ΔΙΑΒΑΣΤΕ

6/recent/ticker-posts

Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για την Ψυχική Υγεία και Ευεξία

  Εμείς, οι συμμετέχοντες στην ευρωπαϊκή διάσκεψη υψηλού επιπέδου «Μαζί για την ψυχική υγεία και ευεξία», Βρυξέλλες, 13 Ιουνίου 2008, αναγνωρίζουμε τη σημασία και τη σχέση της ψυχικής υγείας και της ευεξίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Κράτη Μέλη της, τα εμπλεκόμενα μέρη και τους πολίτες της. 


I - Αναγνωρίζουμε ότι ❙ Η ψυχική υγεία αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα. Δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να απολαμβάνουν την ευεξία, την ποιότητα της ζωής και της υγείας. Προάγει τη μάθηση, την απασχόληση και τη συμμετοχή στην κοινωνία. 

❙ Το επίπεδο της ψυχικής υγείας και της ευεξίας του πληθυσμού αποτελεί τη βασική πηγή επιτυχίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως κοινωνία που βασίζεται στη γνώση και την οικονομία. Είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την επίτευξη των στόχων της Λισσαβόνας, την ανάπτυξη και την απασχόληση, την κοινωνική συνοχή και την αειφόρο ανάπτυξη. 

❙ Οι ψυχικές διαταραχές σημειώνουν αύξηση στην ΕΕ. Σήμερα, περίπου 50 εκατομμύρια πολίτες (σχεδόν το 11% του πληθυσμού) εκτιμάται ότι πάσχουν από ψυχικές διαταραχές, ενώ γυναίκες και άνδρες αναπτύσσουν και εκδηλώνουν διαφορετικά συμπτώματα. Ήδη η κατάθλιψη αποτελεί το πιο διαδεδομένο ψυχικό νόσημα σε πολλά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

❙ Η αυτοκτονία παραμένει μια από τις κυριότερες αιτίες θανάτου. Στην ΕΕ, σημειώνονται περίπου 58.000 αυτοκτονίες ετησίως εκ των οποίων τα ¾ διαπράττονται από άντρες. Οκτώ κράτη μέλη είναι μεταξύ των των δεκαπέντε χωρών με τα υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών των αντρών παγκοσμίως. 

❙ Οι ψυχικές διαταραχές και η αυτοκτονία προκαλούν αβάσταχτο πόνο στα άτομα, τις οικογένειες τους και τις κοινότητες, ενώ οι ψυχικές διαταραχές αποτελούν βασική αιτία αναπηρίας. Ασκούν πίεση στην υγεία και τα συστήματα υγείας, εκπαίδευσης, οικονομίας, αγοράς εργασίας και κοινωνικής ευημερίας σε ολόκληρη την ΕΕ. 

❙ Συμπληρωματική δράση και μια συνδυασμένη προσπάθεια σε επίπεδο ΕΕ μπορούν να βοηθήσουν τα Κράτη Μέλη να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις προωθώντας την καλή ψυχική υγεία στον πληθυσμό, ενισχύοντας την προληπτική δράση και την αυτοβοήθεια, και παρέχοντας υποστήριξη σε ανθρώπους που βιώνουν προβλήματα ψυχικής υγείας και τις οικογένειες τους, επιπλέον των μέτρων που εκπονούν τα Κράτη Μέλη μέσω των κοινωνικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών υγείας και ιατρικής περίθαλψης. 

II - Συμφωνούμε ότι 

❙ Υπάρχει ανάγκη για ένα αποφασιστικό πολιτικό βήμα ώστε να καταστούν η ψυχική υγεία και η ευεξία βασική προτεραιότητα.. 

❙ Χρειάζεται να αναπτυχθεί δράση για την ψυχική υγεία και την ευημερία σε επίπεδο ΕΕ εμπλέκοντας τους σχετικούς πολιτικούς ιθύνοντες και ενδιαφερόμενους, συμπεριλαμβάνοντας εκείνους από την υγεία, την παιδεία, τους κοινωνικούς φορείς και τη διακαοσύνη, τους κοινωνικούς εταίρους καθώς και οργανώσεις από την κοινωνία των πολιτών. 

❙ Οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν βιώσει προβλήματα ψυχικής υγείας έχουν πολύτιμη εμπειρία και χρειάζεται να παίξουν ενεργό ρόλο στο σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων. 

❙ Η ψυχική υγεία και η ευημερία πολιτών και ομάδων, συμπεριλαμβανομένων όλων των ηλικιακών ομάδων, των φύλων, των εθνικών προελεύσεων και των κοινωνικοοικονομικών ομάδων, χρειάζεται να προωθηθεί με βάση στοχευμένες παρεμβάσεις που λαμβάνουν υπόψη και είναι ευαισθητοποιημένες ως προς την ποικιλομορφία του ευρωπαϊκού πληθυσμού. 

❙ Υπάρχει ανάγκη να βελτιωθεί η βάση της γνώσης για την ψυχική υγεία: συλλέγοντας στοιχεία σχετικά με την κατάσταση της ψυχικής υγείας του πληθυσμού και οργανώνοντας έρευνα σχετικά με την επιδημιολογία, τις αιτίες, τους καθοριστικούς παράγοντες και τις συνέπειες της ψυχικής υγείας και της κακής υγείας, και δυνατότητες για παρεμβάσεις και βέλτιστες πρακτικές εντός και εκτός του κοινωνικού τομέα και του τομέα της υγείας. 

III - Κάνουμε Έκκληση για Ανάληψη Δράσης σε Πέντε Τομείς- Προτεραιότητας I 

- Πρόληψη της κατάθλιψης και των αυτοκτονιών 

Η κατάθλιψη είναι μια από τις πιο κοινές και σοβαρές ψυχικές διαταραχές και ένας σημαντικός παράγων κινδύνου για συμπεριφορά με τάσεις αυτοκτονίας. Ένας πολίτης πεθαίνει κάθε εννέα λεπτά λόγω αυτοκτονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο αριθμός των αποπειρών αυτοκτονίας εκτιμάται ότι είναι δέκα φορές υψηλότερος. Τα αναφερόμενα ποσοστά αυτοκτονίας στα Κράτη Μέλη διαφέρουν βάσει συντελεστή 12. 

Οι πολιτικοί ιθύνοντες και οι εμπλεκόμενοι καλούνται να αναλάβουν δράση για την πρόληψη των αυτοκτονιών και της κατάθλιψης συμπεριλαμβάνοντας τα παρακάτω: 

❙ Βελτίωση της εκπαίδευσης των επαγγελματιών του τομέα της υγείας και των βασικών πρωταγωνιστών εντός του κοινωνικού τομέα πάνω στην ψυχική υγεία.

❙ Περιορισμός της πρόσβασης σε πιθανά μέσα αυτοκτονίας. 

❙ Ανάληψη μέτρων για αύξηση της ενημέρωσης περί ψυχικής υγείας στο ευρύ κοινό, στους υπεύθυνους του τομέα της υγείας και άλλων σχετικών τομέων. 

❙ Ανάληψη μέτρων για μείωση των παραγόντων κινδύνου αυτοκτονίας όπως υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, χρήση ουσιών και κοινωνικός αποκλεισμός, κατάθλιψη και άγχος. 

❙ Παροχή μηχανισμών υποστήριξης μετά από απόπειρες αυτοκτονίας και για όσους έχουν χτυπηθεί από αυτήν χάνοντας κάποιον δικό τους, όπως ψυχολογική υποστήριξη.

ΠΗΓΗ:ec.europa.eu, Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για την Ψυχική Υγεία και Ευ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια