ΔΙΑΒΑΣΤΕ

6/recent/ticker-posts

Σομαλία: Απέκτησε μέσο ενημέρωσης που το διευθύνουν αποκλειστικά γυναίκες

 Hλέξη “Bilan” στη γλώσσα των Σομαλών σημαίνει «λαμπερός» και αυτό είναι και το όνομα που επέλεξαν οι γυναίκες που βρίσκονται πίσω από ένα νέο Μέσο Ενημέρωσης στη Σομαλία.

Το πρώτο μέσο ενημέρωσης στη Σομαλία που λειτουργεί αποκλειστικά από γυναίκες έχει δοθεί ήδη στην κυκλοφορία, δημιουργώντας μια σπάνια ευκαιρία για τις γυναίκες της χώρας να δημοσιεύσουν ιστορίες που πρέπει να ακουστούν και να ερευνήσουν θέματα που πριν τους ήταν αδύνατο. Με επικεφαλής μία από ελάχιστες γυναίκες παραγωγούς της Σομαλία, μία ομάδα έξι ατόμων, θα παράγουν υλικό για την τηλεόραση, το ράδιο και τα online media για θέματα που θα αφορούν στις φυλετικές διακρίσεις, την έμφυλη βία, τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία, την πολιτική και την επιχειρηματικότητα.



Οι δημοσιογράφοι έχουν τη δυνατότητα να αποφασίζουν μόνες για το περιεχόμενο του μέσου. «Θέλουμε να καλύψουμε αυτά τα θέματα και να αμφισβητήσουμε την αντίληψη που θέλει τη γυναίκα να μένει μόνο στο σπίτι», δήλωσε η αρχισυντάκτρια του μέσου, Nasrin Mohamed Ibrahim, η οποία εργάζεται ως δημοσιογράφος εδώ και 12 χρόνια και είναι ιδρυτικό μέλος του Γυναικείου Οργανισμού Δημοσιογραφίας της Σομαλίας.

Οι γυναίκες που εργάζονται στον χώρο των media της Σομαλίας αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλες προκλήσεις, από το να τις αγνοούν και να μην τους αναγνωρίζουν την αξία τους μέχρι τον εκφοβισμό και τη σεξουαλική παρενόχληση. «Οι άντρες πιστεύουν πως πρέπει απλώς να έρχεσαι, να διαβάζεις τα νέα και να γυρίζεις σπίτι σου», δήλωσε η 27χρονη Nasrin στον Guardian.

Η βοηθός αρχισυντάκτη, Fathi Mohamed Ahmed, είπε πως αναγκάστηκε να αναπτύξει διάφορες συμπεριφορές και τακτικές, ώστε να αντιμετωπίσει τις παρενοχλήσεις.

«Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες δημοσιογράφοι στη Σομαλία είναι η κακοποίηση και οι παρενοχλήσεις από τους άντρες. Προσφέρουν βοήθεια, αλλά μόνο αν τους δώσεις κάτι ως αντάλλαγμα».

Την ομάδα συμπληρώνουν μία γυναίκα που θα αφήσει την επαρχία και την οικογένειά της για να βρίσκεται κοντά στον χώρο εργασίας της και μία πρόσφυγας από την Κένυα που μεγάλωσε σε προσφυγικό καταυλισμό.

Το Bilan χρηματοδοτείται από τον Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και θα έχει ως βάση έναν από τους μεγαλύτερους μιντιακούς κολοσσούς στην πρωτεύουσα της χώρας. Πέρα από τις ειδήσεις και τα άρθρα, το μέσο θα προσφέρει εκπαιδεύσεις και προγράμματα mentoring από καταξιωμένους δημοσιογράφους. Μάλιστα, θα δοθούν και δύο υποτροφίες στις φοιτήτριες δημοσιογραφίας που θα αποφοιτήσουν με εύσημα από δύο πανεπιστήμια της Mogadishu, πρωτεύουσα της Σομαλίας. Το πρόγραμμα ξεκινά με ετήσια προοπτική λειτουργίας, αν και η Jocelyn Mason, αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στη Σομαλία, ευελπιστεί πως θα εξελιχθεί σε μία μόνιμη κατάσταση, η οποία ίσως βρει πρόσφορο έδαφος και στην επαρχία της χώρας.

Πηγή: https://www.marieclaire.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια