ΔΙΑΒΑΣΤΕ

6/recent/ticker-posts

Μια κυβέρνηση που ανεμίζει τη Σημαία της Περηφάνιας

 

Εδώ και μέρες οι συντηρητικοί κύκλοι των ΗΠΑ κατηγορούν ως άστοχες τις προτεραιότητες του Προέδρου Μπάιντεν, και αναφορικά με το πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα στο Αφγανιστάν. Ωστόσο, αυτό που αποκαλύπτει έκθεση της προηγούμενης Τετάρτης που εκπόνησε το προοδευτικό παρατηρητήριο Media Matters είναι από ανησυχητικό έως φαιδρό: το ότι, δηλαδή, για την επαναφορά των Ταλιμπάν στην εξουσία ευθύνεται η συμπερίληψη τρανς στρατιωτών στα αμερικανικά στρατεύματα...

«Μια κυβέρνηση που ανεμίζει τη Σημαία της Περηφάνιας και που επιτρέπει την υπαγωγή του στρατεύματός της στην LGBT προπαγάνδα και στην κριτική περί θεωρίας των φυλών δεν μπορεί να αποτελεί μια αυτοκρατορική δύναμη, ακόμη κι αν το θέλει», ισχυρίστηκε ο blogger Matt Walsh σε εκπ


ομπή του στο Daily Wire.

Και δεν είναι ο μόνος που υποστηρίζει κάτι τέτοιο. Κι άλλες, γνωστές και μη εξαιρετέες φυσιογνωμίες της αμερικανικής δεξιάς ασπάζονται αυτές τις απόψεις.

Σε ένα tweet του την περασμένη Πέμπτη, ο πολιτικός σχολιαστής Ben Shapiro είπε ότι το Πεντάγωνο του Μπάιντεν είναι περισσότερο επικεντρωμένο στην «αναθεώρηση των περιορισμών σε ό,τι αφορά τους τρανς στο στράτευμα» παρά στο «να κερδίζει πολέμους», ενώ η ακτιβίστρια Μπριζίτ Γκάμπριελ είπε στο ακροδεξιό ειδησεογραφικό κανάλι Newsmax στις 17 Αυγούστου ότι ήταν «απογοητευτικό» να βλέπει κανείς στα social της Αμερικανικής Πρεσβείας να ποστάρονται άρθρα για τα δικαιώματα των γκέι και για το πώς γιορτάζεται η διαφορετικότητα στον στρατό.

Την ίδια στιγμή, ο Dinesh D’Souza, φημισμένο τρολ των Συντηρητικών, αν και κατηγορήθηκε για διασπορά ψευδών ειδήσεων πρόσφατα, ωστόσο είχε προλάβει να κατηγορήσει τον Αρχηγό του Στρατεύματος ότι ονειρευόταν να φορέσει ψηλοτάκουνα στους στρατιώτες.

Φυσικά, για τον Μπρέναν Σούεν, διευθυντή του Media Matters για το πρόγραμμα LGBTQ θεμάτων, αυτές οι συμπεριφορές και απόψεις δεν είναι παρά «ακόμα ένα παράδειγμα» της έλλειψης πολιτισμικής πολιτικής που χαρακτηρίζει τους συντηρητικούς.

«Πολλοί ΛΟΑΤΚΙ Αμερικανοί υπηρέτησαν γενναία στο Αφγανιστάν και πολλοί ΛΟΑΤΚΙ Αφγανοί συνεργάστηκαν μαζί τους ως διερμηνείς, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σύμμαχοι – και όλοι αυτοί είναι τώρα που κινδυνεύουν περισσότερο από το καθεστώς των Ταλιμπάν», τονίζει ο Σουέν σε email που έστειλε στους δεξιούς επικριτές του Αμερικανικού Στρατεύματος και της κυβέρνησης Μπάιντεν, και συνεχίζει: «Παρά τις δύο δεκαετίες άστοχης πολιτικής που οδήγησαν τελικά σ’ αυτό που ζούμε σήμερα, είναι προτιμότερο να επιτίθενται σε έναν οικείο –για τους δεξιούς- στόχο που παραδοσιακά ήταν η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα».

Ωστόσο, το πιο δραματικό για τον Σουέν σε αυτή τη φάση είναι ότι οι συγκεκριμένοι επικριτές αγνοούν ότι ακριβώς οι άνθρωποι της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας –στρατιώτες και Αφγανοί πολίτες- είναι που κινδυνεύουν περισσότερο, αντιμετωπίζοντας ακόμη και ποινή εκτέλεσης, υπό την ακραία ερμηνεία του νόμου της Σαρία από τους Ταλιμπάν.

Και φυσικά, αυτό δεν είναι ψέμα. Μόλις πριν από λίγες ημέρες, ο Αφγανός ακτιβιστής Νεμάτ Σαντάτ, τόνιζε σε συνέντευξή του στο Insider «ότι δεν είναι υπερβολή όταν λέμε ότι οι ομοφυλόφιλοι θα εξοντωθούν από τους Ταλιμπάν, ακριβώς με τον τρόπο των Ναζί. Άνθρωποι μου στέλνουν μηνύματα, παρακαλώντας να τους βγάλουμε από τη χώρα για να μη βρουν φρικτό θάνατο».

Και ενώ οι ηγέτες των Ταλιμπάν έχουν προχωρήσει σε διάφορες ισχνές διαβεβαιώσεις ότι σκοπεύουν να επιτρέψουν κάποιες ελευθερίες στις γυναίκες, κάτι τέτοιο αποκλείεται να ισχύσει για τους LGBTQ+ Αφγανούς. 

Δικαστής των Ταλιμπάν δήλωνε στην Bild τον Ιούλιο ότι η κατάλληλη τιμωρία για την ομοφυλοφιλία είναι ο λιθοβολισμός ή να πλακώσει τοίχος το άτομο που κατηγορείται για ομοφυλόφιλες σχέσεις. Σημειώνεται ότι η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη στο Αφγανιστάν, ωστόσο, δεν υπήρχαν διώξεις εναντίον του γκέι πληθυσμού από τη μέρα που εκδιώχθηκαν οι Ταλιμπάν από την εξουσία.  

Τώρα, όμως, και εν μέσω της έντονης κριτικής που ασκείται για τον χειρισμό της κρίσης στο Αφγανιστάν, δεκάδες ομάδες υπεράσπισης των LGBTQ+ δικαιωμάτων καλούν τον Λευκό Οίκο να προσφέρει καταφύγιο σε queer και trans άτομα που απειλούνται από τους Ταλιμπάν. Πόσω μάλλον και από τη στιγμή που ο Πρόεδρος Μπάιντεν ακόμη δεν έχει επικυρώσει τη συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων ως πιο ευάλωτη και άρα ως έχουσα κάποια προτεραιότητα στη χορήγηση ασύλου.  

«Οποιαδήποτε προσπάθεια συσχέτισης των όσων συμβαίνουν στο Αφγανιστάν με την ένταξη των υπαλλήλων LGBTQ+ από το Υπουργείο Άμυνας πρέπει να βασίζεται σε έρευνες και γεγονότα και όχι σε πολιτικές ατζέντες», δήλωσε η Τζένιφερ Ντέιν, εκτελεστική διευθύντρια της Σύγχρονης Στρατιωτικής Ένωσης της Αμερικής (MMAA), σε μία γραπτή της δήλωση, και μετά τα όσα τα δεξιά τρολ καταλογίζουν στον Μπάιντεν για το Αφγανιστάν.

«Το να κατηγορούμε τη συμπερίληψη τρανς ατόμων στον Αμερικανικό Στρατό, ως υπεύθυνη για την άνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία και ταυτόχρονα να προσπερνάμε τον κακό σχεδιασμό σε ό,τι αφορά τη στρατηγική εξόδου, είναι απλά αβάσιμο και παράλογο», επισημαίνει η ίδια και καταλήγει, «πολυάριθμες μελέτες έχουν αποδείξει ότι οι εξαιρετικά επιτυχημένοι οργανισμοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν, υιοθετούν και ενθαρρύνουν τη διαφορετικότητα και την ένταξη, και ο στρατός δεν δεν αποτελεί εξαίρεση».

Αυτό αποδεικνύεται και από την εσωτερική έρευνα που έγινε στο Πεντάγωνο και για το κατά πόσο άλλαξαν τα δεδομένα στο Στρατό, από τη στιγμή που επιτράπηκε να υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις trans άτομα. Πριν από την επιβολή της μερικής απαγόρευσης του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ τον Απρίλιο του 2019, σχετική μελέτη που είχε ήδη εκπονηθεί από το 2016, διαπίστωνε ότι η συμπερίληψη και η αποδοχή ανοιχτά γκέι ή τρανς ατόμων δεν είχε «καμία επίπτωση στη συνοχή των μονάδων, στην αποτελεσματικότητα της λειτουργίας ή στην ετοιμότητα» τους.

Την ίδια στιγμή, η «SPART*A», μια οργάνωση για τα δικαιώματα των τρανς υπαλλήλων του στρατού, ανέφερε σε σχετική ανακοίνωσή της ότι ο αμερικανικός στρατός «ανέκαθεν περιλάμβανε μέλη LGBT+», ακόμη και πριν τους επιτραπεί να υπηρετήσουν ανοιχτά.

«Αγωνίστηκαν με θάρρος, αξιοπρέπεια και τιμή σε κάθε σύγκρουση που αντιμετώπισε η Αμερική, ακόμη και όταν αναγκάστηκαν να κρύψουν την αλήθειά τους», δήλωσε η LeAnne Withrow, διευθύντρια επικοινωνίας του SPART*A.

«Ακόμη και τώρα οι στρατιώτες και οι βετεράνοι στις ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν το απίστευτο έργο που γίνεται για την εκκένωση και την υποστήριξη των Αμερικανών πολιτών και των συμμάχων μας, των εταίρων και των Αφγανών φίλων μας».

Επίσης, η Withrow σημείωσε ότι τα μέλη της οργάνωσης, είναι βαθιά θλιμμένα για την τρέχουσα κρίση που αντιμετωπίζει το Αφγανιστάν, με τις χιλιάδες ανθρώπων να προσπαθούν να αποδράσουν από τη χώρα.

«Το ζήτημα της ειρήνης στο Αφγανιστάν είναι περίπλοκο και δεν υπάρχει μία πειστική απάντηση για να δοθεί αυτή τη στιγμή, και φυσικά γνωρίζουμε ότι αυτό είναι ένα τίποτα στην παρούσα φάση και για όσους βρίσκονται στη γραμμή του πυρός, αλλά και για τους υπαλλήλους, συμπεριλαμβανομένων πολλών μελών του SPART*A, που πολέμησαν και θυσιάστηκαν για να βοηθήσουν τον Αφγανικό λαό».

https://fb.watch/fPIv2rB5jl/

Πηγή: lifo.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια