ΔΙΑΒΑΣΤΕ

6/recent/ticker-posts

Πως να χτίσετε την εμπιστοσύνη σας

 Όταν ήμουν μικρό κορίτσι, είδα ένα βιβλίο "να κάθεται" στο τραπεζάκι του σαλονιού μας, λίγα βήματα από την εξώπορτά μας. Και το σαλόνι είναι μια πρώτη εντύπωση. Το δικό μας είχε λευκό χαλί και μια τσαχπινιά με τα πιο πολύτιμα συλλεκτικά αντικείμενα της μητέρας μου. Αυτό το δωμάτιο αντιπροσώπευε τις θυσίες των περασμένων γενεών που, λόγω φτώχειας ή πολιτικής, δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά την τσαχπινιά των συλλεκτικών αντικειμένων πόσο μάλλον ένα σπίτι της μεσαίας τάξης, για να τα βάλουν μέσα. Αυτό το δωμάτιο έπρεπε να παραμείνει τέλειο. Αλλά θα ρίσκαρα να χαλάσω αυτό το τέλειο δωμάτιο κάθε μέρα μόνο και μόνο για να δω αυτό το βιβλίο. Στο εξώφυλλο καθόταν μια γυναίκα με το όνομα Septima Clark. Κάθισε σε τέλειο προφίλ με το πρόσωπό της υψωμένο στον ουρανό. Είχε άψογα αλατοπίπερο στα πλαϊνά του κεφαλιού της και η περηφάνια και η σοφία απλώς αναδύονταν από το σκούρο δέρμα της.



Η Septima Clark ήταν ακτιβίστρια και παιδαγωγός, μια γυναίκα μετά την οποία τελικά θα έκανα το μοντέλο της καριέρας μου. Αλλά περισσότερο από όλα τα λόγια που είπε ποτέ, αυτό το μοναδικό πορτρέτο της Σεπτίμα Κλαρκ, καθόρισε την εμπιστοσύνη για μένα πριν καν μάθω τη λέξη.

Μπορεί να ακούγεται απλό, αλλά η εμπιστοσύνη είναι κάτι του οποίου υποτιμούμε τη σημασία. Το αντιμετωπίζουμε σαν ένα ωραίο και όχι σαν απαραίτητο. Δίνουμε αξία στη γνώση και στους πόρους άντλησης αυτών, περισσότερο από αυτό που θεωρούμε ότι είναι η ικανότητα της εμπιστοσύνης. Αλλά με τα περισσότερα μέτρα, έχουμε περισσότερες γνώσεις και περισσότερους πόρους τώρα από οποιοδήποτε άλλο σημείο της ιστορίας, και η αδικία εξακολουθεί να αφθονεί και οι προκλήσεις εξακολουθούν να υφίστανται. Εάν η γνώση και οι πόροι ήταν όλα όσα χρειαζόμασταν, δεν θα ήμασταν ακόμα εδώ. Και πιστεύω ότι η εμπιστοσύνη είναι ένα από τα κύρια πράγματα που λείπουν από την εξίσωση.

Είμαι εντελώς εμμονική με την αυτοπεποίθηση. Ήταν το πιο σημαντικό ταξίδι της ζωής μου, ένα ταξίδι στο οποίο, για να είμαι ειλικρινής, συνεχίζω ακόμα. Η αυτοπεποίθηση είναι η απαραίτητη σπίθα, πριν από όλα όσα ακολουθούν. Η αυτοπεποίθηση είναι η διαφορά ανάμεσα στο να εμπνέεσαι και να ξεκινάς πραγματικά, ανάμεσα στην προσπάθεια και το να κάνεις μέχρι να γίνει. Η αυτοπεποίθηση μας βοηθά να συνεχίσουμε ακόμα και όταν αποτύγχανουμε. Το όνομα του βιβλίου σε εκείνο το τραπεζάκι ήταν "I Dream A World" και σήμερα ονειρεύομαι έναν κόσμο όπου η επαναστατική αυτοπεποίθηση βοηθά στην πραγματοποίηση των πιο φιλόδοξων ονείρων μας.

Αυτό ακριβώς το είδος του κόσμου ήθελα να δημιουργήσω στην τάξη μου όταν ήμουν δασκάλα, όπως ένας κόσμος καθαρής φαντασίας Willy Wonka, αλλά να τον κάνω λόγιο. Όλοι οι μαθητές μου ήταν μαύροι ή καφέ. Όλοι τους μεγάλωναν σε συνθήκες χαμηλού εισοδήματος. Μερικοί από αυτούς ήταν μετανάστες, κάποιοι από αυτούς ήταν ανάπηροι, αλλά όλοι ήταν οι τελευταίοι άνθρωποι που αυτός ο κόσμος καλεί να έχουν αυτοπεποίθηση. Γι' αυτό ήταν τόσο σημαντικό η τάξη μου να είναι ένα μέρος όπου οι μαθητές μου θα μπορούσαν να χτίσουν το μυ της αυτοπεποίθησης, όπου θα μπορούσαν να μάθουν να αντιμετωπίζουν κάθε μέρα με την αυτοπεποίθηση που χρειάζεσαι για να επανασχεδιάσεις τον κόσμο σύμφωνα με την εικόνα των ονείρων σου. Τελικά, τι είναι οι ακαδημαϊκές δεξιότητες χωρίς την αυτοπεποίθηση να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις δεξιότητες για να βγούμε έξω και να αλλάξουμε τον κόσμο.

Τώρα είναι που πρέπει να σας πω για δύο από τους μαθητές μου, τον Τζαμάλ και τη Ρετζίνα. Τους έχω αλλάξει τα ονόματά τους, αλλά οι ιστορίες τους παραμένουν οι ίδιες. Ο Τζαμάλ ήταν λαμπρός, αλλά δεν ήταν συγκεντρωμένος. Στριφογύριζε στην καρέκλα του κατά τη διάρκεια των εργασιών και δεν θα έμενε ποτέ ακίνητος για περισσότερα από τρία ή τέσσερα λεπτά.

Μαθητές όπως ο Jamal μπορούν να μπερδέψουν τους ολοκαίνουριους δασκάλους επειδή δεν είναι σίγουροι πώς να υποστηρίξουν νέους σαν αυτόν. Πήρα μια άμεση απόφαση. Διαπραγματεύτηκα με τον Τζαμάλ. Αν μπορούσε να συγκεντρωθεί και να μου δώσει μια δουλειά, τότε θα μπορούσε να το κάνει από οπουδήποτε στην τάξη, από το χαλί της τάξης μας, από πίσω από το γραφείο μου, από το εσωτερικό του ντουλαπιού της τάξης του, που αποδείχθηκε ότι ήταν το αγαπημένο του μέρος. Το λιγότερο αγαπημένο μάθημα του Τζαμάλ ήταν το γράψιμο, και ποτέ δεν ήθελε να διαβάσει ό,τι είχε γράψει δυνατά στην τάξη, αλλά συνεχίζαμε να προοδεύουμε. 

Μια μέρα, αποφάσισα να διοργανώσω μια παρωδία προεδρικών εκλογών του 2008 στην τάξη μου. Οι μαθητές μου της τρίτης δημοτικού έπρεπε να ερευνήσουν και να γράψουν μια ομιλία για τον επιλεγμένο υποψήφιο: τον Μπαράκ Ομπάμα, τη Χίλαρι Κλίντον ή τον Τζον Μακέιν. Τα βαριά φαβορί ήταν προφανή, αλλά ένας μαθητής επέλεξε τον John McCain. Ήταν ο Τζαμάλ. Ο Τζαμάλ αποφάσισε τελικά να διαβάσει κάτι που είχε γράψει δυνατά στην τάξη, και σίγουρα, ο Τζαμάλ μας κατέπληξε όλους με τη λαμπρότητά του. Ακριβώς όπως ο μπαμπάς του Τζαμάλ, ο Τζον Μακέιν ήταν βετεράνος και όπως ο μπαμπάς του Τζαμάλ τον προστάτευε, ο Τζαμάλ πίστευε ότι ο Τζον Μακέιν θα προστάτευε ολόκληρη τη χώρα. Και δεν ήταν ο υποψήφιος της επιλογής μου, αλλά δεν είχε σημασία, γιατί όλη η τάξη ξέσπασε σε χειροκροτήματα, ένα χειροκρότημα για τον γενναίο φίλο μας Jamal που τελικά εμφανίστηκε ως ο πιο σίγουρος εαυτός του για πρώτη φορά εκείνη τη χρονιά.

Παρά τα υψηλά ιδανικά μου για την τάξη μας, πολύ συχνά δεν ανταποκρινόμουν στα πιο βασικά μου ένστικτα και θα επέλεγα τη συμμόρφωση αντί της εμπιστοσύνης. Η Regina ήταν ένα σφάλμα στο σύστημά μου. Ένας καλός δάσκαλος μπορεί να διορθώσει την κακή συμπεριφορά, και εξακολουθεί να παραμένει πρωταθλητής του μαθητή. Αλλά μια μέρα συγκεκριμένα, απλά επέλεξα τον έλεγχο. Τράβηξα απότομα και η κίνηση μου δεν έδειξε στη Ρετζίνα ότι αποσπούσε την προσοχή. Η προσέγγισή μου γνωστοποίησε στη Ρετζίνα ότι η ίδια αποσπούσε την προσοχή. Είδα το φως να σβήνει από τα μάτια της και αυτό το φως πυροδότησε χαρά στην τάξη μας. Μόλις το είχα σβήσει. Ολόκληρη η τάξη έγινε ευερέθιστη και δεν συνήλθαμε για το υπόλοιπο της ημέρας.

Σκέφτομαι τη μέρα συχνά και έχω προσευχηθεί κυριολεκτικά να μην κάνω ανεπανόρθωτο κακό, γιατί ως γυναίκα που ήταν μικρό κορίτσι όπως η Ρετζίνα, ξέρω ότι θα μπορούσα να είχα ξεκινήσει τη διαδικασία να σκοτώνω την αυτοπεποίθησή της για πάντα.

H έλλειψη αυτοπεποίθησης μας τραβάει από τα κάτω και μας βαραίνει από την κορυφή, συνθλίβοντάς μας ανάμεσα σε μια αναταραχή απαγορευμένων, μη θελήσεων και ακατόρθωτων. Χωρίς αυτοπεποίθηση, κολλάμε, και όταν κολλάμε, δεν μπορούμε καν να ξεκινήσουμε. Αντί να βυθιζόμαστε σε ό,τι μπορεί να μας εμποδίσει, η αυτοπεποίθηση μας καλεί να παίξουμε με βεβαιότητα. Όλοι λειτουργούμε λίγο διαφορετικά όταν είμαστε βέβαιοι ότι μπορούμε να κερδίσουμε έναντι του "απλώς το ελπίζουμε". Τώρα, αυτό μπορεί να είναι ένας χρήσιμος έλεγχος. 

Εάν δεν έχετε αρκετή αυτοπεποίθηση, μπορεί να οφείλεται στο ότι πρέπει να αναπροσαρμόσετε τον στόχο σας. 

Εάν έχετε υπερβολική αυτοπεποίθηση, μπορεί να οφείλεται στο ότι δεν έχετε τις ρίζες σας σε κάτι αληθινό. Δεν λείπει σε όλους η αυτοπεποίθηση. Κάνουμε ευκολότερο σε αυτήν την κοινωνία για κάποιους ανθρώπους να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση επειδή ταιριάζουν στο αρχέτυπο ηγεσίας που προτιμάμε

Επιβραβεύουμε την εμπιστοσύνη σε μερικούς ανθρώπους και τιμωρούμε την εμπιστοσύνη σε άλλους, και παρόλα αυτά πάρα πολλοί άνθρωποι περπατούν καθημερινά χωρίς αυτήν. Για μερικούς από εμάς, η αυτοπεποίθηση είναι μια επαναστατική επιλογή και θα ήταν η μεγαλύτερη μας ντροπή να δούμε τις καλύτερες ιδέες μας να μην πραγματοποιούνται και τα πιο λαμπρά όνειρά μας να μένουν ανεκπλήρωτα επειδή δεν μας έλειπε η μηχανή της εμπιστοσύνης. Αυτό δεν είναι ένα ρίσκο που είμαι διατεθειμένη να πάρω.

Πώς μπορούμε λοιπόν να σπάσουμε τον κώδικα σχετικά με την εμπιστοσύνη; Κατά την εκτίμησή μου, χρειάζονται τουλάχιστον τρία πράγματα: άδεια, κοινότητα και περιέργεια. Η άδεια γεννά την εμπιστοσύνη, η κοινότητα την τρέφει και η περιέργεια την επιβεβαιώνει. Στην εκπαίδευση, έχουμε ένα ρητό, ότι δεν μπορείς να είσαι αυτό που δεν μπορείς να δεις. Όταν ήμουν μικρό κορίτσι, δεν μπορούσα να δείξω αυτοπεποίθηση μέχρι να μου το δείξει κάποιος.

Η οικογένειά μου συνήθιζε να κάνει τα πάντα μαζί, συμπεριλαμβανομένων των κοσμικών πραγμάτων, όπως η αγορά ενός νέου αυτοκινήτου, και κάθε φορά που το κάναμε αυτό, έβλεπα τους γονείς μου να έχουν την ίδια ακριβώς συμπεριφορά. Μπαίναμε στην αντιπροσωπεία και ο μπαμπάς μου καθόταν ενώ η μαμά μου ψώνιζε. Όταν η μαμά μου έβρισκε ένα αυτοκίνητο που της άρεσε, πήγαιναν και συναντιόντουσαν με τον έμπορο, και αναπόφευκτα, κάθε φορά που ο έμπορος έστρεφε την προσοχή και το σώμα του στον μπαμπά μου, υποθέτοντας ότι έλεγχε τα κορδόνια του πορτοφολιού και επομένως αυτή τη διαπραγμάτευση . 

«Αρχ. Πάκνετ», έλεγαν, «πώς θα σε πάμε σε αυτό το αυτοκίνητο σήμερα;» Ο μπαμπάς μου αναπόφευκτα θα απαντούσε με τον ίδιο τρόπο. Έκανε αργά και σιωπηλά νόημα προς τη μητέρα μου και μετά έβαζε τα χέρια του στην αγκαλιά της. Μπορεί να ήταν το απόλυτο σοκ των διαπραγματεύσεων για τα οικονομικά με μια μαύρη γυναίκα στη δεκαετία του '80, αλλά ό,τι κι αν ήταν, θα έβλεπα τη μητέρα μου να δουλεύει αυτούς τους αντιπροσώπους αυτοκινήτων μέχρι που ουσιαστικά έδιναν το αυτοκίνητο δωρεάν.

Δεν θα έσπαγε ποτέ ένα χαμόγελο. Δεν θα φοβόταν ποτέ να φύγει. Ξέρω ότι η μαμά μου πίστευε ότι έπαιρνε μια καλή προσφορά σε ένα μίνι βαν, αλλά αυτό που έκανε στην πραγματικότητα ήταν να μου δώσει την άδεια να αψηφήσω τις προσδοκίες και να δείξω με σιγουριά στις ικανότητές μου, ανεξάρτητα από το ποιος με αμφιβάλλει.

Η εμπιστοσύνη χρειάζεται άδεια για να υπάρχει και η κοινότητα είναι το ασφαλέστερο μέρος για να δοκιμάσετε την εμπιστοσύνη.

Ταξίδεψα στην Κένυα φέτος για να μάθω για την ενδυνάμωση των γυναικών μεταξύ των γυναικών Μασάι. Εκεί συνάντησα μια ομάδα νεαρών γυναικών που ονομαζόταν Team Lioness, μεταξύ των πρώτων ομάδων δασοφυλάκων της Κένυας αποκλειστικά για γυναίκες. Αυτές οι οκτώ γενναίες νεαρές γυναίκες έγραφαν ιστορία μόλις στα εφηβικά τους χρόνια, και ρώτησα τον Purity, την πιο γεροδεμένη νεαρή δασοφύλακα ανάμεσά τους, "Φοβάσαι ποτέ;" Σας το ορκίζομαι, θέλω να κάνω τατουάζ την απάντησή της σε όλο μου το σώμα. Είπε, "Φυσικά και το κάνω, αλλά καλώ τις αδερφές μου. Μου θυμίζουν ότι θα είμαστε καλύτερες από αυτούς τους άνδρες και ότι δεν θα αποτύχουμε". Η αυτοπεποίθηση της Purity για να κυνηγήσει λιοντάρια και να πιάσει λαθροκυνηγούς, δεν προερχόταν από την αθλητική της ικανότητα ή ακόμα και από την πίστη της. Η εμπιστοσύνη της ενισχύθηκε από την αδελφότητα, από την κοινότητα. Αυτό που έλεγε βασικά ήταν ότι αν έχω ποτέ αμφιβολίες, χρειάζομαι να είσαι εκεί για να αποκαταστήσεις την ελπίδα μου και να ξαναχτίσω τη βεβαιότητά μου.

Στην κοινότητα, μπορώ να βρω την εμπιστοσύνη μου και η περιέργειά σας μπορεί να το επιβεβαιώσει. Στις αρχές της καριέρας μου, ηγήθηκα μιας εκδήλωσης μεγάλης κλίμακας που δεν πήγε ακριβώς όπως είχα προγραμματίσει. Ήταν απαίσια. Και όταν ενημέρωσα για το συμβάν με τον μάνατζέρ μου, ήξερα απλώς ότι θα έγραφε τη λίστα με κάθε λάθος που είχα κάνει ποτέ, πιθανότατα από τη γέννησή μου. Αντίθετα, άνοιξε με μια ερώτηση: Ποια ήταν η πρόθεσή σας; Έμεινα έκπληκτη αλλά ανακουφίστηκα. Ήξερε ότι ήδη χτυπούσα τον εαυτό μου και αυτή η ερώτηση με κάλεσε να μάθω από τα δικά μου λάθη αντί να βλάψω την ήδη εύθραυστη αυτοπεποίθησή μου. 

Η περιέργεια καλεί τους ανθρώπους να είναι υπεύθυνοι για τη μάθησή τους. Αυτή η ανταλλαγή, με βοήθησε να προσεγγίσω το επόμενο έργο μου με την προσδοκία της επιτυχίας. Άδεια, κοινότητα, περιέργεια: όλα αυτά είναι τα πράγματα που θα χρειαστούμε για να καλλιεργήσουμε την αυτοπεποίθηση ότι θα χρειαστούμε οπωσδήποτε για να λύσουμε τις μεγαλύτερες προκλήσεις μας και να οικοδομήσουμε τον κόσμο που ονειρευόμαστε, έναν κόσμο όπου η ανισότητα έχει τελειώσει και όπου η δικαιοσύνη είναι πραγματική , έναν κόσμο όπου μπορούμε να είμαστε ελεύθεροι εξωτερικά και ελεύθεροι εσωτερικά γιατί γνωρίζουμε ότι κανένας από εμάς δεν είναι ελεύθερος μέχρι να είμαστε όλοι ελεύθεροι. Ένας κόσμος που δεν πτοείται από την αυτοπεποίθηση όταν εμφανίζεται ως γυναίκα ή με μαύρο δέρμα ή σε οτιδήποτε άλλο εκτός από τα προτιμώμενα αρχέτυπα ηγεσίας μας. Ένας κόσμος που ξέρει ότι αυτό το είδος αυτοπεποίθησης είναι ακριβώς το κλειδί που χρειαζόμαστε για να ξεκλειδώσουμε το μέλλον που θέλουμε.

Έχω αρκετή αυτοπεποίθηση για να πιστέψω ότι αυτός ο κόσμος θα πραγματοποιηθεί πράγματι, και ότι εμείς είμαστε αυτοί που θα το κάνουμε έτσι.

https://www.ted.com/talks/brittany_packnett_cunningham_how_to_build_your_confidence_and_spark_it_in_others/transcript?fbclid=IwAR3zEhTcX9w18frImFu5oME5xLfsj8xMsqup6AOx4FcKirAzN_t6ajQaZAw

Πηγή: https://www.ted.com/talks

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια