ΔΙΑΒΑΣΤΕ

6/recent/ticker-posts

Η Εθελοντική Αιμοδοσία: Ένα Δώρο Ζωής

 

Με τον όρο αιμοδοσία εννοούμε τη χορήγηση αίματος με τη μετάγγιση και γενικά την όλη οργάνωση που έχει να κάνει με τη λήψη και τη συντήρηση του αίματος.



Στην Ελλάδα αναζητούνται κάθε χρόνο περί 700.000 μονάδες αίματος. Μόνο το 35% συλλέγεται από εθελοντές αιμοδότες , ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό συλλέγεται από συγγενείς και φίλους του ασθενή. Εθελοντές αιμοδότες μπορούν να γίνουν όλοι όσοι είναι άνω των 18 ετών μέχρι 65, άνω των 50 κιλών και είναι υγιείς και γενικά αυτοί που έχουν έναν υγιή τρόπο ζωής δηλαδή δεν πίνουν πάνω από το επιτρεπτό, δεν κάνουν χρήση ουσιών κ.λ.π.




Οι πρώτες μεταγγίσεις αίματος έγιναν το 1916 και το 1919 στην Πολυκλινική Αθηνών από τον καθηγητή Σπύρο Οικονόμου, ενώ αξίζει να σημειωθεί και η προσφορά του βοηθού του, γιατρού Μιχάλη Πατρικαλάκη, μιας και ήταν ο πρώτος αιμοδότης στην Ελλάδα.

Το 2005 με νόμο ιδρύεται το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας το Ε.ΚΕ.Α. που αποτελεί την πιο σοβαρή και αξιόπιστη προσπάθεια των τελευταίων δεκαετιών για την άρτια, σταδιακή και επιστημονικά αποδεκτή αναδιοργάνωση της αιμοδοσίας στην Ελλάδα.

Ποιές ανάγκες καλύπτει η αιμοδοσία;

Η χορήγηση αίματος είναι αναγκαία για τους χιλιάδες τραυματίες τροχαίων και άλλων ατυχημάτων.

Είναι αναγκαία για τους πάσχοντες με μεσογειακή Αναιμία η οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι παιδιά.

Είναι αναγκαία για ασθενείς με ογκολογικά προβλήματα όπως λευχαιμία και ιδίως την περίοδο που βρίσκονται σε χημειοθεραπεία.

Είναι αναγκαία για αυτούς που πάσχουν από διάφορες αιματολογικές ασθένειες όπως η αιμορροφιλία.

Είναι αναγκαία κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης λόγω της αξιόλογης απώλειας αίματος καθώς και σε έγκυες γυναίκες που παρουσιάζουν προβλήματα κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Ο όγκος αίματος που δίνεται είναι μόνο το 1/20 του συνολικού όγκου αίματος του οργανισμού περίπου 450 ml. Η αναπλήρωση του χαμένου όγκου γίνεται σε 10 λεπτά, ενώ ο όγκος του πλάσματος αποκαθίσταται σε 12 ώρες και τα ερυθρά αιμοσφαίρια σε 30 μέρες περίπου. Εξάλλου, η αιμοδοσία είναι ωφέλιμη για τον οργανισμό αφού κινητοποιείται έτσι ο Μυελός των Οστών για την παραγωγή νέων κυττάρων αίματος.

Στην Ελλάδα δεν έχει ακόμη παγιωθεί η συνείδηση του εθελοντή αιμοδότη, οι ανάγκες για αίμα εξακολουθούν να είναι μεγάλες σε βαθμό που γίνεται εισαγωγή αίματος από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό. Ιδίως την εποχή που διανεύουμε, την εποχή της πανδημίας, ο φόβος για τον covid-19 έχει μειώσει κατά πολύ τα αποθέματα αίματος . 

Η 14η Ιουνίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο ως η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη

Την ημέρα αυτή τιμάται ο ανώνυμος αιμοδότης και η απόλυτη πράξη αλτρουισμού. 

Το αίμα δεν είναι ένα βιομηχανικό προϊόν. Προσφέρεται μόνο από τον υγιή άνθρωπο στον πάσχοντα συνάνθρωπο.

Η προσφορά αίματος είναι προσφορά ζωής και πολιτισμού.

Περισσότερες πληροφορίες για την αιμοδοσία : http://ekea.gr/


Πηγή: https://www.psycholozin.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια