ΔΙΑΒΑΣΤΕ

6/recent/ticker-posts

Αλλαγές στο ΚΕΘΕΑ

Μετά μακρά περίοδο ελέγχου στο ΚΕΘΕΑ, από εξειδικευμένα όργανα κρατικά και ιδιωτικά, η λειτουργία του θα βασίζεται σε νέο κανονισμό λειτουργίας. Οι έλεγχοι συμπεριέλαβαν τα άτομα με εξαρτήσεις, τους συγγενείς τους, τους θεραπευτές τους, όσους τελείωσαν τις θεραπείες τους, τους ειδικούς επιστήμονες, καθώς και όλους όσους για μακρύ χρονικό διάστημα συμμετείχαν στο έργο του οργανισμού ΚΕΘΕΑ. Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου έγινε το 2019 το πρώτο βήμα αναβάθμισης του πρωτοποριακού αυτού φορέα υγείας ο οποίος λειτούργησε με δημοκρατικές διαδικασίες.


Ο υπουργός Υγείας αντικατέστησε το υπάρχον Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ, με ένα νέο. 
Σήμερα, δυο χρόνια μετά, η κυβέρνηση ετοιμάζει το τελικό βήμα για τη αναβάθμιση του ΚΕΘΕΑ με τη βοήθεια του νέου Δ.Σ. Με στόχο την κατάρτιση νέου κανονισμού λειτουργίας του μια Ομάδα Εργασίας καθορισμένη από το διορισμένο Δ.Σ. πρότεινε τη μετατροπή αυτού του οργανισμού απεξάρτησης σε ένα "νέο" φορέα, του οποίου η λειτουργία θα ασπάζεται τα δημοκρατικά ιδεώδη, τις ανθρώπινες αξίες και την ασφάλεια των θεραπευόμενων, των οικογενειών τους, του θεραπευτικού προσωπικού, των επιστημόνων και όλων των μελών της μεγάλης αυτής οικογένειας. 

Στο πλαίσιο της διαφάνειας, οι εργαζόμενοι έλαβαν στις 31 03 2021 στην ηλεκτρονική αλληλογραφία τους ένα κείμενο 100 σελίδων με τη μορφή προσχεδίου νόμου 95 άρθρων. Το προσχέδιο τέθηκε σε διαβούλευση εντός του οργανισμού για 10 ημέρες πριν προωθηθεί στο Δ.Σ. για έγκριση και μετά στο υπουργείο Υγείας για την εισαγωγή του προς ψήφιση στη Βουλή.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων πραγματοποίησε Γενική Συνέλευση στις 2 και 5 Απριλίου και αποφάσισε ομόφωνα να μη συμμετάσχει στον προσχηματικό διάλογο της διοίκησης, πιστεύοντας ότι η κυβέρνηση δρομολογεί τη διάλυση του ΚΕΘΕΑ, και κατέληξαν ότι το κείμενο που είχε τεθεί σε διαβούλευση είχε συνταχθεί από επιτροπή η οποία, όπως δήλωσαν, "δεν καταλαβαίνει ή αγνοεί συνειδητά τον χαρακτήρα του οργανισμού και του θεραπευτικού του μοντέλου και της 38χρονης λειτουργίας του". 

Πολλές οι αντιδράσεις, στις οποίες μεταξύ άλλων εκφράζονται φόβοι ότι "δεν πρόκειται για κανονισμό λειτουργίας, αλλά για σχέδιο αλλαγής του χαρακτήρα του φορέα, ότι δεν πρόκειται για αναβάθμιση αλλά για υποβάθμιση του ΚΕΘΕΑ, καταλύοντας το σεβασμό στη θεραπευτική του λειτουργία, στα μέλη και τους εργαζόμενους".

Μεταξύ άλλων :

■ Αναθεωρούνται τα θεραπευτικά προγράμματα του ΚΕΘΕΑ και συγχωνεύεται ο αριθμός των θεραπευτικών δομών κατά 1/3, π.χ. των προγραμμάτων στις φυλακές με τις δομές απεξάρτησης από το αλκοόλ και τα τυχερά παιχνίδια.

■ Ενισχύονται οι ξενώνες διαμονής και τα κέντρα σωματικής αποτοξίνωσης. Θεσμοθετούνται οι "διευθύνσεις κλινικών εφαρμογών".

■ Επιχειρείται η αναδόμηση του διοικητικού μηχανισμού των κεντρικών υπηρεσιών, οι οποίες αυξάνουν τις δομές τους κατά 50%, δηλ. 3 διευθύνσεις, 2 υποδιευθύνσεις και 25 τμήματα. Επανέρχεται ο καθορισμός αμοιβών για τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του Δ.Σ.

Οι εργαζόμενοι λίγο πριν η διοίκηση του υπουργείου Υγείας προχωρήσει σε αλλαγές, απαντούν: Μετατρέπετε τον φορέα σε μηχανισμό επιβολής ελέγχου!!!

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα των Συντακτών - Press project.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια