ΔΙΑΒΑΣΤΕ

6/recent/ticker-posts

Τζόγος, «η κρυμμένη ασθένεια»

Ο τζόγος αποτελεί ένα κοινωνικό φαινόμενο το οποίο προβληματίζει την σύγχρονη κοινωνία. Η εξάρτηση αυτή πολλές φορές αναφέρεται ως “κρυμμένη ασθένεια” καθώς εκλείπουν τα σωματικά συμπτώματα που υπάρχουν στις άλλες μορφές εθισμού όπως ο εθισμός από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά. Ο εθισμός στο τζόγο χαρακτηρίζεται από την απώλεια ελέγχου και την αδυναμία αποδέσμευσης από τη συμμετοχή σε τυχερά παιχνίδια, παρόλο που η δραστηριότητα αυτή έχει καταστροφικές συνέπειες για το άτομο. Τα άτομα πολλές φορές οδηγούνται στην παραβατική συμπεριφορά προκειμένου να εξοφλήσουν χρέη και να χρηματοδοτήσουν την έξη τους.




Τα διαγνωστικά κριτήρια για την εξάρτηση από το τζόγο περιλαμβάνουν ότι το άτομο πρέπει να έχει μειωμένο έλεγχο συμπεριφοράς στα τυχερά παιχνίδια και η ενασχόληση του αυτή να σχετίζεται με σημαντικές αρνητικές ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις και σημαντική επίδραση στη ζωή του ατόμου (American Psychiatric Association). Επιπλέον, ο παθολογικός τζόγος στα άτομα περιλαμβάνει ισχυρά κίνητρα να συμμετέχουν σε τυχερά παιχνίδια, με τα στοιχεία της απόσυρσης και της λαχτάρας να αντιπροσωπεύουν ομοιότητες με την εξάρτηση από τι ουσίες.

Στην σύγχρονη εποχή η ανάπτυξη της τεχνολογίας έχει επιδράσει στον τομέα των τυχερών παιχνιδιών Η παροχή online υπηρεσιών από ιστοσελίδες τυχερών παιχνιδιών είναι μια σχετικά νέα βιομηχανία και μπορεί να συμβεί είτε είτε μέσα από εγκεκριμένες ιστοσελίδες. Το προφίλ των ατόμων που ασχολούνται με τον διαδικτυακό τζόγο είναι στις περισσότερες περιπτώσεις άνδρες, σχετικά νέοι ενήλικες, με υψηλή εκπαίδευση, και καλή επαγγελματική σταδιοδρομία.

Μία από τις βασικές αλλαγές που έχει επιφέρει το διαδίκτυο είναι ότι η ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια μπορεί να γίνει από το σπίτι ή το χώρο εργασίας. Με αυτόν τον τρόπο έχουν αυξηθεί οι ευκαιρίες για να ασχοληθεί κάποιος με το τζόγο αφού η πρόσβαση είναι εύκολη και δίνεται η ευκαιρία να παίξει κανείς εξ αποστάσεως. Αρκεί μια σύνδεση στο σύνδεση στο Internet και μια ηλεκτρονική μέθοδος πληρωμής και άτομο έχει πρόσβαση στο τζόγο 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με το καζίνο όπου η μετακίνηση και οι κανόνες που επιβάλλονται στα μέλη μπορεί να είναι αποτρεπτικοί παράγοντες για υπερβολική ή / και συνεχή ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια. Επιπλέον, το διαδίκτυο παρέχει στον παίκτη την αίσθηση της ανωνυμίας. Αυτό μπορεί να αλλάξει τις ψυχολογικές επιπτώσεις που έχουν τα τυχερά παιχνίδια καθώς η ανωνυμία επιτρέπει στους παίκτες την ευκαιρία να παίξουν χωρίς το φόβο του στιγματισμού. Αν συμβούν μεγάλες απώλειες, κανείς δεν θα δει το πρόσωπο του ηττημένου.

Επίσης υπάρχουν ενδείξεις ότι η χρήση του ηλεκτρικού χρήματος στο διαδίκτυο καταστέλλει τις αναστολές στη λήψη αποφάσεων ή διευκολύνει τις παρορμητικές τάσεις των ατόμων και έτσι ο παίκτης μπορεί να τοποθετήσει πιο εύκολα τα χρήματα του σε παιχνίδια στο διαδίκτυο γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε οικονομική καταστροφή του ατόμου.

Φαίνεται λοιπόν ότι τα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια έχουν συμβάλλει στην αύξηση της εξάρτησης από τον τζόγο.

Οι θεραπευτικές παρεμβάσεις για τα προβλήματα που σχετίζονται με τον τζόγο περιλαμβάνουν συνήθως βοήθεια από ειδικούς (ψυχοθεραπεία, συμβουλευτική, τηλεφωνικές γραμμές, και απευθείας σύνδεση παροχής συμβουλών), μη-επαγγελματική βοήθεια (υποστήριξη από την οικογένεια, τους φίλους και τις ομάδες) και αυτοβοήθειας. Η ένταξη των ατόμων σε ομάδες Ανώνυμων Τζογαδόρων αποτελεί μια θεραπευτική προσέγγιση που βασίζεται στο μοντέλο των 12 βημάτων των Ανώνυμων Αλκοολικών έχοντας ως ο τελικό στόχο την πλήρη αποχή από τα τυχερά παιχνίδια. Πολλές φορές όμως η ντροπή και το στίγμα αποτρέπει τα άτομα από το να ζητήσουν βοήθεια από το πρόβλημα του τζόγου. Επιπλέον εμπόδια αποτελούν οι ανησυχίες περί εμπιστευτικότητας. Η άρνηση, ο φόβος στιγματισμού, οι αρνητικές αντιλήψεις για τη θεραπεία, τα αισθήματα ενοχής, ή / και οι πεποιθήσεις ότι ο τζόγος μπορεί να ελεγχθεί χωρίς βοήθεια είναι μερικοί λόγοι που οι νέοι αποφεύγουν τη θεραπεία.

Της Άννας Χρυσανθίδου- Msc ψυχολόγου, συνθετική ψυχοθεραπεύτρια

Πηγή: https://psychopedia.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια