλλουμε για το σύντροφό μας.

Πίστη:

 Ένας πραγματικός δεσμός εμπιστοσύνης εμπεριέχει τη γνώση ότι ο σύντροφός μας θα είναι πιστός. Όχι μόνο σε θέματα σχέσεων, αλλά με κάθε τρόπο. Είναι φυσικό οι σκέψεις, οι ενέργειές και οι αποφάσεις του ενός θα επηρεάσουν άμεσα τον άλλον και τη σχέση τους. 

Ελευθερία:

 Η εμπιστοσύνη στη σχέση μας φέρνει την ελευθερία. Εμπιστευόμαστε πλήρως τον εαυτό μας, οπότε και οι δύο έχουμε την ελευθερία να πούμε ή να κάνουμε ότι αισθανόμαστε. Ο σύντροφός μας θέλει να εκφράζουμε την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας  και εμείς θέλουμε το ίδιο για αυτόν. Αυτό είναι ένα πολύ χαλαρωτικό συναίσθημα.

 

Σεξουαλική εκπλήρωση:

 Έχοντας εμπιστοσύνη θα αποκτήσουμε μακροπρόθεσμη σεξουαλική εκπλήρωση, στη σχέση μας. Μπορούμε να εμπιστευτούμε τον σύντροφό μας ώστε να εκφράσουμε όλες τις σεξουαλικές μας ανάγκες και επιθυμίες χωρίς φόβο. Αυτό μπορεί να είναι εξαιρετικά ερωτικό και συναρπαστικό.

Αυθεντικότητα:

 Η εμπιστοσύνη μας επιτρέπει να είμαστε αυθεντικοί  και να προβάλουμε τον αληθινό μας εαυτό στον σύντροφό μας. Χωρίς να χρειάζεται να υποδυόμαστε κάποιο ρόλο. Μπορούμε να μιλήσουμε για οτιδήποτε και να μοιραστούμε τα βαθύτερα μέρη του εαυτού μας. Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα δώρα της ζωής.

Εμπιστοσύνη: 

 Η γνώση ότι έχουμε έναν αξιόπιστο σύντροφο, μας επιτρέπει να ζούμε με σιγουριά, τη ζωή μας. Νοιώθουμε  σίγουροι για ότι και να γίνει. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει κάποιος να μας υποστηρίξει έστω και αν αποτύχουμε. Ξέρουμε ότι ο σύντροφος μας είναι εκεί για να μας βοηθήσει .

Υπομονή:

 Όταν έχουμε έναν βαθύ δεσμό εμπιστοσύνης στη σχέση μας, τότε είμαστε υπομονετικοί ο ένας με τον άλλον. Ξέρουμε ότι κανείς δεν είναι τέλειος και ότι όλοι έχουμε ελαττώματα. Όλοι  κάνουμε λάθη και μερικές φορές κάνουμε και κακές επιλογές. Καθώς αγωνιζόμαστε μέσα από προσωπικές προκλήσεις για την ανάπτυξη του εαυτού μας, είναι πράγματι ανεκτίμητο να υπάρχει ένας άνθρωπος που μας αντέχει.

Συγχώρεση:

 

Η εμπιστοσύνη φέρνει τη συγχώρεση. Όταν εμπιστεύεται ο ένας τον άλλον, σε μια διαφωνία δεν τελειώνει μια σχέση. Εργαζόμαστε μέσα από τις προκλήσεις μας, συγχωρούμε ο ένας τον άλλο και προχωράμε.

Μακροζωία:

Τα  ζευγάρια που έχουν βαθύ δεσμό εμπιστοσύνης μεταξύ τους είναι πιο πιθανό να έχουν μια μακροχρόνια αγάπη. Όλα τα χαρακτηριστικά που αναφέρονται παραπάνω μας επιτρέπουν να κοιτάξουμε το μέλλον. Να οικοδομήσουμε μια διαρκή ανταποδοτική σχέση γεμάτη με αγάπη και ευτυχία.

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια