ΔΙΑΒΑΣΤΕ

6/recent/ticker-posts

Επιθετικότητα- Τι να κάνουμε όταν δυσκολευόμαστε να τη διαχειριστούμε

 Η τάση σε ξεσπάσματα θυμού και επιθετική συμπεριφορά είναι κάτι που βαραίνει τόσο το ίδιο το άτομο όσο και το περιβάλλον του.


Αρνητικά συναισθήματα (όπως ο θυμός, η ματαίωση, η απογοήτευση, η απόγνωση κ.α.) που μπορούν να οδηγήσουν σε επιθετική συμπεριφορά είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης και ζωής. Διάφοροι παράγοντες όπως ο χαρακτήρας, η διαπαιδαγώγηση, το περιβάλλον κτλ καθορίζουν τη σχέση του ατόμου με την επιθετικότητά του και τον τρόπο με τον οποίο τη διαχειρίζεται.



Οι περισσότεροι άνθρωποι «επιτρέπουν» στον εαυτό τους περιστασιακά και κάτω από ορισμένες συνθήκες κάποιο ξέσπασμα. Όταν αυτό όμως συμβαίνει συχνά και χωρίς συγκεκριμένες αφορμές και όταν υπάρχει σημαντική απώλεια ελέγχου στα λόγια και στις πράξεις, αυτό μπορεί να γίνει μεγάλο πρόβλημα, με πολλές αρνητικές συνέπειες στην επαγγελματική και προσωπική ζωή του ατόμου.

Για να μπορέσει το άτομο να διαχειριστεί καλύτερα την επιθετικότητά του χρειάζεται να συνειδητοποιήσει τα αρνητικά συναισθήματα που βρίσκονται από κάτω και να τα επεξεργαστεί. Αν κάποιος προσπαθεί να βρει λύση στο πρόβλημα της επιθετικότητας με το να καταπιέσει το θυμό του, κάνει με αυτό τον τρόπο το πρόβλημα αυτό απλά ακόμα μεγαλύτερο.

Το ξέσπασμα σε επιθετικότητα με το παραμικρό και η απώλεια ελέγχου στη συμπεριφορά έχει παρατηρηθεί ότι συνδέονται με ποικίλους παράγοντες. Τέτοιοι είναι: το στρες και άγχος στον εργασιακό χώρο, οι μη ευτυχισμένες προσωπικές σχέσεις, τα τραυματικά γεγονότα ζωής που δεν έχουν γίνει αντικείμενο επεξεργασίας, ο σωματικός πόνος, διάφοροι φόβοι κτλ.

Γι’ αυτό τα άτομα που έχουν χρόνια αυτή τη δυσκολία είναι σημαντικό να απευθυνθούν σε κάποιον ειδικό. Σε περιπτώσεις που το άτομο έχει περάσει κατάθλιψη ή σύνδρομο εξουθένωσης (burnout) η προσφυγή σε κάποιον ειδικό κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να εξηγήσουν γιατί έχουν αυτά τα ξεσπάσματα. Η θεραπεία θα τους βοηθήσει να κατανοήσουν από πού προέρχονται και να επεξεργαστούν αυτό που τα προκαλεί. Σε πολλές περιπτώσεις και όταν στη βάση της δυσκολίας αυτής βρίσκονται προβληματικές σχέσεις, συστήνεται θεραπεία ζεύγους ή οικογένειας.

Πηγή: https://www.psychologynow.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια