ΔΙΑΒΑΣΤΕ

6/recent/ticker-posts

«Δεν χρειάζομαι βοήθεια»........... «Όμως, εσείς τι χρειάζεστε;»

Με το κεφάλι ψηλά, αλλά με το ηθικό τους χαμηλότερα από ό,τι θα έπρεπε, περπατούν ανάμεσά μας. «Δεν χρειάζομαι βοήθεια», λένε με χαμόγελο. «Όμως, εσείς τι χρειάζεστε;» ρωτούν τους άλλους με γνήσιο ενδιαφέρον.



Αγαπημένοι και σεβαστοί από όσους τους γνωρίζουν, παλεύουν να αγαπήσουν και να σεβαστούν τον εαυτό τους. Αυτοί είναι οι άνθρωποι της συναισθηματικής παραμέλησης της παιδικής ηλικίας.

Τι είναι η συναισθηματική παραμέληση της παιδικής ηλικίας; Είναι μια απλή αλλά ισχυρή δύναμη στη ζωή ενός παιδιού. Σημαίνει ότι μεγαλώσατε σε ένα σπίτι όπου τα συναισθήματά σας δεν έχουν σημασία.

Συνήθως μιλάμε για τις ιδιαίτερες προκλήσεις των συναισθηματικά παραμελημένων, όπως η αυτοκατηγορία, ο αυτοκατευθυνόμενος θυμός και τα χαμηλά επίπεδα αυτοσυμπόνιας.

Αλλά για να λέμε την αλήθεια, οι συναισθηματικά παραμελημένοι είναι πολλές φορές από τους πιο δυνατούς ενήλικες που έχω γνωρίσει ποτέ. Ναι, είναι δύσκολο να το πιστέψει κανείς, αλλά υπάρχει και η θετική πλευρά του να μεγαλώνει κανείς συναισθηματικά παραμελημένος.

5 ασυνήθιστα ισχυρά χαρακτηριστικά των συναισθηματικά παραμελημένων ατόμων

Ανεξαρτησία

Μεγαλώνοντας, γνωρίζαμε, αν και ίσως ποτέ δεν ειπώθηκε δυνατά, ότι ήμασταν ουσιαστικά μόνοι μας. Πρόβλημα με έναν δάσκαλο; Εμείς το λύναμε. Σύγκρουση με έναν φίλο; Το λύναμε μόνοι μας. Η παιδική μας ηλικία ήταν ένα πεδίο εκπαίδευσης στην αυτάρκεια. Τώρα, ως ενήλικας, πιθανότατα προτιμάμε να κάνουμε τα πράγματα μόνοι μας. Επειδή είμαστε τόσο πολύ ικανοί, το σπουδαίο είναι ότι, ως επί το πλείστον, μπορούμε.

Ενσυναίσθηση

Ως παιδί, τα συναισθήματά μας αγνοούνταν πολύ συχνά. Αλλά αυτό πιθανότατα δεν μας εμπόδισε να καταλαβαίνουμε τι νιώθουν οι άλλοι. Έρευνες έχουν δείξει ότι ακόμη και τα μικρά μωρά νιώθουν ενσυναίσθηση. Έχω παρατηρήσει ότι πολλοί άνθρωποι που παραμελήθηκαν συναισθηματικά στην παιδική ηλικία έχουν μειωμένη πρόσβαση στα δικά τους συναισθήματα, αλλά επιπλέον ευαισθησία στα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων. Η συμπόνια είναι μια ισχυρή, θεραπευτική και συνδετική δύναμη. Και εσείς την έχετε σε μεγάλο βαθμό.

Προσφορά

Έχοντας λάβει ελάχιστη συναισθηματική αναγνώριση και επικύρωση στην παιδική μας ηλικία, μάθαμε να μη ζητάμε πράγματα. Μέρος της ανεξαρτησίας και της συμπόνιας είναι ότι έχουμε μεγαλύτερη επίγνωση των αναγκών των άλλων από ό,τι των δικών μας. Έτσι, τώρα ως ενήλικεςς, δεν ζητάμε πολλά, αλλά δίνουμε πολλά.

Ευελιξία

Ως παιδί, πιθανότατα δεν σας συμβουλεύονταν συχνά. Αντί να σας ρωτούν τι θέλετε ή τι χρειάζεστε, δεν είχατε άλλη επιλογή από το να προσαρμοστείτε στην εκάστοτε κατάσταση. Έτσι, τώρα, που μεγαλώσατε, δεν είστε απαιτητικοί, πιεστικοί ή ελεγκτικοί. Είστε το αντίθετο. Μπορείτε να ακολουθήσετε τη ροή πολύ καλύτερα από τους περισσότερους ανθρώπους. Και το κάνετε.

Συμπάθεια

Οι άνθρωποι της παιδικής συναισθηματικής παραμέλησης τείνουν να είναι από τους πιο συμπαθείς σε αυτόν τον κόσμο. Συμπονετικοί, δοτικοί και ανιδιοτελείς, μπορεί να είστε αυτοί που οι φίλοι σας αναζητούν όταν χρειάζονται βοήθεια, συμβουλές ή υποστήριξη. Είστε εκεί για την οικογένεια και τους φίλους σας, ίσως και για αγνώστους επίσης. Οι άλλοι γνωρίζουν ότι μπορούν να βασιστούν σε εσάς. Έχετε ποτέ προβληματιστεί γιατί σας συμπαθούν οι άνθρωποι; Είναι επειδή έχετε αυτές τις 5 αναμφισβήτητα αξιαγάπητες ιδιότητες.

Πολλοί συναισθηματικά παραμελημένοι άνθρωποι γνωρίζουν κρυφά τη μεγάλη τους δύναμη και την εκτιμούν στον εαυτό τους.

Αν αυτό ισχύει για εσάς, η ιδέα της αλλαγής του εαυτού σας μπορεί να είναι τρομακτική. Δεν θέλετε να αισθάνεστε εξαρτημένοι από κανέναν, συμπεριλαμβανομένου του θεραπευτή, του φίλου ή του συζύγου. Φοβάστε ότι θα φανείτε αδύναμοι ή αβοήθητοι. Νιώθετε σοβαρό φόβο μήπως και γίνετε εγωιστές.

Αλλά εδώ είναι η ομορφιά της παιδικής συναισθηματικής παραμέλησης: Οι δυνάμεις σας είναι τόσο ανθεκτικές που μπορείτε να τις κάνετε ακόμα καλύτερες εξισορροπώντας τες.

Έτσι, παραμένετε ανεξάρτητοι, αλλά χάνετε το φόβο σας να εξαρτάστε από κάποιον όταν το χρειάζεστε. Παραμένετε τόσο ικανοί όσο ήσασταν πάντα, αλλά δεν έχετε πρόβλημα να ζητάτε βοήθεια όταν τη χρειάζεστε. Παραμένετε ευέλικτοι και μπορείτε να ακολουθείτε τη ροή, αλλά έχετε επίσης επίγνωση και προσοχή στις δικές σας ανάγκες.

Πηγή:

www.psychologytoday.com/intl/blog/childhood-emotional-neglect/202204/the-extraordinary-strengths-the-emotionally-neglected

 https://enallaktikidrasi.com/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια