ΔΙΑΒΑΣΤΕ

6/recent/ticker-posts

6 στρατηγικές που θα σας κάνουν καλύτερο αναγνώστη — και καλύτερο άνθρωπο

 Το να διαβάζεις είναι καλό πράγμα, οπότε προφανώς είναι καλό να διαβάζεις πολύ, σωστά;


Λοιπόν, αυτού του είδους η σκέψη είναι ο λόγος που οι άνθρωποι προσπαθούν να διαβάζουν γρήγορα, να επιδεικνύουν τις τεράστιες βιβλιοθήκες τους (ένοχοι!) και να ακούν ηχητικά βιβλία με ταχύτητα 2x ή 3x.

Αλλά δεν είναι κάθε είδους ανάγνωση ισότιμη. Όπως είπε ο Επίκτητος, «Δεν μπορώ να αποκαλώ κάποιον «σκληρά εργαζόμενο» γνωρίζοντας μόνο ότι διαβάζει». Έπρεπε επίσης να ξέρει τι και πώς διάβαζαν.

Και παρόλο που το διάβασμα είναι καλύτερο από πολλές άλλες δραστηριότητες, μπορείτε ακόμα να το κάνετε άσχημα ή για κακούς λόγους. «Πάρα πολλοί καλοί εγκέφαλοι», είπε ο Σενέκα, «έχουν πληγεί από τον άσκοπο ενθουσιασμό για άχρηστη γνώση».

Για να είσαι σπουδαίος αναγνώστης, δεν αρκεί να διαβάζεις, αλλά και πώς διαβάζεις. Οι παρακάτω στρατηγικές δεν είναι σε καμία περίπτωση μια πλήρης λίστα, αλλά αν εφαρμόσετε έστω και μερικές από αυτές, είμαι άνετος που εγγυώμαι ότι όχι μόνο θα είστε καλύτερος αναγνώστης αλλά και καλύτερος άνθρωπος.

1. Σταματήστε να διαβάζετε βιβλία που δεν σας αρέσουν

Εάν θέλετε να επιταχύνετε τη διαδικασία ανάγνωσης ενός συγκεκριμένου βιβλίου, ίσως θελήσετε να αναρωτηθείτε: «Είναι καλό αυτό το βιβλίο;»

Απενεργοποιείτε μια τηλεοπτική εκπομπή ή μια ταινία αν είναι βαρετή. Σταματάς να τρως φαγητό που δεν έχει καλή γεύση. Κάνεις unfollow τους ανθρώπους όταν συνειδητοποιείς ότι το περιεχόμενό τους είναι άχρηστο.

Η ζωή είναι πολύ μικρή για να διαβάζεις βιβλία που δεν σου αρέσει να διαβάζεις. Ο κανόνας μου είναι 100 σελίδες μείον την ηλικία σας — οπότε αν είστε 30 ετών και ένα βιβλίο δεν σας έχει συναρπάσει από τη σελίδα 70, σταματήστε να το διαβάζετε.

Με αυτόν τον τρόπο, όσο μεγαλώνεις, πρέπει να υπομένεις όλο και λιγότερο τα χάλια βιβλία.

2. Κρατήστε ένα κοινότοπο βιβλίο

Στο βιβλίο του Old School, ο ημι-αυτοβιογραφικός χαρακτήρας του Tobias Wolff αφιερώνει χρόνο για να πληκτρολογήσει αποσπάσματα και αποσπάσματα από σπουδαία βιβλία για να αισθανθεί ότι περνάει υπέροχα γράμματα. Αυτό το κάνω σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο σε αυτό που αποκαλώ «κοινό βιβλίο» — μια συλλογή από αποσπάσματα, ιδέες, ιστορίες και γεγονότα που θέλω να κρατήσω για αργότερα. Με έκανε πολύ καλύτερο συγγραφέα και σοφότερο άνθρωπο.

Δεν είμαι μόνος.

Το 2010, όταν η Προεδρική Βιβλιοθήκη του Ρέιγκαν ήταν υπό ανακαίνιση, ανακαλύφθηκε ένα κουτί με την ένδειξη «RR's desk». Μέσα σε αυτό υπήρχαν τα προσωπικά αντικείμενα που φύλαγε ο Ρόναλντ Ρίγκαν στο γραφείο του, συμπεριλαμβανομένων μιας σειράς μαύρων κουτιών που περιείχαν κάρτες σημειώσεων 4×6 γεμάτες με χειρόγραφα αποσπάσματα, σκέψεις, ιστορίες, πολιτικούς αφορισμούς και μονογράμματα. Τους χώριζαν θέματα όπως «On the Nation», «On Liberty». «On War», «On the People», «The World», «Humor» και «On Character».

Αυτή ήταν η εκδοχή ενός συνηθισμένου βιβλίου του Ρόναλντ Ρίγκαν και ο Λιούις Κάρολ, ο Γουόλτ Γουίτμαν και ο Τόμας Τζέφερσον κράτησαν όλοι τη δική τους εκδοχή ενός συνηθισμένου βιβλίου.

Όπως συμβούλεψε ο Σενέκας, «Πρέπει να κυνηγήσουμε τα χρήσιμα κομμάτια διδασκαλίας και τα πνευματώδη και ευγενικά ρητά που μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα στην πράξη - όχι πολύ τραβηγμένες ή αρχαϊκές εκφράσεις ή εξωφρενικές μεταφορές και σχήματα λόγου - και να τα μάθουμε έτσι καλά που τα λόγια γίνονται έργα».

3. Ξαναδιάβασε τους δασκάλους

Ήσουν στο γυμνάσιο όταν διάβασες για πρώτη φορά τον Μεγάλο Γκάτσμπι. Ήσουν απλώς παιδί όταν κάποιος σου διηγήθηκε την ιστορία του Οδυσσέα.

Το θέμα είναι: Το κατάλαβες, σωστά; Τα έχετε ήδη διαβάσει ή μάθετε γι' αυτά, άρα τελειώσατε, σωστά;

Δεν μπορούμε να αρκεστούμε στο να πάρουμε απλώς ένα βιβλίο μια φορά και να το κρίνουμε από αυτή την εμπειρία. γι' αυτό πρέπει να διαβάζουμε και να ξαναδιαβάζουμε.

Όπως το έθεσε ο Σενέκας, «Πρέπει να παραμείνετε ανάμεσα σε έναν περιορισμένο αριθμό αρχι-στοχαστών και να αφομοιώσετε τα έργα τους, αν θέλετε να αντλήσετε ιδέες που θα κρατηθούν σταθερά στο μυαλό σας». Επειδή ο κόσμος αλλάζει συνεχώς και εμείς αλλάζουμε συνεχώς, επομένως μπορεί να αλλάξει και αυτό που βγάζουμε από τα βιβλία.

4. Ζητήστε από άτομα που θαυμάζετε να σας προτείνουν βιβλία

Η γραμμή του Ralph Waldo Emerson ήταν «Αν συναντήσουμε έναν άνθρωπο με σπάνια νοημοσύνη, θα πρέπει να τον ρωτήσουμε τι βιβλία διαβάζει».

Όταν ήμουν έφηβος, είχα τη συνήθεια να το κάνω αυτό. Κάθε φορά που συναντούσα έναν επιτυχημένο ή σημαντικό άνθρωπο που θαύμαζα, τον ρωτούσα: «Τι είναι ένα βιβλίο που άλλαξε τη ζωή σου;» Και μετά θα διάβαζα αυτό το βιβλίο.

Εάν ένα βιβλίο άλλαξε τη ζωή κάποιου - ανεξάρτητα από το θέμα ή το στυλ - μάλλον αξίζει την επένδυση. Εάν τα άλλαξε, τότε πιθανότατα θα σας βοηθήσει, τουλάχιστον.

5. Μην μαθαίνετε μόνο από τη δική σας εμπειρία

«Αν δεν έχεις διαβάσει εκατοντάδες βιβλία», είπε ο στρατηγός Τζέιμς Μάτις, «είσαι λειτουργικά αναλφάβητος». Οι άνθρωποι παλεύουν και πεθαίνουν και αγωνίζονται και κάνουν τα ίδια πράγματα εδώ και αιώνες. Το να μην εκμεταλλευτείς τις γνώσεις τους είναι αλαζονικό και ανόητο.

Πώς τολμάτε να σπαταλήσετε τα χρήματα των επενδυτών, μη διαβάζοντας και μαθαίνοντας από τα λάθη άλλων επιχειρηματιών; 

Πώς τολμάς να θεωρείς τον γάμο σου ή τα παιδιά σου δεδομένα, ώστε να νομίζεις ότι μπορείς να τα καταφέρεις κάνοντας πρώτα λάθος πράγματα;

Από εσάς εξαρτώνται πάρα πολλά για να μάθετε μόνο από την εμπειρία — πρέπει επίσης να μάθετε από τις εμπειρίες των άλλων. Πιείτε βαθιά από την ιστορία, τη φιλοσοφία και πολλά άλλα. Μελετήστε τις προειδοποιητικές ιστορίες και τις βλάβες, τις αποτυχίες και τις επιτυχίες.

Εάν δεν το κάνετε, είναι παράβαση καθήκοντος.

6. Βγείτε από μια ξηρασία

Ο δρόμος προς τη σοφία δεν είναι ευθύς. Το ταξίδι είναι μακρύ και κυκλικό με ανατροπές, σκαμπανεβάσματα, ψηλά και χαμηλά. Ίσως βρίσκεστε στη μέση ενός χαμηλού αυτή τη στιγμή ή βρίσκεστε στο κάτω μέρος της κοιλάδας. Αυτό μπορεί να είναι ένα τρομακτικό μέρος, γιατί μπορεί να νιώθεις ότι θα κολλήσεις εκεί για πάντα.

Είστε κολλημένοι σε μια ύφεση.

Μου εμφανίζεται πάντα μια ύφεση στην ανάγνωση, για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια μιας παρουσίασης βιβλίου, όταν μου είναι σχεδόν αδύνατο να συγκεντρωθώ αρκετά για να διαβάσω. Αλλά έχω διαπιστώσει ότι μπορώ να ξεφύγω από αυτό διαβάζοντας ξανά κάτι που μου έχει μιλήσει πραγματικά στο παρελθόν.

Αντί να περιμένω να μου φτάσει ένα τυχαίο βιβλίο, επιστρέφω σε κάτι που έχει ήδη ειπωθεί σε τόμους στο παρελθόν… και μετά ανακαλύπτω πόσα περισσότερα έχει να πει. Θα πάρω μια νέα μετάφραση του Μάρκου Αυρήλιου και θα τον δω από μια διαφορετική οπτική γωνία, ή θα ξαναδιαβάσω ένα αγαπημένο μυθιστόρημα, όπως το A Man in Full ή The Moviegoer ή Memoirs of Adrian.

Για να μάθετε περισσότερες στρατηγικές που θα σας βοηθήσουν να γίνετε καλύτερος αναγνώστης — και άνθρωπος — μεταβείτε στο ιστολόγιο του Ryan Holiday, όπου δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά αυτή η ανάρτηση. Εκεί, μπορείτε επίσης να διαβάσετε περισσότερες από τις αναρτήσεις του και να ενημερωθείτε για τα βιβλία και άλλα έργα του.

Πηγή: https://ideas.ted.com/

https://youtu.be/PexEwJnOz3s

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια