ΔΙΑΒΑΣΤΕ

6/recent/ticker-posts

Φως και Ψυχική Υγεία: Πως το φως επηρεάζει την ψυχική υγεία

Καθώς όλοι γνωρίζουμε τους κινδύνους της έκθεσης στον ήλιο, όπως ο καρκίνος του δέρματος, τα εγκαύματα και η πρόωρη γήρανση, ο ήλιος έχει και πολλά οφέλη στην ψυχική και στην σωματική μας υγεία.



Καταπολέμηση της κατάθλιψης και βελτίωση του ύπνου

Το φως και το σκοτάδι προκαλούν την απελευθέρωση ορμονών στον εγκέφαλο. Η έκθεση στο φως του ήλιου αυξάνει την απελευθέρωση της σεροτονίνης. Η σεροτονίνη , είναι ένας νευροδιαβιβαστής συνδέεται με την διάθεση και βοηθά ώστε να νιώθουμε ηρεμία και χαλάρωση. Τη νύχτα, η έλλειψη φυσικού φωτός οδηγεί στην σύνθεση της μελατονίνης. Αυτή η ορμόνη βοηθά στον ύπνο.

Το φως επιδρά στα επίπεδα της σεροτονίνης μέσω του ματιού. Το φως του ήλιου διεγείρει συγκεκριμένες περιοχές του αμφιβληστροειδή, με αποτέλεσμα την απελευθέρωση της σεροτονίνης.

Χωρίς επαρκή έκθεση στο φως του ήλιου, τα επίπεδα της σεροτονίνης πέφτουν. Τα χαμηλά επίπεδα της σεροτονίνης συνδέονται με τον κίνδυνο εποχικής κατάθλιψης, που είναι μια μορφή κατάθλιψης που εμφανίζεται όταν αλλάζουν οι εποχές. Αυτή η μορφή κατάθλιψης είναι πιο συχνή το χειμώνα, όταν οι μέρες είναι πιο μικρές.

Η ενίσχυση της διάθεσης δεν είναι ο μόνος λόγος που χρειαζόμαστε το φως του ήλιου. Υπάρχουν πολλά άλλα οφέλη από το φυσικό φως.

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού

Ήδη θα γνωρίζετε ότι ο ήλιος είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης D. Η βιταμίνη D είναι ουσιαστική για την σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού και η έλλειψη της συνδέεται με την κατάθλιψη.

Ρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού

Ο ήλιος επηρεάζει τον κιρκάδιο ρυθμό μας. Όλοι έχουμε ένα εσωτερικό ρολόι που καθορίζει τον κύκλο ύπνου και αφύπνισης. Αυτός ο 24ωρος κύκλος συγχρονίζεται με το φυσικό φως. Νιώθουμε να ξυπνάμε όταν ο ήλιος ανατέλλει, και όταν αρχίζει να σκοτεινιάζει το σώμα μας απελευθερώνει μελατονίνη, μια ορμόνη που μας βοηθά να κοιμηθούμε.

Όταν λειτουργεί σωστά ο κιρκάδιος ρυθμός τότε λειτουργεί σωστά το καρδιαγγειακό, τα ανοσοποιητικό, το πεπτικό και άλλα συστήματα. Σε κυτταρικό επίπεδο το σώμα λειτουργεί σωστά όταν το φως μας κάνει να ξυπνάμε και έτσι ρυθμίζονται τα επίπεδα της ενέργειας, ο μεταβολισμός, η όρεξη, το ανοσοποιητικό και η ισορροπία στην σύνθεση των ορμονών.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια