ΔΙΑΒΑΣΤΕ

6/recent/ticker-posts

Οι χειροτεχνικές δραστηριότητες κάνουν καλό στον εγκέφαλο

 

Ποιες είναι οι ωφέλειες των χειροτεχνικών δραστηριοτήτων για τον εγκέφαλο;

χειροτεχνικές δραστηριότητες

Οι χειροτεχνικές δραστηριότητες αποτελούν μια χαλαρωτική θεραπεία που βελτιώνει την ψυχική υγεία, την ευημερία και την εγκεφαλική δραστηριότητα.

Όσοι επιδίδονται σε αυτές τακτικά διαπιστώνουν ότι μπορούν να σκέφτονται πιο εύκολα και αυξάνουν τη φαντασία και τις δημιουργικές τους ικανότητες.

Σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την Betsan Corckhill με 3.545 άτομα που ασχολούνταν με το πλέξιμο, βρέθηκε ότι οι χειροτεχνικές δραστηριότητες και τα πνευματικά παιχνίδια διαθέτουν ιδιότητες που ωφελούν την ανάπτυξη του εγκεφάλου και τη συναισθηματική υγεία.

Τα συγκεκριμένα είδη δραστηριότητας μας ενεργοποιούν, βελτιώνουν την κοινωνική επικοινωνία και συμβάλλουν στην ανάπτυξη αυτοπεποίθησης.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οδηγούν σε χαλάρωση και θέτουν προκλήσεις στον εγκέφαλο ώστε να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά.

Οι αισθήσεις συμμετέχουν και οι κινητικές δεξιότητες βελτιώνονται, ειδικά στα χέρια.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 50% των ατόμων που ρωτήθηκαν ανέφεραν ότι το πλέξιμο αύξανε την αίσθηση ευτυχίας και χαλάρωσης που ένιωθαν.

Επίσης οι περισσότεροι συμφώνησαν ότι συνέβαλλε στη μείωση του άγχους και στην αύξηση της δημιουργικής τους ικανότητας.

χειροτεχνικές δραστηριότητες

Στη μελέτη διαπιστώθηκε ότι υπάρχει μια σχέση ανάμεσα στον αριθμό των φορών που κάθε άτομο επιδίδεται στη δραστηριότητα και στη συναισθηματική του κατάσταση.

Τα άτομα που πλέκουν τρεις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα αισθάνονται πιο χαλαρά, πιο ευτυχισμένα και λιγότερο ανήσυχα από ό,τι εκείνα που πλέκουν λιγότερο ή καθόλου.

Τα χόμπι αυτού του είδους απαιτούν την εστίαση της προσοχής σε ένα επιθυμητό αποτέλεσμα καθώς και στη συγκέντρωση των σκέψεων σε ένα μόνο έργο.

Ταυτόχρονα αναπτύσσουν την υπομονή καθώς αναλαμβάνεται ένα σχέδιο και υπάρχει η επιθυμία επίτευξης ενός στόχου. Αναπτύσσεται η επιμονή και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση προκειμένου να ξεπεραστούν τα εμπόδια.

Μια μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neurology, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι καλλιτεχνικές δραστηριότητες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο για ήπια γνωστική έκπτωση.

Οι επιστήμονες ήθελαν να μάθουν αν ήταν δυνατόν να προλάβουν τη διαδικασία αυτή, η οποία οφείλεται στη γήρανση. Τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά.

Τα άτομα που ζωγραφίζουν, κάνουν γλυπτική, ασχολούνται με τη φωτογραφία και σχεδιάζουν κατά τη μέση και την τρίτη ηλικία έχουν κατά 73% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ήπια γνωστική έκπτωση σε σύγκριση με τα άτομα που δεν επιδίδονται στις παραπάνω δραστηριότητες.

Τα άτομα που επιδίδονται σε χειροτεχνικές δραστηριότητες διατρέχουν κατά 45% μικρότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν άνοια από ό,τι τα άτομα που δεν επιδίδονται σε αυτές.

Συνοψίζοντας θα λέγαμε ότι οι χειροτεχνικές δραστηριότητες ωφελούν τον εγκέφαλο επειδή:

  • Αντιπροσωπεύουν διανοητικές προκλήσεις που οδηγούν σε επίλυση προβλημάτων.
  • Βελτιώνουν τις κοινωνικές συνδέσεις.
  • Κάνουν το άτομο να αισθάνεται ολοκληρωμένο.
  • Ενισχύουν την ανάπτυξη του συντονισμού χεριού-ματιού, τη χωροταξική αντίληψη και τις λεπτές κινητικές δεξιότητες.
  • Κάνουν καλό στη διδασκαλία και στη μάθηση.
  • Εστιάζουν την προσοχή και τη σκέψη σε ένα έργο.
  • Διεγείρουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητα.
  • Προστατεύουν τη μνήμη και μειώνουν τον κίνδυνο για διανοητική έκπτωση.
  • Διευκολύνουν την εκμάθηση τεχνικών χαλάρωσης, το διαλογισμό και το ρυθμό.
  • Βοηθούν στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και του άγχους.

Με βάση τα παραπάνω, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι οι απλές χειροτεχνικές δραστηριότητες μπορούν να μας βοηθήσουν να ενεργοποιήσουμε και να προστατέψουμε τον εγκέφαλό μας.

Αν και η ψυχική υγεία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, η τακτική επίδοση σε αυτές τις δραστηριότητες μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες ωφέλειες.

Το θαυμάσιο είναι ότι στις μέρες μας είναι πολύ εύκολο να μάθουμε χειροτεχνικές δραστηριότητες, ενώ τα υλικά που απαιτούνται είναι συχνά οικονομικά ή ανακυκλωμένα.

Ξεκινήστε σήμερα!

πηγή: https://meygeia.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια