ΔΙΑΒΑΣΤΕ

6/recent/ticker-posts

Πρόχειρο Φαγητό και Ψυχική Υγεία

 Υπάρχει μια εξαιρετικά ισχυρή σύνδεση ανάμεσα στο μυαλό και το σώμα και αυτό θα πρέπει να το θυμόμαστε όταν γίνεται λόγος για ψυχικές διαταραχές.Τα ψυχικά προβλήματα είναι εξίσου σοβαρά και υπαρκτά με τα σωματικά.

Εκδηλώνονται στο σώμα με συμπτώματα όπως οι πονοκέφαλοι, η κόπωση, τα δερματικά εξανθήματα και με διάφορες άλλες μορφές που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Όμως, μπορεί να συμβεί και το αντίστροφο.

Σωματικοί τραυματισμοί και ασθένειες έχουν αρνητική επίδραση στην ψυχολογική κατάσταση προκαλώντας καταστάσεις όπως η κατάθλιψη, το άγχος και άλλες.

Με τον ίδιο τρόπο οι τροφές που καταναλώνουμε έχουν μεγαλύτερη επίδραση από όση θέλουμε να πιστεύουμε.

Οι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν μια ψυχική διαταραχή είναι πολλοί.

Ανάμεσά τους οι οδυνηρές εμπειρίες, η γενετική προδιάθεση, μια χαμηλή αυτοεκτίμηση, το περιβάλλον και οι συνθήκες που ζούμε.

Το πρόχειρο φαγητό και οι πειρασμοί

Όλο αυτό επιβαρύνεται όταν εφοδιάζουμε το σώμα μας με πρόχειρες, εύκολες, αλλά νόστιμες τροφές, οι οποίες είναι πλήρως επεξεργασμένες, περιέχουν υψηλά ποσοστά ζάχαρης και πολλά τεχνητά συστατικά και συντηρητικά.

Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι συνεχώς απασχολημένοι με την καθημερινότητά τους και το γεύμα τους χρειάζεται να είναι κάτι που ετοιμάζεται γρήγορα.

Η πληθώρα των επιλογών σε φαγητά, σούπερ μάρκετ και εστιατόρια πρόχειρου φαγητού επιδεινώνουν το πρόβλημα.

Επίσης, η νοστιμιά όλων αυτών των τροφών μας οδηγούν πιο γρήγορα στην απόφαση να τις επιλέξουμε χωρίς να συνειδητοποιούμε ότι επιβαρύνουμε τη σωματική και την ψυχική μας υγεία.

Πώς συνδέεται το φαγητό με την ψυχική υγεία

Διάφορες έρευνες έχουν δείξει τη σύνδεση ανάμεσα στο φαγητό και την ψυχική υγεία.

Η διατροφή που βασίζεται στο πρόχειρο φαγητό που έχει υποστεί επεξεργασία μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης κατάθλιψης.

Οι φλεγμονές βρίσκονται πίσω από ένα μεγάλο κομμάτι της σχέσης ανάμεσα στην κακή διατροφή και την ψυχική υγεία.

Αν και οι αιτίες της κατάθλιψης μπορεί να είναι πολλές και όχι μόνο μία, ο συνδυασμός υγιεινής διατροφής και άσκησης βελτιώνει κατά πολύ την κατάσταση.

Μπορεί να εξουδετερώσει την κατάθλιψη ή έστω να την κάνει πιο εύκολα διαχειρίσιμη.

Η παχυσαρκία, το άγχος και οι ψυχικές διαταραχές επηρεάζονται και εντείνονται από τις τροφές που καταναλώνουμε.

Το ανθρώπινο σώμα δεν είναι φτιαγμένο για να αντέξει τις επεξεργασμένες τεχνητές τροφές τις οποίες μας σερβίρουν, με τον ίδιο τρόπο που μια ηλεκτρική συσκευή δεν μπορεί να λειτουργήσει αν δεν εφοδιαστεί με το κατάλληλο καύσιμο.

Το πρόβλημα είναι ότι πολλοί από εμάς γνωρίζουμε το κακό που κάνουμε στο σώμα μας και παρόλα αυτά συνεχίζουμε να καταναλώνουμε τροφές ασύμβατες προς τον οργανισμό μας.

Μέσα στον αγχώδη τρόπο ζωής μας αναζητάμε τροφές που θα μας προσφέρουν προσωρινά ευχαρίστηση, ώστε να μπορέσουμε απλά να λειτουργήσουμε.

Γι’ αυτό το πρόχειρο φαγητό έχει χαρακτηριστεί “αργός θάνατος” από τον οποίο όμως μπορούμε να ξεφύγουμε κάνοντας σωστές επιλογές.

Πηγή: https://www.thessalonikitv.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια