ΔΙΑΒΑΣΤΕ

6/recent/ticker-posts

Εκδηλώσεις για τα «γενέθλια» του εξερευνητή της ψυχής

 ΒΕΡΟΛΙΝΟ, ΜΑΡΤΙΟΣ.

Αν το ξύλο βγήκε από τον Παράδεισο δεν είναι αποδεδειγμένο. Στο τραγούδι όμως είχε ανέκαθεν σταθερή θέση. «Batti, batti, o bel Massetto» (Χτύπα με, χτύπα με, ωραίε Μασέτο) λέει σε μια στιγμή η Τσερλίνα στον αγαπημένο της Μασέτο στην όπερα «Ντον Τζιοβάνι» του Μότσαρτ. Εκείνος δεν ανταποκρίνεται σε αυτό, δείχνει όμως ότι, αν χρειασθεί, έχει το ελεύθερον να πράξει το δέον. Μαζοχισμός, καταναγκασμός ή γενικό τραλαλά; H απάντηση θα δοθεί το προσεχές φθινόπωρο σε συμπόσιο στη Βιέννη, που διοργανώνει το Ιδρυμα Σίγκμουντ Φρόιντ, με θέμα: «H συνειδητή και ασυνείδητη δυναμική των ηρώων της όπερας στο φως της ψυχανάλυσης». H εκδήλωση αυτή είναι και η μοναδική στην οποία τέμνονται οι δρόμοι των δύο μεγάλων τιμώμενων ανδρών του 2006, που γιορτάζουν «στρογγυλά» γενέθλια: του Μότσαρτ (250) και του Φρόιντ (150). Ο πρώτος μονοπώλησε το ενδιαφέρον στην αρχή της χρονιάς, ο δεύτερος θα κάνει το ίδιο στα μέσα του χρόνου, με αποκορύφωμα την ημέρα των γενεθλίων του, στις 6 Μαΐου. Παραθέτουμε μερικές από τις εκδηλώσεις που θα γίνουν σε όλον τον κόσμο:  Πρίμπορ (Τσεχία) Από εδώ κατάγεται ο Φρόιντ. Και εδώ επίσης (6-8 Μαΐου) θα γίνει διεθνές συνέδριο για την ψυχανάλυση, και δη στο σπίτι όπου γεννήθηκε ο ιδρυτής της. Το σπίτι αυτό, που ήταν τελευταία σαλόνι για μασάζ, αγοράστηκε προσφάτως αντί 135.000 και αναπαλαιώνεται τώρα βάσει ιστορικών ντοκουμέντων (σχέδια, φωτογραφίες κ.ά.).  Βιέννη  15 Μαρτίου 2006: «Οι γυναίκες του Φρόιντ – ασθενείς, συνεργάτιδες, έμπιστες». Για ερωμένες δεν γίνεται λόγος – ως ιδιώτης, ο θεμελιωτής της σεξολογίας ήταν εντελώς πουριτανός.

Απρίλιος 2006: Συμπόσιο με θέμα «Ψυχανάλυση και πολιτική. Τρομοκρατία, ψυχική παλινδρόμηση και βία – δυνατότητες λύσης;».

5 Μαΐου – 5 Νοεμβρίου: «Το ντιβάνι – Πώς σκέφτεται κανείς όταν είναι ξαπλωμένος». Εκθεση το Μουσείο Σίγκμουντ Φρόιντ στην οδό Berggasse 19, όπου ήταν η οικία και το ιατρείο του.

Πράγα Διαγωνισμός καλλιτεχνών του ντιζάιν με θέμα το ντιβάνι – επάνω στο οποίο, ως γνωστόν, ξάπλωναν οι αναλυόμενοι του Φρόιντ. Το πρωτότυπο βρίσκεται σήμερα στο Λονδίνο.

Κωνσταντινούπολη «Ο Φρόιντ στο Οτομάνε». Εγκατάσταση και ανάγνωση κειμένων που παίζουν με τη διπλή έννοια του όρου «Οτομάνε»: Οθωμανός και το είδος ντιβανιού που είχε ο Φρόιντ.

Βουδαπέστη 6 Μαΐου: «Ο Φρόιντ στα λουτρά». Ενα ψυχαναλυτικό βάπτισμα σε τρεις πράξεις. Ανάγνωση του έργου «Ερμηνεία του ονείρου» σε τρία λαϊκά λουτρά της πόλης. Συνεντεύξεις με λουομένους.

Βερόνα 10 Μαΐου: «Το πάθος του Φρόιντ και του Σινόπολι για την αρχαιολογία».

Ρώμη  24 Μαΐου: «H σχέση Φρόιντ – Μάλερ», με μουσικά παραδείγματα.

Αμστερνταμ  Οκτώβριος: «H νύχτα του ονείρου», με ταινίες και διαλέξεις.

Βερολίνο  6 Μαΐου: Ανάγνωση έργων του Φρόιντ στην πλατεία Μπέμπελπλατς, όπου οι ναζιστές είχαν κάψει βιβλία – μεταξύ άλλων, και δικά του.

Τεχεράνη  Σεμινάριο με θέμα «Το έργο του Φρόιντ».

Λονδίνο  5 Μαΐου: «Turned to stone», εγκατάσταση με θέμα τη «φωτοφοβία», ή «νευρωσική τύφλωση» στο Ινστιτούτο Φρόιντ.

Ανόι  Παρουσίαση της βιετναμικής μετάφρασης «Ερμηνεία του ονείρου».

Πρετόρια  «H ηδονή του θεάματος: Το φιλμ και η ψυχανάλυση», σειρά προβολών.


Νέα Υόρκη  
Απρίλιος – Ιούνιος 2006: «Καρικατούρες για την ψυχανάλυση», έκθεση στο Museum of the City. 6-8 Μαΐου: Ρεσιτάλ τραγουδιού με θέμα το «όνειρο», την «ψυχή» και το «χιούμορ», στο Culture Forum. 

Κλίβελαντ, Οχάιο  3 Σεπτεμβρίου – 15 Οκτωβρίου 2006: «Κρυμμένες εικόνες. H αρχαιολογία του υποσυνειδήτου, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι». Εκθεση στην CSU Gallery.

Αθήνα  Φθινόπωρο του 2006: Συμπόσιο με θέμα «Ψυχανάλυση και ιδεολογία» στην αυστριακή πρεσβεία (υπό προετοιμασίαν).

Πηγή: vima.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια