ΔΙΑΒΑΣΤΕ

6/recent/ticker-posts

Πως η διατροφή επηρεάζει την ψυχική μας υγεία

 Η ψυχική μας υγεία όπως και η σωματική επηρεάζεται από τη διατροφή μας. Οι διατροφικές μας συνήθειες καθορίζουν το πόσο καλά ο εγκέφαλος εκτελεί τα καθήκοντά του. Η ψυχική μας υγεία μας βοηθά να παίρνουμε σωστές αποφάσεις, να σκεφτόμαστε και να λειτουργούμε στην καθημερινότητά μας με γνώμονα τη λογική. 



Έρευνες έχουν καταδείξει ότι η έλλειψη θρεπτικών συστατικών από τη διατροφή μας έχει ως αποτέλεσμα τις διατροφικές διαταραχές που επηρεάζουν άμεσα την ψυχική μας υγεία. Οι διατροφικοί παράγοντες έχει αποδειχθεί ότι σχετίζονται με την κατάθλιψη, την παχυσαρκία και τον σακχαρώδη διαβήτη. Η υγιεινή διατροφή η οποία είναι πλούσια σε τρόφιμα όπως το ελαιόλαδο, τα ψάρια, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, τα πουλερικά και τα γαλακτοκομικά αποτρέπουν τον οργανισμό τόσο από παθολογικές ασθένειες όσο και από ψυχικές όπως η κατάθλιψη.

Η κατάθλιψη θεωρείται μια από τις πιο συνηθισμένες ψυχικές ασθένειες που προσβάλει μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Υπολογίζεται ότι ένας στους πέντε θα εκδηλώσει κάποια μορφή κατάθλιψης έστω και μια φορά στη ζωή του. Οι αλλαγές στη διατροφή μπορούν να βοηθήσουν στην καλυτέρευση της νόσου, σε συνδυασμό πάντα με τη θεραπεία που θα προτείνει ο ειδικός γιατρός.

Το junk food είναι ιδιαίτερα επιβλαβές για την υγεία. Η κατανάλωση τροφών με πολλά λίπη και ζάχαρη και η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών οδηγούν σε χρόνια φλεγμονή όλου του σώματος η οποία έχει επιπτώσεις στον οργανισμό και μπορεί να επηρεάσει και την ψυχική υγεία μεταφέροντας φλεγμονώδη μόρια στον εγκέφαλο.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το έντερό μας συνδέεται με τον εγκέφαλό μας και τον επηρεάζει.

Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώσει την φλεγμονή στο σώμα και έχει αποδειχθεί ότι σχετίζεται με τον μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης και άνοιας.

Ένας σωστά και υγιεινά ταϊσμένος εγκέφαλος είναι σε θέση να σκέφτεται σωστά και να παίρνει σωστές αποφάσεις.

Θα πρέπει λοιπόν να τροφοδοτήσουμε τον εγκέφαλό μας με υγιεινές τροφές για να μπορεί να επεξεργάζεται καλύτερα τα πράγματα και να μπορεί επίσης να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της καθημερινότητας.

Πηγή: vdiet.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια