ΔΙΑΒΑΣΤΕ

6/recent/ticker-posts

Δύο φάρμακα που δεν υπάρχουν στα φαρμακεία, σωματική επαφή και θετική ενέργεια

 


«Ελζά, σε παρακαλώ. Ξέρω ότι με ακούς. ∆εν ξέρω τίποτα για το κώμα. Αλλά ξέρω πως είσαι εδώ. Σε παρακαλώ».
…….Είμαι ακόμα εδώ, Ένα βιβλίο της Κλελί Αβίτ, Εκδόσεις mamaya

Αλήθεια ή ψέμα;, τι λένε οι επιστήμονες.

Τον τελευταίο καιρό ακούγονται πολλά για τη θεραπευτική δύναμη των θετικών συναισθημάτων, του αγγίγματος και της ανθρώπινης επαφής. Είναι άραγε αλήθεια ή υπερβολές ?

Επιστημονικές Ψυχολογικές & Ιατρικές Έρευνες που έχουνε γίνει τα τελευταία χρόνια σε διακεκριμένες Κλινικές και σε Πανεπιστημιακά Ιδρύματα από αξιόλογους επιστήμονες των ΗΠΑ και της Ευρώπης, έχουν αποδείξει ότι η Ανθρώπινη Επαφή και το Άγγιγμα είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ για την υγεία, ισορροπία, βελτίωση, ακόμα και ίαση των ανθρώπων που υπέφεραν είτε από σωματικά είτε από ψυχολογικά προβλήματα !

«Kατά πόσο & σε ποιο βαθμό η Ανθρώπινη Επαφή & το Άγγιγμα μπορούν να μειώσουν τον σωματικό & χρόνιο πόνο. Οι έρευνες απαντούν ότι επιδρούν θετικά.

Ο Dr. Jim Coan του Πανεπιστημίου της Virginia, διακεκριμένος Νευροχειρούργος, έκανε μια εκτεταμένη έρευνα στο χώρο της Ψυχικής & Σωματικής Υγείας, προσπαθώντας να απαντήσει στο «καυτό» ερώτημα:
«Kατά πόσο & σε ποιο βαθμό η Ανθρώπινη Επαφή & το Άγγιγμα (Human Contact & Human Touch) μπορούν να μειώσουν τον σωματικό & χρόνιο πόνο (Chronic Pain Relief) και να αντιμετωπίσουν θεραπευτικά τις χρόνιες σωματικές και ψυχολογικές ασθένειες ?»

Ο Dr. Coan έκανε έρευνα σε ομάδες γυναικών με «Σύνδρομο Χρόνιου Πόνου,(Chronic Pain Syndrome), σε συνδυασμό με συμπτώματα υψηλής πίεσης, ημικρανιών και άσθματος.
Διεξήγαγε την έρευνα σε δύο ομάδες γυναικών. Η πρώτη ομάδα ελάμβανε μόνο τη συνήθη ιατροφαρμακευτική αγωγή και περίθαλψη, χωρίς καμία ανθρώπινη επαφή ή άγγιγμα. Η δεύτερη ομάδα ελάμβανε την ίδια φαρμακευτική αγωγή και περίθαλψη, αλλά με συνεχή ανθρώπινη επαφή, φροντίδα και άγγιγμα.
Ο Dr Coan απέδειξε μετά από μήνες εντατικών ερευνών ότι η δεύτερη ομάδα είχε μέχρι και δύο φορές πιο γρήγορη ανάρρωση και μερικές φορές & ίαση από τα συμπτώματα & τις ίδιες τις ασθένειες σε σχέση με την πρώτη ομάδα.

Οι έρευνες αποδεικνύουν αυτό που οι ψυχολόγοι και οι ψυχίατροι γνωρίζουν εμπειρικά.

Ο Dr. Jim Coan συνέχισε την έρευνα και απέδειξε σε συνεργασία και με τον Dr. Matthew Hertenstein του De Pauw University της Indiana, ότι μέσω της Ανθρώπινης Επαφής & Επικοινωνίας, το άτομο μπορεί να βοηθηθεί σε σωματικό και ψυχολογικό επίπεδο και να μεταβεί από μια αρνητική κατάσταση σωματικής ασθένειας & ψυχολογικής κατάπτωσης & κατάθλιψης, σε μια πιο θετική κατάσταση Σωματικής Ίασης και Ψυχολογικής Αισιοδοξίας και Θέλησης για Συνέχιση της Ζωής. Μάλιστα η έρευνα συμπληρώνει ότι τα αποτελέσματα είναι μεν καλύτερα, όταν η ανθρώπινη επαφή προέρχεται από συγγενικό ή φιλικό άτομο, αλλά ότι ακόμα και εάν ο ασθενής λάβει φροντίδα από ένα άγνωστο άτομο, με ειλικρινή αισθήματα ενδιαφέροντος, υπάρχουν σημαντικά σημάδια σταδιακής βελτίωσης στην υγεία του και την ψυχολογία του.

Αποδεικνύεται τελικά και ερευνητικά κάτι που το γνωρίζαμε οι ψυχολόγοι εμπειρικά και κλινικά, ότι είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει ο ασθενής πως κάποιας «νοιάζεται» για αυτόν, ακόμα και αν είναι ένας άγνωστος, αλλά βέβαια είναι ακόμα καλυτέρα αν πρόκειται για γνωστό !

Τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών μας αποδεικνύουν ακόμα πιο εμπεριστατώμενα ότι η ανθρώπινη επαφή παίζει ουσιαστικό και θεραπευτικό ρόλο. Ιδιαίτερα επισημαίνεται ότι οι άνθρωποι μπορούν να μεταδώσουν και να επικοινωνήσουν πολλαπλά, ξεχωριστά συναισθήματα μέσα από τη σωματική επαφή & το άγγιγμα, πολύ περισσότερο από τις εκφράσεις του προσώπου, τη φωνή ή άκομα και τις λέξεις.

Άνθρωποι σε κώμα που ανέρρωσαν επιβεβαιώνουν τις έρευνες

Αυτή η παρατήρηση έχει κυρίως διαπιστωθεί από τις τελευταίες έρευνες σε ανθρώπους που βρίσκονταν σε χρόνια κωματώδη κατάσταση και τελικά επανήλθαν και σταδιακά ανέρρωσαν. Οι ασθενείς αυτοί επιβεβαίωσαν ότι μέσω της ανθρώπινης σωματικής επαφής αισθάνθηκαν τα συναισθήματα της Αγάπης, της Ευγνωμοσύνη και της Φροντίδας, όταν κάποιoς ενδιαφερόταν και απασχολείτο μαζί τους. Παρόλο που εξωτερικά φαίνονταν σαν να μην αντιδρούν ή να αντιλαμβάνονται, το θετικό μήνυμα πέρναγε μέσα τους και «εκτιμούσαν» την επαφή και σωματικά και ψυχολογικά είχαν βελτίωση ! Οι ασθενείς αυτοί, όπως απέδειξε η έρευνα, είχαν ιδιαίτερη βελτίωση και αποκτούσαν Θέληση να πολεμήσουν την ασθένεια τους και αποκτούσαν την Επιθυμία να παραμείνουν στη ζωή!

Εδώ μπορούμε να προσθέσουμε και τα αποτελέσματα των ερευνών του Ινστιτούτου Νευρολογικών Επιστημών της Γλασκώβης σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα αντίστοιχων ερευνών στο Πανεπιστήμιο Duke (Durham, North Carolina), που απέδειξαν ότι σε χρόνιους ασθενείς η ανθρώπινη επαφή και το άγγιγμα βοήθησαν στη μείωση της αρτηριακής πιέσεως και του ρυθμού της καρδιάς και στην ισορροπία στα επίπεδα των ορμονών που προκαλούν stress και κατ’ επέκταση σοβαρών ασθενειών.

Οι επιστήμονες αυτών των Πανεπιστημίων απέδειξαν ότι το ανθρώπινο άγγιγμα αυξάνει τα επίπεδα της μελατονίνης και της σεροτονίνης, των ορμονών που μας κάνουν να αισθανόμαστε ψυχολογικά καλά. Επίσης η ανθρώπινη επαφή και η επικοινωνία απέδειξαν ότι ενεργοποιούν το συμπαθητικό και παρασυμπαθητικό σύστημα, αυξάνουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, ενεργοποιούν το ανοσολογικό σύστημα και βελτιώνουν τη ροή του αίματος.

Συμπληρωματικά, στο Παιδιατρικό Nοσοκομείο του Cincinatti των ΗΠΑ οι γιατροί και οι Επιστήμονες Ψυχικής Υγείας διεξήγαγαν αντίστοιχη έρευνα σε νεογνά και διαπίστωσαν ότι τα νεογνά σε θερμοκοιτίδα στα οποία η ανθρώπινη επαφή ήταν μέρος της θεραπείας, είχαν αύξηση του ρυθμού επούλωσης τραυμάτων, καλύτερη αντιμετώπιση στον πόνο και πιο γρήγορη και σταθερή σωματική ανάπτυξη.

Τέλος, σε μελέτη του ΠΑΝ. του Stanford αποδείχθηκε ότι η ανθρώπινη επαφή και το άγγιγμα βοηθούν θετικά στην αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών όπως ο παιδικός διαβήτης, το άσθμα, οι ημικρανίες, η κατάθλιψη και ο καρκίνος.

Δώσε μια αγκαλιά και μίλησε

Συμπερασματικά μπορούμε να καταλήξουμε ότι πολλοί επιστήμονες συγκλίνουν στον καθοριστικό ρόλο της Ανθρώπινης Επαφής στη θεραπεία πολλαπλών διαφορετικών σοβαρών Ψυχοσωματικών Ασθενειών, στη Μείωση του Σωματικού Πόνου και στη Βελτίωση της Ποιότητας της ζωής και σε Σωματικό και Ψυχολογικό επίπεδο.

Η Ανθρώπινη Επαφή σε χρόνιους πάσχοντες, ακόμα και η «σιωπηλή αλλά ουσιαστική επικοινωνία», καλλιεργεί τα μηνύματα της Ασφάλειας, Εμπιστοσύνης αλλά πάνω από όλα τη διάθεση επιστροφής στη ζωή και την υγεία.

Πηγή: http://ginagcounseling.com/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια