ΔΙΑΒΑΣΤΕ

6/recent/ticker-posts

Πώς να ξεπεράσετε έναν χωρισμό φιλίας

 Η απώλεια μιας φιλίας μπορεί να είναι καταστροφική.

Είτε πρόκειται για την αργή απομάκρυνση από έναν παιδικό φίλο, την ξαφνική, απότομη απόσταση που δημιουργείται από μια διαφωνία ή για μια από τις πολλές σχέσεις που σιγά σιγά χάθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το να χάσεις κάποιον που νόμιζες ότι θα ήταν πάντα στη ζωή σου είναι πολύ ενοχλητικό. 



Αλλά οι χωρισμοί φιλίας θα συμβούν κατά τη διάρκεια της ζωής μας και πρέπει να αρχίσουμε να μαθαίνουμε πώς να τις αντιμετωπίζουμε με υγιείς τρόπους, λέει η προπονήτρια φιλίας Danielle Bayard Jackson.

Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνουμε, λέει η Τζάκσον, είναι να ομαλοποιήσουμε το γεγονός ότι μερικές φορές οι φιλίες τελειώνουν και αυτό μπορεί πραγματικά να είναι υγιές. Ωστόσο, δεν έχουμε μάθει να μεταφέρουμε αυτή την προσδοκία στις φιλικές μας σχέσεις.

«Δεν κοιτάμε τους φίλους μας μέσα από το φακό του «Θεέ μου, ελπίζω να βγει καλά», αλλά σίγουρα θα το κάνουμε με έναν ρομαντικό σύντροφο», λέει ο Τζάκσον. «Με έναν συνεργάτη, αναρωτιόμαστε αν θα είναι αυτός. Αλλά με τους φίλους, υποθέτουμε ότι είναι αυτοί από τη στιγμή που διαπιστώνουμε ότι συμπαθούμε ο ένας τον άλλον».

Και επειδή δεν θεωρούμε την απώλεια μιας φιλίας ως φυσιολογικό γεγονός, νιώθουμε σαν μια προσωπική αποτυχία όταν συμβαίνει κάτι για το οποίο θα έπρεπε να ντρεπόμαστε. Ή, όπως το θέτει η Τζάκσον, «Αν η φιλία υποτίθεται ότι είναι εύκολη και η δική σου τελείωσε, τι έκανες λάθος;»

Αλλά αυτό δεν ισχύει.

Οι φιλίες, όπως κάθε σχέση, μερικές φορές δεν είναι γραφτό να διατηρούνται - και ακόμα κι αν διατηρούνται, απαιτείται πραγματική δουλειά. Η Kristen Newton ενδιαφέρεται για αυτή τη δουλειά εδώ και χρόνια και ίδρυσε την HEARTConvos, η οποία στοχεύει να βοηθήσει τους ανθρώπους που αισθάνονται κολλημένοι σε μη ικανοποιητικές φιλίες να έχουν το είδος της ανοιχτής και ειλικρινούς επικοινωνίας που κρατά μια φιλία υγιή.

«[Διαφορετικά] νομίζω ότι αισθανόμαστε τυφλοί επειδή υποτιμούμε την αξία και τη σημασία των κοινωνικών μας συνδέσεων και της φιλίας μας. Ωστόσο, αναγνωρίζουμε το βάρος που κουβαλούν και βιώνουμε αυτό τον πόνο και την απογοήτευση», λέει. Εδώ, αυτή και η Τζάκσον μοιράζονται τις συμβουλές τους.

Πώς ξεπερνάς μια φιλία που έχει τελειώσει;

1. Δώστε χώρο στον εαυτό σας να θρηνήσει την απώλεια

Αυτό είναι το πιο σημαντικό μέρος για να ξεκινήσετε. Να είστε ειλικρινείς με τους άλλους ανθρώπους στη ζωή σας για το τι περνάτε και προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε την ίδια γλώσσα και την ίδια φροντίδα που θα κάνατε κατά τη διάρκεια ενός χωρισμού με έναν σύντροφο.

“Πάρε οπωσδήποτε το παγωτό!” λέει η Τζάκσον. «Νομίζω ότι μερικοί από εμάς προσπαθούμε να είμαστε σκληροί και νιώθουμε λίγο νεανικό - ίσως λίγο ευάλωτο - να λέμε «Τα συναισθήματά μου είναι πληγωμένα και στεναχωριέμαι για μια φιλία». Νιώστε τα συναισθήματα με τον ίδιο τρόπο που θα θρηνούσατε για έναν ρομαντικό χωρισμό».

Ο Νεύτων συμφωνεί. «Για τον εγκέφαλο, ένας χωρισμός είναι χωρισμός», λέει. «Μερικές φορές οι άνθρωποι παλεύουν μέσα από στάδια θλίψης. Έπειτα αρχίζεις να αναρωτιέσαι: «Ήμουν ανθυγιεινά δεμένος με αυτό το άτομο, με ρομαντικό τρόπο;» [Επειδή] έχω συνδέσει ποτέ αυτόν τον τύπο πόνου μόνο σε μια ρομαντική σχέση ή με ένα τρομερό τραύμα στην οικογένειά μου».

Αλλά οι φιλίες είναι εξίσου σημαντικές και τα συναισθήματα που είναι συνδεδεμένα σε αυτές εξίσου βαθιά — πιο ομοιόμορφα, γιατί περιμένουμε να διαρκέσουν πολύ περισσότερο. Όταν η Τζάκσον δημοσίευσε ένα TikTok σχετικά με αυτή τη συναισθηματική σημασία της φιλίας στις αρχές του 2021, τα σχόλια πήραν μια απροσδόκητη τροπή. «Έμεινα έκπληκτη από τον πόνο που υπήρχε γύρω από τις χαμένες φιλίες. Δεν ήταν καν για αυτό το βίντεο, αλλά εκεί πήγε η συζήτηση. Οπότε πιστεύω ότι πολλοί από εμάς είναι ακόμα πληγωμένοι από αυτά τα πράγματα και ψάχνουμε χώρο για να επεξεργαστούμε πώς να προχωρήσουμε».

2. Κλείσε, αν μπορείς

Με έναν ρομαντικό σύντροφο, συνήθως γίνεται μια συζήτηση χωρισμού και ξέρεις ότι είτε είσαι στη σχέση είτε όχι, λέει η Τζάκσον. «Αλλά η πολύ θολή φύση της έναρξης και του τερματισμού των φιλιών καθιστά δύσκολη την πλοήγηση προς το τέλος - γιατί πότε είναι το τέλος;»

Η Newton συνιστά να «διαγνώσετε» τι σας έχει φτάσει εκεί που βρίσκεστε — αυτό σημαίνει να κάνετε πολλές ερωτήσεις στον εαυτό σας. Τι ακριβώς συνέβη; Πώς με επηρεάζει; Όχι, πώς με επηρεάζει πραγματικά;

Στη συνέχεια, μπορείτε να κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να πάρετε σαφήνεια από τον φίλο σας σε αυτό το στάδιο. «Μπορείτε να σκεφτείτε γιατί όλα ρυθμίζονται όπως έχουν. Αυτό δεν είναι μια προσπάθεια να αλλάξεις τη γνώμη του άλλου ατόμου, αλλά μόνο για να έχεις μια αίσθηση κλεισίματος καθώς προχωράς σε αυτήν την απώλεια», λέει η Newton.

Εάν μια φιλία έχει τελειώσει άσχημα, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι αποδέχεστε ότι δεν θα έχετε μια τελευταία συζήτηση μαζί τους, λέει η Τζάκσον. «Προσπαθήστε να σταματήσετε να επαναλαμβάνετε και να επαναλαμβάνετε αυτά που θα έπρεπε να είχατε πει. Αλλά αν ένα μέρος της διαδικασίας θεραπείας σας μπορεί να είναι να πείτε το κομμάτι σας ή να ζητήσετε συγγνώμη εάν είστε αυτός που έκανες κάτι λάθος, τότε πρέπει να ζητήσετε συγγνώμη είτε σας απαντήσουν είτε όχι».

3. Προσδιορίστε τι πρέπει να κάνετε για να προχωρήσετε

«Αφού έχετε μια σωστή διάγνωση για τον αντίκτυπο του χωρισμού στη ζωή σας και στην ψυχική και συναισθηματική σας κατάσταση, τότε μπορείτε να το αντιμετωπίσετε σωστά», λέει η Newton.

Αυτό μπορεί να σημαίνει να μιλάτε για πράγματα με κάποιον που εμπιστεύεστε, να δημιουργείτε χώρο στον εαυτό σας για να θρηνήσετε περισσότερο ή να αφαιρείτε πράγματα από τη ζωή σας που προκαλούν αναμνήσεις που δεν είστε ακόμη έτοιμοι να επεξεργαστείτε.

Η Τζάκσον συνιστά τη χρήση της γλώσσας της ευγνωμοσύνης. «Από τη στιγμή που μπορείτε να αρχίσετε να βάζετε τη σχέση στη γλώσσα του παρελθόντος χρόνου και να πείτε: «Ξέρεις τι, είμαι τόσο ευγνώμων που ήταν στη ζωή μου κατά τη διάρκεια αυτής της σεζόν», μπορείς να έχεις ευγνωμοσύνη για αυτό και να μην νιώθεις πικρία. ”

4. Αξιολογήστε την υγεία και τα όρια των άλλων φιλιών σας

Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες που έρχεται με έναν χωρισμό φιλίας μπορεί να είναι πώς θα επηρεάσει την ευρύτερη ομάδα φίλων σας. Εμπιστευτείτε αυτές τις άλλες συνδέσεις, λέει ο Newton, και μην προσπαθήσετε να κρύψετε αυτό που συμβαίνει. «Αν κόψω το χέρι μου, το υπόλοιπο σώμα θα παρατηρήσει ότι δεν έχω πια χέρι. Αλλά όταν οι ομάδες φίλων δεν έχουν υγιή όρια ως μέρος της κουλτούρας φίλων τους, εάν ένα άτομο διαφωνήσει με ένα άλλο άτομο μέσα στην ομάδα, ολόκληρη η ομάδα θα πέσει μακριά».

Ωραία, σκέφτεσαι - ακόμα μεγαλύτερη απώλεια! Αλλά αν τελικά συμβεί αυτό, σημαίνει ότι αυτές οι φιλίες δεν ήταν υγιείς στην αρχή και ότι δεν είναι καλά στημένες για να σας υποστηρίξουν. Ένα τεράστιο μέρος της διατήρησης υγιών ορίων, λέει ο Newton, είναι η συνειδητοποίηση ότι είναι εντάξει να υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα σύνδεσης μεταξύ τους μέσα σε μια ομάδα. Μπορείς να νιώθεις πολύ κοντά σε κάποιους ανθρώπους. άλλοι μπαίνουν στη ζωή σου μόνο επειδή είναι φίλοι με τους φίλους σου.

Κάνε συνήθεια να παίρνεις τακτικά τον παλμό των πιο σημαντικών φιλιών σου. «Να έχετε τη συνήθεια να ενημερώνετε τις σχέσεις σας, να παρακολουθείτε ο ένας τον άλλον και να λέτε «Γεια, πώς τα πάμε;», λέει η Newton.

Είναι εύκολο να υποθέσουμε ότι οι φίλοι μας θα είναι πάντα εκεί, αλλά οι στενές σχέσεις απαιτούν συντήρηση. Αυτό περιλαμβάνει πολύ πραγματικές συνομιλίες και τακτικό έλεγχο μεταξύ τους με ουσιαστικό τρόπο που μπορεί να επισημάνει τα προβλήματα πριν γίνουν προβλήματα.

5. Να θυμάσαι ότι σου αξίζει ακόμα η φιλία

Δεν είναι πάντα εύκολο να γνωρίσεις νέους ανθρώπους, ειδικά όταν περάσεις τα 20 σου, αλλά είναι σημαντικό να μην αφήσεις την απώλεια ενός φίλου να σε κάνει να νιώσεις ανάξιος.

«Βλέπω ότι μερικές φορές γίνεται εμπόδιο για να κάνουμε νέους φίλους», λέει η Τζάκσον, «επειδή βρίσκουμε τόσο μεγάλο μέρος της ταυτότητάς μας στους φίλους μας. Όταν λοιπόν τελειώσει μια φιλία, τι σημαίνει αυτό για μένα και ποιος είμαι;» Η απώλεια αυτής της αίσθησης του ανήκειν και της αποδοχής είναι δύσκολη και πολύ περισσότερος λόγος για να εργαστείτε για να αναπτύξετε μια άνευ όρων αίσθηση αυτοεκτίμησης που είναι έμφυτη και μπορεί να σας υποστηρίξει στις δύσκολες στιγμές.

Τέλος, λέει η Newton, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι «η συντριπτική αίσθηση συναισθήματος που νιώθουμε εν μέσω ενός χωρισμού μερικές φορές μπορεί να αισθανόμαστε παράλυση». Μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να το αντιμετωπίσεις. «Δώστε στον εαυτό σας την ελευθερία και την άδεια να νιώσει αυτό που νιώθετε, υπενθυμίστε στον εαυτό σας τι είναι αλήθεια και ενεργήστε σύμφωνα με αυτό που πιστεύετε».

Watch Kristen Newton’s TEDxIUPUI talk here:

https://youtu.be/41rwhfADC8c

Πηγή: https://ideas.ted.com/



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια