ΔΙΑΒΑΣΤΕ

6/recent/ticker-posts

«Αττικόν»: Μελέτη με καινοτόμο φάρμακο για τη σχιζοφρένεια

Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, το φάρμακο αυτό μπορεί να φέρει επανάσταση στη θεραπεία της σχιζοφρένειας, προσφέροντας στους νέους ασθενείς την ευκαιρία για ένα καλύτερο μέλλον.Η Β’ Ψυχιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν», με επικεφαλής τον καθηγητή Ψυχιατρικής Νικόλαο Σμυρνή, θα συμμετέχει σε διεθνή, κλινική μελέτη, κατά την οποία ένα νέο φάρμακο χορηγούμενο από το στόμα θα εξεταστεί για τη θεραπεία των νοητικών ελλειμμάτων στη σχιζοφρένεια.

Τα νοητικά ελλείμματα θεωρούνται ο σημαντικότερος προγνωστικός παράγοντας της σχιζοφρένειας και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει διαθέσιμη αποτελεσματική θεραπεία, για τα ελλείμματα αυτά.

Τα νοητικά ελλείμματα ευθύνονται για την κοινωνική απομόνωση, την απώλεια εργασίας και τελικά την απώλεια της λειτουργικότητας και την κοινωνική περιθωριοποίηση των ασθενών αυτών.

Τι γνωρίζουμε για το νέο φάρμακο

Το νέο φάρμακο έχει πολύ διαφορετικό τρόπο δράσης, συγκρινόμενο με τα υπάρχοντα αντιψυχωσικά φάρμακα, και έχει ήδη δοκιμαστεί σε κλινική μελέτη φάσης 2, οδηγώντας σε αναστροφή των νοητικών ελλειμμάτων στους ασθενείς με σχιζοφρένεια.

Η παρούσα μελέτη είναι φάσης 3, τυχαιοποιημένη, διπλή τυφλή, με ομάδα ελέγχου (placebo), διάρκειας 12 μηνών για κάθε ασθενή, και πρόκειται να συμπεριλάβει πάνω από 500 ασθενείς από 100 κέντρα σε 15 χώρες σε Ασία, Αμερική, Αυστραλία Και Ευρώπη.

Επίσης, υπάρχει ανοιχτή μελέτη παρακολούθησης για όλους τους ασθενείς, που θα συμμετέχουν στην αρχική μελέτη, στην οποία όλοι οι ασθενείς θα λάβουν το φάρμακο για ένα επιπλέον έτος.

Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, το φάρμακο αυτό μπορεί να φέρει επανάσταση στη θεραπεία της σχιζοφρένειας, προσφέροντας στους νέους ασθενείς την ευκαιρία για ένα καλύτερο μέλλον.

Πηγή: https://www.in.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια