ΔΙΑΒΑΣΤΕ

6/recent/ticker-posts

Τα λόγια και οι πράξεις των ανθρώπων μπορούν πραγματικά να διαμορφώσουν τον εγκέφαλό σας — ένας νευροεπιστήμονας εξηγεί πώς - Lisa Feldman Barrett PhD

 Οι άνθρωποι είμαστε κοινωνικό είδος. Ζούμε σε ομάδες. Φροντίζουμε ο ένας τον άλλον. Χτίζουμε πολιτισμούς.

Η ικανότητά μας να συνεργαζόμαστε είναι ένα σημαντικό προσαρμοστικό πλεονέκτημα. Μας επέτρεψε να αποικίσουμε σχεδόν κάθε βιότοπο στη Γη και να ευδοκιμήσουμε σε περισσότερα κλίματα από οποιοδήποτε άλλο ζώο, ίσως εκτός από βακτήρια.



Μέρος του να είμαστε κοινωνικό είδος, αποδεικνύεται, από το ότι ρυθμίζουμε ο ένας τις σωματικές δυνάμεις και λειτουργίες του άλλου, δηλ. τους τρόπους με τους οποίους ο εγκέφαλός μας διαχειρίζεται τους σωματικούς πόρους που χρησιμοποιούμε καθημερινά. Για όλη μας τη ζωή, και ασυνείδητα, κάνουμε "καταθέσεις" στο σύνολο λειτουργιών και δυνάμεων του σώματος άλλων ανθρώπων, καθώς και "αναλήψεις", και άλλοι κάνουν το ίδιο για εσάς. Αυτό έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, καθώς και βαθιές συνέπειες για το πώς ζούμε τη ζωή μας.

Πώς οι άνθρωποι γύρω σας επηρεάζουν το σύνολο των λειτουργειών του σώματός σας και πώς επανασυνδέουν τον εγκέφαλο του ενήλικα; Ο εγκέφαλός σας ανανεώνει την καλωδίωση μετά από νέες εμπειρίες, μια διαδικασία που ονομάζεται πλαστικότητα. Τα μικροσκοπικά μέρη των νευρώνων σας αλλάζουν σταδιακά κάθε μέρα. Οι δενδρίτες που μοιάζουν με κλαδιά γίνονται πιο θαμνώδεις και οι σχετικές νευρικές συνδέσεις τους γίνονται πιο αποτελεσματικές. Σιγά σιγά, ο εγκέφαλός σας συντονίζεται και κλαδεύεται καθώς αλληλεπιδράτε με τους άλλους.

Μερικοί εγκέφαλοι είναι πιο προσεκτικοί στους ανθρώπους γύρω τους και άλλοι λιγότερο. Τελικά, η οικογένειά σας, οι φίλοι, οι γείτονες και ακόμη και οι ξένοι συμβάλλουν στη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου σας και βοηθούν τον εγκέφαλό σας να κρατά το σώμα σας δραστήριο.

Αυτή η από κοινού ρύθμιση έχει μετρήσιμα αποτελέσματα. Όταν βρίσκεστε με κάποιον που σας ενδιαφέρει, η αναπνοή σας μπορεί να συγχρονιστεί, όπως και ο χτύπος της καρδιάς σας — είτε είστε σε περιστασιακή συζήτηση είτε σε έντονους καυγάδες. Αυτό το είδος φυσικής σύνδεσης συμβαίνει μεταξύ βρεφών και φροντιστών, θεραπευτών και πελατών, ακόμη και ατόμων που παρακολουθούν μαθήματα γιόγκα ή τραγουδούν μαζί σε μια χορωδία.

Προσαρμόζουμε επίσης ο ένας τον συγχρονισμό του σώματος του άλλου με τις πράξεις μας. Αν υψώνετε τη φωνή σας ή απλώς το φρύδι σας, μπορείτε να επηρεάσετε αυτό που συμβαίνει μέσα στο σώμα άλλων ανθρώπων, όπως ο καρδιακός ρυθμός ή οι χημικές ουσίες που μεταφέρονται στην κυκλοφορία του αίματός τους. Εάν ένα αγαπημένο σας πρόσωπο πονάει, μπορείτε να μειώσετε τον πόνο του απλά κρατώντας του το χέρι.

Το να είμαστε κοινωνικό είδος έχει κάθε είδους πλεονεκτήματα για εμάς τους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι ζούμε περισσότερο εάν έχουμε στενές, υποστηρικτικές σχέσεις με τους άλλους. Μελέτες δείχνουν ότι αν εσείς και ο σύντροφός σας νιώθετε ότι η σχέση σας είναι οικεία και φροντίδα, ότι ανταποκρίνεστε ο ένας στις ανάγκες του άλλου και ότι η ζωή φαίνεται ευχάριστη όταν είστε μαζί, είναι λιγότερο πιθανό να αρρωστήσετε και οι δύο.

Και αν είστε ήδη άρρωστος με μια σοβαρή ασθένεια, όπως καρκίνο ή καρδιακή νόσο, είναι πιο πιθανό να βελτιωθείτε. Αυτές οι μελέτες διεξήχθησαν σε παντρεμένα ζευγάρια, αλλά τα αποτελέσματα φαίνεται να ισχύουν και για τις στενές φιλίες και για τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων.

Γενικά το να είμαστε κοινωνικό είδος είναι καλό για εμάς, αλλά υπάρχουν και μειονεκτήματα. Επίσης, αρρωσταίνουμε και πεθαίνουμε νωρίτερα όταν νιώθουμε επίμονα μοναξιά — πιθανώς χρόνια νωρίτερα, με βάση τα δεδομένα. Χωρίς άλλους να βοηθούν στη ρύθμιση των λειτουργιών του σώματός μας, φέρουμε ένα επιπλέον βάρος μέσα μας.

Έχετε χάσει ποτέ κάποιον από έναν χωρισμό ή έναν θάνατο και να νιώσετε ότι είχατε χάσει ένα μέρος του εαυτού σας; Αυτό συμβαίνει επειδή το κάνατε - χάσατε μια πηγή διατήρησης των σωματικών σας συστημάτων σε ισορροπία.

Ένα εκπληκτικό μειονέκτημα του συνόλου των λειτουργιών του κοινού σώματος είναι ο αντίκτυπός του στην ενσυναίσθηση. Όταν έχετε ενσυναίσθηση για τους άλλους ανθρώπους, ο εγκέφαλός σας προβλέπει τι θα σκεφτούν, θα αισθανθούν και θα κάνουν. Όσο πιο οικείοι είναι οι άλλοι άνθρωποι για εσάς, τόσο πιο αποτελεσματικά ο εγκέφαλός σας προβλέπει τους εσωτερικούς τους αγώνες. Η όλη διαδικασία είναι φυσική, σαν να διαβάζεις το μυαλό κάποιου άλλου.

Αλλά υπάρχει μια πρόβλεψη - όταν οι άνθρωποι, σας είναι λιγότερο οικείοι- μπορεί να είναι πιο δύσκολο να συμπάσχετε. Ίσως χρειαστεί να μάθετε περισσότερα για το άτομο, μια επιπλέον προσπάθεια που μεταφράζεται σε περισσότερες αναλήψεις από το σύνολο των λειτουργιών του σώματός σας, κάτι που μπορεί να σας είναι δυσάρεστο. Αυτός μπορεί να είναι ένας λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι μερικές φορές αποτυγχάνουν να συμπάσχουν με αυτούς που φαίνονται διαφορετικοί ή πιστεύουν διαφορετικά πράγματα. Είναι μεταβολικά δαπανηρό για τον εγκέφαλό μας να αντιμετωπίζει πράγματα που είναι δύσκολο να προβλέψουμε.

Πολλοί άνθρωποι δημιουργούν τους λεγόμενους θαλάμους ηχούς, περιβάλλοντας τους εαυτούς τους με ειδήσεις και απόψεις που ενισχύουν αυτό που ήδη πιστεύουν — μειώνει το μεταβολικό κόστος και τη δυσάρεστη εκμάθηση κάτι καινούργιο. Δυστυχώς, μειώνει επίσης τις πιθανότητες να μάθει κάποιος κάτι που θα μπορούσε να αλλάξει τη γνώμη του.

Ρυθμίζουμε επίσης ο ένας τον άλλον με λόγια — μια ευγενική λέξη μπορεί να σας ηρεμήσει, όπως όταν ένας φίλος σας κάνει ένα κομπλιμέντο στο τέλος μιας δύσκολης μέρας. Και μια λέξη μίσους μπορεί να κάνει τον εγκέφαλό σας να προβλέψει την απειλή και να πλημμυρίσει το αίμα σας με ορμόνες, σπαταλώντας πολύτιμους πόρους την δύναμη του σώματός σας.

Η δύναμη των λέξεων πάνω στη βιολογία σας μπορεί να εκτείνεται σε μεγάλες αποστάσεις. Μπορώ να στείλω μήνυμα με τις λέξεις "Σ 'αγαπώ" από τις ΗΠΑ στη στενή μου φίλη στο Βέλγιο, και παρόλο που δεν μπορεί να ακούσει τη φωνή μου ή να δει το πρόσωπό μου, θα αλλάξω τον καρδιακό της ρυθμό, την αναπνοή και τον μεταβολισμό της.

Ή, κάποιος θα μπορούσε να σας στείλει μήνυμα με κάτι διφορούμενο όπως "Είναι η πόρτα σας κλειδωμένη;" και οι πιθανότητες είναι ότι θα επηρεάσει το νευρικό σας σύστημα με δυσάρεστο τρόπο.

Το νευρικό σας σύστημα μπορεί να διαταραχθεί όχι μόνο σε αποστάσεις, αλλά και σε αιώνες. Εάν έχετε παρηγορηθεί ποτέ από αρχαία κείμενα όπως η Βίβλος ή το Κοράνι, έχετε λάβει βοήθεια για την συνολική λειτουργία του σώματος από ανθρώπους που έχουν φύγει εδώ και καιρό.

Τα βιβλία, τα βίντεο και τα podcast μπορούν να σας ζεστάνουν ή να σας ανατριχιάσουν. Αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να μην διαρκέσουν πολύ, αλλά η έρευνα δείχνει ότι όλοι μπορούμε να τροποποιήσουμε ο ένας το νευρικό σύστημα του άλλου με απλά λόγια με πολύ σωματικούς τρόπους που ξεπερνούν αυτό που μπορεί να υποψιάζεστε.

Γιατί οι λέξεις που συναντάτε έχουν τόσο ευρεία επίδραση μέσα σας; Επειδή πολλές περιοχές του εγκεφάλου που επεξεργάζονται τη γλώσσα ελέγχουν επίσης το εσωτερικό του σώματός σας, συμπεριλαμβανομένων των κύριων οργάνων και συστημάτων που διαχειρίζονται την λειτουργία του σώματός σας.

Αυτές οι περιοχές του εγκεφάλου περιέχονται σε αυτό που οι επιστήμονες αποκαλούν «δίκτυο γλώσσας» και καθοδηγούν τον καρδιακό σας ρυθμό πάνω-κάτω. Προσαρμόζουν τη γλυκόζη που εισέρχεται στο αίμα σας για να τροφοδοτήσει τα κύτταρα σας. Αλλάζουν τη ροή των χημικών ουσιών που υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Η δύναμη των λέξεων δεν είναι μεταφορά. Σχετίζεται με την καλωδίωση του εγκεφάλου μας. Βλέπουμε παρόμοια καλωδίωση και σε άλλα ζώα. Για παράδειγμα, οι νευρώνες που είναι σημαντικοί για το τραγούδι των πουλιών ελέγχουν επίσης τα όργανα του σώματος ενός πουλιού.

Οι λέξεις, λοιπόν, είναι εργαλεία για τη ρύθμιση του ανθρώπινου σώματος. Τα λόγια των άλλων έχουν άμεση επίδραση στη δραστηριότητα του εγκεφάλου σας και στα σωματικά σας συστήματα, και τα λόγια σας έχουν την ίδια επίδραση στους άλλους ανθρώπους. Το αν στοχεύετε αυτό το αποτέλεσμα είναι άσχετο. Έτσι είμαστε καλωδιωμένοι.

Σημαίνει αυτό ότι τα λόγια μπορεί να είναι επιβλαβή για την υγεία σας; Σε μικρές δόσεις, όχι πραγματικά. Όταν κάποιος λέει πράγματα που δεν σας αρέσουν, σας προσβάλλει ή ακόμα και απειλεί τη σωματική σας ασφάλεια, μπορεί να αισθάνεστε απαίσια.

Το σύνολο των λειτουργιών του σώματός σας φορολογείται εκείνη τη στιγμή, αλλά δεν υπάρχει φυσική βλάβη στον εγκέφαλο ή το σώμα σας. Η καρδιά σας μπορεί να χτυπά δυνατά, η αρτηριακή σας πίεση μπορεί να αλλάξει, μπορεί να βγάζετε ιδρώτα, αλλά μετά το σώμα σας ανακάμπτει και ο εγκέφαλός σας μπορεί να γίνει λίγο πιο δυνατός, μετά.

Η εξέλιξη, σας χάρισε ένα νευρικό σύστημα που μπορεί να αντιμετωπίσει τις προσωρινές μεταβολικές αλλαγές και ακόμη και να επωφεληθεί από αυτές. Το περιστασιακό άγχος μπορεί να είναι σαν την άσκηση — σύντομες αναλήψεις από την δύναμη του σώματός σας ακολουθούμενες από καταθέσεις δημιουργούν έναν πιο δυνατό, καλύτερο εαυτό.

Αλλά αν αγχώνεστε ξανά και ξανά και ξανά χωρίς πολλές ευκαιρίες να ανακάμψετε, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι πολύ πιο σοβαρά. Εάν αγωνίζεστε συνεχώς σε μια θάλασσα που σιγοβράζει και η δύναμη του σώματός σας υφίσταται ένα ολοένα βαθύτερο έλλειμμα, αυτό ονομάζεται χρόνιο στρες. Κάνει περισσότερα από το να σε κάνει να δυστυχείς αυτή τη στιγμή.

Με την πάροδο του χρόνου, οτιδήποτε συμβάλλει στο χρόνιο στρες μπορεί σταδιακά να καταστρέψει τον εγκέφαλό σας και να προκαλέσει ασθένειες στο σώμα σας. Αυτό περιλαμβάνει τη σωματική κακοποίηση, τη λεκτική επιθετικότητα, την κοινωνική απόρριψη, την παραμέληση και τους αμέτρητους άλλους δημιουργικούς τρόπους με τους οποίους εμείς τα κοινωνικά ζώα βασανίζουμε το ένα το άλλο.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν φαίνεται να διακρίνει μεταξύ των πηγών χρόνιου στρες. Εάν η δύναμη του σώματός σας έχει ήδη εξαντληθεί από τις περιστάσεις της ζωής - όπως σωματικές ασθένειες, οικονομικές δυσκολίες, αυξήσεις ορμονών, έλλειψη ύπνου ή άσκησης αρκετά - ο εγκέφαλός σας γίνεται πιο ευάλωτος στο στρες κάθε είδους. Αυτό περιλαμβάνει τις βιολογικές επιδράσεις των λέξεων που έχουν σχεδιαστεί για να απειλήσουν, να εκφοβίσουν ή να βασανίσουν εσάς ή άτομα που σας ενδιαφέρουν.

Όταν η ενέργεια του σώματός σας επιβαρύνεται διαρκώς, συσσωρεύονται στιγμιαία στρεσογόνοι παράγοντες, ακόμη και αυτοί τους οποίους θα μπορούσατε να υπερπηδήσετε. Είναι σαν τα παιδιά να πηδούν σε ένα κρεβάτι - το κρεβάτι μπορεί να αντέξει 10 παιδιά να πηδάν, αλλά το 11ο καταστρέφει το πλαίσιο του κρεβατιού.

Με απλά λόγια, μια μακρά περίοδος χρόνιου στρες μπορεί να βλάψει τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Όταν είστε στο άκρο της παρατεταμένης λεκτικής επιθετικότητας, οι μελέτες δείχνουν ότι είναι πιο πιθανό να αρρωστήσετε. Οι επιστήμονες δεν καταλαβαίνουν ακόμη όλους τους υποκείμενους μηχανισμούς, αλλά γνωρίζουμε ότι συμβαίνει.

Αυτές οι μελέτες λεκτικής επιθετικότητας εξέτασαν τους μέσους ανθρώπους σε όλο το πολιτικό φάσμα, αριστερά, δεξιά και κέντρο. Εάν οι άνθρωποι σας προσβάλλουν, τα λόγια τους δεν θα βλάψουν τον εγκέφαλό σας την πρώτη ή τη δεύτερη φορά ή ίσως και την εικοστή.

Αλλά αν είστε εκτεθειμένοι σε λεκτική επιθετικότητα συνεχώς για μήνες ή εάν ζείτε σε ένα περιβάλλον που «ρουφάει» αμείλικτα από την δύναμη του σώματός σας, οι λέξεις μπορεί να τραυματίσουν σωματικά τον εγκέφαλό σας. Όχι επειδή είσαι αδύναμος, αλλά επειδή είσαι άνθρωπος.

Το νευρικό σας σύστημα είναι συνδεδεμένο με τη συμπεριφορά άλλων ανθρώπων, καλώς ή κακώς.

Είναι το θεμελιώδες δίλημμα της ανθρώπινης κατάστασης: Το καλύτερο πράγμα για το νευρικό σας σύστημα είναι ένας άλλος άνθρωπος και το χειρότερο πράγμα για το νευρικό σας σύστημα είναι ένας άλλος άνθρωπος. Υπάρχει πραγματικό βιολογικό όφελος όταν οι άνθρωποι συμπεριφέρονται ο ένας στον άλλο με βασική ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Μια ρεαλιστική προσέγγιση στο δίλημμά μας είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι η ελευθερία συμβαδίζει πάντα με την ευθύνη. Είμαστε ελεύθεροι να μιλάμε και να ενεργούμε, αλλά δεν είμαστε ελεύθεροι από τις συνέπειες αυτών που λέμε και κάνουμε. Μπορεί να μην μας ενδιαφέρουν αυτές οι συνέπειες ή μπορεί να μην συμφωνούμε ότι αυτές οι συνέπειες είναι δικαιολογημένες, αλλά παρ' όλα αυτά έχουν κόστος που πληρώνουμε όλοι.

Πληρώνουμε το κόστος της αυξημένης υγειονομικής περίθαλψης για ασθένειες - όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος, η κατάθλιψη, οι καρδιακές παθήσεις και η νόσος του Αλτσχάιμερ - που επιδεινώνονται από το χρόνιο στρες.

Πληρώνουμε το κόστος της αναποτελεσματικής διακυβέρνησης όταν οι πολιτικοί εκτοξεύουν ο ένας στον άλλο προσωπικές επιθέσεις αντί να κάνουν αιτιολογημένη συζήτηση. Πληρώνουμε το κόστος ενός πολίτη που αγωνίζεται να συζητήσει παραγωγικά θέματα πολιτικά φορτισμένα, μια αντιπαράθεση που αποδυναμώνει τη δημοκρατία μας.

Καθώς η κοινωνία μας λαμβάνει αποφάσεις σχετικά με την υγειονομική περίθαλψη, το νόμο, τη δημόσια πολιτική και την εκπαίδευση, μπορούμε είτε να αγνοήσουμε τα κοινωνικά εξαρτώμενα νευρικά μας συστήματα είτε να τα πάρουμε στα σοβαρά. Σίγουρα η βιολογία μας θα είναι πάντα εκεί, να περιμένει. 

Πηγή: https://ideas.ted.com/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια