ΔΙΑΒΑΣΤΕ

6/recent/ticker-posts

7 μαθήματα για την εύρεση της εργασίας που έπρεπε να κάνετε

 Δεν "βρίσκεις την κλήση σου, παλεύεις για αυτό", και άλλα μαθήματα από ανθρώπους που βρήκαν το πάθος τους (μερικές φορές αργά στη ζωή).



Είτε ήταν κατά τη διάρκεια ενός τεστ επάρκειας σταδιοδρομίας είτε σε μια συνομιλία από καρδιάς μετά την απόλυση, το πιθανότερο είναι ότι κάποιος σας έχει μιλήσει για το πώς να «βρείτε την κλήση σας». Είναι μια από αυτές τις φράσεις που οι άνθρωποι πετούν. Αλλά ο ιδρυτής του StoryCorps, Dave Isay, αμφισβητεί… συγκεκριμένα, και λέει:

«Το να βρίσκεις την κλήση σου — δεν είναι παθητικό», λέει. «Όταν οι άνθρωποι έχουν βρει την κλήση τους, έχουν πάρει δύσκολες αποφάσεις και θυσίες για να κάνουν τη δουλειά που θέλουν να κάνουν».

Με άλλα λόγια, δεν «βρίσκετε» απλώς το κάλεσμά σας - πρέπει να παλέψετε για αυτό. Και αξίζει τον αγώνα. «Οι άνθρωποι που έχουν βρει την κλησή τους έχουν πάρει φωτιά», λέει ο Isay, ο νικητής του βραβείου TED 2015. «Είναι οι άνθρωποι που τρελαίνονται να σηκωθούν το πρωί και να πάνε να κάνουν τη δουλειά τους».

Πάνω από μια δεκαετία ακούγοντας συνεντεύξεις στο StoryCorps, ο Isay παρατήρησε ότι οι άνθρωποι συχνά μοιράζονται την ιστορία για το πώς ανακάλυψαν την κλήση τους — και τώρα, έχει συγκεντρώσει δεκάδες υπέροχες ιστορίες για το θέμα σε ένα νέο βιβλίο, Callings: The Purpose and Passion of Work. Παρακάτω, μοιράζεται 7 αποσπάσματα από τον σκληρά κερδισμένο αγώνα για να βρείτε τη δουλειά που αγαπάτε.

1. Η κλήση σας βρίσκεται στη διασταύρωση ενός διαγράμματος Venn τριών πραγμάτων: να κάνετε κάτι στο οποίο είστε καλός, να νιώθετε ότι σας εκτιμούν και να πιστεύετε ότι η δουλειά σας κάνει τη ζωή των ανθρώπων καλύτερη. «Όταν αυτά τα τρία πράγματα ευθυγραμμίζονται, είναι σαν κεραυνός», λέει ο Isay. Δεν προτείνει ότι ένα άτομο πρέπει να είναι χειρουργός που σώζει ζωές για να νιώσει ότι έχει μια κλήση. Σκεφτείτε τη σερβιτόρα που μιλάει με τους πελάτες και τους κάνει να νιώθουν ότι τους αγαπούν. Πώς βρίσκετε αυτή την επικάλυψη; «Πρέπει να αποκλείσεις όλη τη φλυαρία για το τι σου λένε οι φίλοι σου να κάνεις, τι σου λένε οι γονείς σου να κάνεις, τι σου λέει η κοινωνία να κάνεις», λέει ο Isay, «και απλά πήγαινε σε αυτό το ήσυχο μέρος μέσα σου. που ξέρει την αλήθεια».΅,

2. Η κλήση σας συχνά προέρχεται από δύσκολες εμπειρίες. Αυτό που κρύβεται σε ένα ήσυχο μέρος θα είναι μια καθοριστική εμπειρία όμως πιθανότατα και μια οδυνηρή. Ο Isay επισημαίνει μια συνέντευξη στο Callings με τον 24χρονο δάσκαλο Ayodeji Ogunniyi. «Σπούδαζε γιατρός όταν δολοφονήθηκε ο πατέρας του. Συνειδητοποίησε ότι αυτό που πραγματικά έπρεπε να κάνει ήταν να γίνει δάσκαλος», λέει ο Isay. «Λέει ότι κάθε φορά που μπαίνει σε μια τάξη, ο πατέρας του μπαίνει μαζί του». Αυτό το θέμα των ανθρώπων που μετατρέπουν τις πιο δύσκολες εμπειρίες τους σε ένα νέο μονοπάτι διατρέχει όλο το βιβλίο. «Το να έχεις μια εμπειρία που πραγματικά σε ταρακουνάει και σου θυμίζει τη θνητότητά σου μπορεί να είναι ένα πολύ διευκρινιστικό γεγονός στη ζωή των ανθρώπων. Συχνά, οδηγεί σε αλλαγές», λέει. «Ξοδεύουμε πολύ χρόνο δουλεύοντας, επομένως μπορεί πραγματικά να αλλάξει τις προτεραιότητές μας όσον αφορά την επαγγελματική ζωή».

3. Το να τηλεφωνείς συχνά απαιτεί θάρρος και προκαλεί αναστατώσεις. Αλλού στο Callings, ακούμε για τον Wendell Scott, ο οποίος έγινε ο πρώτος Αφροαμερικανός οδηγός NASCAR το 1952 και συνέχισε να οδηγεί παρά τις απειλές κατά της ζωής του. Επίσης αναφέρουμε την επιστήμονα Dorothy Warburton που ασχολήθηκε με τον ακραίο σεξισμό καθώς διεξήγαγε έρευνα για να σπάσει το στίγμα γύρω από την αποβολή.Τον Burnell Cotlon, ο οποίος άνοιξε το πρώτο παντοπωλείο στο Lower 9th Ward μετά τον τυφώνα Κατρίνα, επειδή δεν επρόκειτο να αφήσει το πνεύμα της παλιάς γειτονιάς του να ξεθωριάζει

Το να τηλεφωνείς, λέει ο Isay, πολύ συχνά ξεκινά με το να παίρνεις θέση ενάντια σε ένα status quo που απλά δεν είναι αποδεκτό και μετά να αφιερώνεις τη δουλειά σου για να το αλλάξεις: «Είναι έργο που πυροδοτείται από ελπίδα, αγάπη ή ανυπακοή — και τροφοδοτείται από σκοπό και επιμονή .»

4. Άλλοι άνθρωποι συχνά σας ωθούν να καλέσετε. Η Σάρον Λονγκ είχε δουλέψει σε περίεργες δουλειές το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της. Όπως λέει η Isay, «Η κόρη της πήγαινε στο κολέγιο, και καθώς η υποτροφία τους βοηθούσε μαζί με την οικονομική βοήθεια, είπε ήσυχα στον εαυτό της «Μακάρι να μπορούσα να είχα πάει στο κολέγιο.» Η οικονομική διαχειρίστρια της σχολής απάντησε: «Δεν είναι Πολύ αργά.» Η Σάρον εγγράφηκε σε ένα πρόγραμμα τέχνης και μετά από πρόταση του συμβούλου της, πήρε ως επιστήμη την εγκληματολογική ανθρωπολογία. «Ο σύμβουλος το πρότεινε γιατί νόμιζε ότι ήταν το πιο εύκολο μάθημα επιστήμης», λέει ο Isay. «Αλλά τη στιγμή που κάθισε σε εκείνο το μάθημα, ήταν μπουμ — αυτό ήταν γραφτό να κάνει». Ο Isay λέει αυτή την ιστορία για να δείξει πώς η κλήση, αν και πολύ προσωπική, είναι επίσης σχεσιακή. «Οι άνθρωποι σε χτυπούν έτσι κι έτσι», λέει, "συχνά χωρίς να το καταλαβαίνει". «Όταν οι άνθρωποι βρίσκουν την κλήση τους, θέλουν να τιμήσουν εκείνους τους ανθρώπους που τους βοήθησαν να φτάσουν 'εως εκεί».

5. Αυτό που έρχεται μετά την αναγνώριση της κλήσης σας είναι αυτό που πραγματικά έχει σημασία. Η παλιά φρασεολογία «βρίσκοντας την κλήση μου» το κάνει να ακούγεται σαν ένα κάλεσμα σαν να είναι ένα δοχείο με χρυσό στο τέλος του ουράνιου τόξου:το βρίσκεις και η ιστορία τελείωσε. Αλλά ο Isay τονίζει ότι η κλήση σας είναι μια συνεχής διαδικασία. «Το να καταλαβαίνεις τι είναι το κάλεσμά σου – είναι πολύ διαφορετικό από το αίμα, τον ιδρώτα και τα δάκρυα της προσπάθειας του να το κάνεις πραγματικά», λέει. Η επιδίωξη μιας κλήσης μπορεί να απαιτεί επιστροφή στο σχολείο ή μαθητεία. μπορεί να απαιτήσει την έναρξη μιας επιχείρησης. Συχνά, σημειώνει ο Isay, οδηγεί ένα άτομο σε μια γραμμή εργασίας που είναι στην υπηρεσία των άλλων. «Αυτό το βιβλίο είναι βασικά μια ερωτική επιστολή προς νοσοκόμες, δασκάλους, κοινωνικούς λειτουργούς - τους ανθρώπους που δεν τιμούνται συχνά για τη δουλειά που κάνουν», λέει.

6. Η ηλικία δεν έχει σημασία. Ο Isay βρήκε την κλήση του όταν ήταν 21 ετών και πήρε συνέντευξη από έναν άνδρα που είχε συμμετάσχει στις ταραχές του Stonewall. «Τη στιγμή που έκανα ρεκόρ, ήξερα ότι το να είμαι δημοσιογράφος και να παίρνω συνεντεύξεις από ανθρώπους ήταν αυτό που θα έκανα για την υπόλοιπη ζωή μου», λέει. «Αισθάνομαι πολύ τυχερός που με χτύπησε κεραυνός όταν ήμουν πολύ μικρός». Αλλά η συλλογή ιστοριών για το βιβλίο του θύμισε ότι μια κλήση μπορεί να ανακαλυφθεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Το βιβλίο περιλαμβάνει μια συνέντευξη με κάποιον που ήξερε ότι ήθελε να γίνει διαιτητής του NBA στα 15 του, και έναν άλλον που εργάστηκε ως λογιστής για 30 χρόνια πριν ανακαλύψει το πάθος του για τον τεμαχισμό του σολωμού. «Το να κάνεις τη δουλειά που προορίζεσαι να κάνεις είναι μια από τις πιο ικανοποιητικές, αξιοσημείωτες εμπειρίες που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος», λέει ο Isay, «οπότε μην τα παρατάς ποτέ».

7. Η κλήση συχνά δεν συνοδεύεται από μεγάλο μισθό. Μια άλλη τάση που βλέπει ο Isay σε ιστορίες ανθρώπων που βρίσκουν την κλήση τους: συχνά συνεπάγονται την εγκατάλειψη μιας υψηλά αμειβόμενης δουλειάς για μια πιο λίγο αμειβόμενη αλλά πιο ικανοποιητική. «Το μήνυμα που στέλνουμε στους νέους είναι ότι θέλετε να κάνετε όσο λιγότερη δουλειά μπορείτε για να βγάλετε όσα περισσότερα χρήματα μπορείτε — αυτό είναι το όνειρο», λέει ο Isay. «Αλλά η σοφία στο αρχείο του StoryCorps είναι ότι υπάρχει ένα άλλο, πολύ πιο ικανοποιητικό όνειρο να παίρνετε ρίσκα και να δουλεύετε πολύ σκληρά για να ζήσετε με ακεραιότητα». Τελικά, αυτό είναι το μάθημα που πήρε από τη συγγραφή αυτού του βιβλίου. «Δεν υπάρχουν εκατομμυριούχοι, δισεκατομμυριούχοι, διασημότητες, κανείς με πολλούς ακόλουθους στο Twitter», λέει. «Απλώς ιστορίες που μπορούν να μας διδάξουν πολλά για τις πλήρως βιωμένες ζωές».

Kate Torgovnick May is a writer at TED.com. 

Πηγή: https://ideas.ted.com/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια