ΔΙΑΒΑΣΤΕ

6/recent/ticker-posts

Βία κάθε μορφής παντού, κοινωνική, οπαδική, σε κάθε περίπτωση βία ανατριχιαστική με όλα όσα γίνονται.

 Βαριά είναι η ατμόσφαιρα στην ελληνική κοινωνία. Βία κάθε μορφής παντού, κοινωνική, οπαδική, σε κάθε περίπτωση βία ανατριχιαστική με όλα όσα γίνονται.





 Τελευταίο κρούσμα η φρίκη στο διαμέρισμα της Κυψέλης με τον επτάχρονο δολοφονημένο και θαμμένο στην εργαλειοθήκη. Πόσο αποκρουστική είναι μια τέτοια πράξη; Πόσο αντέχουμε να αντιμετωπίζουμε παρόμοια φαινόμενα; Μήπως έχουμε συνηθίσει; Μήπως απλά είναι φαινόμενο των καιρών της σημερινής κοινωνίας που μετράει πληγές από την ανέχεια και τους περιορισμούς;

Μήπως ο 19χρονος Άλκης που έφυγε από τη ζωή με τόσο άδικο τρόπο, για μια ομάδα και τα συμφέροντά της, είναι και αυτό συνηθισμένο στις μέρες μας και δεν μας κάνει αίσθηση, παρά την παραδοξότητά του;

Τόση βία και τόσοι θάνατοι είναι κάτι που εύκολα «καταπίνεται»; Όχι φυσικά… Υπάρχουν και αντιστάσεις… Κόσμος που αποκρούει όλα αυτά και αντιστέκεται στη συνήθεια της καθημερινής τρέλας. Είναι φαινόμενα των καιρών που ζούμε ή πρόκειται για άρρωστες ψυχικά περιπτώσεις συμπολιτών μας;

Η πρώτη ανάγνωση είναι, σύμφωνα και με ειδικούς, ένα μείγμα παραγόντων. Μια επιβάρυνση της ψύχωσης του ανθρώπου με τα τόσα και τόσα που κάθε μέρα βλέπουμε στην κοινωνία και τα βιώνουμε μέσα μας.

Και η πανδημία που αφήνει το αποτύπωμά της στην ψυχική μας ζωή, σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο, λένε επιστήμονες της ψυχικής υγείας. Επισημαίνουν δε, όπως η κ. Μ. Λαλιώτη, ότι «η βία ως φαινόμενο έχει πολυπαραγοντική και περίπλοκη αιτιοπαθογένεια με βιολογικές ψυχολογικές και κοινωνικές συνιστώσες».

Πηγή: https://www.cnn.gr/

Αβέβαιο επίσης παραμένει και το αύριο, τι θα γίνει την επόμενη ημέρα και αν τα τραύματα της σημερινής παραμείνουν και μετά.

Η αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων πάλι, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα πάρει καιρό, αφού δεν προβλέπεται κάποια θεραπεία, αλλά για μια νέα κανονικότητα που θα βελτιωθεί θεραπευτικά, όσον αφορά στα άτομα που θα παραμείνουν ψυχικά επιβαρυμένοι όταν εκλείψουν οι περιορισμοί από την πανδημία, η ανέχεια από την οικονομική κατάσταση και φυσικά όταν αποκατασταθεί η παιδεία ως γνώση και τρόπος αντίληψης της ζωής.

Μόνο έτσι θα μπορέσουμε ως κοινωνία να σταματήσουμε να βλέπουμε το «γκρίζο» της παρούσας εποχής.

Αν όλες αυτές οι εικόνες της κοινωνίας που παράγουν τη βία, είτε την ψυχολογική, είτε τη λεκτική, είτε τη σεξουαλική ή οποιαδήποτε άλλη, σταματήσουν να υφίστανται τότε και εμείς θα διαπιστώσουμε ότι κάτι καλό συμβαίνει. Αλλά για να συμβεί αυτό πρέπει πρώτα εμείς όλοι να αλλάξουμε και να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, που εν τέλει αυτό και μόνο θα μας βγάλει από τις σημερινές περιπέτειες που ζούμε ως κοινωνία.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια