ΔΙΑΒΑΣΤΕ

6/recent/ticker-posts

Πότε είναι η Γιορτή του Πατέρα 2021

 Πότε είναι η Γιορτή του Πατέρα 2021 - Πώς καθιερώθηκε και πότε γιορτάστηκε για πρώτη φορά.

Η Γιορτή του Πατέρα ξεκίνησε να γιορτάζεται πριν από περίπου 110 χρόνια σε μία μικρή πόλη της Αμερικής και γρήγορα πέρασε τα σύνορα, φτάνοντας και στην Ελλάδα. Όμως, πότε είναι η Γιορτή του Πατέρα 2021 και ποιος ο συμβολισμός της ημέρας; 



Η Γιορτή του Πατέρα 2021 είναι φέτος στις 20 Ιουνίου. Σε όλο τον κόσμο γιορτάζεται κάθε τρίτη Κυριακή του Ιουνίου. Μικροί και μεγάλοι τιμούν τον πατέρα και τον πατρικό δεσμό, προσφέροντας δώρα ή ευχές σε μπαμπάδες, παππούδες και κάθε πατρική φιγούρα που τους εμπνέει. 

Πότε γιορτάστηκε για πρώτη φορά - Οι εκδοχές 

Δύο εκδοχές υπάρχουν για τον πρώτο εορτασμό της Γιορτής του Πατέρα. Και οι δύο εμφανίζουν ως χώρα διεξαγωγής τους την Αμερική. 

Σύμφωνα με τη Βικιπαίδεια, η πρώτη γνωστή ιστορικά περίπτωση οργανωμένου εορτασμού της Γιορτής του Πατέρα έλαβε χώρα στο Φέαρμοντ της Δυτικής Βιρτζίνιας των Ηνωμένων Πολιτειών στις 5 Ιουλίου 1908. Διοργανώθηκε από την Γκρέις Γκόλντεν Κλέιτον, η οποία ήθελε να γιορτάσει προς τιμήν των 210 νεκρών πατέρων που έχασαν τη ζωή τους σε ορυχείο, κατά την τραγωδία του Μόνονγκα, μερικούς μήνες πριν στο Μόνονγκα της Δυτικής Βιρτζίνιας, τον Δεκέμβριο του 1907.

Η δεύτερη, σύμφωνα με το «Σαν Σήμερα», έγινε στις 19 Ιουνίου 1910 στο Σπόκεν της πολιτείας Ουάσινγκτον. Ως εμπνεύστρια της Γιορτής του Πατέρα θεωρείται η Αμερικανίδα Σονόρα Σμαρτ - Ντοντ, που θέλησε να καθιερώσει μια γιορτή ανάλογη με την Ημέρα της Μητέρας, προκειμένου να τιμήσει τον πατέρα της Γουίλιαμ Σμαρτ, βετεράνο του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου, που ανέθρεψε μόνος του τα 6 παιδιά της οικογένειας.

Το πρώτο νομοσχέδιο που πήγε στο αμερικανικό Κογκρέσο και αφορούσε στην επισημοποίηση της Γιορτής του Πατέρα το 1913 καταψηφίστηκε λόγω φόβων περί εμπορευματοποίησης της εορτής. Το 1916 ο πρόεδρος Γούντροου Ουίλσον επισκέφτηκε το Σπόουκεν, όπου έκανε ομιλία για την Ημέρα του Πατέρα, καθώς και μία αποτυχημένη απόπειρα για την επισημοποίηση της γιορτής από το Κογκρέσο. Το 1924, ο πρόεδρος Κάλβιν Κούλιτζ πρότεινε επίσημα την καθιέρωση μιας ιδιαίτερης ημερομηνίας για τον εορτασμό του πατέρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, χωρίς να προβεί σε κάποια σχετική ενέργεια. Το 1966 ο πρόεδρος Λίντον Τζόνσον εξέδωσε το πρώτο προεδρικό διάταγμα που τιμούσε επισήμως τους πατέρες, και καθιέρωνε την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου ως Ημέρα του Πατέρα. Έξι χρόνια αργότερα, το 1972, ο πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον οριστικοποίησε τη γιορτή ως μόνιμη εθνική εορτή των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Πηγή: https://www.athensvoice.gr/



https://youtu.be/aSnKNXuw5TE

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια