ΔΙΑΒΑΣΤΕ

6/recent/ticker-posts

Συζυγική απιστία και σεξουαλική συμπεριφορά στο διαδίκτυο : Τι πρέπει να ξέρετε

Τα νοικοκυριά που έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο αυξάνεται συνεχώς. Ο αριθμός των διαδικτυακών τόπων που προσφέρουν περιεχόμενο σεξουαλικής ή πορνογραφικής μορφής, ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια.



Το διαδίκτυο είναι σίγουρα μια εξαιρετικά σημαντική πρόοδος που χαρακτηρίζει την εποχή μας, με τεράστια προσφορά σε όλους σχεδόν τους τομείς δραστηριοτήτων.

Όμως όπως συχνά συμβαίνει με κάθε μορφής πρόοδο και εξέλιξη, συνοδεύεται και από μερικές αρνητικές πτυχές. Πρέπει να τις γνωρίζουμε, να τις απομονώνουμε, να τις αντιμετωπίζουμε, ελαχιστοποιώντας έτσι τις αρνητικές του χρήσεις αλλά μεγιστοποιώντας τις καρποφόρες,θετικές επιδράσεις του διαδικτύου στην καθημερινή μας ζωή.

Υπολογίζεται ότι 20% μέχρι 33% των χρηστών του διαδικτύου, πλοηγούν για λόγους που έχουν σχέση με το σεξ. Έρευνες δείχνουν ότι οι περισσότεροι από τους χρήστες αυτούς είναι άνδρες, με μέσο όρο ηλικίας 35 ετών, παντρεμένοι με παιδιά και με καλό επίπεδο μόρφωσης.


Το περιεχόμενο σεξουαλικού τύπου στο διαδίκτυο υπάρχει σε πολλές ποικιλίες: Ιστοσελίδες πορνογραφικού περιεχομένου, βίντεο, κείμενα, φωτογραφίες, ομάδες συζήτησης, παιγνίδια διαδραστικής μορφής και άλλα. 

Σε μέχρι 17% των χρηστών, παρατηρείται εθισμός στη διαδικτυακή σεξουαλική δραστηριότητα. Η συμπεριφορά αυτή, είναι αιτία προβλημάτων στο ζευγάρι.

Το θέμα της συζυγικής απιστίας στο διαδίκτυο προκαλεί διαφόρων βαθμών σοβαρότητας διαταραχές στη σχέση του ζευγαριού και στην οικογένεια γενικότερα. Το πρόβλημα αναμένεται να παρουσιάσει αύξηση δεδομένου ότι όλο και περισσότερα νοικοκυριά αποκτούν πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Απειλή για τη συζυγική σχέση

Η συμπεριφορά με στόχο το σεξ στο διαδίκτυο μπορεί εύκολα να καταστεί απειλή για τη σχέση των δύο στο ζευγάρι. Η πρόσβαση σε περιεχόμενο με τολμηρό σεξ ή ακόμη για τη σύναψη εξωσυζυγικών σχέσεων που διαφορετικά δεν θα ήταν δυνατές, γίνεται εύκολη και ανέξοδη. Το γεγονός μάλιστα ότι κάποιος μπορεί άνετα να κρύβει το ποιος είναι ή να προσποιείται ότι είναι κάποιος άλλος, διευκολύνει τη σύναψη σχέσεων.

Έχει παρατηρηθεί σε μερικούς χρήστες ότι παρουσιάζουν ψηλού βαθμού εξάρτηση στη συμπεριφορά που αναζητεί σεξ στο διαδίκτυο. Σχεδόν σε όλα τα ζευγάρια που υπάρχει στον ένα εξάρτηση στο κυβερνοσέξ (σεξ στο διαδίκτυο), αναφέρονται σοβαρά προβλήματα σχέσεων. Ακόμη και όταν δεν υπάρχει εξάρτηση, το κυβερνοσέξ μπορεί να είναι αιτία σοβαρών προβλημάτων στο ζευγάρι.    

Οι επιστήμονες έχουν εξετάσει τους τρόπους και λόγους και για τους οποίους αρχίζει μια συμπεριφορά με κατεύθυνση το σεξ στο διαδίκτυο και το πως καταλήγει στον εθισμό.

Κάποτε ξεκινά λόγω του ότι το άτομο αναζητεί μια διαφυγή από την καθημερινότητα ή διότι έχει συναισθηματικά προβλήματα

Συμπεριφορές με άγνωστους, που παλαιότερα χωρίς το διαδίκτυο ήσαν αδύνατες, τώρα ξαφνικά είναι διαθέσιμες με τρομακτική ευκολία και με ψηλό βαθμό προσέγγισης.

Άτομα που θέλουν να συνάψουν σχέσεις με ένα πιθανό ταίρι, μπορούν δια μέσου του διαδικτύου να παρουσιαστούν με οποιονδήποτε τρόπο θέλουν. Ταυτόχρονα μπορούν να μην παρουσιάσουν για τον εαυτό τους οποιαδήποτε πληροφορία που δεν θέλουν οι άλλοι να γνωρίζουν για αυτούς.

Κάποτε κάτι στο διαδίκτυο που ξεκινά αθώα, μπορεί εύκολα να εξελιχτεί σε μια πραγματική συναισθηματική ή και σωματική, εξωσυζυγική υπόθεση. Εντούτοις ακόμη και στις περιπτώσεις που δεν προχωρεί η σχέση σε απευθείας, φυσική συνάντηση, πολύ συχνά το ταίρι στο ζευγάρι, βιώνει οποιασδήποτε μορφής συμπεριφορά κυβερνοσέξ ως μια μορφή απιστίας, απειλή στο γάμο, εξίσου συναισθηματικά προσβλητική και οδυνηρή όπως μια οποιαδήποτε άλλη εξωσυζυγική σχέση στη ζωή.

Τα σημεία εθισμού στο κυβερνοσέξ

Τα προβλήματα που αρχίζουν να εμφανίζονται περιλαμβάνουν απώλεια εμπιστοσύνης, μείωση αυτοεκτίμησης και αίσθημα απομόνωσης. Μερικοί χρήστες αρχίζουν να παρουσιάζουν δυσκολίες διέγερσης από το ταίρι τους, αποφεύγουν το σεξ και βιώνουν συναισθηματικές διαταραχές στις σχέσεις τους.

Υπολογίζεται ότι 52% των χρηστών κυβερνοσέξ, χάνουν το ενδιαφέρον τους για το σεξ στη σχέση τους. Παρατηρείται επίσης το άλλο άκρο όπου ο εθισμένος στο κυβερνοσέξ μπορεί να έχει σεξουαλικές απαιτήσεις ή συμπεριφορές που το ταίρι του θεωρεί απαράδεκτες ή επιθετικές. Επίσης μπορεί να παρατηρηθεί μια σημαντική αλλαγή στις συνήθειες ύπνου του χρήστη ο οποίος ζητά και βρίσκει δικαιολογίες για να μένει μόνος του περισσότερο χρόνο.

Το να είναι ένα άτομο σε μια ασφαλή σχέση αγάπης, σημαίνει να αισθάνεται ότι είναι επιθυμητό και ότι αντιπροσωπεύει κάτι το ξεχωριστό. Αποτελεί την κύρια πηγή ασφάλειας, συναισθηματικής προστασίας και απόλαυσης που έχουμε.

Η συζυγική απιστία οποιασδήποτε μορφής, διαταράσσει την ειδική αυτή σχέση και ο ένας ή και οι δύο στο ζευγάρι, δεν έχουν πλέον το αίσθημα ότι ανήκουν ή συνδέονται σε μια ασφαλή, προστατευμένη και οικεία κατάσταση.

Στην περίπτωση απιστίας στο διαδίκτυο, όταν ο ένας στο ζευγάρι υποψιαστεί ότι ο άλλος εμπλέκεται σε συμπεριφορές κυβερνοσέξ, αρχίζει να είναι καχύποπτος για το τι κάνει και που πάει, αναζητώντας ενδείξεις ότι κάνει κάτι που δεν είναι σωστό.

Ο ένας ή και οι δύο στο ζευγάρι, μπορεί να έχουν βασανιστικές έμμονες ιδέες για τη συμπεριφορά του άλλου, διαταραχές του ύπνου, δυσκολίες στο να συγκεντρωθούν στη δουλειά τους και άλλες δραστηριότητες που απαιτούν μεγάλη προσοχή όπως για παράδειγμα η οδήγηση.

Η αποκάλυψη του προβλήματος

Μετά την αποκάλυψη του προβλήματος ακολουθεί η αντιπαράθεση. Είναι πιθανόν και οι δύο σύζυγοι να παραδεχτούν ότι υπήρξε μια μορφή προδοσίας, να θέσουν ως στόχο να ξεπεράσουν το πρόβλημα, να ανακάμψει η σχέση τους, να αντιμετωπίσουν τους παράγοντες που οδήγησαν στην απιστία και να επανορθώσουν το δεσμό τους.

Σε άλλες περιπτώσεις ενώ το ταίρι του εθισμένου στο κυβερνοσέξ βιώνει την κατάσταση σαν μια μορφή προδοσίας, εντούτοις ο χρήστης δεν θέλει πραγματικά να σταματήσει τις συνήθειες του διότι θεωρεί ότι πρακτικά, δεν έβλαψε κανένα. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο το ζευγάρι φτάνει σε αδιέξοδο.

Μερικές φορές, η κατάσταση είνάι χειρότερη διότι ο χρήστης μπορεί να έχει χάσει τη δουλειά του ή να έχει συλληφθεί ή ακόμη να υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες εάν υπήρξε συνουσία.

Υπάρχει το ενδεχόμενο μετά από μια αντιπαράθεση, ο χρήστης εθισμένος στο κυβερνοσέξ, να φοβάται να χάσει τη σχέση του με τον ή τη σύζυγο αλλά και με την υπόλοιπη οικογένεια και τα παιδιά του. Ταυτόχρονα όμως μπορεί να φοβάται για την απώλεια των διαδικτυακών του συνηθειών ή συμπεριφορών.

Συνήθως οι εθισμένοι στο κυβερνοσέξ, άνδρες ή γυναίκες, αποκαλύπτουν μόνο αυτά που νομίζουν ότι το ταίρι τους έχει ήδη ανακαλύψει ή πιθανότατα είναι σε θέση να ανακαλύψει ή μπορεί να το έχει μάθει από μια άλλη εξωτερική στο ζευγάρι πηγή.

Μάλιστα κάποτε ο χρήστης, μπορεί να ισχυριστεί ότι έφτασε στο διαδικτυακό τόπο με περιεχόμενο σχετικό με σεξ ή πορνογραφικό, κατά τύχη. Εκείνος ή εκείνη προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποφύγουν να παραδεχτούν ότι έχουν κάνει κάτι κακό. Οι χρήστες που σκέφτονται με αυτόν τον τρόπο, είναι απρόθυμοι για αλλαγές ή για αναζήτηση βοήθειας.

Επίσης μερικοί χρήστες προσπαθούν να αποδώσουν ευθύνες στο ταίρι τους, διότι δεν ενέδωσε σε σεξουαλικές απαιτήσεις. Αυτό ισχυρίζονται, τους ανάγκασε να αναζητήσουν πλήρωση των αναγκών τους με τη χρήση της πορνογραφίας ή με συνομιλία με κάποιον στο διαδίκτυο.

Το ταίρι του εθισμένου στο κυβερνοσέξ, νιώθει προδομένο διότι ο χρήστης μοιράστηκε με άλλους πληροφορίες που θεωρούνται πολύ εμπιστευτικές στη σχέση. Αυτό είναι εντονότερο όταν ένας διάλογος στο διαδίκτυο περιέχει φλερταρίσματα με έντονο συναισθηματικό χαρακτήρα ή με υπαινιγμούς σεξουαλικού τύπου ή ακόμη όταν ο χρήστης κανονίζει συναντήσεις με τις γνωριμίες που δημιούργησε στο διαδίκτυο.

Αναζήτηση βοήθειας για αντιμετώπιση του προβλήματος

Το αρχικό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπισθεί είναι η απροθυμία για αλλαγή. Οποιοσδήποτε ενδοιασμός, πρέπει να αντικατασταθεί από την επιθυμία για ένα σχεδιασμό με στόχο την ενεργοποίηση για βελτίωση της σχέσης.

Σε μερικές περιπτώσεις ο προδομένος σύζυγος, μπορεί να νιώθει τόση αηδία ή θυμό από τις πράξεις του ταιριού του που μπορεί να είναι απαραίτητη μια περίοδος χωρισμού για να ηρεμήσουν τα πνεύματα και να μειωθεί η ένταση των συναισθημάτων ντροπής.

Ένας καλά εκπαιδευμένος επαγγελματίας στον τομέα της ψυχικής υγείας, είναι σε θέση να εκτιμήσει τις ιδιαιτερότητες της κάθε περίπτωσης και να συστήσει την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση και θεραπεία.

Μερικές εισηγήσεις που μπορούν να συμβάλλουν στην καταπολέμηση του προβλήματος είναι:

  1. Ο υπολογιστής με πρόσβαση στο διαδίκτυο να βρίσκεται σε ένα χώρο ανοικτό στο σπίτι, κατά προτίμηση που να χρησιμοποιείται από όλους όπως για παράδειγμα ένα κοινό γραφείο
     
  2. Να μη χρησιμοποιείται το διαδίκτυο όταν ο χρήστης είναι μόνος του αλλά όταν υπάρχουν και άλλα μέλη της οικογένειας μαζί
     
  3. Ο υπολογιστής και το διαδίκτυο να χρησιμοποιούνται μόνο για συγκεκριμένους σκοπούς, μετά από συζήτηση με κάποιον που θα βοηθά για την απαλλαγή από τις κακές συνήθειες
     
  4. Να ορίζονται χρονικές περίοδοι κατά τις οπαίες δεν θα υπάρχουν δραστηριότητες στο διαδίκτυο
     
  5. Έλεγχος πρόσβασης περιεχομένου στο διαδίκτυο με ειδικά προγράμματα φιλτραρίσματος για αποφυγή διαδικτυακών τόπων και ιστοσελίδων με ανεπιθύμητο, σεξουαλικού ή πορνογραφικού τύπου περιεχόμενο
     
  6. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν στον υπολογιστή ως εικόνες για διάφορες χρήσεις, φωτογραφίες αγαπημένων οικογενειακών προσώπων (συζύγου, παιδιών) με τρόπο τέτοιο που ο χρήστης κάθε φορά, όταν θα χρησιμοποιεί τον υπολογιστή του, να βλέπει τα πρόσωπα που είναι για αυτόν σημαντικά.

Με εξειδικευμένη βοήθεια, τα ζευγάρια που έχουν πρόβλημα συζυγικής απιστίας στο διαδίκτυο, μπορούν να προχωρήσουν σε μια αποκατάσταση των δεσμών, της εμπιστοσύνης που υπάρχει μεταξύ τους και προς ένα νέο ξεκίνημα της σεξουαλικής τους σχέσης.

Στο τέλος είναι πιθανόν το ζευγάρι να ενδυναμώσει την ικανότητα του να επιλύει προβλήματα, να ψάχνει για τις καλές πτυχές του χαρακτήρα του καθενός και να βρει τρόπους να συζητήσει και να λύσει ζητήματα που το ταλανίζουν μακροχρόνια

Πηγή: https://www.medlook.net/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια