ΔΙΑΒΑΣΤΕ

6/recent/ticker-posts

Η ενασχόληση με την Τέχνη βελτιώνει την ψυχική μας υγεία

 

Γιατί να ασχοληθεί κάποιος με την Τέχνη

Η τέχνη μπορεί να προσφέρει την πηγαία αίσθηση της χαράς μέσα από την δημιουργία. Δεν είναι τυχάιο ότι τα άτομα που συμμετέχουν σε πολιτιστικές δραστηριότητες όπως μουσική, μουσεία, χορευτικές ομάδες και θέατρο είναι χαρούμενα, συμμετέχουν χωρίς δισταγμό και δεύτερες σκέψεις αλλά και μπορούν να θεραπευτούν.

Η ενασχόληση με τις τέχνες μπορεί να έχει ισχυρή και μακροχρόνια επίδραση στην υγεία. Μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από μια ποικιλία συνθηκών ψυχικής υγείας, να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της άσχημης ψυχικής κατάστασης και να υποστηρίξει την ανάκαμψη της.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να ασχοληθείτε με τις τέχνες και να βελτιώσετε την ψυχική σας υγεία:

Τα προγράμματα τέχνης και υγείας με επικεφαλής καλλιτέχνες και μουσικούς μπορούν να αποφέρουν οφέλη για την υγεία μέσω συμμετοχικών προγραμμάτων τέχνης και καλλιτεχνικής συμμετοχής στην καθημερινή ζωή.

Όταν μιλάμε για τις τέχνες, συμπεριλαμβάνουμε οπτικές και παραστατικές τέχνες, όπως παραδοσιακή τέχνη, γλυπτική, ψηφιακή τέχνη, κείμενο, χορό, ταινία, λογοτεχνία, μουσική, τραγούδι, κηπουρική και μαγειρικές τέχνες. Η τέχνη μπορεί να είναι ένας διαφορετικός και διασκεδαστικός τρόπος για να εκφράσεις και να μιλήσεις για συγκίνηση».

Οι τέχνες μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην ψυχική μας υγεία

Η συμμετοχή στις τέχνες φαίνεται ολοένα να ανεβαίνει σε δημοτικότητα ως ένας τρόπος βελτίωσης της ευημερίας των ατόμων. Η συμμετοχή στις τέχνες μπορεί να επιτρέψει στους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν ένα ευρύ φάσμα ψυχικών ασθενειών και ψυχολογικής δυσφορίας.

Το καλύτερο μέρος είναι ότι βοηθά τους ανθρώπους να βελτιώσουν την ψυχική τους υγεία μέσω της δημιουργικότητας. Η τέχνη βοηθά πολλούς ανθρώπους να εκφράζονται, χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιούν λέξεις.

Οι τέχνες μπορούν να δημιουργήσουν ένα αίσθημα κοινότητας

Οι τέχνες βοηθούν επίσης σε κοινοτικό επίπεδο. Καθώς μεγαλώνουμε, μπορεί να αντιμετωπίσουμε την απομόνωση μέσω της απώλειας κοινωνικών συνδέσεων, όπως οι φίλοι, η οικογένεια και ο χώρος εργασίας – καθώς και άλλοι περιορισμοί όπως η μείωση της σωματικής υγείας.

Μέσα από τη συμμετοχή τους σε προγράμματα τέχνης, οι άνθρωποι στη μεταγενέστερη ζωή μπορούν να ανοικοδομήσουν τις κοινωνικές τους συνδέσεις και να επεκτείνουν την υφιστάμενη υποστήριξη στις κοινότητές τους. Η επαφή με άλλους βοηθά στην ανακούφιση της μοναξιάς και της απομόνωσης. Αυτό ισχύει επίσης και για τα σπίτια φροντίδας, όπου οι δραστηριότητες τέχνης μπορούν να συμβάλλουν στην αύξηση των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων μεταξύ κατοίκων και κατοίκων και προσωπικού που μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεση και την ευημερία.

Ο πολύτιμος ρόλος της τέχνης στην ψυχική υγεία αναγνωρίζεται

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι εκτιμούν ότι οι τέχνες και ο πολιτισμός μπορούν να διαδραματίσουν πολύτιμο ρόλο βοηθώντας τους ανθρώπους που έχουν προβλήματα ψυχικής υγείας. Όπως έχει διαπιστωθεί: η συμμετοχή σε τέχνες, οι κοινωνικές δραστηριότητες και η αλληλεπίδραση στις κοινότητές μας μπορούν να βοηθήσουν σε μείζονες προκλήσεις όπως η γήρανση και η μοναξιά. Μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση της εμπιστοσύνης και να μας κάνει να νιώθουμε πιο αφοσιωμένοι και ανθεκτικοί. Εκτός από αυτά τα οφέλη, η εμπλοκή της τέχνης επίσης ανακουφίζει από το άγχος, την κατάθλιψη και το άγχος.

Οι τέχνες και η οικονομία στον τομέα της υγείας
Δεδομένου ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μη ιατρική προσέγγιση για την πρόληψη προβλημάτων ψυχικής υγείας, θα μπορούσε να συμβάλει στην εξοικονόμηση χρημάτων στην υπηρεσία υγείας και την κοινωνική φροντίδα. Η δημιουργία τέχνης μπορεί να επιτρέψει στους ανθρώπους να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη για την υγεία και την ευημερία τους, βοηθώντας στη διατήρηση των επιπέδων της ανεξαρτησίας και της περιέργειας και βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής φέρνοντας μεγαλύτερη χαρά.

ΠΗΓΗ: https://psychopedia.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια