ΔΙΑΒΑΣΤΕ

6/recent/ticker-posts

Το χρονικό της διατροφικής διαταραχής

 Πίστευα πως είμαι άτυχος άνθρωπος, ότι γεννήθηκα άτυχη και οι κακοί οιωνοί θα συμπορεύονταν μαζί μου. Πίστευα πως υστερώ σε σχέση με άλλους ανθρώπους και πρέπει να πορευτώ με την παραδοχή ότι κάποιοι άνθρωποι είναι πιο προικισμένοι από κάποιους άλλους.



Κάποιοι υπερτερούν σε εξωτερική ομορφιά, κάποιοι σε νοημοσύνη, κάποιοι σε ταλέντο, κάποιοι σε πλούτο, ενώ άλλοι σε τίποτα.

Πίστευα πως ανήκω στους ανθρώπους με το τίποτα.

Μαθήματα ζωής από την εμπειρία διατροφικών διαταραχών

Πίστευα. Δεν το πιστεύω πια, γιατί τελικά συνειδητοποίησα ότι είμαι ένας πολύ τυχερός άνθρωπος που στην αρχή της τρίτης δεκαετίας της ζωής του έχει διδαχθεί περισσότερα από όσα θα περίμενε κανείς. Έχω μάθει πως η ζωή είναι άδικη και αποχαιρετά κάποιους ανθρώπους αρκετά νωρίς, πως οι ατυχίες είναι δοκιμασίες, πως εμείς είμαστε υπεύθυνοι για τις επιλογές μας, μα κυρίως έχω μάθει να έρχομαι αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη δύναμη που έχει επιρροή πάνω μου: το μυαλό μου με τις αυτοκαταστροφικές του τάσεις.

Πέρασα πολλά. Κυρίως άσχημα. Αυτά σου μένουν. Αυτά σε στιγματίζουν. Αυτά σε αλλάζουν. Κι αυτά με διαμόρφωσαν ώστε να σκέφτομαι και να φέρομαι με γνώμονα την υγεία τώρα. Η αλήθεια είναι ότι δεν το επιδίωξα, αλλά, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα πράγματα στη ζωή, συνήθως κάτι γίνεται και ακολουθείς ένα μονοπάτι που δεν είχες φανταστεί πως υπάρχει.

Αν δεν λοξοδρομούσα στον δρόμο των διατροφικών διαταραχών και δεν παρασυρόμουν τόσο ανορθόδοξα από τις καταλυτικές του παρενέργειες, ίσως δεν κατάφερνα ποτέ να βρεθώ σε ένα τοπίο όπου η διατροφή σημαίνει τροφή για θρέψη και υγεία.

Ήμουν πεπεισμένη ότι στη ζωή είμαστε μόνοι μας, όσους ανθρώπους κι αν έχουμε γύρω μας.

Ευτυχώς, η ίδια η ζωή βρίσκει τρόπους να επιβεβαιώνει τα λάθη μας. Στη ζωή δεν είμαστε μόνοι μας. Πολλές φορές οι άνθρωποι που έχουμε γύρω μας δεν είναι σε θέση να μας κατανοήσουν ή δεν το καταφέρνουν όσο κι αν προσπαθούν. Είναι όμως τελικά αρκετό απλώς να βρίσκονται δίπλα μας, και στα δύσκολα να μας κρατούν το χέρι. Πραγματικά, νιώθω τυχερή για τους ανθρώπους που έχω πλάι μου.

Αν είμαι βέβαιη για κάτι πλέον, είναι πως η ζωή είναι απρόβλεπτη με όμορφες και άσχημες στιγμές. Έχω δημιουργήσει τα δικά μου αποφθέγματα, τα δικά μου θεωρήματα, τις δικές μου αξίες.

Πιστεύω πως από κάθε άνθρωπο «κάτι» αποκομίζεις, μια «γνώση», όπως είθισται να την αποκαλώ, έστω κι αν ακόμα προέρχεται από ένα πάθημα που έγινε μάθημα.

Η ζωή για μένα είναι μια ανταλλαγή γνώσης, με στόχο τη διαρκή βελτίωση του ατόμου.

Πάνω από όλα, όμως, πιστεύω πως το καλό κυριαρχεί. Πιστεύω πως όταν κάνεις κάτι καλό, ανταμείβεσαι πολλαπλάσια. Το ένιωσα αρκετές φορές στη διάρκεια της θεραπείας μου.

Κάθε άνθρωπος που γνώρισα από την αρχή της θεραπείας μού προσέφερε κάτι. Τις περισσότερες φορές, περισσότερα από όσα του έδινα εγώ. Αρκετές φορές, οι άνθρωποι που χρειαζόμουν με βοηθούσαν αφιλοκερδώς. Δεν είχα μάθει έτσι. Δεν πίστευα πως κάποιος θα προθυμοποιηθεί να με βοηθήσει χωρίς αντάλλαγμα. Στην αρχή ένιωθα άβολα. Ύστερα, δεχόμουν τη βοήθεια ως μια πράξη ευγνωμοσύνης.

Δεν γνωρίζω αν θα μπορέσω να ανταποδώσω σε όλους το καλό που μου έκαναν, ξέρω όμως ότι πλέον προσπαθώ να προσφέρω κι εγώ ανιδιοτελώς σε άλλους ανθρώπους τη βοήθειά μου, όταν νιώθω πως τη χρειάζονται.

Το αδυνάτισμα δεν είναι το ζητούμενο

Κι έρχομαι στο προκείμενο. Μιας και πρόκειται για ένα βιβλίο με θέμα τις διατροφικές διαταραχές, το καίριο ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: Πόσο όμορφα νιώθω με το βάρος και τα κιλά μου;

Η απάντηση είναι τα λόγια του διαιτολόγου που στην αρχή της θεραπείας, λίγο έλειψε να με ωθήσουν να εγκαταλείψω κάθε μου προσπάθεια. Το να αδυνατίσω δεν είναι το ζητούμενο.

Πρωτεύουσα σημασία έχει να απαλλαχτώ εντελώς από τις διατροφικές διαταραχές και να εστιάσω στους πυλώνες της υγείας που θα μου προσφέρουν έναν ποιοτικό και υγιεινό τρόπο ζωής.

Η θρεπτική διατροφή, η φυσική δραστηριότητα, η καλή ψυχολογία και ο ισορροπημένος τρόπος ζωής είναι τα αλληλένδετα στοιχεία που συνθέτουν την «Καλύτερη Δίαιτα του Κόσμου», τη δίαιτα της «Υγείας», τη δίαιτα της «Ευημερίας».

Η σημασία της αποδοχής στις Διατροφικές Διαταραχές

Η λέξη-κλειδί στην όλη θεραπεία είναι πράγματι η αποδοχή, η συνειδητή συγκατάθεση, όμως, και όχι η παθητική συγκατάβαση.

Αποδέχομαι σημαίνει συνειδητοποιώ την πραγματικότητα.

Στην περίπτωση των διατροφικών διαταραχών, οι επιλογές είναι δύο: Ή θα παραδεχτείς πως η ασθένεια θα αποτελεί ένα μέρος της ζωής σου και ένα κομμάτι του εαυτού σου θα παραμένει στο σκοτάδι ή θα αποδεχτείς πως αξίζει τον κόπο να θεραπευτείς και να αναδείξεις την πιο ζωντανή και φωτεινή όψη του εαυτού σου.

Οι διατροφικές διαταραχές είναι μια δύσκολη δοκιμασία που όταν την ξεπεράσεις, σίγουρα θα έχεις αποδεχτεί το μεγαλείο και τη μοναδικότητα της ύπαρξής σου.

Όταν το ολοκλήρωσα αναρωτιόμουν αν η δημοσιοποίηση του θα βοηθούσε τους σπουδαστές της εκπαίδευσης Master Practitioner on Eating Disorders του Κέντρου Εκπαίδευσης & Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών να κατανοήσουν πόσο σημαντικό είναι να εκπαιδευτούν στη διαχείριση περιστατικών διατροφικών διαταραχών κι αν θα προέτρεπε άτομα με διατροφικές διαταραχές να αναζητήσουν βοήθεια από τους ειδικούς ώστε να θεραπευτούν. Ο σκοπός αυτός αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης.

Οι αναστολές μου εξανεμίστηκαν όταν συνειδητοποίησα πως εδώ και καιρό έχω θεραπευτεί. Οι διατροφικές διαταραχές είναι πλέον παρελθόν, ένα κομμάτι της ζωής μου που με καθόρισε, όμως δεν με προσδιορίζει στο παρόν και δεν θα ορίζει το μέλλον μου.

Επιτέλους έχω αποδεχτεί τον εαυτό μου. Τον σέβομαι, τον αποδέχομαι και τον αγαπώ. Φροντίζω και θρέφω σώμα και νου, ώστε να παραμένω υγιής. Τα περισσότερα χρόνια της ζωής μου ένιωθα ένας άτυχος και δυστυχισμένος άνθρωπος. Σήμερα αιθάνομαι τυχερή και ευτυχισμένη. Ίσως, αν δεν είχα απολέσει την υγεία μου, να μην κατάφερνα να εκτιμήσω όλα όσα αξίζουν στη ζωή.

Αν αναζητάς τη μία και μοναδική «Καλύτερη Δίαιτα του Κόσμου», πίστεψέ με δεν υπάρχει. Η «Καλύτερη Δίαιτα» για κάθε άνθρωπο είναι διαφορετική, καθώς κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός. Κύριο μέλημα όλων μας πρέπει να είναι η καλή υγεία.

Καλή υγεία ίσον ευημερία.

Για τον μυθικό Οδυσσέα η αναζήτηση της Ιθάκης ήταν μονόδρομος, έτσι και για σένα η αναζήτηση της ευημερίας θα πρέπει να είναι μονόδρομος.

Εύχομαι να απολαύσεις αυτό το μοναδικό ταξίδι μέσα από το βιβλίο «Καλύτερη Δίαιτα του Κόσμου» και να βρεις το δικό σου δρόμο είτε σαν επαγγελματίας υγείας είτε σαν ένας άνθρωπος που επιθυμεί να βρει επιτέλους ένα δρόμο για τη θεραπεία των Διατροφικών Διαταραχών.

Απόσπασμα από το βιβλίο «Η Καλύτερη Δίαιτα του Κόσμου - Το χρονικό μιας θεραπείας διατροφικής διαταραχής υπό την επίβλεψη του διατροφολόγου Ευάγγελου Ζουμπανέα» της Δάφνη Δ. Γαλάνη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο σε συνεργασία με το Κέντρο Εκπαίδευσης & Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών.

Όταν γνώρισα την Δάφνη για πρώτη φορά, αναρωτήθηκα πως ένα τόσο χαρισματικό πλάσμα, με όλα τα δώρα της ζωής, συμβαίνει να υποφέρει τόσο πολύ.

Αν ένας επαγγελματίας υγείας, δεν γνωρίζει τι σημαίνει να έχεις μέσα στο κεφάλι σου διαρκώς, την καταραμένη «φωνή» της διατροφικής διαταραχής, δεν θα καταφέρει ποτέ να αντιληφθεί το πώς αυτή η «φωνή» σού παίρνει διαρκώς την μπουκιά από το στόμα προκειμένου να απολαύσεις όλες τις χαρές της ζωής.

Το βιβλίο «Η Καλύτερη Δίαιτα του Κόσμου», με βεβαιότητα μπορεί να είναι το πρώτο σταθερό βήμα προς τη θεραπεία των διατροφικών διαταραχών.

Περισσότερα για το πρόγραμμα εκπαίδευσης Master Practitioner on Eating Disorders μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του Κέντρου Εκπαίδευσης & Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ)

Η εκπαίδευση Master Practitioner on Eating Disorders πραγματοποιείται για 12η συνεχιζόμενη χρονιά στην Ελλάδα κατ’ αποκλειστικότητα από το ΚΕΑΔΔ σε συνεργασία με το National Center for Eating Disorders της Μεγάλης Βρετανίας (NCfED). Οι τίτλοι σπουδών για τις Διατροφικές Διαταραχές και την Παχυσαρκία Μaster Practitioner Programme in Eating Disorders & Obesity πιστοποιούνται από το Βρετανικό Σύλλογο Ψυχολόγων-BPS και αποδίδονται απευθείας από το NCfED της Μεγάλης Βρετανίας. Το πιστοποιητικό φέρει τη σφραγίδα του NCfED και της British Psychology Society-BPS.

Έναρξη επόμενου Εκπαιδευτικού Κύκλου έχει οριστεί η 23η Οκτωβρίου 2021. Όλο το πρόγραμμα των επόμενων εκπαιδεύσεων είναι διαθέσιμο στην επίσημη ιστοσελίδα του ΚΕΑΔΔ.

Πηγή: https://www.psychology.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια