ΔΙΑΒΑΣΤΕ

6/recent/ticker-posts

Πώς μπορεί κάθε παιδί να ανθίσει μέχρι τα πέντε

 Τι θα γινόταν αν σας έλεγα ότι ένα παιχνίδι peekaboo θα μπορούσε να αλλάξει τον κόσμο; Ακούγεται αδύνατο, σωστά; Λοιπόν, είμαι εδώ σήμερα για να αποδείξω ότι δεν είναι.

Γεια, είμαι η Molly και είμαι επτά. Και αυτός είναι ο μικρός μου φίλος, ο Άρι. Πες «Γεια», Άρι. Γεια. Α, και αυτός είναι ο γείτονάς μου, ο Amarjot. Πρέπει να πάρει τον Ari τώρα για να ετοιμαστεί για το πείραμά μας. Αλλά μην ανησυχείτε, θα επιστρέψουν.



https://www.ted.com/talks/molly_wright_how_every_child_can_thrive_by_five/transcript

Η σημερινή μου ομιλία αφορά μερικά δυνατά πράγματα που μπορείτε να κάνετε εσείς οι ενήλικες, που μας διαμορφώνουν ως παιδιά και ως ενήλικες που γινόμαστε. Πώς ξέρω? Γιατί οι γονείς μου και οι άνθρωποι γύρω μου τα έκαναν αυτά, νωρίς και συχνά. Ξέρω ότι δεν είναι όλα τα παιδιά το ίδιο τυχερά. Μερικοί από τους φίλους μου, μερικά παιδιά στο σχολείο μου και πολλά σε όλο τον κόσμο. Και θα ήθελα πραγματικά να βοηθήσω να αλλάξει αυτό. Χάρη στους επιστήμονες, γνωρίζουμε τώρα πόσο σημαντικά είναι τα πρώτα πέντε χρόνια για την υγεία και την ανάπτυξή μας, ειδικά τον εγκέφαλό μας. Ο Άρι άρχισε να μαθαίνει πολύ πριν καν γεννηθεί, μέσα από την κοιλιά της μαμάς του. Όταν γεννήθηκε ο Άρι, ήταν μικροσκοπικός και έκλαιγε όλη την ώρα. Πεινούσε πάντα και έκανε πολλά κακά.

Τώρα γελάει και γελάει και κάνει αστείους θορύβους. Αλλά αυτές είναι μόνο οι αλλαγές που ακούμε και βλέπουμε. Αυτό συμβαίνει πολύ περισσότερο μέσα του.

Λοιπόν, ας μιλήσουμε περισσότερο για τον εγκέφαλό μας. Η μπλε τσάντα που έχω, είναι ένα κατά προσέγγιση μέγεθος και βάρος του εγκεφάλου ενός υγιούς μωρού κατά τη γέννηση. Το κόκκινο είναι ο εγκέφαλος ενός μωρού μετά τον πρώτο χρόνο. Σχεδόν διπλασιάζεται σε όγκο. Και στην ηλικία μου, είναι σχεδόν το 90 τοις εκατό του όγκου ενός ενήλικα εγκεφάλου. Ο εγκέφαλός μας αναπτύσσεται πιο γρήγορα στα πρώτα μας χρόνια από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στη ζωή μας. Μπορεί να δημιουργήσει έως και ένα εκατομμύριο νευρικές συνδέσεις κάθε δευτερόλεπτο. Αλλά χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας. Η υγιής ανάπτυξή μας εξαρτάται από αυτά τα πέντε κορυφαία πράγματα, ένα, τη σύνδεση. δύο, να μιλάμε, τρία, να παίζουμε, τέσσερα, ένα υγιές σπίτι, πέντε την κοινότητα. Όλα αυτά βοηθούν τον εγκέφαλό μας και εμάς να αξιοποιήσουμε πλήρως τις δυνατότητές μας.

Λοιπόν, τι είναι κάτι που μπορείτε να κάνετε που μπορεί πραγματικά να κάνει τη διαφορά; Οι επιστήμονες το αποκαλούν εξυπηρετείτε και επιστρέφετε. Αυτός είναι απλώς ένας ενήλικος τρόπος για να πούμε συνδεθείτε, μιλήστε και παίξτε μαζί μας. Και εδώ είναι τα πραγματικά μεγάλα νέα. Amarjot, Ari, είσαι έτοιμος;

(Ήχος) Amajat: Έτοιμοι;

Molly Wright: Τα παιχνίδια αντιγραφής δημιουργούν φαντασία και ενσυναίσθηση.

(Ο Amarjot και ο Ari γελούν)

Τα παιχνίδια ονοματοδοσίας δημιουργούν λεξιλόγιο και προσοχή.

Amarjot: Μπαμπά. Άρη. Πατερούλης. Άρη.

MW: Και παιχνίδια όπως το peekabo -- ναι, peekaboo -- στην πραγματικότητα χτίζουν μνήμη και εμπιστοσύνη.

Amarjot: Peekaboo!

MW: Κάθε φορά που μας μιλάς, παίζεις μαζί μας, και μας κάνεις να γελάμε, όχι μόνο, αυτό, χτίζει και ενισχύει τις σχέσεις και την ψυχική μας υγεία, αλλά στην πραγματικότητα μας διδάσκει μερικές από τις πιο σημαντικές δεξιότητες ζωής, από το να κάνουμε φίλους μέχρι να κάνουμε το τεστ, να βρούμε δουλειά, για να κάνουμε μια μέρα ίσως, μια δική μας οικογένεια. Οι αλληλεπιδράσεις νωρίς και συχνά έχουν σημασία. Πάρτε το από εμένα, το επτάχρονο παιδί εδώ πάνω που μιλάει για την επιστήμη του εγκεφάλου.

Εντάξει, τώρα ας δούμε τι θα συμβεί όταν αφαιρεθεί η σύνδεση. Τώρα λοιπόν προσπαθεί να τραβήξει ξανά την προσοχή του πατέρα του. Τεντώνει το χέρι σαν, «Ήταν διασκεδαστικό, γιατί σταμάτησες;»

Γνωρίζω ότι είναι σημαντικό για τους ενήλικες να χρησιμοποιούν τις συσκευές τους μερικές φορές, αλλά τα παιδιά είναι καλωδιωμένα να αναζητούν ουσιαστικές συνδέσεις, η μη λήψη τους προκαλεί σύγχυση και άγχος. Εντάξει, Amarjot, σε παρακαλώ να ασχοληθείς ξανά.

Amarjot: Α, υπάρχει ο Άρι.

MW: Τώρα τι θα γινόταν αν όλη μας η παιδική ηλικία ήταν έτσι τα τελευταία 30 δευτερόλεπτα; Πόσο δύσκολο θα ήταν για ένα παιδί να νιώθει ήρεμο. Να νιώθει ασφάλεια. Να μάθουν να εμπιστεύονται οποιονδήποτε. Και ο δια βίου αντίκτυπος που θα είχε.... Αυτό με κάνει να νιώθω λυπημένη. Ο Άρι αντέδρασε με τον τρόπο αυτό, που ανέκαμψε τόσο γρήγορα γιατί η σύνδεση μεταξύ του και του μπαμπά του είναι συνήθως τόσο δυνατή. Οι θετικές σχέσεις με τους μεγάλους στη ζωή μας δίνουν στα παιδιά την αυτοπεποίθηση που χρειαζόμαστε για να δοκιμάσουμε νέα πράγματα, να εξερευνήσουμε και να είμαστε παιδιά.

Προσπαθήστε λοιπόν να θυμάστε ότι η πιο ιδιαίτερη περίοδος για την ανάπτυξή μας είναι τα πρώτα πέντε χρόνια. Ξεκινώντας από το εσωτερικό της κοιλιάς της μαμάς. Τι είναι κάτι πραγματικά εντυπωσιακό που μπορείτε να κάνετε; εξυπηρετούμε και επιστρέφουμε. Και πότε? Νωρίς και συχνά. Παρακαλώ εγκαταλείψτε το για έναν Amarjot και τον Ari.

Κάθε στιγμή μαζί μας είναι μια ευκαιρία να συνδεθείτε, να μιλήσετε και να παίξετε. Φανταστείτε τη διαφορά που θα μπορούσαμε να κάνουμε αν όλοι παντού το έκαναν αυτό. Για εμάς, τα παιδιά, είναι πολύ περισσότερα από ένα απλό παιχνίδι. Είναι το μέλλον μας.

Ευχαριστώ.

Βλέπω? Το Peekaboo μπορεί πραγματικά να αλλάξει τον κόσμο.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια