ΔΙΑΒΑΣΤΕ

6/recent/ticker-posts

Για να είσαι σπουδαίος ηγέτης, πρέπει να ξεκινήσεις, από την καθοδήγηση του εαυτού σου

 Οι περισσότεροι άνθρωποι πηγαίνουν σε κορυφαίες θέσεις με καλές προθέσεις, αλλά αυτές συχνά καταρρέουν λόγω των απαιτήσεων - και των προνομίων - της δουλειάς. Αν θέλετε να πετύχετε, αφιερώστε λίγο χρόνο και ενέργεια στην "καθοδήγηση του εαυτού σας", λέει ο σύμβουλος Lars Sudmann.

Αυτή η ανάρτηση είναι μέρος της σειράς «Πώς να είσαι καλύτερος άνθρωπος» του TED, καθεμία από τις οποίες περιέχει μια χρήσιμη συμβουλή από κάποιον στην κοινότητα του TED. περιηγηθείτε σε όλες τις αναρτήσεις εδώ.




Το να είσαι ηγέτης μοιάζει λίγο με το να είσαι γονιός, λέει ο Lars Sudmann, πρώην εταιρικό στέλεχος, σε ένα TEDxUCLouvain Talk. Εκ των προτέρων, έχουμε όλα αυτά τα ρόδινα οράματα για το πώς θα το κάνουμε, πόσο απίστευτοι θα είμαστε και πώς θα παρακάμψουμε τα λάθη που βλέπουμε να κάνουν άλλοι άνθρωποι.

Αλλά όταν είναι η σειρά μας να αναλάβουμε τον ρόλο, διαπιστώνουμε ότι η πραγματικότητα δεν ταιριάζει με τις προσδοκίες ή τη φαντασία μας. Ο Sudmann, για παράδειγμα, πίστευε ότι θα έπαιρνε τον πρώτο του ηγετικό ρόλο. Στη συνέχεια, πραγματοποίησε την πρώτη του μεγάλη συνάντηση με το προσωπικό, ένας υπάλληλος ρώτησε μια ερώτηση σχετικά με την υπογραφή του email της εταιρείας και οι διαδικασίες - και η διοίκηση του σε αυτές - κατέρρευσαν εντελώς.

Μετά από μερικούς μήνες, ο Sudmann συνειδητοποίησε ότι αγωνιζόταν ενάντια σε ορισμένους εδραιωμένους παράγοντες που εμποδίζουν όλους τους ηγέτες να βελτιωθούν. Όπως πολλοί στον εργασιακό κόσμο, οι ηγέτες έχουν πάρα πολλά να κάνουν και δεν έχουν αρκετό χρόνο για να τα κάνουν. Απελπισμένοι να φαίνονται αποτελεσματικοί, τρέχουν σαν ακέφαλοι κότες και δεν σκέφτονται ξεκάθαρα τις προτεραιότητες και τις στρατηγικές τους, και το να βρίσκονται σε θέση εξουσίας τους αναγκάζει να υποθέσουν ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται από κάτω τους θα φροντίσουν για πολλά προβλήματα.

Ο Sudmann, τώρα σύμβουλος διαχείρισης στο Βέλγιο, βρήκε μια πιθανή λύση σε αυτά τα «κλασικά προβλήματα ηγεσίας» στον Μάρκο Αυρήλιο, τον Ρωμαίο αυτοκράτορα και στωικό φιλόσοφο. Αντί να ξοδεύει το χρόνο του προσπαθώντας να μάθει να συσπειρώνει και να καθοδηγεί τους άλλους, ο Μάρκος Αυρήλιος επικέντρωσε ένα εκπληκτικό μέρος της ενέργειάς του στην κυριαρχία της αυτο-ηγεσίας. Ο Sudmann συνάντησε επίσης ένα διδακτικό απόφθεγμα από τον Dee Hock, τον ιδρυτή της πιστωτικής κάρτας Visa: «Αν θέλεις να ηγηθείς, επένδυσε τουλάχιστον το 40 τοις εκατό του χρόνου σου στη διαχείριση του εαυτού σου».

Ο Sudmann βρήκε αυτόν τον προσανατολισμό εξαιρετικά χρήσιμο - πρώτα, ως ηγέτης και, πιο πρόσφατα, ως κάποιος που βοηθά άλλους ηγέτες να πετύχουν. Παρακάτω, αναλύει τρεις ενέργειες που πηγαίνουν σε αυτο-ηγεσία.

Να είστε ενήμεροι για τις ελλείψεις σας

Οι ηγέτες πρέπει να γνωρίζουν όλες τις προκαταλήψεις, τις προτιμήσεις και τις αδυναμίες τους. Είναι κρίσιμης σημασίας αυτές οι πληροφορίες να είναι διαθέσιμες για ένα αφεντικό, αλλά δεν είναι πάντα εύκολο γι 'αυτούς να λαμβάνουν τέτοια σχόλια από τους συναδέλφους και τους υφιστάμενους τους. Ακόμη και όταν τους λένε ότι δεν θα αντιμετωπίσουν αντίποινα ή τιμωρία για τα σχόλιά τους, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να δυσκολεύονται να ασκήσουν γνήσια κριτική.

Αντίθετα, δοκιμάστε αυτό που ο Sudmann αποκαλεί «έλεγχος χαρακτηριστικών χαρακτήρων». Σκεφτείτε κάποιον με τον οποίο έχετε συνεργαστεί και ο οποίος — κατά τη γνώμη σας ή την άποψη αξιόπιστων συναδέλφων — ήταν κακός ηγέτης ή αφεντικό. 

Ποια ήταν τα πράγματα που έκαναν και τα οποία προκάλεσαν αυτές τις αρνητικές κρίσεις για αυτούς; 

Στη συνέχεια, αναρωτηθείτε: 

Συμμερίζεστε κάποια από αυτές τις συμπεριφορές; 

Στη συνέχεια, λέει ο Sudmann, δώστε στον εαυτό σας μια βαθμολογία για το 1 έως το 5 (το 1 είναι ότι δεν μοιράζεστε πραγματικά τη συμπεριφορά με το 5, καθώς τη μοιράζεστε στον νιοστό βαθμό).

Ίσως είχατε έναν ηγέτη που κρατούσε σημαντικές πληροφορίες μακριά από τους υπαλλήλους της, κάτι που δυσκόλευε όλους από κάτω να κάνουν τη δουλειά τους. 

Ή, μήπως είχατε έναν μικροδιαχειριστή; Έναν που φωνάζε; Κάποιον που δούλευε με προτιμήσεις και προτιμητέους συνεργάτες — και φρόντιζε να το γνωρίζουν όλοι; 

Πιθανότατα είχατε και ηγέτες των οποίων οι πράξεις ήταν λιγότερο δραματικές ή εξωφρενικές αλλά παρόλα αυτά ήταν επιζήμιες. Ίσως ήταν ένας αόριστος επικοινωνιολόγος; Ή σου έλεγαν πάντα ότι θα επικοινωνούσαν μαζί σου «αργότερα» αλλά το «αργότερα» με κάποιο τρόπο δεν έφτασε ποτέ;

Μην εκπλαγείτε αν κάποιες από τις συμπεριφορές τους σας ενοχλήσουν. «Αυτό που βρίσκουμε κακό στους άλλους πολύ συχνά έχει απήχηση στον εαυτό μας», λέει ο Sudmann. Αφού εντοπίσετε τους πιθανούς τομείς βελτίωσης, κάντε ένα σχέδιο για το πώς θα εργαστείτε σε αυτούς. Προσπαθήστε να κάνετε έναν έλεγχο χαρακτηριστικών του χαρακτήρα κάθε μήνα.

Ασχοληθείτε με τον καθημερινό προβληματισμό

Κάθε μέρα, αφιερώστε 5-10 λεπτά για να σκεφτείτε τις προκλήσεις που αντιμετωπίσατε πρόσφατα και αυτές που σύντομα θα αντιμετωπίσετε. Ενώ στον Marcus Aurelius άρεσε να στοχάζεται το βράδυ, ο Sudmann του αρέσει να το κάνει αυτό στον πρωινό καφέ. Οι ερωτήσεις που πρέπει να θέσω περιλαμβάνουν: «Πώς πήγε χθες η ηγεσία μου; Πώς θα αντιμετώπιζε τις προκλήσεις που αντιμετώπισα ο ηγέτης που θα ήθελα να είμαι; Τι γίνεται με τις προκλήσεις μου σήμερα; Τι θα μπορούσα να κάνω διαφορετικά;» Γράψτε τις σκέψεις σας για να μπορέσετε να ανατρέξετε σε αυτές και να μάθετε από αυτές.

Ρυθμίστε τα συναισθήματά σας

Όση προετοιμασία και προβληματισμό κι αν κάνετε, θα υπάρξουν υπάλληλοι, συνάδελφοι, πελάτες και συνεργάτες που θα σας θυμώσουν, θα σας απογοητεύσουν ή θα σας ενοχλήσουν. Ο Sudmann παραδέχεται με ειλικρίνεια ότι θα υπάρξουν «όλες αυτές οι στιγμές που αντιμετωπίζεις ως ηγέτης όταν σκέφτεσαι, «Argh! Σταμάτα να το κάνεις αυτό!»

Εκεί μπαίνει η πρακτική της «αναπλαισίωσης». Όταν συμβαίνουν αυτοί οι χρόνοι τριξίματος των δοντιών, προτείνει ο Sudmann, «σταμάτα και αναρωτήσου… σε μια κλίμακα από το 1 έως το 10, πόσο σημαντικό είναι αυτό το ζήτημα αυτήν τη στιγμή;»

Θα πρέπει να ασχοληθείτε με τα 9 και τα 10 αμέσως, αλλά θα διαπιστώσετε ότι πολλά πράγματα που καταστρέφουν την ηρεμία σας θα έχουν μικρότερη σημασία. Με οτιδήποτε είναι 6 ή χαμηλότερο, είτε δικαιολογήστε τον εαυτό σας σωματικά ("Πρέπει να κάνω ένα γρήγορο διάλειμμα, να επιστρέψω αμέσως") είτε μεταφορικά ("Επιτρέψτε μου να αφιερώσω ένα λεπτό για να εξετάσω αυτό που είπατε"). Στη συνέχεια, αφιερώστε στον εαυτό σας μια στιγμή να σκεφτεί: «Πώς θα χειριζόταν αυτή την κατάσταση ο ηγέτης που φιλοδοξώ να είμαι;» Η απάντηση θα έρθει σε εσάς.

Παρακολουθήστε την ομιλία του στο TEDxUCLouvain τώρα:

https://youtu.be/vlpKyLklDDY

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια