ΔΙΑΒΑΣΤΕ

6/recent/ticker-posts

Ένας διαφορετικός «θίασος» μας περιμένει στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

 

Ένας διαφορετικός «θίασος» μας περιμένει στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Είναι συχνό φαινόμενο οι μάχιμοι γιατροί να είναι λάτρεις της ζωγραφικής ή της μουσικής. Αποτελεί ίσως το αντίδοτο στη δύσκολη μάχη που έχουν να δώσουν καθημερινά, διέξοδο για το υπαρξιακό άχθος του λειτουργήματός τους.

enas-diaforetikos-thiasos-mas-perimenei-sto-idryma-michalis-kakogiannis-561648547Η έκθεση διαρκεί έως τις αρχές Ιανουαρίου. Είναι συχνό φαινόμενο οι μάχιμοι γιατροί να είναι λάτρεις της ζωγραφικής ή της μουσικής. Αποτελεί ίσως το αντίδοτο στη δύσκολη μάχη που έχουν να δώσουν καθημερινά, διέξοδο για το υπαρξιακό άχθος του λειτουργήματός τους. Ορισμένοι, βέβαια, το πάνε ένα βήμα παρακάτω. Οπως ο καθηγητής Πνευμονολογίας Κώστας Σπυρόπουλος, που έχει πραγματοποιήσει έως σήμερα πλειάδα εκθέσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ πριν από λίγες ημέρες παρουσίασε την τελευταία του δουλειά σε ένα αφιέρωμα στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, με τίτλο «Θίασος». Με έντονα περιγράμματα, πλακάτα χρώματα, σ’ ένα πολυμορφικό σύμπαν που αναδεικνύει τους απλούς ήρωες της καθημερινότητας, ο Σπυρόπουλος εκθέτει σειρά νέων έργων σε στυλ ποπ αρτ. Σε αυτά επιλέγει να δώσει πρωταγωνιστικό ρόλο στη γυναικεία φιγούρα και σε αντικείμενα που συνδέονται με εκείνη. Η ανδρική φιγούρα, όπου εμφανίζεται, έχει συντροφικό χαρακτήρα.
enas-diaforetikos-thiasos-mas-perimenei-sto-idryma-michalis-kakogiannis0
Ο πνευμονολόγος και ζωγράφος Κ. Σπυρόπουλος.

Γεννημένος στην Πάτρα, ακολούθησε τον δρόμο της ιατρικής από νωρίς. Στο νεανικό του μυαλό οι επιστήμονες και οι καλλιτέχνες κατείχαν την ίδια σημασία, χάρη στην προσήλωσή τους στην αυτοβελτίωση. Εκτός από τους σπουδαίους ζωγράφους και γλύπτες του παρελθόντος, των οποίων το έργο μελέτησε, ήρθε σε επαφή και με τη βυζαντινή τέχνη μέσα από τους ιστορημένους ναούς της γενέτειράς του. Παράλληλα με τις σπουδές και τις ειδικεύσεις του στο εξωτερικό, βρήκε τον χρόνο να πάρει και μαθήματα για την τέχνη στο Heron Art Institute της Αμερικής.

enas-diaforetikos-thiasos-mas-perimenei-sto-idryma-michalis-kakogiannis2
Ενα από τα έργα του «Θιάσου».

Παρά το πιεστικό ωράριο, ποτέ δεν σκέφτηκε να εγκαταλείψει τον χρωστήρα, ενώ έκανε τακτικά ατομικές εντός και εκτός συνόρων. Εκτός από την Ιατρική Σχολή, δίδαξε για οκτώ χρόνια το μάθημα της Εικαστικής Ανατομίας ως αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Εργα του βρίσκονται σε μουσεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως στην Εθνική Πινακοθήκη, στο Ιδρυμα Θεοχαράκη, στα Αρχαιολογικά Μουσεία Θεσσαλονίκης και Πατρών, στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, στο Δημαρχείο Φλωρεντίας και αλλού. Στην πιο πρόσφατη ενότητα που παρουσιάζει στην Αθήνα κυριαρχεί πάλι το χρώμα. Ο ίδιος τονίζει ότι αυτό που τον ενδιαφέρει περισσότερο –ιδιαίτερα σε μια χρονιά που ασχοληθήκαμε πολύ με τους ήρωες που απελευθέρωσαν την Ελλάδα πριν από 200 χρόνια– είναι ο καθημερινός απλός άνθρωπος. «Θέλω να αναδείξω την πολυχρωμία, την πολυσχηματικότητα και τις άπειρες οπτικές που οι μικροί καθημερινοί ήρωες, οι φτωχοί ανώνυμοι, βλέπουν και ερμηνεύουν τα πράγματα. Αυτοί που με διαφορετικό ρούχο «κατοικούν τις εποχές και τα χρόνια, υφαίνοντας το δίχτυ που ονομάζουμε λαϊκή μνήμη». Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τις 2 Ιανουαρίου. Στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης τηρούνται όλα τα μέτρα για την αποφυγή της πανδημίας.

enas-diaforetikos-thiasos-mas-perimenei-sto-idryma-michalis-kakogiannis4
Ο Χρήστος Κεχαγιόγλου και η Μάγκυ Αθανασιάδη.

Πηγή: https://www.kathimerini.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια