ΔΙΑΒΑΣΤΕ

6/recent/ticker-posts

Η φτώχεια δεν είναι έλλειψη χαρακτήρα, είναι έλλειψη μετρητών

 Θα ήθελα να ξεκινήσω με μια απλή ερώτηση: Γιατί οι φτωχοί παίρνουν τόσες πολλές κακές αποφάσεις; Ξέρω ότι είναι μια σκληρή ερώτηση, αλλά ρίξτε μια ματιά στα δεδομένα. Οι φτωχοί δανείζονται περισσότερα, αποταμιεύουν λιγότερα, καπνίζουν περισσότερο, ασκούνται λιγότερο, πίνουν περισσότερο και τρώνε λιγότερο υγιεινά. Γιατί;

Λοιπόν, την καθιερωμένη εξήγηση συνόψισε κάποτε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Μάργκαρετ Θάτσερ. Και αποκάλεσε τη φτώχεια «ένα ελάττωμα προσωπικότητας».


Έλλειψη χαρακτήρα, βασικά.

Τώρα, είμαι βέβαιος ότι πολλοί από εσάς δεν θα ήσαν τόσο ωμοί. 

Αλλά η ιδέα ότι κάτι δεν πάει καλά με τους ίδιους τους φτωχούς δεν περιορίζεται στην κυρία Θάτσερ. Μερικοί από εσάς μπορεί να πιστεύουν ότι οι φτωχοί πρέπει να θεωρούνται υπεύθυνοι για τα δικά τους λάθη. Και άλλοι μπορεί να υποστηρίζουν ότι πρέπει να τους βοηθήσουμε να πάρουν καλύτερες αποφάσεις. Αλλά η υποκείμενη υπόθεση είναι η ίδια: κάτι δεν πάει καλά με αυτούς. Αν μπορούσαμε απλώς να τους αλλάξουμε, αν μπορούσαμε απλώς να τους διδάξουμε πώς να ζουν τη ζωή τους. Και για να είμαι ειλικρινής, αυτό σκεφτόμουν για πολύ καιρό. Μόλις πριν από λίγα χρόνια ανακάλυψα ότι όλα όσα πίστευα ότι ήξερα για τη φτώχεια ήταν λάθος.

Ολα ξεκίνησαν όταν κατά λάθος έπεσα πάνω σε ένα έγγραφο από μερικούς Αμερικανούς ψυχολόγους. Είχαν διανύσει 8.000 μίλια, μέχρι την Ινδία, για μια συναρπαστική μελέτη. Και ήταν ένα πείραμα με αγρότες ζαχαροκάλαμου. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτοί οι αγρότες συγκεντρώνουν περίπου το 60 τοις εκατό του ετήσιου εισοδήματός τους ταυτόχρονα, αμέσως μετά τη συγκομιδή. Αυτό σημαίνει ότι είναι σχετικά φτωχοί το ένα μέρος του χρόνου και πλούσιοι το άλλο. Οι ερευνητές τους ζήτησαν να κάνουν ένα τεστ IQ πριν και μετά τη συγκομιδή. Αυτό που ανακάλυψαν στη συνέχεια μου έπληξε εντελώς το μυαλό. Οι αγρότες σημείωσαν πολύ χειρότερα σκορ στο τεστ πριν από τη συγκομιδή. Τα αποτελέσματα της ζωής στη φτώχεια, όπως αποδεικνύεται, αντιστοιχούν σε απώλεια 14 μονάδων IQ. Τώρα, για να σας δώσω μια ιδέα, αυτό μπορεί να συγκριθεί με την απώλεια ενός νυχτερινού ύπνου ή τις επιπτώσεις του αλκοολισμού.

Λίγους μήνες αργότερα, άκουσα ότι ο Έλνταρ Σαφίρ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον και ένας από τους συγγραφείς αυτής της μελέτης, ερχόταν στην Ολλανδία, όπου μένω. Βρεθήκαμε λοιπόν στο Άμστερνταμ για να μιλήσουμε για την επαναστατική νέα θεωρία του περί φτώχειας. Και μπορώ να το συνοψίσω σε δύο μόνο λέξεις: νοοτροπία σπανιότητας. Αποδεικνύεται ότι οι άνθρωποι συμπεριφέρονται διαφορετικά όταν αντιλαμβάνονται ένα πράγμα σπάνιο. Και τι είναι αυτό δεν έχει μεγάλη σημασία -- αν δεν είναι αρκετός χρόνος, χρήματα ή φαγητό.

Όλοι γνωρίζετε αυτό το συναίσθημα, όταν έχετε πάρα πολλά να κάνετε ή όταν έχετε αναβάλει το διάλειμμα για μεσημεριανό γεύμα και το σάκχαρό σας κάνει μια βουτιά. Αυτό περιορίζει την εστίασή σας στην άμεση έλλειψή σας -- στο σάντουιτς που πρέπει να έχετε τώρα, στη συνάντηση που ξεκινά σε πέντε λεπτά ή στους λογαριασμούς που πρέπει να πληρωθούν αύριο. Έτσι, η μακροπρόθεσμη προοπτική βγαίνει από το παράθυρο. Θα μπορούσατε να το συγκρίνετε με έναν νέο υπολογιστή που εκτελεί 10 βαριά προγράμματα ταυτόχρονα. Γίνεται όλο και πιο αργό, κάνοντας λάθη. Τελικά, παγώνει -- όχι επειδή είναι κακός υπολογιστής, αλλά επειδή έχει πάρα πολλά να κάνει ταυτόχρονα. Οι φτωχοί έχουν το ίδιο πρόβλημα. Δεν παίρνουν χαζές αποφάσεις επειδή είναι χαζοί, αλλά επειδή ζουν σε ένα πλαίσιο στο οποίο οποιοσδήποτε θα έπαιρνε χαζές αποφάσεις.

Έτσι ξαφνικά κατάλαβα γιατί τόσα πολλά από τα προγράμματά μας κατά της φτώχειας δεν λειτουργούν. Οι επενδύσεις στην εκπαίδευση, για παράδειγμα, είναι συχνά εντελώς αναποτελεσματικές. Η φτώχεια δεν είναι έλλειψη γνώσης. Μια πρόσφατη ανάλυση 201 μελετών σχετικά με την αποτελεσματικότητα της εκπαίδευσης διαχείρισης χρημάτων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν έχει σχεδόν κανένα αποτέλεσμα. Τώρα, μην με παρεξηγήσετε -- αυτό δεν σημαίνει ότι οι φτωχοί δεν μαθαίνουν τίποτα -- σίγουρα μπορούν να βγουν πιο σοφοί. Αλλά δεν είναι αρκετό. Ή όπως μου είπε ο καθηγητής Σαφίρ, «Είναι σαν να μαθαίνεις κάποιον να κολυμπά και μετά να τον πετάς σε μια φουρτουνιασμένη θάλασσα».

Θυμάμαι ακόμα να καθόμουν εκεί, σαστισμένος. Και μου έκανε εντύπωση ότι θα μπορούσαμε να τα είχαμε καταλάβει όλα αυτά πριν από δεκαετίες. Θέλω να πω, αυτοί οι ψυχολόγοι δεν χρειάζονταν περίπλοκες σαρώσεις εγκεφάλου. έπρεπε μόνο να μετρήσουν το IQ του αγρότη και τα τεστ IQ εφευρέθηκαν πριν από περισσότερα από 100 χρόνια. Στην πραγματικότητα, συνειδητοποίησα ότι είχα διαβάσει για την ψυχολογία της φτώχειας πριν. Ο Τζορτζ Όργουελ, ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς που έζησε ποτέ, βίωσε τη φτώχεια από πρώτο χέρι τη δεκαετία του 1920. «Η ουσία της φτώχειας», έγραφε τότε, είναι ότι «εκμηδενίζει το μέλλον». Και θαύμασε, παραθέτω, «Πώς οι άνθρωποι θεωρούν δεδομένο ότι έχουν το δικαίωμα να σας κηρύξουν και να προσεύχονται για εσάς μόλις το εισόδημά σας πέσει κάτω από ένα ορισμένο επίπεδο».

Τώρα, αυτά τα λόγια είναι εξίσου ηχηρά σήμερα. Το μεγάλο ερώτημα είναι φυσικά: Τι μπορεί να γίνει; Οι σύγχρονοι οικονομολόγοι έχουν μερικές λύσεις στα μανίκια τους. Θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε τους φτωχούς με τα χαρτιά τους ή να τους στείλουμε ένα μήνυμα για να τους υπενθυμίσουμε να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους. Αυτός ο τύπος λύσης είναι εξαιρετικά δημοφιλής στους σύγχρονους πολιτικούς, κυρίως επειδή, λοιπόν, δεν κοστίζουν σχεδόν τίποτα. Αυτές οι λύσεις είναι, νομίζω, ένα σύμβολο αυτής της εποχής στην οποία τόσο συχνά αντιμετωπίζουμε τα συμπτώματα, αλλά αγνοούμε την υποκείμενη αιτία.

Αναρωτιέμαι λοιπόν: Γιατί δεν αλλάζουμε απλώς το πλαίσιο στο οποίο ζουν οι φτωχοί; Ή, επιστρέφοντας στην αναλογία του υπολογιστή μας: Γιατί να συνεχίσουμε να ασχολούμαστε με το λογισμικό όταν μπορούμε εύκολα να λύσουμε το πρόβλημα εγκαθιστώντας λίγη επιπλέον μνήμη; Σε εκείνο το σημείο, ο καθηγητής Σαφίρ απάντησε με ένα κενό βλέμμα. Και μετά από λίγα δευτερόλεπτα, είπε, "Ω, το κατάλαβα. Εννοείτε ότι θέλετε απλώς να μοιράσετε περισσότερα χρήματα στους φτωχούς για να εξαλείψετε τη φτώχεια. Α, σίγουρα, αυτό θα ήταν υπέροχο. Αλλά φοβάμαι ότι αυτή η επωνυμία της αριστερής πολιτικής που έχετε στο Άμστερνταμ -- δεν υπάρχει στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Είναι όμως όντως μια παλιομοδίτικη, αριστερή ιδέα; Θυμήθηκα ότι διάβασα για ένα παλιό σχέδιο -- κάτι που έχει προταθεί από μερικούς από τους κορυφαίους στοχαστές της ιστορίας. Ο φιλόσοφος Τόμας Μορ το υπαινίχθηκε για πρώτη φορά στο βιβλίο του «Ουτοπία», πριν από περισσότερα από 500 χρόνια. Και οι υποστηρικτές του έχουν καλύψει το φάσμα από τα αριστερά προς τα δεξιά, από τον αγωνιστή των πολιτικών δικαιωμάτων, Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, μέχρι τον οικονομολόγο Μίλτον Φρίντμαν. Και είναι μια απίστευτα απλή ιδέα: βασική εγγύηση εισοδήματος.

Τι είναι? Λοιπόν, αυτό είναι εύκολο. Είναι μια μηνιαία επιχορήγηση, αρκετή για να καλύψετε τις βασικές σας ανάγκες: τροφή, στέγη, εκπαίδευση. Είναι εντελώς άνευ όρων, επομένως κανείς δεν πρόκειται να σας πει τι πρέπει να κάνετε για αυτό, και κανείς δεν πρόκειται να σας πει τι έχετε να κάνετε με αυτό. Το βασικό εισόδημα δεν είναι χάρη, αλλά δικαίωμα. Δεν υπάρχει απολύτως κανένα στίγμα. Έτσι, καθώς έμαθα για την πραγματική φύση της φτώχειας, δεν μπορούσα να σταματήσω να αναρωτιέμαι: Αυτή είναι η ιδέα που όλοι περιμέναμε; Θα μπορούσε πραγματικά να είναι τόσο απλό; Και στα τρία χρόνια που ακολούθησαν διάβασα όλα όσα έβρισκα για το βασικό εισόδημα. Ερεύνησα τα δεκάδες πειράματα που έχουν διεξαχθεί σε όλο τον κόσμο και δεν πέρασε πολύς καιρός πριν έπεσα πάνω σε μια ιστορία μιας πόλης που το είχε κάνει -- στην πραγματικότητα είχε εξαλείψει τη φτώχεια. Αλλά μετά... σχεδόν όλοι το ξέχασαν.

Αυτή η ιστορία ξεκινά στο Ντοφίν του Καναδά. Το 1974, όλοι σε αυτή τη μικρή πόλη είχαν εγγυημένο βασικό εισόδημα, διασφαλίζοντας ότι κανείς δεν θα πέσει κάτω από το όριο της φτώχειας. Στην αρχή του πειράματος, ένας στρατός ερευνητών κατέβηκε στην πόλη. Για τέσσερα χρόνια όλα πήγαν καλά. Στη συνέχεια, όμως, μια νέα κυβέρνηση ψηφίστηκε στην εξουσία και το νέο καναδικό υπουργικό συμβούλιο δεν είδε κανένα νόημα στο ακριβό πείραμα. Έτσι, όταν έγινε σαφές ότι δεν είχαν απομείνει χρήματα για την ανάλυση των αποτελεσμάτων, οι ερευνητές αποφάσισαν να συσκευάσουν τα αρχεία τους σε περίπου 2.000 κουτιά. Πέρασαν είκοσι πέντε χρόνια και μετά η Έβελιν Φοργκέτ, μια Καναδή καθηγήτρια, βρήκε τους δίσκους. Για τρία χρόνια, υπέβαλε τα δεδομένα σε κάθε είδους στατιστική ανάλυση, και ό,τι κι αν προσπάθησε, τα αποτελέσματα ήταν τα ίδια κάθε φορά: το πείραμα είχε τρομερή επιτυχία.

Η Evelyn Forget ανακάλυψε ότι οι άνθρωποι στο Dauphin όχι μόνο είχαν γίνει πιο πλούσιοι αλλά και πιο έξυπνοι και πιο υγιείς. Η σχολική επίδοση των παιδιών βελτιώθηκε σημαντικά. Το ποσοστό νοσηλείας μειώθηκε έως και 8,5 τοις εκατό. Τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας μειώθηκαν, όπως και τα παράπονα ψυχικής υγείας. Και οι άνθρωποι δεν άφησαν τη δουλειά τους. Οι μόνες που δούλευαν λίγο λιγότερο ήταν οι νέες μητέρες και οι μαθητές -- που έμειναν στο σχολείο περισσότερο. Παρόμοια αποτελέσματα έχουν βρεθεί έκτοτε σε αμέτρητα άλλα πειράματα σε όλο τον κόσμο, από τις ΗΠΑ μέχρι την Ινδία.

Λοιπόν... ιδού τι έμαθα. Όταν πρόκειται για τη φτώχεια, εμείς, οι πλούσιοι, θα πρέπει να σταματήσουμε να προσποιούμαστε ότι ξέρουμε καλύτερα. Πρέπει να σταματήσουμε να στέλνουμε παπούτσια και αρκουδάκια στους φτωχούς, σε ανθρώπους που δεν έχουμε γνωρίσει ποτέ. Και θα πρέπει να απαλλαγούμε από την τεράστια βιομηχανία των πατερναλιστών γραφειοκρατών όταν θα μπορούσαμε απλώς να παραδώσουμε τους μισθούς τους στους φτωχούς που υποτίθεται ότι βοηθούν.

Επειδή, εννοώ, το σπουδαίο με τα χρήματα είναι ότι οι άνθρωποι μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για να αγοράσουν πράγματα που χρειάζονται αντί για πράγματα που οι αυτόκλητοι ειδικοί πιστεύουν ότι χρειάζονται. Φανταστείτε πόσοι λαμπροί επιστήμονες και επιχειρηματίες και συγγραφείς, όπως ο Τζορτζ Όργουελ, μαραίνονται τώρα λόγω της έλλειψης. 

Φανταστείτε πόση ενέργεια και ταλέντο θα απελευθερώναμε αν ξεμπερδεύαμε μια για πάντα από τη φτώχεια. Πιστεύω ότι ένα βασικό εισόδημα θα λειτουργούσε σαν επιχειρηματικό κεφάλαιο για τους ανθρώπους. Και δεν έχουμε την πολυτέλεια να μην το κάνουμε, γιατί η φτώχεια είναι εξαιρετικά ακριβή. Απλώς κοιτάξτε το κόστος της παιδικής φτώχειας στις ΗΠΑ, για παράδειγμα. 

Υπολογίζεται σε 500 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο, όσον αφορά τις υψηλότερες δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη, τα υψηλότερα ποσοστά εγκατάλειψης του σχολείου και την περισσότερη εγκληματικότητα. Τώρα, αυτό είναι μια απίστευτη σπατάλη ανθρώπινου δυναμικού.

Αλλά ας μιλήσουμε για τον ελέφαντα στο δωμάτιο. Πώς θα μπορούσαμε ποτέ να αντέξουμε οικονομικά μια βασική εγγύηση εισοδήματος; Λοιπόν, είναι πραγματικά πολύ φθηνότερο από ό, τι νομίζετε. Αυτό που έκαναν στο Dauphin είναι να το χρηματοδοτήσουν με αρνητικό φόρο εισοδήματος. Αυτό σημαίνει ότι το εισόδημά σας συμπληρώνεται μόλις πέσετε κάτω από το όριο της φτώχειας. 

Και σε αυτό το σενάριο, σύμφωνα με τις καλύτερες εκτιμήσεις των οικονομολόγων μας, για ένα καθαρό κόστος 175 δισεκατομμυρίων -- το ένα τέταρτο των στρατιωτικών δαπανών των ΗΠΑ, ένα τοις εκατό του ΑΕΠ -- θα μπορούσατε να σηκώσετε όλους τους φτωχούς Αμερικανούς πάνω από το όριο της φτώχειας. Θα μπορούσατε πραγματικά να εξαλείψετε τη φτώχεια. Τώρα, αυτός πρέπει να είναι ο στόχος μας.

Η ώρα των μικρών σκέψεων και των τσιμπημάτων έχει περάσει. Πιστεύω πραγματικά ότι έχει έρθει η ώρα για ριζοσπαστικές νέες ιδέες, και το βασικό εισόδημα είναι πολύ περισσότερα από μια άλλη πολιτική. Είναι επίσης μια πλήρης επανεξέταση του τι είναι στην πραγματικότητα η εργασία. Και υπό αυτή την έννοια, δεν θα απελευθερώσει μόνο τους φτωχούς, αλλά και εμάς τους υπόλοιπους.

Σήμερα, εκατομμύρια άνθρωποι αισθάνονται ότι οι δουλειές τους έχουν μικρή σημασία ή σημασία. Μια πρόσφατη δημοσκόπηση μεταξύ 230.000 εργαζομένων σε 142 χώρες διαπίστωσε ότι μόνο στο 13 τοις εκατό των εργαζομένων αρέσει πραγματικά η δουλειά τους. Και μια άλλη δημοσκόπηση έδειξε ότι έως και το 37 τοις εκατό των Βρετανών εργαζομένων έχουν μια δουλειά που πιστεύουν ότι δεν χρειάζεται καν να υπάρχει. Είναι όπως λέει ο Μπραντ Πιτ στο «Fight Club», «Πολύ συχνά δουλεύουμε δουλειές που μισούμε για να μπορούμε να αγοράζουμε σκατά που δεν χρειαζόμαστε».

Τώρα, μην με παρεξηγήσετε -- δεν μιλάω για τους δασκάλους και τους σκουπιδιάρηδες και τους εργάτες φροντίδας εδώ. Αν σταματούσαν να λειτουργούν, θα είχαμε πρόβλημα. Μιλάω για όλους εκείνους τους καλά αμειβόμενους επαγγελματίες με εξαιρετικά βιογραφικά που κερδίζουν τα χρήματά τους κάνοντας ... στρατηγικές συναντήσεις ομοτίμων, ενώ παράλληλα συλλαμβάνουν την πρόσθετη αξία της ανατρεπτικής συν-δημιουργίας στην διαδικτυωμένη κοινωνία.

Ή κατι τετοιο. Φανταστείτε ξανά πόσα ταλέντα χάνουμε, απλώς και μόνο επειδή λέμε στα παιδιά μας ότι θα πρέπει να «βγάλουν τα προς το ζην». Ή σκεφτείτε τι θρήνησε πριν από μερικά χρόνια ένας μαθηματικός "σοφός" που εργαζόταν στο Facebook: «Τα καλύτερα μυαλά της γενιάς μου σκέφτονται πώς να κάνουν τους ανθρώπους να κάνουν κλικ στις διαφημίσεις».

Είμαι ιστορικός. Και αν η ιστορία μας διδάσκει κάτι, είναι ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά. Δεν υπάρχει τίποτα αναπόφευκτο στον τρόπο που δομήσαμε την κοινωνία και την οικονομία μας αυτή τη στιγμή. Οι ιδέες μπορούν και αλλάζουν τον κόσμο. Και νομίζω ότι ειδικά τα τελευταία χρόνια, έχει καταστεί απολύτως σαφές ότι δεν μπορούμε να παραμείνουμε στο status quo -- ότι χρειαζόμαστε νέες ιδέες.

Γνωρίζω ότι πολλοί από εσάς μπορεί να αισθάνεστε απαισιόδοξοι για ένα μέλλον αυξανόμενης ανισότητας, ξενοφοβίας και κλιματικής αλλαγής. Αλλά δεν αρκεί να ξέρουμε σε τι εναντιονώμαστε. Πρέπει επίσης να ξέρουμε και τι υποστηρίζουμε. Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ δεν είπε μόνον: «Έχω έναν εφιάλτη».

Λοιπόν... ιδού το όνειρό μου: Πιστεύω σε ένα μέλλον όπου η αξία της δουλειάς σου δεν καθορίζεται από το μέγεθος του μισθού σου, αλλά από την ποσότητα της ευτυχίας που σκορπάς και το νόημα που δίνεις. Πιστεύω σε ένα μέλλον όπου το νόημα της εκπαίδευσης δεν είναι να σε προετοιμάσει για μια άλλη άχρηστη δουλειά αλλά για μια ζωή καλοζωισμένη. Πιστεύω σε ένα μέλλον όπου η ύπαρξη χωρίς φτώχεια δεν είναι προνόμιο, αλλά δικαίωμα που όλοι αξίζουμε. Εδώ είμαστε λοιπόν. Εδώ είμαστε. Έχουμε την έρευνα, έχουμε τα στοιχεία και έχουμε τα μέσα.

Τώρα, περισσότερα από 500 χρόνια αφότου ο Thomas More έγραψε για πρώτη φορά για το βασικό εισόδημα και 100 χρόνια αφότου ο George Orwell ανακάλυψε την πραγματική φύση της φτώχειας, όλοι πρέπει να αλλάξουμε την κοσμοθεωρία μας, γιατί η φτώχεια δεν είναι έλλειψη χαρακτήρα. Η φτώχεια είναι έλλειψη μετρητών.

Σημείωση

Η καθιερωμένη εξήγηση συνοψίστηκε κάποτε από τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Μάργκαρετ Θάτσερ. Ονόμασε τη φτώχεια «ελάττωμα προσωπικότητας».

Αυτό είπε η Θάτσερ σε μια συνέντευξη στην Catholic Herald, 22 Δεκεμβρίου 1978.

Σημείωση

Κατά λάθος έπεσα πάνω σε ένα χαρτί τεσσάρων Αμερικανών ψυχολόγων.

Αυτή η εργασία, "Poverty Impedes Cognitive Function", δημοσιεύτηκε στο Science.

Σημείωση

… η επαναστατική νέα θεωρία του για τη φτώχεια.

Ο Sendhil Mullainathan και ο Eldar Shafir δημοσίευσαν ένα βιβλίο σχετικά με αυτή τη θεωρία: Scarcity: The New Science of Having Less και πώς ορίζει τη ζωή μας.

Σημείωση

Μια πρόσφατη ανάλυση 201 μελετών σχετικά με την αποτελεσματικότητα της εκπαίδευσης διαχείρισης χρημάτων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν έχει σχεδόν κανένα αποτέλεσμα.

Αυτή η μετα-ανάλυση δημοσιεύτηκε στο Management Science το 2014.

Σημείωση

Ο καθηγητής Σαφίρ μου είπε: «Είναι σαν να μαθαίνεις κάποιον να κολυμπά και μετά να τον πετάς σε μια φουρτουνιασμένη θάλασσα».

Μπορείτε να βρείτε αυτό το απόφθεγμα (και τα άλλα αποφθέγματα του Σαφίρ) στο βιβλίο μου Utopia for Realists.

Σημείωση

Συνειδητοποίησα ότι είχα διαβάσει παλιότερα για την ψυχολογία της φτώχειας. Ο Τζορτζ Όργουελ, ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς που έζησε ποτέ, βίωσε τη φτώχεια από πρώτο χέρι τη δεκαετία του 1920.

Το βιβλίο που έγραψε ο Όργουελ για τη ζωή του στη φτώχεια ονομάζεται Down and Out in Paris and London (1933).

Σημείωση

Αυτές οι λύσεις είναι, νομίζω, ένα σύμβολο αυτής της εποχής, στην οποία τόσο συχνά αντιμετωπίζουμε τα συμπτώματα, αλλά αγνοούμε την υποκείμενη αιτία.

Το καλύτερο παράδειγμα βιβλίου με τέτοιες λύσεις είναι το Nudge) των Cass Sunstein και Richard Thaler.

Σημείωση

Για τρία χρόνια, η Evelyn Forget υπέβαλε τα δεδομένα σε κάθε είδους στατιστική ανάλυση. Και ό,τι κι αν προσπάθησε, τα αποτελέσματα ήταν τα ίδια κάθε φορά.

Σημείωση

Το κόστος της παιδικής φτώχειας στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, υπολογίζεται σε 500 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο

Το 2013, η Washington Post δημοσίευσε μια εξαιρετική περίληψη μιας έκθεσης από την Υπηρεσία Εκπαιδευτικών Δοκιμών με αυτήν την εκτίμηση.

Σημείωση

… για ένα καθαρό κόστος μόλις 175 δισεκατομμυρίων, το ένα τέταρτο των στρατιωτικών δαπανών των ΗΠΑ, 1% του ΑΕΠ, θα μπορούσατε να βγάλετε όλους τους φτωχούς Αμερικανούς από τη φτώχεια.

Την ίδια χρονιά (2013), ο Matt Bruenig υπολόγισε πόσο όλοι οι φτωχοί στις ΗΠΑ βρίσκονται συλλογικά κάτω από το όριο της φτώχειας. Είναι 175 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μια πρόσφατη δημοσκόπηση μεταξύ 230.000 εργαζομένων σε 142 χώρες αποκάλυψε ότι μόνο στο 13 τοις εκατό των εργαζομένων αρέσει πραγματικά η δουλειά τους.

Πηγή: https://www.ted.com/talks/rutger_bregman_poverty_isn_t_a_lack_of_character_it_s_a_lack_of_cash/transcript


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια