ΔΙΑΒΑΣΤΕ

6/recent/ticker-posts

Ψυχική υγεία: Ψυχολογικές θεωρίες της αγάπης

 Η αγάπη είναι ένα βασικό ανθρώπινο συναίσθημα, αλλά η κατανόηση του πώς και γιατί συμβαίνει δεν είναι απαραίτητα εύκολη. Στην πραγματικότητα, για πολύ καιρό, πολλοί άνθρωποι υπαινίχθηκαν ότι η αγάπη ήταν απλά κάτι πολύ πρωτόγονο, μυστηριώδες και πνευματικό για να μπορέσει η επιστήμη να καταλάβει πλήρως.  Ακολουθούν κάποιες από τις κύριες θεωρίες που προτείνονται για να εξηγήσουν την αγάπη και άλλα συναισθηματικά δεσμά. Ο ψυχολόγος Zick Rubin πρότεινε ότι η ρομαντική αγάπη1 αποτελείται από τρία στοιχεία:

  • Δέσιμο
  • Φροντίδα
  • Οικειότητα

Συμπόνια αντί παθιασμένου έρωτα. Σύμφωνα με την ψυχολόγο Elaine Hatfield και τους συναδέλφους της, υπάρχουν δύο βασικοί τύποι αγάπης:

  • Συμπονετική αγάπη
  • Παθιασμένη αγάπη

Η συμπονετική αγάπη χαρακτηρίζεται από αμοιβαίο σεβασμό, δέσιμο, αγάπη και εμπιστοσύνη και -συνήθως- αναπτύσσεται από αισθήματα αμοιβαίας κατανόησης και κοινού σεβασμού για τον άλλο. Η παθιασμένη αγάπη χαρακτηρίζεται από έντονα συναισθήματα, σεξουαλική έλξη, άγχος και στοργή. Όταν αυτά τα έντονα συναισθήματα είναι αμοιβαία, οι άνθρωποι αισθάνονται ενθουσιασμένοι και ικανοποιημένοι. Η μη αμοιβαία αγάπη οδηγεί σε αισθήματα απελπισίας και απόγνωσης. Η παθιασμένη αγάπη είναι παροδική, συνήθως διαρκεί από 6 έως 3 χρόνια περίπου.  Το μοντέλο αγάπης του τροχού χρωμάτων. Στο βιβλίο του το 1973 Τα Χρώματα της Αγάπης, ο ψυχολόγος Τζον Λι συνέκρινε τα στυλ της αγάπης με το δίσκο χρωμάτων. Όπως υπάρχουν τρία βασικά χρώματα, ο Λι πρότεινε ότι υπάρχουν τρία βασικά στυλ αγάπης. Αυτοί οι τρεις τρόποι αγάπης είναι: Eros: Αγάπη για ένα ιδανικό άτομο, Ludos: Η αγάπη ως παιχνίδι, Storge: Αγάπη ως φιλία.

Τριγωνική Θεωρία της Αγάπης. Διαφορετικοί συνδυασμοί αυτών των τριών συστατικών έχουν ως αποτέλεσμα διαφορετικούς τύπους αγάπης. Για παράδειγμα, ο συνδυασμός της οικειότητας και της δέσμευσης οδηγεί σε συμπονετική αγάπη, ενώ ο συνδυασμός πάθους και οικειότητας οδηγεί σε ρομαντική αγάπη. Σύμφωνα με τον Sternberg, οι σχέσεις που βασίζονται σε δύο ή περισσότερα στοιχεία είναι πιο διαρκείς από αυτές που βασίζονται σε ένα μόνο συστατικό στοιχείο. Ο Sternberg χρησιμοποιεί τον όρο καταλυτική αγάπη για να περιγράψει τον συνδυασμό οικειότητας, πάθους και δέσμευσης. Αν και αυτός ο τύπος αγάπης είναι ο ισχυρότερος και πιο ανθεκτικός, ο Στέρνμπεργκ προτείνει ότι αυτός ο τύπος αγάπης είναι σπάνιος.

ΠΗΓΗ:tromaktiko.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια