ΔΙΑΒΑΣΤΕ

6/recent/ticker-posts

3ο FORUM ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΣΔιάλογοι Κοινωνικής Ψυχιατρικής & Ψυχικής Υγείας

TΕΧΝΗ & ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙA

Σάββατο, 13 Νοεμβρίου 2021

Ώρες: 10.00 – 14.00 /Διαδικτυακά μέσω Zoom

 

Η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος (ΕΚΨ Π. Σακελλαρόπουλος) σε συνεργασία με το DARE DANCE DIGITALIZE-The 3D project, διοργανώνουν το 3ο Forum Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος – Διάλογοι Κοινωνικής Ψυχιατρικής & Ψυχικής Υγείας, με θέμα «Τέχνη & Ψυχική Υγεία».

To Forum αποτελεί έναν ετήσιο θεσμό, που έχει ως στόχο τη συνάντηση της επιστημονικής κοινότητας και όλων όσων ενδιαφέρονται για τα θέματα ψυχικής υγείας, για την ανάπτυξη ενός ανοιχτού διαλόγου πάνω στην εξέλιξη και ολοκλήρωση μιας βιώσιμης ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, σύμφωνα με το όραμα του Καθηγητή Ψυχιατρικής – Παιδοψυχιατρικής Παναγιώτη Σακελλαρόπουλου.

Η υγειονομική κρίση που βιώνουμε τα τελευταία δύο χρόνια εξαιτίας της πανδημίας COVID-19 και η πρόσφατη εμπειρία του εγκλεισμού και της κοινωνικής αποστασιοποίησης, αποτέλεσε μια συλλογική ψυχοπιεστική συνθήκη. Το διάστημα της επιβεβλημένης κοινωνικής απομόνωσης, η επαφή με την Τέχνη λειτούργησε ως αντίδοτο στον εγκλεισμό και αποτέλεσε διέξοδο από τη μοναξιά. Η βελτίωση της ποιότητας της ζωής είναι, άλλωστε, διαχρονικά, μια βασική λειτουργία της Τέχνης.

Στο φετινό Forum, επαγγελματίες της ψυχικής υγείας, ακαδημαϊκοί, λήπτες των υπηρεσιών και καλλιτέχνες, θα συζητήσουν πάνω σε μια σειρά θεμάτων σε σχέση με την Τέχνη και την ψυχική υγεία, όπως: Τι είναι αυτό που αναζητά διαχρονικά ο άνθρωπος στην καλλιτεχνική έκφραση και πώς προκύπτει το αισθητικό αποτέλεσμα; Ποιες είναι οι λειτουργίες που την υποστηρίζουν και πώς αξιοποιούνται, προκειμένου το άτομο να επικοινωνήσει, να ισορροπήσει, να θεραπευτεί; Πώς λειτουργούν τα καλλιτεχνικά προγράμματα ως μέσο μιας πολύπλευρης και ολοκληρωμένης φροντίδας της ψυχικής υγείας ολόκληρου του πληθυσμού; Ποιοι είναι οι κοινοί τόποι, οι διαφορές και οι δυναμικές, είτε μιλάμε για μια κλειστή θεραπευτική δράση μέσω τέχνης, είτε μιλάμε για ένα καλλιτεχνικό έργο που παρουσιάζεται στο ευρύτερο κοινό;

 Έναυσμα για τη διοργάνωση του Forum αποτελούν τα τρία έτη από την φυσική απουσία του Καθηγητή Ψυχιατρικής Παναγιώτη Σακελλαρόπουλου, και η επιθυμία παλιών και νεότερων επαγγελματιών ψυχικής υγείας να τιμήσουν τη μνήμη και το έργο του. Ο Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος ήταν βασικός πρωταγωνιστής της ιστορίας και της εξέλιξης της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης στην Ελλάδα. Η  επιστημονική του προσέγγιση βασιζόταν στις αρχές της Κοινωνικής Ψυχιατρικής μέσα από το ψυχαναλυτικό πρίσμα και συνδυαζόταν με την αγάπη για τον ψυχικά ασθενή και το σεβασμό για τον ψυχικό πόνο. Βασικό όραμά του ήταν η κατάργηση της ασυλικής προσέγγισης στην Ψυχιατρική. Έγινε ο πρωτεργάτης της αποασυλοποίησης των ψυχικά ασθενών από τα ψυχιατρεία, σε σύγχρονες, ανοικτές και ανθρώπινες θεραπευτικές μονάδες μέσα στην κοινότητα. Βασική του θέση ήταν ότι «ο ψυχικά ασθενής έχει μεγαλύτερο όφελος θεραπευτικό και ιατρικό, όταν θεραπεύεται μέσα στην κοινωνική του ομάδα και μέσα στην οικογένεια». Μέσα από το έργο του προωθούσε τη συνεργασία, τη δικτύωση και την συμμετοχή όλης της κοινότητας για την καταπολέμηση του στίγματος της ψυχικής νόσου και την ψυχοκοινωνική αποκατάσταση.

 

Το Forum θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά μέσω της εφαρμογής Zoom https://us06web.zoom.us/j/86406994125?pwd=bU9kVU9pdUIvQ2RjN0ZXVGhvN3hqUT09

και θα προβληθεί ζωντανά στο κανάλι YouTube της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.ekpse.gr και στο τηλέφωνο 210 92 21 739.

 

 

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια