ΔΙΑΒΑΣΤΕ

6/recent/ticker-posts

Το αξεπέραστο ηρωικό ανάστημα της Ελληνίδας

 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το πνεύμα του Φιλελληνισμού και το αξεπέραστο ηρωικό ανάστημα της Ελληνίδας στα χρόνια της Επανάστασης του 1821 αναδύεται με τον πιο δηλωτικό τρόπο μέσα από τα αριστουργήματα της περίφημης Συλλογής του Μιχάλη και της Δήμητρας Βαρκαράκη. Πρόκειται για έργα που μας διδάσκουν την ιστορία μας, τον πόνο και τον ηρωισμό της γυναίκας, άλλοτε ως μάνα και άλλοτε ως σύμβολο θυσίας. 






Έτσι, από τα περίφημα έργα "Η Ελληνίδα μάνα με το νεκρό παιδί της" στο πρώτο μισό του 19ου αιώνα και την "Αρπαγή Ελληνίδας" του Louise Vallot έως τις "Ελληνίδες που προσεύχονται στην Παναγιά για να τις προστατεύσει στη διάρκεια μιας μάχης" του Ary Scheffer και τις "Σουλιώτισες στη Μάχη" που αποδίδεται στον Κωνσταντίνο Ιατρά, αποκαλύπτουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο της γυναίκας του 1821.

Όπως επισημαίνει η επιμελήτρια της έκθεσης, Φανή Μαρία Τσιγκάκου, "Ο Φιλελληνισμός, δηλαδή η έμπρακτη ή συναισθηματική συμπαράσταση προς τους αγωνιζόμενους Έλληνες, εκδηλώθηκε με διάφορες μορφές: με την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας, την κάθοδο εθελοντών, τη συνεισφορά θρησκευτικών ή φιλανθρωπικών οργανώσεων, προπαγανδιστικά άρθρα στον τύπο καθώς και με μια πληθώρα έργων τέχνης και κάθε είδους καλλιτεχνημάτων. Επίσης, με τη συμβολή σημαντικών προσωπικοτήτων του πνευματικού κόσμου, όπως οι Goethe, Holderlin, Chateaubriand, Hugo, Shelley και Byron, ο οποίος πέθανε στο Μεσολόγγι το 1824.

Ο εικαστικός Φιλελληνισμός έφερε στο προσκήνιο μια πλούσια παραγωγή έργων φιλοτεχνημένων από ρομαντικούς, Ευρωπαίους καλλιτέχνες, Γάλλους,κυρίως, Άγγλους, Ιταλούς, Γερμανούς. Κατ’ εξοχήν "Φιλέλληνας ζωγράφος" θεωρείται ο Eugene Delacroix, o οποίος έχοντας ως πηγή έμπνευσης τα ποιήματα του Byron φιλοτέχνησε εμβληματικές παραστάσεις, που θεωρήθηκαν φιλελληνικά μανιφέστα. Το φιλελληνικό ρεπερτόριο αναπτύχθηκε γύρω από ιστορικά πρόσωπα και γεγονότα, καθώς και από τη φρίκη και τα δεινά του πολέμου για τον άμαχο πληθυσμό".

Επιμέλεια έκθεσης: Φανή Μαρία Τσιγκάκου

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 
1 Χώρος στην περιοχή ΑΘΗΝΑ
ΔΕΥΤΕΡΑ10:00 - 18:00
ΤΡΙΤΗ10:00 - 18:00
ΤΕΤΑΡΤΗ10:00 - 18:00
ΠΕΜΠΤΗ10:00 - 20:00
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ10:00 - 18:00
ΣΑΒΒΑΤΟ10:00 - 18:00
ΚΥΡΙΑΚΗ10:00 - 18:00

23 Μαρτίου 2021 - 3 Οκτωβρίου 2021



πηγη: www.artandlife.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια