ΔΙΑΒΑΣΤΕ

6/recent/ticker-posts

Ο Τόμας το Τρενάκι καλωσορίζει τον πρώτο χαρακτήρα με αυτισμό

 

Η παιδική τηλεοπτική εκπομπή “Thomas & Friends” (Τόμας το Τρενάκι) παρουσιάζει τον πρώτο της αυτιστικό χαρακτήρα, σε μια προσπάθεια να μεταφέρει στην οθόνη τη διαφορετικότητα.

Ο Bruno, ένα «χαρούμενο βαγόνι φρένου, που κάνει λογοπαίγνια», θα κάνει το ντεμπούτο του αυτόν τον μήνα, ανακοίνωσε ο αμερικανικός γίγαντας παιχνιδιών Mattel.

Στον νέο ήρωα που θα ενταχθεί στη σειράς θα δανείσουν τη φωνή τους οι αυτιστικοί ηθοποιοί Chuck Smith, 10 ετών, και Elliot Garcia, 9 ετών, στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο αντίστοιχα.

Ο Γκαρσία, από το Ρέντινγκ της Αγγλίας, εξέφρασε την χαρά του που κέρδισε τον ρόλο, προσθέτοντας ότι ήταν «πραγματικά ενθουσιασμένος και χαρούμενος» που αυτιστικοί χαρακτήρες εκπροσωπούνται στην αγαπημένη σειρά κινουμένων σχεδίων.

«Αυτός (ο Μπρούνο) είναι αστείος, έξυπνος και είναι ένας πολύ χαλαρός χαρακτήρας. Μπορεί να πελαγώνει πραγματικά, μπορεί να ανησυχεί και χρησιμοποιεί την κωμωδία για να ξεπερνάει καταστάσεις», είπε ο Γκαρσία για τον χαρακτήρα.

Ο αυτισμός είναι μια νευροαναπτυξιακή αναπηρία που προκαλείται από διαφορές στον εγκέφαλο. Τα άτομα με αυτισμό μπορεί να έχουν κοινωνικές και επικοινωνιακές δυσκολίες καθώς και επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές ή περιορισμένα ενδιαφέροντα.

Σε μια έκθεση του 2017, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων υπολόγισαν ότι πάνω από το 2% των ενηλίκων των ΗΠΑ ζούσαν με αυτισμό.

Η Mattel ανέπτυξε τον χαρακτήρα του Bruno με τη βοήθεια αυτιστικών συγγραφέων και οργανώσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του Autism Self Advocacy Network και της National Autistic Society του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Christopher Keenan, Ανώτερος Αντιπρόεδρος & Εκτελεστικός Παραγωγός της Mattel, είπε ότι η κίνηση «αγκαλιάζει οργανικά ένα παγκόσμιο κοινό που υποεκπροσωπείται και αξίζει να τιμάται στα παιδικά προγράμματα».

Πρόσθεσε ότι η «φροντίδα και η σκέψη» οδήγησαν στη δημιουργία μιας ακριβούς φανταστικής αναπαράστασης ενός αυτιστικού παιδιού.

Τα χαρακτηριστικά του Μπρούνο περιλαμβάνουν ένα φανάρι με το οποίο υποδεικνύει τη συναισθηματική του κατάσταση και προστατευτικά αυτιών που μπορούν να απελευθερώνουν ατμό εάν αισθάνεται ευαισθησία στους δυνατούς θορύβους, είπε η Mattel. «Ξέρει επίσης πού οδηγούν όλες οι πίστες στο Sodor και προτιμά τα προγράμματα και τις ρουτίνες».

Ο Γκαρσία είπε ότι μπορεί να καταλάβει την ανάγκη για προστατευτικά αυτιών του Μπρούνο «γιατί αν υπάρχει πολύ δυνατός θόρυβος, δεν μπορώ να αντεπεξέλθω. Πρέπει να σκεφτώ νέες στρατηγικές, όπως ο Μπρούνο».

Ο Tom Purser, από την National Autistic Society, χαιρέτισε την εισαγωγή του Bruno ως «πραγματική στιγμή για τον αυτισμό».

«Είναι τόσο σημαντικό να βλέπουμε όλοι αυτιστικούς χαρακτήρες στις οθόνες μας γιατί υπάρχουν 160.000 αυτιστικά παιδιά σχολικής ηλικίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και θέλουν να δουν να αφηγούνται τις ιστορίες τους», είπε.

«Είναι επίσης σημαντικό τα μη αυτιστικά παιδιά να αποκτήσουν διορατικότητα και κατανόηση για το πώς μπορεί να είναι να είσαι αυτιστικός».

Η Zoe Gross, Διευθύντρια Προστασίας στο Autism Self Advocacy Network, είπε ότι ελπίζει ότι ο Bruno «θα προσφέρει στους θεατές ουσιαστικά παραδείγματα ένταξης στην καθημερινή ζωή».

Πηγή: ertnews.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια