ΔΙΑΒΑΣΤΕ

6/recent/ticker-posts

Άγχος και stress

Είναι πλέον κοινό μυστικό ότι μετά από μια χρονιά κοινωνικής αποστασιοποίησης και πολλών μέτρων προστασίας, η συλλογική μας ψυχική υγεία υποφέρει. Η Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρία αποκάλυψε ότι το 78% των Αμερικανών νιώθει ότι η πανδημία συνιστά σημαντική πηγή άγχους. Σχεδόν τα δύο τρίτα των Αμερικανών δηλώνουν ότι μέρος του άγχους τους προέρχεται από την αβεβαιότητα, σύμφωνα με την ίδια έρευνα. Πάνω από ένα χρόνο μετά την εμφάνιση του COVID-19, παραμένει πολύτιμη για εμάς η αυτοφροντίδα και η διατήρηση της ψυχικής μας υγείας.

Τι είναι το στρες;

Ως αντίδραση του οργανισμού στην καταπολέμηση του φόβου, το στρες είναι ένα φυσικό και αναπόφευκτο κομμάτι της ζωής. Σε μικρότερες δόσεις, το στρες μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για αλλαγή, κάνοντας τους ανθρώπους πιο ανεκτικούς στη δυσφορία και βοηθώντας τους να γίνουν συναισθηματικά ανθεκτικοί. Όταν ένα άτομο αισθάνεται στρεσαρισμένο, μπορεί να βιώνει αγωνιώδεις σκέψεις και να εμφανίζει μυϊκή ένταση και γρήγορη αναπνοή. Επειδή αυτή η φυσιολογική αντίδραση καθιστά τους ανθρώπους καλύτερα εξοπλισμένους να προστατεύονται από κινδύνους, το στρες μπορεί να είναι ευεργετικό όταν προκαλείται σε μέτρια επίπεδα.

Αντίθετα, το μακροχρόνιο στρες μπορεί να βλάψει το σώμα και το νου, προκαλώντας διαταραχές του ύπνου, αποδυναμώνοντας το ανοσοποιητικό σύστημα και συμβάλλοντας ακόμη και στην εμφάνιση χρόνιων ασθενειών, όπως καρδιακές παθήσεις, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, υψηλή αρτηριακή πίεση και ψυχικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένων των αγχωδών διαταραχών.

Τι είναι η αγχώδης διαταραχή;

Η αγχώδης διαταραχή είναι μια διαγνώσιμη κατάσταση ψυχικής υγείας που διακρίνεται από συνεχή συναισθήματα φόβου ή έντασης. Υπάρχουν διάφοροι βαθμοί άγχους και ορισμένες μορφές συνοδεύονται από συμπτώματα που διαταράσσουν τη ζωή και λειτουργικότητα του ατόμου, όπως κρίσεις πανικού ή ψυχαναγκαστική συμπεριφορά. Οι αγχώδεις διαταραχές συχνά συνυπάρχουν με άλλες διαταραχές ψυχικής υγείας ή χρήσης ουσιών.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο στρες και την αγχώδη διαταραχή;

Δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι που βιώνουν στρες αγχώδη διαταραχή, η οποία είναι μια πιο σοβαρή κατάσταση που μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Το στρες όμως αποτελεί σύμπτωμα της Γενικευμένης Αγχώδους Διαταραχής (GAD). Σε αντίθεση με το στρες, το άγχος μπορεί να είναι μια συνεχής κατάσταση του νου. Ένα στρεσαρισμένο άτομο μπορεί να βιώνει φευγαλέες στιγμές ανησυχίας, ενώ ένα άτομο με άγχος βιώνει συνήθως συμπτώματα για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους.

Είναι ζωτικής σημασίας η έγκαιρη αντιμετώπιση του άγχους, καθώς οι αγχώδεις διαταραχές μπορεί να προκαλέσουν «χιονοστιβάδα» επιδράσεων στη ζωή ενός ατόμου, οδηγώντας ενδεχομένως σε άλλες καταστάσεις, όπως η κατάθλιψη ή η διαταραχή χρήσης ουσιών. Μια μελέτη των Psychiatric Times διαπίστωσε ότι οι αγχώδεις διαταραχές οδήγησαν σε εθισμό στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά σε τουλάχιστον 75 τοις εκατό των περιπτώσεων συννοσηρότητας.

Για κάποιον που πάσχει από άγχος, οι αρνητικές σκέψεις μπορεί να συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου, με αποτέλεσμα οι πάσχοντες να προσκολλώνται σε έναν παράγοντα πυροδότησης πριν σκεφτούν μια άλλη πηγή ανησυχίας. Τα άτομα με αγχώδη διαταραχή μπορεί να αισθάνονται στρεσαρισμένα για καθημερινές υποχρεώσεις, ενώ τα άτομα που έχουν μόνο στρες μπορεί να αισθάνονται ανησυχία για τις προθεσμίες μεμονωμένων εργασιών, όπως για ένα συγκεκριμένο project στην εργασία, μια σχολική εργασία ή για επερχόμενη χειρουργική επέμβαση ενός αγαπημένου προσώπου.

Ενώ το στρες μπορεί να μην διαταράσσει τις καθημερινές δραστηριότητες ενός ατόμου, η αγχώδης διαταραχή μπορεί να εμποδίσει την ικανότητα ενός ατόμου να λειτουργήσει στην εργασία του ή στην αλληλεπίδρασή του με τους άλλους, καθιστώντας τους πάσχοντες πολύ απασχολημένους νοητικά για να μπορούν να επικεντρωθούν σε συνηθισμένες εργασίες. Αν και πολλοί άνθρωποι που έχουν στρες δεν χρειάζονται θεραπεία, συνιστάται σε όσους παλεύουν με το άγχος να αναζητήσουν κάποια μορφή κλινικής θεραπείας, όπως η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία, ή, αν κριθεί απαραίτητο, φαρμακευτική αγωγή.

Τι είναι το άγχος της επανεκκίνησης;

Το άγχος μπορεί να πάρει διάφορες μορφές, αλλά καθώς ο κόσμος ξανανοίγει μετά την αντιμετώπιση της πανδημίας για πάνω από ένα χρόνο, κάποιοι παλεύουν ιδιαίτερα με το άγχος της επανεκκίνησης, το οποίο έχει επίσης ονομαστεί FOGO (φόβος εξόδου). Το άγχος επανεκκίνησης είναι ένας νεότερος όρος που επινοήθηκε από τους επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου ως αποτέλεσμα του αποκλεισμού που προκλήθηκε από τον κορονοϊό και των φόβων που έχουν πολλοί άνθρωποι σχετικά με την αναπροσαρμογή στην “κανονική” ζωή.

Δεν είμαστε ακόμη όλοι στην ίδια σελίδα- χρειάζεται να επιδείξουμε συμπόνια σε όσους φοβούνται ακόμη να επανέλθουν στην “κανονική” ρουτίνα τους. Η χώρα έχει περάσει ένα συλλογικό τραύμα, και ο καθένας θα έχει διαφορετικές αντιδράσεις καθώς πλησιάζουμε σε έναν άλλο τρόπο ζωής.

Όσοι έχουν χάσει αγαπημένα πρόσωπα από τον COVID-19 ή έχουν υποφέρει προσωπικά από τον ιό, για παράδειγμα, μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να προσαρμοστούν, μαζί με εκείνους που δεν έχουν απομακρυνθεί από το σπίτι τους από ανησυχία εξαιτίας των κινδύνων που σχετίζονται με τον ίδιο τον ιό. Όπως και με άλλες αγχώδεις διαταραχές, απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας εάν το άγχος επανεκκίνησης προκαλεί έντονο/υπερβολικό άγχος ή παρεμβαίνει στην καθημερινή σας ζωή.


Πηγή: https://enallaktikidrasi.com, www.psychologytoday.com/intl/blog/addiction-recovery/202105/the-difference-between-stress-and-anxiety-disorder 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια