ΔΙΑΒΑΣΤΕ

6/recent/ticker-posts

Γιατί η απώλεια ενός σκύλου είναι πιο δύσκολη από την απώλεια ενός συγγενή ή ενός φίλου

 Η γυναίκα μου και εγώ περάσαμε πρόσφατα ένα από τα πιο οδυνηρά γεγονότα της ζωής μας: την ευθανασία του αγαπημένου μας σκύλου, του Μέρφι. Θυμάμαι ότι έκανα οπτική επαφή με τη Μέρφι λίγες στιγμές πριν αφήσει την τελευταία της πνοή — μου έδωσε ένα ελκυστικό μείγμα σύγχυσης και παρηγοριάς ότι όλα ήταν καλά γιατί ήμασταν και οι δύο δίπλα της. Η συζήτηση


Όταν οι άνθρωποι που δεν είχαν ποτέ σκύλο γίνονται μάρτυρες της θλίψης των φίλων τους που έχουν σκύλο για την απώλεια ενός κατοικίδιου ζώου, μπορεί να πιστεύουν ότι όλα αυτά είναι λίγο πολύ. τελικά, είναι «μόνο ένας σκύλος».

Όσοι έχουν αγαπήσει έναν σκύλο, από την άλλη πλευρά, συνειδητοποιούν ότι το δικό σας κατοικίδιο δεν είναι ποτέ «απλώς ένας σκύλος».

Πολλές φορές, φίλοι μου έχουν εκμυστηρευτεί, ένοχοι, ότι θρήνησαν την απώλεια ενός σκύλου περισσότερο από την απώλεια φίλων ή οικογένειας. Σύμφωνα με έρευνες, η απώλεια ενός σκύλου είναι σχεδόν ταυτόσημη με την απώλεια ενός αγαπημένου ανθρώπου για την πλειοψηφία των ατόμων. Δυστυχώς, υπάρχουν λίγα στο πολιτιστικό μας βιβλίο που μας βοηθά να ξεπεράσουμε την απώλεια ενός κατοικίδιου ζώου – κανένα τελετουργικό πένθους, κανένα μοιρολόγι στην τοπική εφημερίδα, καμία θρησκευτική τελετή – που μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε κάτι περισσότερο από λίγο αμήχανα για να εμφανίσουμε πάρα πολλά δημόσια θλίψη για τα νεκρά σκυλιά μας.

Ίσως αν οι άνθρωποι καταλάβαιναν πόσο ισχυρός και βαθύς είναι ο δεσμός μεταξύ των ανθρώπων και των σκύλων τους, αυτό το πένθος θα μπορούσε να αναγνωριστεί περισσότερο παγκοσμίως. Αυτό θα βοηθούσε πάρα πολύ τους ιδιοκτήτες σκύλων να ενσωματώσουν τον θάνατο στη ζωή τους και να προχωρήσουν μπροστά.

Μια μοναδική σχέση μεταξύ των ειδών

Τι είναι αυτό με τα σκυλιά που κάνει τους ανθρώπους να σχετίζονται τόσο έντονα μαζί τους;

Για αρχή, τα τελευταία 10.000 χρόνια, οι σκύλοι έπρεπε να προσαρμοστούν στη ζωή με τους ανθρώπους. Το έχουν κάνει πολύ καλά: είναι τα μόνα ζώα που έχουν εξελιχθεί ιδιαίτερα για να είναι σύντροφοι και φίλοι μας. Η «Υπόθεση εξημέρωσης» προτάθηκε από τον ανθρωπολόγο Brian Hare για να εξηγήσει πώς οι σκύλοι εξελίχθηκαν από τους προγόνους τους γκρίζους λύκους στα κοινωνικά ικανά ζώα με τα οποία ασχολούμαστε σήμερα με τον ίδιο σχεδόν τρόπο που αλληλεπιδρούμε με άλλους ανθρώπους.

Ένας λόγος που οι σχέσεις μας με τους σκύλους μπορεί να είναι πιο ανταποδοτικές από τις ανθρώπινες σχέσεις μας είναι ότι οι σκύλοι μας δίνουν άνευ όρων, άκριτη θετική ανατροφοδότηση. (Όπως λέει η παλιά παροιμία, «Μακάρι να γίνω το είδος του ανθρώπου που πιστεύει ο σκύλος μου».)

Αυτό δεν είναι τυχαίο. Έχουν αναπτυχθεί επιλεκτικά με γενιές για να δίνουν προσοχή στους ανθρώπους και οι μαγνητικές τομογραφίες αποδεικνύουν ότι ο εγκέφαλος των σκύλων ανταποκρίνεται εξίσου έντονα στον έπαινο των ιδιοκτητών τους όπως και στο φαγητό (και για μερικούς σκύλους, ο έπαινος είναι ακόμα πιο αποτελεσματικό κίνητρο από το φαγητό) . Οι σκύλοι ανιχνεύουν τους ανθρώπους και μπορούν να μάθουν να κατανοούν τις ανθρώπινες συναισθηματικές καταστάσεις με βάση μόνο την έκφραση του προσώπου. Επιστημονικές μελέτες δείχνουν επίσης ότι οι σκύλοι μπορούν να κατανοήσουν τις ανθρώπινες προθέσεις, να προσπαθήσουν να βοηθήσουν τους ιδιοκτήτες τους και ακόμη και να αποφύγουν άτομα που δεν συνεργάζονται μαζί τους ή δεν τους φέρονται ευγενικά.

Οι άνθρωποι, αναμενόμενα, ανταποκρίνονται ευνοϊκά σε μια τέτοια ανεκπλήρωτη στοργή, υποστήριξη και πίστη. Οι άνθρωποι μπορούν να χαμογελάσουν κοιτάζοντας μόνο τα κατοικίδια. Οι ιδιοκτήτες σκύλων έχουν υψηλότερες βαθμολογίες ευημερίας και είναι πιο ευτυχισμένοι κατά μέσο όρο από άτομα που έχουν γάτες ή καθόλου κατοικίδια.

Σαν να ήταν μέρος της οικογένειας

Μια πρόσφατη έρευνα σχετικά με την «λανθασμένη ονομασία» ανέδειξε τη βαθιά προσκόλλησή μας στα σκυλιά με διακριτικό τρόπο. Η λανθασμένη ονομασία συμβαίνει όταν αποκαλείτε κάποιον με λάθος όνομα, όπως όταν οι γονείς αποκαλούν λανθασμένα ένα από τα παιδιά τους με το όνομα ενός αδερφού. Αποδεικνύεται ότι το όνομα του σκύλου της οικογένειας συγχέεται ομοίως με τα μέλη της ανθρώπινης οικογένειας, δείχνοντας ότι το όνομα του σκύλου προέρχεται από την ίδια γνωστική ομάδα με άλλα μέλη της οικογένειας. (Κατά ειρωνικό τρόπο, το ίδιο πρόβλημα εμφανίζεται σπάνια με τα ονόματα γατών.)

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων τα νοσταλγούν όταν λείπουν.

Σύμφωνα με την ψυχολόγο Τζούλι Άξελροντ, η απώλεια ενός σκύλου είναι τόσο αποκαρδιωτική γιατί οι ιδιοκτήτες χάνουν περισσότερα από τον σύντροφό τους. Θα μπορούσε να συνεπάγεται την απώλεια μιας άνευ όρων πηγής στοργής, ενός σημαντικού συντρόφου που παρέχει σταθερότητα και άνεση, και πιθανώς ακόμη και ενός προστατευόμενου που έχει καθοδηγηθεί σαν παιδί.

Η απώλεια ενός σκύλου μπορεί επίσης να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στην καθημερινή ρουτίνα του ιδιοκτήτη από την απώλεια των περισσότερων φίλων και συγγενών. Οι καθημερινές δραστηριότητες των ιδιοκτητών, ακόμη και τα σχέδια διακοπών, μπορούν να περιστρέφονται γύρω από τις απαιτήσεις των σκύλων τους. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και τη ρουτίνα είναι δύο από τις πιο κοινές αιτίες στρες.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσκόπηση, πολλοί ιδιοκτήτες κατοικίδιων που πενθούν θα παρερμηνεύσουν τα συγκεχυμένα αξιοθέατα και τους ήχους ως τις κινήσεις, τα παντελόνια και τα κλαψουρίσματα του κατοικίδιου που αναχώρησε. 

Αυτό είναι πιο πιθανό να συμβεί γρήγορα μετά το θάνατο του κατοικίδιου ζώου, ειδικά μεταξύ των ιδιοκτητών που είχαν ισχυρό δεσμό με τα κατοικίδια ζώα τους.

Ενώ ο θάνατος ενός σκύλου είναι αποκαρδιωτικός, οι ιδιοκτήτες σκύλων έχουν συνηθίσει τόσο πολύ την καθησυχαστική και μη επικριτική παρουσία των σκύλων τους που, τις περισσότερες φορές, θα υιοθετήσουν τελικά ένα νέο.

Ναι, μου λείπει ο σκύλος μου. Αλλά είμαι σίγουρος ότι θα ξαναβάλω τον εαυτό μου σε αυτό το μαρτύριο τα επόμενα χρόνια.

Πηγή: https://hasanjasim.online/why-losing-a-dog-is-more-difficult-than-losing-a-relative-or-a-friend/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια