ΔΙΑΒΑΣΤΕ

6/recent/ticker-posts

To «έξυπνο» υγρό που σώζει τα θύματα ενδοϊκογενειακής βίας

 

Καταδικάστηκε και φυλακίστηκε άτομο πρώτη φορά για ενδοοικογενειακή βία στη Βρετανία, αφού ψεκάστηκε με το SmartWater – ένα υγρό το οποίο διακρίνεται μόνο κάτω από υπεριώδεις ακτίνες, καθώς η τεχνολογία δοκιμάζει τρόπους για να κρατά τις γυναίκες πιο ασφαλείς.Η συγκεκριμένη ουσία παραμένει στο δέρμα για έως και έξι εβδομάδες και στα ρούχα για πολύ περισσότερο και συνδέει κατηγορηματικά τον δράστη με τη συγκεκριμένη παρτίδα νερού που ψεκάστηκε και το έγκλημα που έκανε.

Το θύμα που κατήγγειλε τον άντρα στο Yorkshire, είναι μία από τις 200 γυναίκες σε όλη τη Βρετανία που έχουν το «έξυπνο» υγρό στα σπίτια τους. Τα πακέτα περιέχουν ένα μπουκάλι με σπρέι, ένα gel για πόρτες και πόμολα, αλλά και μία ειδική παγίδα που ψεκάζει το υγρό, αν κάποιος πλησιάζει το σπίτι. 

Για πολλά χρόνια η ίδια τεχνολογία χρησιμοποιείται για την προστασία της ιδιοκτησίας και την αποτροπή των κλεφτών με την εφαρμογή της σε αντικείμενα υψηλής αξίας. Όταν στεγνώσει το υγρό πάνω στην επιφάνεια είναι αόρατο με γυμνό μάτι, αλλά λάμπει κάτω από υπεριώδεις ακτίνες και φακούς που χρησιμοποιούνται από την αστυνομία.

Ο διευθυντής της αστυνομίας στην περιοχή, είπε:

«Η ενδοοικογενειακή κακοποίηση είναι πολύ συχνά δύσκολο να εντοπιστεί και να διωχθεί, καθώς πολλά από αυτά τα εγκλήματα συμβαίνουν πίσω από κλειστές πόρτες. Εάν καταγγελθεί ένας άνθρωπος, τότε μπορούμε να τον εντοπίσουμε μέσω του σπρέι. Έτσι θα μάθουμε ακριβώς ποιος είναι ο δράστης και ποιο είναι το θύμα. Αυτό που λέμε μάλιστα στον θύτη είναι ότι αν επιστρέψει στον “τόπο του εγκλήματος” τότε θα τον σημαδέψουμε και ιατροδικαστικά».

Η αστυνομία στις περιοχές του West Yorkshire, του South Yorkshire και του Staffordshire χρησιμοποιούν το kit, το οποίο κοστίζει περίπου 150 λίρες ανά άτομο, ως στρατηγική για να καταπολεμήσουν την ενδοοικογενειακή βία. Το SmartWater αποτελείται από έναν συνδυασμό σπάνιων στοιχείων που δεν βρίσκονται εύκολα στη φύση. Το κάθε μπουκάλι έχει διαφορετική ποσότητα, ενώ κάθε kit και κάθε παρτίδα είναι μοναδική, οπότε γι’ αυτό και είναι εύκολο να συνδυάστεί και να εντοπιστεί ο θύτης.

Τα περισσότερα θύματα που έχουν χρησιμοποιήσει την τεχνολογία έχουν δηλώσει στην αστυνομία πως νιώθουν πιο ασφαλείς και το 94% που ρωτήθηκαν στις παραπάνω περιοχές δηλώνουν πως θα το σύστηναν σε άλλους.

Πηγή: https://www.marieclaire.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια