ΔΙΑΒΑΣΤΕ

6/recent/ticker-posts

Η διαφορά μεταξύ αληθινής και ψευτικης αγάπης

 Όταν σκέφτεστε ένα παιδί, έναν στενό φίλο ή έναν ρομαντικό σύντροφο, η λέξη "αγάπη" πιθανότατα έρχεται στο μυαλό και αμέσως άλλα συναισθήματα ορμούν: χαρά και ελπίδα, ενθουσιασμός, εμπιστοσύνη και ασφάλεια, και ναι, μερικές φορές λύπη και απογοήτευση. Ίσως να μην υπάρχει λέξη στο λεξικό με την οποία συνδέονται οι περισσότεροι από εμάς παρά η αγάπη.

https://www.ted.com/talks/katie_hood_the_difference_between_healthy_and_unhealthy_love/transcript

Ωστόσο, δεδομένης της κεντρικής σημασίας του στη ζωή μας, δεν είναι ενδιαφέρον το ότι ποτέ δεν μας διδάσκουν ρητά πώς να αγαπάμε; Χτίζουμε φιλίες, πλοηγούμαστε σε πρώιμες ρομαντικές σχέσεις, παντρευόμαστε και φέρνουμε μωρά στο σπίτι από το νοσοκομείο με την προσδοκία ότι θα το καταλάβουμε. Αλλά η αλήθεια είναι ότι συχνά βλάπτουμε και δεν σεβόμαστε αυτούς που αγαπάμε. Μπορεί να είναι ανεπαίσθητα πράγματα όπως το να ενοχοποιήσεις έναν φίλο που περνά χρόνο μαζί σου ή να κορυφώνει τα μηνύματα του συντρόφου σου ή να ντροπιάζει ένα παιδί για την έλλειψη προσπάθειας στο σχολείο. 


Το 100 τοις εκατό από εμάς θα δεχόμαστε ανθυγιεινές συμπεριφορές σχέσεων και το 100 τοις εκατό από εμάς θα κάνουμε ανθυγιεινά πράγματα. Είναι μέρος του να είσαι άνθρωπος. Στη χειρότερη μορφή του, το κακό που προκαλούμε στα αγαπημένα μας πρόσωπα εμφανίζεται ως κακοποίηση και βία, και η κακοποίηση σχέσεων είναι κάτι που μία στις τρεις γυναίκες και ένας στους τέσσερις άνδρες θα βιώσουν στη ζωή τους. Τώρα, αν είστε όπως οι περισσότεροι άνθρωποι, όταν ακούσετε αυτά τα στατιστικά στοιχεία, θα πείτε, "Ω, όχι, όχι, όχι, αυτό δεν θα συνέβαινε ποτέ σε μένα." Είναι ενστικτώδες να απομακρύνεσαι από τις λέξεις «κατάχρηση» και «βία», να πιστεύεις ότι συμβαίνουν σε κάποιον άλλο κάπου αλλού. Αλλά η αλήθεια είναι ότι οι ανθυγιεινές σχέσεις και η κακοποίηση είναι παντού γύρω μας. Απλώς τους αποκαλούμε διαφορετικά πράγματα και αγνοούμε τη σύνδεση. 
Η κακοποίηση κρυφά μεταμφιεσμένη σε ανθυγιεινή αγάπη.

Δουλεύω για έναν οργανισμό που ονομάζεται One Love που ιδρύθηκε από μια οικογένεια της οποίας η κόρη Yeardley σκοτώθηκε από τον πρώην φίλο της. Αυτή ήταν μια τραγωδία που κανείς δεν είδε να έρχεται, αλλά όταν κοίταξαν πίσω, συνειδητοποίησαν ότι τα προειδοποιητικά σημάδια ήταν εκεί απλά κανείς δεν καταλάβαινε τι έβλεπε. Ονομάστηκε τρελός ή δράμα ή υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, οι ενέργειές του δεν ήταν κατανοητές ότι ήταν αυτό που πραγματικά ήταν, κάτι που ήταν ξεκάθαρα σημάδια κινδύνου. Η οικογένειά της συνειδητοποίησε ότι αν κάποιος είχε εκπαιδευτεί για αυτά τα σημάδια, ο θάνατός της θα μπορούσε να είχε αποτραπεί. Σήμερα λοιπόν είμαστε σε μια αποστολή να βεβαιωθούμε ότι οι άλλοι έχουν τις πληροφορίες που δεν είχαν η Γιάρντλεϊ και οι φίλοι της. Έχουμε τρεις κύριους στόχους: να δώσουμε σε όλους μας μια γλώσσα για να μιλήσουμε για ένα θέμα που είναι αρκετά άβολο και άβολο να συζητήσουμε. Ενδυναμώστε μια ολόκληρη πρώτη γραμμή, δηλαδή φίλους, να βοηθήσουν. και, στη διαδικασία, να βελτιώσουμε όλη την ικανότητά μας να αγαπάμε καλύτερα.

Για να γίνει αυτό, είναι πάντα σημαντικό να ξεκινάμε φωτίζοντας τα ανθυγιεινά σημάδια που συχνά μας λείπουν και η δουλειά μας επικεντρώνεται πραγματικά στη δημιουργία περιεχομένου για να ξεκινήσουμε συνομιλίες με νέους. Όπως θα περίμενε κανείς, το μεγαλύτερο μέρος του περιεχομένου μας είναι αρκετά σοβαρό, δεδομένου του θέματος, αλλά σήμερα θα χρησιμοποιήσω ένα από τα πιο ανάλαφρα αλλά ακόμα προβληματικά κομμάτια μας, το "The Couplets", για να φωτίσω πέντε δείκτες ανθυγιεινής αγάπης.

Το πρώτο είναι η ένταση.

(Βίντεο) Μπλου: Δεν σε έχω δει εδώ και δυο μέρες. Μου έλειψες.

Πορτοκαλί: Κι εμένα μου έλειψες. (#αυτό είναι αγάπη)

Μπλου: Δεν σε έχω δει εδώ και πέντε λεπτά. Αισθάνμαι σαν να πέρασε μια ζωή. Τι έκανες χωρίς εμένα πέντε ολόκληρα λεπτά;

Πορτοκαλί: Έχουν περάσει τρία λεπτά. (#thatsnotlove)

Katie Hood: Το αναγνωρίζει κανείς; Δεν γνωρίζω. Δέχομαι. Οι καταχρηστικές σχέσεις δεν ξεκινούν καταχρηστικές. Ξεκινούν συναρπαστικά και εξαίρετα. Υπάρχει μια ένταση στοργής και συγκίνησης, μια βιασύνη. Αισθάνεσαι πολύ καλά. Νιώθεις τόσο τυχερός, σαν να έχεις πετύχει το τζάκποτ. Αλλά στην ανθυγιεινή αγάπη, αυτά τα συναισθήματα αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου από συναρπαστικά σε συντριπτικά και ίσως λίγο ασφυκτικά. Το νιώθεις στα έντερα σου. Ίσως είναι όταν ο νέος φίλος ή η κοπέλα σας λέει "σ'αγαπώ" πιο γρήγορα από ό,τι ήσασταν έτοιμος ή αρχίζει να εμφανίζεται παντού, να στέλνει μηνύματα και να τηλεφωνεί πολύ. 

Ίσως είναι ανυπόμονοι όταν αργείτε να ανταποκριθείτε, παρόλο που ξέρουν ότι είχατε άλλα πράγματα εκείνη την ημέρα. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν έχει σημασία πώς ξεκινά μια σχέση, αλλά πώς εξελίσσεται. Είναι σημαντικό στις πρώτες μέρες μιας νέας σχέσης να δίνετε προσοχή στο πώς νιώθετε. Αισθάνεστε άνετα με τον ρυθμό της οικειότητας; Νιώθετε ότι έχετε χώρο και χώρο για να αναπνεύσετε; Είναι επίσης πολύ σημαντικό να αρχίσετε να εξασκείστε χρησιμοποιώντας τη φωνή σας για να μιλήσετε για τις δικές σας ανάγκες. Γίνονται σεβαστά τα αιτήματά σας;

Ένας δεύτερος δείκτης είναι η απομόνωση.

(Βίντεο) Πορτοκάλι 2: Θέλετε να κάνουμε παρέα;

Πορτοκάλι 1: Εγώ και ο φίλος μου έχουμε πάντα Δευτέρα Funday.

Πορτοκαλί 2: Θέλετε να κάνετε παρέα;

Πορτοκάλι 1: Εγώ και ο φίλος μου έχουμε πάντα Δευτέρα Funday.

Πορτοκαλί 2: Αύριο; 

Πορτοκαλί 1: Είναι η ημέρα αναβολής της Τρίτης.

Πορτοκαλί 2: Τετάρτη; Πορτοκαλί 1: Ημέρα χωρίς φίλους.

KH: Αν με ρωτάτε, η απομόνωση είναι ένα από τα πιο συχνά χαμένα και παρεξηγημένα σημάδια ανθυγιεινής αγάπης. Γιατί; Επειδή κάθε νέα σχέση ξεκινά με αυτή την έντονη επιθυμία να περάσετε χρόνο μαζί, είναι εύκολο να την χάσετε όταν κάτι αλλάζει. Η απομόνωση επικρατεί όταν το νέο αγόρι ή η φίλη σας αρχίζει να σας απομακρύνει από τους φίλους και την οικογένειά σας, το σύστημα υποστήριξής σας και να σας δένει πιο σφιχτά μαζί τους. Μπορεί να πουν πράγματα όπως, "Γιατί κάνετε παρέα μαζί τους; Είναι τόσο χαμένοι" για τους καλύτερους φίλους σας ή, "Θέλουν να χωρίσουμε. Είναι εντελώς εναντίον μας" για την οικογένειά σας. Η απομόνωση είναι να σπέρνεις σπόρους αμφιβολίας για όλους από τη ζωή πριν τη σχέση σου. Η υγιής αγάπη περιλαμβάνει την ανεξαρτησία, δύο ανθρώπους που αγαπούν να περνούν χρόνο μαζί αλλά που παραμένουν συνδεδεμένοι με τους ανθρώπους και τις δραστηριότητες που τους ένοιαζαν πριν. Ενώ στην αρχή μπορεί να περνάτε κάθε λεπτό μαζί, με την πάροδο του χρόνου η διατήρηση της ανεξαρτησίας είναι το κλειδί. Αυτό το κάνετε κάνοντας σχέδια με φίλους και μένοντας σε αυτούς και ενθαρρύνοντας τον σύντροφό σας να κάνει το ίδιο.

Ένας τρίτος δείκτης της ανθυγιεινής αγάπης είναι η ακραία ζήλια.

(Βίντεο) Blue 2: Για τι είσαι τόσο χαρούμενος;

Blue 1: Μόλις άρχισε να με ακολουθεί στο Instagram!

Blue 2: Για τι είσαι τόσο νευρικός;

Blue 1: Αυτή, μόλις άρχισε να με ακολουθεί, όπως, παντού.

(#thatsnotlove)

KH: Καθώς η περίοδος του μήνα του μέλιτος αρχίζει να ξεθωριάζει, η ακραία ζήλια μπορεί να εισχωρήσει. Ο σύντροφός σας μπορεί να γίνει πιο απαιτητικός, να χρειάζεται να ξέρει πού βρίσκεστε και με ποιον είστε όλη την ώρα ή μπορεί να αρχίσει να σας ακολουθεί παντού, στο διαδίκτυο και εκτός . Η ακραία ζήλια φέρνει επίσης κτητικότητα και δυσπιστία, συχνές κατηγορίες για φλερτ με άλλους ανθρώπους ή απάτη και άρνηση να σε ακούσουν όταν τους λες ότι δεν έχουν τίποτα να ανησυχούν και ότι τους αγαπάς μόνο. Η ζήλια είναι μέρος κάθε ανθρώπινης σχέσης, αλλά η ακραία ζήλια είναι διαφορετική. Υπάρχει μια απειλητική, απελπισμένη και θυμωμένη άκρη σε αυτό. Η αγάπη δεν πρέπει να νιώθει έτσι.

Ένας τέταρτος δείκτης είναι η υποτίμηση.

(Βίντεο) Μπλε: Θέλεις να κάνουμε παρέα; 

Πορτοκαλί: Πρέπει να σπουδάσω.

Μπλε: Θα πάρεις ένα Α ούτως ή άλλως, Α είναι καταπληκτικό. (#αυτό είναι αγάπη)

Μπλε: Θέλετε να κάνουμε παρέα; 

Πορτοκαλί: Πρέπει να σπουδάσω.

Μπλε: Θα πάρεις ένα F ούτως ή άλλως, F για, F για... ηλίθιο. (#thatsnotlove)

ΚΧ: Ναι, χμμ. Στην ανθυγιεινή αγάπη, οι λέξεις χρησιμοποιούνται ως όπλα. Συζητήσεις που κάποτε ήταν διασκεδαστικές και ανάλαφρες μετατρέπονται σε κακές και ενοχλητικές. Ίσως ο σύντροφός σας να σας κοροϊδεύει με τρόπο που πονάει ή ίσως να λέει ιστορίες και αστεία για γέλια σε βάρος σας. Όταν προσπαθείς να εξηγήσεις ότι τα συναισθήματά σου έχουν πληγωθεί, σε κλείνουν και σε κατηγορούν ότι αντιδράς υπερβολικά. "Γιατί είσαι τόσο ευαίσθητος; Ποιο είναι το πρόβλημά σου. Δώσε μου ένα διάλειμμα". Σε φιμώνουν αυτά τα λόγια. Φαίνεται αρκετά προφανές, αλλά ο σύντροφός σας πρέπει να έχει την πλάτη σας. Τα λόγια τους πρέπει να σε οικοδομούν, όχι να σε γκρεμίζουν. Θα πρέπει να κρατήσουν τα μυστικά σας και να είναι πιστοί. Θα πρέπει να σας κάνουν να νιώθετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, όχι λιγότερη.

Τέλος, ένας πέμπτος δείκτης: αστάθεια.

(Βίντεο) Πορτοκαλί 1: Θα στεναχωριόμουν αν χωρίζαμε.

Πορτοκαλί 2: Θα ήμουν και εγώ λυπημένος. (#αυτό είναι αγάπη)

Πορτοκαλί 1: Θα είχα τόσο κατάθλιψη αν χωρίζαμε ποτέ. 

Θα πετούσα από αυτό το βήμα. Θα! Μην προσπαθείς να με σταματήσεις!

(#thatsnotlove)

KH: Συχνοί χωρισμοί και μακιγιάζ, ψηλά και χαμηλά, χαμηλά: όσο αυξάνεται η ένταση, αυξάνεται και η μεταβλητότητα. Δακρυσμένοι, απογοητευμένοι καβγάδες που ακολουθούνται από συναισθηματικά μακιγιάζ, μίσος και προσβλητικά σχόλια όπως, "Είσαι άχρηστη, δεν είμαι καν σίγουρος γιατί είμαι μαζί σου!" ακολουθείται γρήγορα από συγγνώμη και υποσχέσεις ότι δεν θα συμβεί ποτέ ξανά. Σε αυτό το σημείο, έχετε προσαρμοστεί τόσο πολύ σε αυτό το τρενάκι της σχέσης που μπορεί να μην συνειδητοποιείτε πόσο ανθυγιεινή και ίσως ακόμη και επικίνδυνη έχει γίνει η σχέση σας.

Μπορεί να είναι πραγματικά δύσκολο να δούμε πότε η ανθυγιεινή αγάπη στρέφεται προς την κακοποίηση, αλλά είναι δίκαιο να πούμε ότι όσο περισσότερους από αυτούς τους δείκτες μπορεί να έχει η σχέση σας, τόσο πιο ανθυγιεινή και ίσως επικίνδυνη θα μπορούσε να είναι η σχέση σας. Και αν το ένστικτό σας είναι να χωρίσετε και να φύγετε, κάτι που είναι συμβουλή που δίνουμε πολλοί από εμάς στους φίλους μας όταν έχουν ανθυγιεινές σχέσεις, αυτή δεν είναι πάντα η καλύτερη συμβουλή. Η ώρα του χωρισμού μπορεί να είναι ένα πραγματικό έναυσμα για βία. Εάν φοβάστε ότι μπορεί να οδηγηθείτε σε κακοποίηση ή κακοποίηση, πρέπει να συμβουλευτείτε ειδικούς για να λάβετε συμβουλές σχετικά με το πώς να φύγετε με ασφάλεια.

Αλλά δεν αφορά μόνο τις ρομαντικές σχέσεις και δεν αφορά μόνο τη βία. Η κατανόηση των σημαδιών της ανθυγιεινής αγάπης μπορεί να σας βοηθήσει να ελέγξετε και να κατανοήσετε σχεδόν κάθε σχέση στη ζωή σας. Για πρώτη φορά, ίσως καταλάβετε γιατί είστε απογοητευμένοι από μια φιλία ή γιατί κάθε αλληλεπίδραση με ένα συγκεκριμένο μέλος της οικογένειας σας αφήνει αποθαρρυμένους και ανήσυχους. Μπορεί ακόμη και να αρχίσετε να βλέπετε πώς η ένταση και η ζήλια σας προκαλούν προβλήματα με τους συναδέλφους στη δουλειά. Η κατανόηση είναι το πρώτο βήμα για τη βελτίωση, και ενώ δεν μπορείτε να κάνετε κάθε ανθυγιεινή σχέση υγιή -- ορισμένες θα πρέπει να τις αφήσετε πίσω -- μπορείτε να κάνετε κάθε μέρα το καθήκον σας για να κάνετε τις σχέσεις καλύτερες. Και εδώ είναι τα συναρπαστικά νέα: στην πραγματικότητα δεν είναι επιστήμη πυραύλων. Ανοιχτή επικοινωνία, αμοιβαίος σεβασμός, καλοσύνη, υπομονή -- μπορούμε να ασκούμε αυτά τα πράγματα κάθε μέρα.

Και ενώ η εξάσκηση σίγουρα θα σας κάνει καλύτερους, πρέπει να σας υποσχεθώ ότι δεν πρόκειται επίσης να σας κάνει τέλειους. Το κάνω αυτό για να ζήσω και κάθε μέρα σκέφτομαι και μιλάω για υγιείς σχέσεις, και παρόλα αυτά κάνω ανθυγιεινά πράγματα. Μόλις τις προάλλες, καθώς προσπαθούσα να βγάλω τα τέσσερα παιδιά μου από την πόρτα μέσα σε καυγάδες, τσακωμούς και παράπονα για το πρωινό, το έχασα εντελώς. Με μια εσκεμμένα θυμωμένη έξαρση, ούρλιαξα, "Σωπάστε όλοι και κάντε ό,τι σας λέω! Είστε οι χειρότεροι! Θα αφαιρέσω τον χρόνο της οθόνης και το επιδόρπιο και οτιδήποτε άλλο θα μπορούσατε να απολαύσετε ποτέ στη ζωή!"

Ήταν κανείς εκεί;

Αστάθεια κ υποτίμηση. Ο μεγαλύτερος γιος μου γύρισε και με κοίταξε και είπε: «Μαμά, αυτό δεν είναι αγάπη».

Για ένα λεπτό, ήθελα πολύ να τον σκοτώσω επειδή μου φώναξε: Εμπιστέψου με. Αλλά μετά συγκέντρωσα τον εαυτό μου και σκέφτηκα, ξέρετε τι, ότι είμαι πραγματικά περήφανη. 

Είμαι περήφανη που έχει μια γλώσσα για να με κάνει να σταματήσω. 

Θέλω όλα τα παιδιά μου να καταλάβουν ποιος πρέπει να είναι ο πήχης για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται και να έχουν μια γλώσσα και μια φωνή που να χρησιμοποιούν όταν αυτή η γραμμή δεν ικανοποιείται, αντί να την αποδέχονται απλώς. Για πάρα πολύ καιρό, αντιμετωπίζαμε τις σχέσεις ως ένα ήπιο θέμα, όταν οι δεξιότητες σχέσης είναι ένα από τα πιο σημαντικά και δύσκολα πράγματα στη ζωή. 

Όχι μόνο η κατανόηση των ανθυγιεινών σημαδιών μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε την τρύπα του κουνελιού που οδηγεί σε ανθυγιεινή αγάπη, αλλά η κατανόηση και η εξάσκηση της τέχνης του να είστε υγιείς μπορεί να βελτιώσει σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής σας. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι ενώ η αγάπη είναι ένστικτο και συναίσθημα, η ικανότητα να αγαπάμε καλύτερα είναι μια δεξιότητα που όλοι μπορούμε να οικοδομήσουμε και να βελτιώσουμε με την πάροδο του χρόνου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια