ΔΙΑΒΑΣΤΕ

6/recent/ticker-posts

Κάπνισμα και ψυχική υγεία: Συνδέονται?

 

Κάπνισμα και ψυχική υγεία: συνδέονται;

Οι αρνητικές συνέπειες του καπνίσματος είναι δεδομένες και πολυσυζητημένες από επιστήμονες και ειδικούς σε όλο τον κόσμο. Ο εθισμός στη νικοτίνη έχει πολλές προεκτάσεις οι οποίες καλύπτουν βιολογικούς, ψυχολογικούς, συμπεριφορικούς και πολιτισμικούς παράγοντες.

Ο πατέρας της Ψυχανάλυσης, Σίγκμουντ Φρόυντ ήταν και ο ίδιος εξαιρετικά εθισμένος στο τσιγάρο και του είχε προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, χωρίς όμως να μπορεί να το κόψει παρά τις συνέπειες. Συγκεκριμένα, μετά τη διάγνωση ενός σοβαρού προβλήματος στην καρδιά του το οποίο συνδεόταν άμεσα με το γεγονός ότι κάπνιζε 20 τσιγάρα την ημέρα, το έκοψε για 2 μήνες περίπου και κατά τη διάρκεια της προσπάθειας, ένιωθε συμπτώματα κατάθλιψης και αδυνατούσε να εργαστεί όπως παλιά. Η προσπάθεια του έπεσε στο κενό. Η εμμονή του όμως με την συγκεκριμένη κακή συνήθεια, οδήγησε ειδικούς και ανθρώπους με επιρροή της εποχής να προωθήσουν με τέτοιο τρόπο το τσιγάρο, ώστε να γίνει μόδα και ένα σύμβολο ανεξαρτησίας και κύρους. Ειδικά στην περίπτωση των γυναικών μετατράπηκε σε ένα μέσο επανάστασης.

Τι λένε οι έρευνες…

Πολλοί άνθρωποι καπνίζουν επειδή νιώθουν άγχος, προκειμένου να το μειώσουν. Το παράδοξο είναι πως δεν υπάρχουν μελέτες που να επιβεβαιώνουν πως το κάπνισμα όντως συμβάλλει με οποιονδήποτε τρόπο στη μείωση του στρες και του άγχους. Αντιμετωπίζουν όμως κάποιας μορφής ψυχολογικό πρόβλημα όσοι καπνίζουν;

Η απάντηση είναι ναι. Ειδικότερα, σε ποσοστό 60% τα άτομα που καπνίζουν αντιμετωπίζουν κάποιο θέμα με την ψυχική τους υγεία και μάλιστα καπνίζουν και πολλά τσιγάρα, σε σχέση με καπνιστές που δεν αντιμετωπίζουν τα ίδια θέματα στον υπόλοιπο πληθυσμό. Πέρα από το άγχος, το τσιγάρο δεν βοηθάει και στην ανησυχία ή στην ένταση που μπορεί να υπάρχει κατά την καθημερινότητα, αντιθέτως επιβαρύνει ακόμα περισσότερο. Μάλιστα, ο αριθμός των ερευνών που σχετίζονται με το τσιγάρο και την αύξηση του άγχους, της ανησυχίας και των διαταραχών άγχους δεν μπορούν να αγνοηθούν, με εξαίρεση την Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή της Προσωπικότητας όπου οι ασθενείς τείνουν να μην καπνίζουν περισσότερο σε σχέση με τον γενικότερο πληθυσμό. Επιπλέον, το κάπνισμα στους ασθενείς με ΙΨΔ δεν βοηθάει τις γνωστικές τους ικανότητες και επηρεάζει σημαντικά τον παρορμητισμό τους που έχει σαν αποτέλεσμα και τα προβλήματα στη λήψη αποφάσεων.

Αναφορικά με τα άτομα που αντιμετωπίζουν κατάθλιψη το κόψιμο του τσιγάρου μοιάζει κάτι ακατόρθωτο, καθώς όταν προσπαθούν να το σταματήσουν, τα συμπτώματα επιστρέφουν με μεγαλύτερη ένταση από ότι πριν και αυτό γιατί η νικοτίνη, ενεργοποιεί την έκκριση ντοπαμίνης στον εγκέφαλο. Η ντοπαμίνη ευθύνεται για τα θετικά συναισθήματα και συνήθως, οι πάσχοντες από κατάθλιψη έχουν χαμηλή έκκριση και χρησιμοποιούν το τσιγάρο για να την αυξήσουν. Το τσιγάρο όμως συμβάλλει αρνητικά στην έκκριση ντοπαμίνης από τον οργανισμό φυσικά, με αποτέλεσμα την αύξηση των τσιγάρων που καπνίζει κάποιος καθημερινά προκειμένου να αισθανθεί καλύτερα.

Στην περίπτωση των ατόμων με σχιζοφρένεια, το κάπνισμα αυξάνεται 3 φορές περισσότερο. Οι έρευνες δείχνουν πως οι ασθενείς το χρησιμοποιούν για να μειώσουν κάπως τα συμπτώματα που βιώνουν καθώς και τις παρενέργειες των φαρμάκων που λαμβάνουν.

Οι καπνιστές με προβλήματα ψυχικής υγείας:

Καπνίζουν πολύ περισσότερο από ότι ο υπόλοιπος πληθυσμός.
Πεθαίνουν μπορεί και 10 χρόνια νωρίτερα σε σύγκριση με καπνιστές που δεν αντιμετωπίζουν θέματα με την ψυχική τους υγεία.
Ορισμένες φορές έχουν ανάγκη υψηλότερες δόσεις αντιψυχωσικών φαρμάκων ή αντικαταθλιπτικών καθώς το κάπνισμα πολλές φορές αποτελεί εμπόδιο στο πως αυτά λειτουργούν.

Με την διακοπή του καπνίσματος:

  • Μειώνονται τα επίπεδα άγχους, στρες και ανησυχίας.
  • Αλλάζει η διάθεση προς το καλύτερο.
  • Η δοσολογία ορισμένων φαρμάκων που σχετίζονται με συγκεκριμένα προβλήματα ψυχικής υγείας μπορεί και να μειωθεί.

Τελικά το κάπνισμα βοηθάει;

Άτομα που αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα που σχετίζεται με την ψυχική τους υγεία, αναφέρουν πως τους βοηθά στην μείωση των συμπτωμάτων τους. Όμως όσο ο χρόνος περνάει και το κάπνισμα αυξάνεται αυτό δεν οδηγεί απαραιτήτως σε μείωση των συμπτωμάτων. Άλλωστε, τα μικρά οφέλη που μπορεί να είχε στους ψυχικά ασθενείς εξανεμίζονται από τα πολλά και αρκετές φορές θανατηφόρα προβλήματα που αυτό που μπορεί να προκαλέσει. 

Πηγή: https://blog.melapus.com/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια