ΔΙΑΒΑΣΤΕ

6/recent/ticker-posts

Η ψυχολογία του ποδοσφαίρου

 

Fitness και ψυχική υγεία: Η ψυχολογία του ποδοσφαίρου. Η πρακτική κάθε αθλητισμού περιλαμβάνει πολλές ψυχολογικές πτυχές, όπως συγκέντρωση, μνήμη, συντονισμό και ...καλό χιούμορ. Αυτά τα στοιχεία, αν και είναι απαραίτητα σε όλες τις φυσικές δραστηριότητες, αποκτούν μια ιδιαίτερη πολυπλοκότητα στα ομαδικά αθλήματα, έτσι, σε αυτές τις γραμμές, θα επικεντρωθούμε στην ψυχολογία του ποδοσφαίρου, κατανοώντας ότι οι πτυχές που υποδεικνύουμε θα μπορούσαν να προσδιοριστούν σε πολλά άλλα ομαδικά αθλήματα

Μία από τις πιο σημαντικές πτυχές της ψυχολογίας του ποδοσφαίρου θα είναι η σχέση που υπάρχει μεταξύ του προπονητή και του αθλητή. Υπό αυτήν την έννοια, ο προπονητής είναι μια μορφή μεγάλης σημασίας έτσι ώστε η συλλογική να υπερισχύει του ατόμου. Θα είναι αυτός που θα προτείνει τις στρατηγικές που θα ακολουθηθούν, θα καταρτίσει τα σχέδια κατάρτισης και μερικές φορές θα επιλύσει τις συγκρούσεις.

Επομένως, η δουλειά τους ξεπερνά κατά πολύ την τακτική προετοιμασία. Η φιγούρα τους είναι τόσο σημαντική που η παρέμβασή σας μπορεί να κάνει μια ομάδα πολύ ισχυρότερη (αν είναι επιτυχής) ή πολύ πιο αδύναμη (αν είναι ατυχής). Όταν η σχέση μεταξύ των δύο τύπων είναι θετική, είναι πιο εύκολο για τον προπονητή να ενισχύσει όλες τις συμπεριφορές των αθλητών που είναι συντονισμένοι με την ομάδα και να την φέρει πιο κοντά στους στόχους της. Η εποικοδομητική κριτική και η ηθική υποστήριξη είναι στοιχεία που περιλαμβάνονται σε αυτόν τον τύπο σχέσης. Από την άλλη πλευρά, μπορούμε να βρούμε μια αρνητική σχέση μεταξύ του προπονητή και του αθλητή.

Αυτό συμβαίνει, για παράδειγμα, όταν ο προπονητής προσπαθεί να διορθώσει τα λάθη των αθλητών του μέσω μη εποικοδομητικής κριτικής ή τιμωρίας. Είναι πιθανό ότι αυτός ο τύπος σχεσιακής δυναμικής καταλήγει να υπονομεύει την εμπιστοσύνη του αθλητή: μπορεί να καταλάβει τους στόχους που έχουν τεθεί, αλλά ο προπονητής δεν είναι πλέον μια βοήθεια για την επίτευξή τους. Πέρα από αυτούς τους δύο τύπους σχέσεων, υπάρχουν μια σειρά παραγόντων, οι οποίοι ως κύριοι, εξηγούν μεγάλο μέρος της επιρροής, θετικό (όταν εφαρμόζεται καλά) ή αρνητικό (όταν εφαρμόζεται άσχημα), ότι η αθλητική ψυχολογία μπορεί να παίξει:

  • Η συμπεριφορά του προπονητή
  • Η αντίληψη αυτής της συμπεριφοράς από όλη την ομάδα.
  • Η αθλητική εμπειρία του προπονητή

  • Πηγή: https://www.healthweb.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια