ΔΙΑΒΑΣΤΕ

6/recent/ticker-posts

Νοιώθω μόνη μου

 

Νιώθω μόνη μου 5 αιτίες και πιθανές λύσεις στη μοναξιά / Ψυχολογία

Μπορούμε όλοι να έχουμε την αίσθηση ότι κανείς δεν μπορεί να μας καταλάβει, ότι όσο εκφράζουμε τα συναισθήματά μας παραμένουμε παρανοημένα. Αυτό φέρνει μαζί του, ως παρενέργεια, ένα σταθερό αίσθημα μοναξιάς. Επιπλέον, στην περίπτωση των γυναικών, η μοναξιά παίρνει ορισμένες μορφές πιο συχνά. οι παραδοσιακοί ρόλοι των φύλων μπορούν να οδηγήσουν σε ορισμένες μορφές απομόνωσης.

Έτσι, Είναι συνηθισμένο να ακούμε τη χαρακτηριστική φράση "αισθάνομαι μοναξιά", παρόλο που αυτό το κορίτσι μπορεί να περιβάλλεται από ανθρώπους. Το αίσθημα της μοναξιάς είναι παράλογο και δεν ανταποκρίνεται στα γεγονότα καθώς συμβαίνουν, αλλά είναι ένα αίσθημα υποκειμενικής φύσης. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε πώς να διαχειριστούμε αυτές τις καταστάσεις.

  • Σχετικό άρθρο: "Πώς να κάνετε φίλους και να εμβαθύνετε τις σχέσεις σας σε 7 βήματα"

Γιατί εμφανίζεται αυτό το αίσθημα μοναξιάς?

Είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε πώς να διαχειριστούμε σωστά αυτή την κατάσταση προκειμένου να απαλλαγούμε από την αίσθηση της μοναξιάς χωρίς να μας φέρνουν σημαντικά προβλήματα, τα οποία ίσως δεν είναι εύκολα στην αρχή. Μόλις μάθουμε να εντοπίζουμε τα αίτια, είμαστε εξοπλισμένοι για να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση.

Μερικοί άνθρωποι, για παράδειγμα, μπορούν να αισθάνονται μοναξιά αφού οι κοινωνικές προσδοκίες σας δεν ικανοποιηθούν επαρκώς, που τους οδηγεί να σκέφτονται παράλογα ότι το ίδιο πράγμα θα συμβεί πάντα και ότι δεν αξίζει να εκφράζονται τα συναισθήματά τους. Είναι λοιπόν όταν δημιουργείται η αίσθηση της μοναξιάς και μαζί της η κλασική σκέψη του "αισθάνομαι μόνη μου".

Αφού προσπαθήσουμε να ανταποκριθούμε με επιτυχία στις απαιτήσεις άλλων, συνήθως αναμένουμε πάντα κάτι σε αντάλλαγμα. Ελπίζουμε ότι ο άλλος άνθρωπος προσπαθεί να ανταποκριθεί στα αιτήματα ή τις απαιτήσεις μας. Όταν αυτό δεν συμβεί, αισθανόμαστε απογοητευμένοι και μόνοι, πιστεύουμε ότι έχουμε δώσει περισσότερα από το λογαριασμό και δεν έχουμε λάβει ανταπόδοση γι 'αυτό.

Στην περίπτωση των γυναικών αυτή η κατάσταση μπορεί να είναι σε θέση να κάνει περισσότερη βλάβη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το γυναικείο φύλο τείνει να είναι περισσότερο ενσυναισθητικό από το αντίστοιχο του άνδρα, γι 'αυτό και η φράση «αισθάνομαι μόνος» είναι τόσο συνηθισμένη, οι γυναίκες δίνουν την ενσυναίσθηση αλλά και την απαιτούν.

  • Ίσως σας ενδιαφέρει: "Η επιδημία της μοναξιάς και τι μπορούμε να κάνουμε για να την καταπολεμήσουμε"

Περισσότερες συνήθεις αιτίες αυτής της αίσθησης

Άλλοι πιθανοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να εμφανιστεί η μοναξιά είναι οι εξής.

1. Κοινωνική πίεση να αφιερωθεί στην οικογένεια

Πολλές φορές, όταν οι γυναίκες φθάνουν σε ηλικία μεταξύ 30 και 40 ετών, εισέρχονται σε μια περίοδο προβληματισμού που τους κάνει να αμφισβητήσουν εάν οι αποφάσεις που έλαβαν κατά τη διάρκεια της ζωής τους ήταν οι καλύτερες. Η ιδέα ότι δεν θα συναντήσουν πλέον ενδιαφέροντες ανθρώπους λόγω της κοινωνικής πίεσης να επικεντρωθεί στον στόχο της διαμόρφωσης μιας οικογένειας Μπορεί να είναι πολύ επιβλαβές.

2. Προσωπική στασιμότητα

Η ανησυχία ότι η μη επίτευξη προσωπικών σχεδίων είναι επίσης ένας παράγοντας που οδηγεί τις γυναίκες να αισθάνονται μοναξιά. Συνήθως η μη ύπαρξη παιδιών μετά από 30 χρόνια ή ένας σταθερός συνεργάτης είναι κοινωνικά στίγματα που επηρεάζουν την ηρεμία πολλών γυναικών και σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει η επιθυμία να γνωρίσουμε κάποιον ιδιαίτερα απεγνωσμένα μόνο για τον λόγο αυτό.

3. Επιφανειακές σχέσεις

Όταν οι σχέσεις φιλίας μας δεν είναι σημαντικές και αντίθετα βασίζονται περισσότερο στην επιφανειακή, η αίσθηση της μοναξιάς δεν θα πάρει πολύ χρόνο για να φτάσει. Πρέπει πάντα να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας και να ακούσετε τι λένε οι αληθινοί φίλοι μας.

4. Διαδικασία θλίψης

Η απώλεια ενός αγαπημένου Μπορεί να αποτελέσει έναυσμα για τα συναισθήματα της μοναξιάς, ανεξάρτητα από το αν οφείλεται σε θάνατο ή επειδή έχετε μετακομίσει σε άλλη χώρα. Η αίσθηση της απουσίας αυτού του σημαντικού προσώπου θα φέρει αμέσως την αίσθηση ότι έχουμε μείνει μόνη της.

  • Ίσως σας ενδιαφέρει: "Η μονομαχία: αντιμετωπίζει την απώλεια ενός αγαπημένου"

5. Πολύ μεγάλη δουλειά

Αν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής σας περιστρέφεται γύρω από την εργασία (πληρωμένο ή όχι), δεν υπάρχει ελεύθερος χρόνος και είναι δύσκολο να δημιουργηθούν σχέσεις ποιότητας με άλλους ανθρώπους. Λαμβάνοντας υπόψη ότι πολλές γυναίκες πρέπει να αφιερώσουν τις προσπάθειές τους τόσο για να αναπτύξουν μια επαγγελματική σταδιοδρομία όσο και για να αφιερωθούν στην πλειοψηφία των οικιακών εργασιών, αυτό είναι ένα πρόβλημα.

Αισθάνομαι μοναξιά: τι να κάνω για να το διορθώσω?

Το πρώτο πράγμα είναι να αναγνωρίσετε το συναίσθημα, να αποδεχθείτε το γεγονός ότι αισθάνεστε μόνοι και αποφύγετε την άρνηση. Στη συνέχεια, προσδιορίστε τις πιθανές αιτίες της αίσθησης της μοναξιάς σας. Ρωτήστε τον εαυτό σας: γιατί αισθάνομαι μοναξιά?

Τώρα πρέπει να ενεργήσετε. Μόλις αναγνωριστεί το συναίσθημα και εντοπιστούν τα κίνητρα, το ιδανικό είναι να αναλάβουμε δράση για να αλλάξουμε την παρούσα κατάσταση. Μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε έτσι ώστε η αίσθηση της μοναξιάς να εξακολουθεί να είναι παρούσα με αυτόν τον τρόπο είναι οι ακόλουθες δραστηριότητες.

1. Γράψτε ένα ημερολόγιο

Μπορεί να φαίνεται σαν πόρος παιδιού, αλλά είναι πολύ αποτελεσματικό στο θεραπευτικό επίπεδο. Όταν καταγράφετε τα συναισθήματα και τα συναισθήματά σας σε χαρτί, το κάνετε με πιο οικείο τρόπο, έρχεστε σε επαφή με τον εαυτό σας και είναι εύκολο να αναγνωρίσετε πράγματα που μπορεί να σας επηρεάζουν σε ασυνείδητο επίπεδο.

2. Αποφύγετε την αυτο-κρίμα

Μην τροφοδοτείτε την αίσθηση της μοναξιάς σας με παράπονα προς τον εαυτό σας ή προς τους άλλους, αντιμετωπίζετε την κατάστασή σας με μετωπιαίο τρόπο, θεωρείτε ότι η ευτυχία σας και η συναισθηματική σας ειρήνη εξαρτώνται αποκλειστικά από αυτό που σκέφτεστε και κάνετε. Δεν θα είσαι ποτέ μόνος σου αν δεν εγκαταλείψεις τον εαυτό σου, είσαι πηγή έμπνευσης για να πετύχεις τους στόχους που θέλεις για τον εαυτό σου.

3. Κάνουν διαλογισμό

Διαλογιστείτε 15 λεπτά την ημέρα για 8 εβδομάδες μπορεί να μειώσει τις αρνητικές σκέψεις που σχετίζονται με τη μοναξιά. Η μάθηση να διαλογίζεστε δεν είναι δύσκολη, δεν χρειάζεται να διαβάσετε περίπλοκα βιβλία ή να εγγραφείτε για μαθήματα. Απλά βάλτε άνετα, κλείστε τα μάτια σας και εστιάστε στην αναπνοή σας. Μην σκεφτείτε αν το κάνετε σωστά ή λάθος, απλά χαλαρώστε στη διαδικασία.

4. Ασκηση πρακτικής

Η άσκηση έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας γενικά και συμβάλλει πολύ για να μας κρατήσει ευτυχισμένους χάρη στο ότι όταν εκπαιδεύουμε τον εγκέφαλο μας εκκρίνει ντοπαμίνη (ορμόνη ευτυχίας) και μας κρατάει σε επαφή με άλλους ανθρώπους. Η υιοθέτηση μιας πιο χαρούμενης στάσης διευκολύνει επίσης την κοινωνικοποίηση.

5. Γνωρίστε νέους ανθρώπους στο διαδίκτυο

Το Διαδίκτυο είναι ένα πολύ καλό εργαλείο για να συναντήσετε άτομα με κοινά ενδιαφέροντα. Υπάρχουν φόρουμ και ομαδικές σελίδες αφιερωμένες στα χόμπι, τους τομείς μελέτης που ξυπνούν το προσωπικό ενδιαφέρον κ.λπ..

Πηγή: https://el.sainte-anastasie.org/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια