ΔΙΑΒΑΣΤΕ

6/recent/ticker-posts

6 Ψυχολογικά οφέλη του παιχνιδιού στους ενήλικες

 1. Το παιχνίδι μας βοηθάει να "αντικαταστήσουμε" την ανησυχία και το άγχος με την περιέργεια και το πάθος.​

Η ανησυχία προκαλεί άγχος και ο τρόπος για να αισθανθούμε λιγότερο ανήσυχοι είναι να σπάσουμε την ψυχική συνήθεια της ανησυχίας. Δυστυχώς, δεν υπάρχει μαγικό χάπι που να μας κάνει να ανησυχούμε λιγότερο – χρειάζεται πρακτική και σκληρή δουλειά. Συγκεκριμένα, σημαίνει εκπαίδευση του εγκεφάλου μας που αισθάνεται έλξη προς την ανησυχία, ώστε να σταματήσει, να κατευθύνει ξανά τις σκέψεις μας προς αυτήν. Ο διαλογισμός και η προσευχή είναι μια καλή άσκηση για την ανάπτυξη της πνευματικότητας, κατά της ανησυχίας.
Όμως υπάρχει και μια άλλη υποτιμημένη προσέγγιση, που θα μας βοηθήσει να ανησυχούμε λιγότερο, αυτό είναι το παιχνίδι. Όταν παίζουμε αναπτύσσεται η θετική φαντασία, δημιουργούμε νέα και ενδιαφέροντα πράγματα που μας κάνουν να ανησυχούμε λιγότερο και να μειώσουμε το άγχος μας.



2. Το παιχνίδι αυξάνει την ελευθερία και την προσαρμοστικότητα

Το παιχνίδι διευρύνει το φάσμα των διαθέσιμων επιλογών. Όταν παίζουμε, έχουμε την τάση να εξετάζουμε τα πράγματα με νέους τρόπους. Όταν εξετάζουμε τα πράγματα από νέα σκοπιά, συμβαίνουν δύο ισχυρά πράγματα:​

   Κάνουμε νέες συνδέσεις. Η ικανότητα να βλέπεις συνδέσεις μεταξύ φαινομενικά άσχετων πραγμάτων είναι το σήμα κατατεθέν της δημιουργικότητας, και μερικοί θα έλεγαν της μεγαλοφυίας. Αλλά δεν είναι μόνο κάτι που γεννιόμαστε με (ή χωρίς). Ο καθένας μπορεί να καλλιεργήσει αυτή την ικανότητα να δει νέες συνδέσεις και σχέσεις μέσω του παιχνιδιού.

2.       Βρίσκουμε δυνατότητες παντού και νέες λύσεις σε αδιέξοδα. Ακούγεται ανόητο, ότι μέσα από το παιχνίδι σταματάμε να είμαστε κολλημένοι κοιτάζοντας τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο. Είναι εκπληκτικό αλλά το παιχνίδι είναι ένας ισχυρός τρόπος, να βλέπουμε τον κόσμο με φρέσκα μάτια – τα οφέλη των οποίων είναι ανυπολόγιστα. Εμφανίζονται πληροφορίες δια μαγείας γιατί δοκιμάζοντας καινούργια πράγματα εξελισσόμαστε και αναπτύσσουμε νέες δυνατότητες αντιμετώπισής των καταστάσεων.

3. Το παιχνίδι μας φέρνει πιο κοντά δημιουργώντας καλύτερες σχέσεις.

Ένα μεγάλο θέμα της σύγχρονης κοινωνίας είναι η μοναξιά. Πολλοί από εμάς στη σημερινή κοινωνία είναι βαθιά μοναχικοί. Είμαστε απομονωμένοι, επειδή δεν αισθανόμαστε πραγματικά συνδεδεμένοι με τους ανθρώπους που έχουμε στη ζωή μας.

Παρόλο που το παιχνίδι μπορεί προφανώς να αποτελέσει πηγή νέων φιλιών και σχέσεων (για παράδειγμα, κάνοντας νέους φίλους στο kickbox), το παιχνίδι μπορεί να κάνει τις σχέσεις μας πιο οικείες και ουσιαστικές. Αυτό είναι πραγματικά το αντίδοτο της μοναξιάς. Πολλές φορές συνδυάζουμε το παιχνίδι με την επιπολαιότητα και την παιδικότητα, αλλά στην πραγματικότητα το παιχνίδι μας βοηθάει να είμαστε ευάλωτοι και οικείοι.

4. Το παιχνίδι μας ανακουφίζει από το άγχος

Οι περισσότεροι από εμάς αισθάνονται χρόνιο στρες επειδή περνάμε πάρα πολύ χρόνο στον χώρο εργασίας. Το μυαλό μας αναλύει συνεχώς, κρίνει, συγκρίνει, προβλέπει, υποθέτει, επιλύει προβλήματα, καθορίζει στόχους.

Όλα αυτά είναι απίστευτα πολύτιμα και σημαντικά, όμως είναι εξαντλητικά αν δεν μπορούμε ποτέ να βγούμε από αυτά. (φανταστείτε ένα αυτοκίνητο που πάει μόνο με μεγάλη ταχύτητα)
Υπάρχουν πολλές τεχνικές που μας βοηθούν να μειώσουμε λίγο τον τρόπο λειτουργίας του μυαλού και να δώσουμε στον εαυτό μας ένα διάλειμμα (mindfulness, τεχνικές αναπνοών κ.λπ.).

Υπάρχει ένας ιδιαίτερος τρόπος για να χαλαρώσουμε και να βγούμε από αυτό τον κουραστικό τρόπο εργασίας που σχεδόν όλοι μας ξεχνάμε: το παιχνίδι.

Το πρόβλημα είναι ότι πολλά από τα πράγματα που οι ενήλικες θεωρούμε ως παιχνίδι δεν είναι πραγματικά παιχνίδι. Η παρακολούθηση του Netflix μπορεί να είναι διασκεδαστική, αλλά δεν είναι παιχνίδι. Βγαίνοντας έξω για μια μπύρα με ένα φίλο μας, μετά από την εργασία είναι ευχάριστο, αλλά δεν είναι παιχνίδι.

Ο βασικός παράγοντας που διαχωρίζει το παιχνίδι από άλλες μορφές χαλαρωτικών τρόπων, είναι ότι μας προσφέρει καινοτομία. Το γνήσιο παιχνίδι είναι ριζικά διεγερτικό και με έναν τρόπο μας κάνει να προσανατολιστούμε στο στόχο.

5. Το παιχνίδι οδηγεί σε δημιουργική σκέψη και έξυπνη λήψη αποφάσεων

Το παιχνίδι προσφέρει τη μοναδική ευκαιρία να ασκήσουμε τόσο τις αναλυτικές όσο και τις δημιουργικές πτυχές της σκέψης μας.
Όταν πρόκειται για σημαντικές και περίπλοκες αποφάσεις, χρειαζόμαστε όσο το δυνατόν περισσότερη ψυχική δύναμη. Φυσικά, πρέπει να σκεφτούμε προσεκτικά και λογικά, να σταθμίσουμε τα πιθανά πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα.

Επίσης, να εξετάσουμε τα οφέλη και τους κινδύνους και να σκεφτούμε δημιουργικά, ευέλικτα και έξω από τα καθιερωμένα. Πολλές μορφές παιχνιδιού αποτελούν ένα υπέροχο εκπαιδευτικό έδαφος για την ταυτόχρονη άσκηση των δυνατοτήτων μας, για αναλυτική και δημιουργική σκέψη.Το παιχνίδι βοηθάει να σκεφτόμαστε πιο δημιουργικά για την επίλυση προβλημάτων.

6. Το παιχνίδι μπορεί να μας βοηθήσει να εξασκηθούμε σε νέες δεξιότητες.

Το παιχνίδι είναι μία από τις πιο υποτιμημένες στρατηγικές για την εκμάθηση νέων δεξιοτήτων, γιατί ενθαρρύνει τον αυθορμητισμό, την ευελιξία και το σημαντικότερο, παρέχει τεράστια ποσά θετικής ενίσχυσης, που είναι το κλειδί για τη διατήρηση του κινήτρου στις δύσκολες πρώτες μέρες της μάθησης μιας νέας δεξιότητας. Έτσι, εάν αγωνίζεστε να μάθετε μια νέα δεξιότητα, ρωτήστε τον εαυτό σας, πώς θα μπορούσα να κάνω αυτή τη διαδικασία πιο παιχνιδιάρικη; Πώς θα μπορούσα να το μετατρέψω σε παιχνίδι; 

 Πηγή: https://www.art-therapy.center/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια