ΔΙΑΒΑΣΤΕ

6/recent/ticker-posts

Καταναλωτική μανία – Αιτίες και αντιμετώπιση

 Τι είναι η καταναλωτική μανία και πώς μπορεί να επηρεάσει την καθημερινότητα μας αλλά ακόμα και τις σχέσεις μας; Αυτό που πρέπει αρχικά να τονίσουμε είναι πως όταν μιλάμε για καταναλωτική μανία δεν εννοούμε το γνωστό shopping therapy που αρέσει  ιδιαίτερα σε εμάς τις γυναίκες. 



Για να λέμε την αλήθεια όμως, κάποιοι πιστεύουν πως η καταναλωτική μανία θα μπορούσε να είναι μία προέκταση του shopping therapy. Δηλαδή μία παρατραβηγμένη μορφή του! Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τις αιτίες που μας οδηγούν στην καταναλωτική μανία αλλά και τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε μία τέτοια κατάσταση. 

Στην αρχή ίσως θεωρούμε πως αφού μπορούμε να ψωνίσουμε κάποια πράγματα που μας κάνουν και αισθανόμαστε καλύτερα γιατί να μην το κάνουμε. Δεν ακούγεται και τόσο κακό αυτό! 

Τι συμβαίνει όμως όταν αυτό μας γίνεται συνήθεια και νιώθουμε την ανάγκη να ψωνίζουμε μονίμως διάφορα πράγματα χωρίς να τα χρειαζόμαστε στην πραγματικότητα και ακόμα χειρότερα χωρίς να έχουμε την οικονομική άνεση; Σίγουρα είναι μία κατάσταση για την οποία θα μπορούσε να μας βοηθήσει κάποιος ειδικός ώστε να μην αντιμετωπίσουμε άσχημες συνέπειες. Σε αυτό το άρθρο αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να πάρουμε μία ιδέα και να διαβάσουμε μερικές φιλικές συμβουλές που αφορούν στην αντιμετώπιση μιας τέτοιας κατάστασης.

Πιστεύετε πως έχετε πέσει θύμα της καταναλωτικής σας μανίας; Ποιοι είναι οι πραγματικοί λόγοι που σας οδηγούν εκεί; 

Αυτό είναι το πρώτο που πρέπει να σκεφτούμε για να μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε με τον σωστό τρόπο. Φυσικά σε όλες μας αρέσει να έχουμε για παράδειγμα μία γεμάτη γκαρνταρόμπα και να μπορούμε πάντα να αποκτούμε διαφορά πράγματα τα οποία μας κάνουν να αισθανόμαστε καλύτερα με τον εαυτό μας, να έχουμε περισσότερη αυτοπεποίθηση, να νιώθουμε ελκυστικές. 

Η καταναλωτική μανία όμως ξεφεύγει από τα όρια. Θα λέγαμε πως παρατηρείτε τόσο σε άντρες όσο και σε γυναίκες αλλά οι γυναίκες είμαστε πιο επιρρεπείς σε αυτό το θέμα. Με απλά λόγια είναι πολύ πιο εύκολο να βρεθούμε σε μία τέτοια κατάσταση αφού το shopping φαίνεται να είναι ένα σπορ που αγαπάμε οι περισσότερες από εμάς. Ουσιαστικά δεν είναι δύσκολο να χάσουμε το μέτρο και να περάσουμε τη διαχωριστική γραμμή που χωρίζει το γνωστό shopping therapy από το shopping mania. 

Παρακάτω θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε κατά κάποιο τρόπο τους λόγους που μπορεί να μας οδηγήσουν σε μία τέτοια συμπεριφορά και ίσως μέσα σε αυτούς βρούμε κάτι και από τον εαυτό μας. Ας δούμε όμως πρώτα τι ακριβώς σημαίνει καταναλωτική μανία ώστε να μην δημιουργηθούν παρεξηγήσεις!

Τι είναι η καταναλωτική μανία;

Είναι η τάση να ψωνίζουμε ακατάπαυστα για να αισθανθούμε καλύτερα, αντικείμενα ή υπηρεσίες, χωρίς να δίνουμε σημασία στο αν πραγματικά τα χρειαζόμαστε η αν μπορούμε οικονομικά να αντεπεξέλθουμε σε τέτοιου είδους αγορές. Ουσιαστικά προσπαθούμε να αποκτήσουμε τα πάντα μόνο και μόνο για να νιώσουμε ευφορία και ίσως για να καλύψουμε κάποια συναισθηματικά κενά.

Καταναλωτική μανία – Αιτίες

Οι αιτίες που μπορεί να μας οδηγήσουν σε καταναλωτική μανία δεν περιορίζονται απλά στο να νιώσουμε καλύτερα ανεβάζοντας την αυτοπεποίθησή μας. Συνήθως υπάρχουν κενά στη ζωή μας τα οποία καλύπτουμε με αυτή τη συμπεριφορά. Μπορεί να αισθανόμαστε υπερβολικό άγχος, έλλειψη αυτοεκτίμησης, αδιαφορία από το σύντροφό μας και πολλά άλλα και ουσιαστικά να ξεσπάμε στον καταναλωτισμό για να ξεχνιόμαστε ψωνίζοντας διαφορά. Έτσι τραβάμε την προσοχή μας προς μία άλλη κατεύθυνση. Κάποιες φορές προσπαθούμε μάλιστα να νιώσουμε πληρότητα αλλά όπως φαίνεται κρατάει μόλις για λίγα λεπτά, μέχρι να νιώθουμε την ανάγκη να οδηγηθούμε σε μία άλλη αγορά και η ιστορία συνεχίζεται. Θα λέγαμε πως γίνεται κάτι σαν εθισμός! Σε κάποιες περιπτώσεις αν πιέσουμε τον εαυτό μας να μην αγοράσει αυτό που σκέφτηκε αισθανόμαστε εκνευρισμό, κακή διάθεση, τα βάζουμε με όλους και με όλα γύρω μας. Θα είναι πολύ καλό για μας αν καταφέρουμε να αποκωδικοποιήσουμε τη συμπεριφορά μας ώστε να καταφέρουμε να βάλουμε ένα μέτρο.

Για πολλές γυναίκες οι αγορές διάφορων αγαθών είναι μία λύση για να αισθανθούν σημαντικές, να τραβήξουν την προσοχή, να αφήσουν για λίγο στην άκρη αυτά που τις προβληματίζουν. 

Αν παρατηρήσουμε μία γυναίκα με καταναλωτική μανία θα διαπιστώσουμε πως αυτό που πραγματικά θέλει είναι να απολαμβάνει κάθε λεπτό αυτό που αισθανόμαστε όλες όταν αποκτήσουμε κάτι καινούριο. 

Πώς γίνεται όμως να αισθανόμαστε αυτή την ανάγκη συνέχεια; Έχω προβλήματα στη σχέση μου; ψωνίζω για να ξεχαστώ! Περνάω κάποιες δυσκολίες στην εργασία μου; Ψωνίζω για να ξεχαστώ! Αισθάνομαι μοναξιά; Ψωνίζω για να ξεχαστώ! Έχω έλλειψη αυτοπεποίθησης; Ψωνίζω για να ξεχαστώ! Δεν λύνουμε όμως τα προβλήματά μας και όλα αυτά που μας απασχολούν ξεχνώντας τα γιατί αυτά θα βγαίνουν πάντα στην επιφάνεια και εμείς πάντα θα βρίσκουμε τις λύσεις μέσα στην απόκτηση αγαθών.

Καταναλωτική μανία – Αντιμετώπιση

Αφού έχουμε βρει ποιος είναι ο λόγος που αισθανόμαστε έτσι και παρουσιάζουμε αυτήν την καταναλωτική μανία μπορούμε σιγά-σιγά να το αντιμετωπίσουμε ώστε να βρούμε τα όρια και να αισθανόμαστε καλά με τον εαυτό μας. 

Αυτό που επιθυμούμε είναι να ψωνίζουμε όταν έχουμε πραγματικά τη δυνατότητα να το κάνουμε αλλά και όταν χρειαζόμαστε κάτι όπως είναι απόλυτα φυσιολογικό. Κάποιες φορές ίσως χρειάζεται να αρκεστούμε στα απολύτως απαραίτητα. Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να πέφτουμε ψυχολογικά και να κλεινόμαστε στον εαυτό μας. Άλλες φορές πάλι μπορεί να είμαστε σε θέση να πάρουμε κάτι που μας αρέσει και να το απολαύσουμε. 

Με λίγα λόγια θέλουμε να καταφέρουμε να μην οδηγούμαστε σε «καταναλωτικά όργια». Δεν είναι δύσκολο, αν συνεχίσουμε αυτή τη συμπεριφορά να χάσουμε ακόμα και ανθρώπους πού βρίσκονται γύρω μας, μας αγαπούν και τους αγαπάμε και εμείς. Αρκετές γυναίκες με καταναλωτική μανία έχουν βρεθεί πάρα πολλές φορές σε δύσκολη θέση λόγω υπερβολικών αγορών τόσο οικονομικά όσο και συναισθηματικά.

Κάποια γυναίκα που αντιμετωπίζει αυτή την κατάσταση θα μας έλεγε πως έξω από το χορό πολλά τραγούδια λένε! Τι σημαίνει αυτό; Πως όποιος δεν βιώνει μία κατάσταση μιλάει πιο εύκολα και εκ του ασφαλούς για την αντιμετώπισή της. 

Κανένας μας δεν θα μπορούσε να διαφωνήσει με αυτό, αλλά κάποιες φορές χρειαζόμαστε μία καλή φιλική συμβουλή για να δούμε τα πράγματα από την άλλη πλευρά. 

Σίγουρα χρειάζεται πειθαρχία και θέληση

Θα ξεκινήσουμε, όμως, την προσπάθειά μας λέγοντας στον εαυτό μας πως τίποτα γύρω μας δεν μπορεί να μας κάνει να προμηθευτούμε κάτι χωρίς να το θέλουμε, να το έχουμε πραγματικά ανάγκη. 

Θέλουμε εμείς να είμαστε κυρίες του εαυτού μας. Θέλουμε να μπορούμε να βλέπουμε τα όριά μας και να μην δημιουργούμε προβλήματα στον ίδιο μας τον εαυτό όπως και στους άλλους. Μπορούμε να δώσουμε σταδιακά την ευκαιρία στον εαυτό μας να απαγκιστρωθεί από όλη αυτή την κατάσταση. 

Αν ξεκινήσετε να σημειώνετε στο τέλος κάθε εβδομάδας τι έχετε αποκτήσει, τι πραγματικά χρειάζεστε και πόσα ξοδέψατε, θα εκπλαγείτε και εσείς οι ίδιες από τα αποτελέσματα. 

Δεν χρειάζεται να φτάσετε στα άκρα για να αντιληφθείτε πως η καταναλωτική μανία που έχετε μπορεί να σας δημιουργήσει ακόμη σοβαρότερα προβλήματα από αυτά που έχετε φανταστεί. 

Πάρτε λοιπόν χαρτί και μολύβι και ξεκινήστε! 

1. Προσπαθήστε σιγά-σιγά να μειώνετε τα έξοδά σας. 

2.Θα νιώσετε πολύ καλύτερα όταν μετά από ένα διάστημα έχετε ξεφύγει από όλο αυτό και αποκτήσετε κάτι καινούργιο. 

3. Θα το απολαύσετε πραγματικά περισσότερο και σίγουρα μέσα σε όλο αυτό το διάστημα της προσπάθειάς σας θα έχετε δει όλα αυτά που σας οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση και θα ασχοληθείτε πραγματικά με αυτά και όχι με τα υποκατάστατα.

Πηγή: https://www.dynamikhgynaika.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια