ΔΙΑΒΑΣΤΕ

6/recent/ticker-posts

Η πλήξη γνωστή και ως βαρεμάρα, μονοτονία ή ανία είναι ένα δυνατό συναίσθημα.

 Τι είναι η πλήξη

Η πλήξη γνωστή και ως βαρεμάρα, μονοτονία ή ανία είναι ένα δυνατό συναίσθημα. Eίναι ο εγκέφαλος μας που μας λέει να αναλάβουμε δράση αλλά εμείς παραμένουμε άπραγοι. Είναι επίσης ο τρόπος με τον οποίο ο νους μας λέει ότι κάτι δεν πάει καλά. Η  πλήξη, περιγράφει ο νευροεπιστήμονας James Danckert και ο ψυχολόγος John D. Eastwood είναι η γνωστική εκείνη κατάσταση της αίσθησης ότι κάτι λείπει παρόλο που δεν μπορούμε να πούμε ακριβώς τι. Η πλήξη είναι η επιθυμία του να επιθυμείς. Είναι η ένδειξη πως δεν βρίσκουμε πλέον ευχαρίστηση σε αυτό που βιώνουμε. Το σώμα μας μέσω της βαρεμάρας εκφράζει μια ανικανότητα του να βρει εγκεφαλική διέγερση στις παρούσες συνθήκες (Πουλιανίτη, 2021).

Γιατί αισθάνομαι ότι βαριέμαι

Πηγή: https://antikleidi.com/2014/05/01/mom-i-am-bored/

Μελέτες έχουν δείξει πως η επιρρέπεια στην πλήξη είναι ένας παράγοντας που οδηγεί σε κακή ψυχική υγεία, για παράδειγμα κατάθλιψη και άγχος. Είναι το τελευταίο στάδιο της βαρεμάρας και υπάρχει μάλιστα πολύ έντονα σε πολλές φάσεις της γήινης  ζωής μας. Η ανία που αναφέρουν κάποιοι άνθρωποι ότι βιώνουν στη καθημερινότητα τους, τους οδηγεί στο να βρίσκουν τη ζωή τους λιγότερο ουσιαστική. Οι πιθανότητες να εγκαταλείψουν τις δραστηριότητες τους, να σταματήσουν να δουλεύουν ή να έχουν λιγότερο ικανοποιητικές σχέσεις για αυτούς είναι περισσότερες.

Υπεύθυνη για τον ενθουσιασμό μας σε κάτι καινούριο είναι μια απλή οργανική ουσία η ντοπαμίνη η οποία δρα ως νευροδιαβιβαστής μεταξύ των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου. Τα χαμηλά επίπεδα ντοπαμίνης κάποιες φορές δηλώνουν βλάβη στο μετωπιαίο λοβό κυρίως όμως δηλώνουν έλλειψη κινήτρου. Τα χαμηλά επίπεδα ντοπαμίνης είναι ο λόγος που πολλοί από εμάς νιώθουμε πλήξη. Η επιστήμη της ψυχολογίας μέσα από μελέτες έχει παρατηρήσει πως κάθε επεισόδιο βαρεμάρας δημιουργεί μια ευκαιρία για μια θετική αλλαγή(Washington Post). Το σημαντικό είναι να δώσουμε σημασία σε αυτό που θέλει να μας πει το συγκεκριμένο συναίσθημα κοιτάζοντας μέσα μας . 

Η πλήξη ως δείκτης συναισθηματικής ευφυΐας

Η πλήξη είναι η συνειδητοποίηση ότι κάτι επαναλαμβάνεται. Χρειάζεται ευφυΐα για να νιώθει κανείς πλήξη γι’ αυτό βαριούνται εκείνοι οι πολύ σπάνιοι, οι πολύ ευφυείς άνθρωποι (Osho, 2001). Ο ευφυής άνθρωπος αντιλαμβάνεται πολύ γρήγορα τη ματαιότητα των εξωτερικών πραγμάτων. Τίποτα δεν τον ικανοποιεί γι’ αυτό το λόγο είναι αδύνατον να αποφύγει τη πλήξη. Ο ευφυής βλέπει τα πράγματα όπως είναι και σαν αποτέλεσμα μένει να κάνει ένα μόνο πράγμα, να έρθει σε επαφή με το μέσα του. Η ανία είναι η αιτία που σε οδηγεί στο να ψαχτείς γιατί σε αυτή τη κατάσταση της βαρεμάρας δεν έχεις κάτι άλλο να κάνεις. Σε αυτή τη φάση ο νους δεν μπορεί πλέον να προσφέρει άλλη ικανοποίηση. Η καρδιά είναι τώρα αυτή που θα σου ανοίξει το δρόμο. 

Τη μια μονότονην ημέραν άλλη
μονότονη, απαράλλακτη ακολουθεί.
Θα γίνουν τα ίδια πράγματα, θα 
ξαναγίνουν πάλι-οι όμοιες στιγμές
μας βρίσκουνε και μας αφήνουν.

Μήνας περνά και φέρνει άλλο μήνα.
Αυτά που έρχονται κανείς εύκολα τα
εικάζει, είναι τα χθεσινά τα βαρετά
εκείνα. Και καταντά το αύριο πια σαν 
αύριο να μη μοιάζει.

Κωνσταντίνος Καβάφης «Μονοτονία»
Από τη πλήξη ξεκινάει η αναζήτηση του νοήματος της ζωής

Το να μην αποδεχόμαστε το συναίσθημα της πλήξης δεν είναι η λύση. Αναμφισβήτητα δεν είναι λύση  να το αποφεύγουμε ή να νιώθουμε ενοχές γι’ αυτό. Το μήνυμα της ψυχής μας από τη στιγμή που η πλήξη κάνει την εμφάνιση της στη ζωή του καθενός μας είναι ότι «έχω πάρει ότι ήταν να πάρω από αυτό». Συνεπώς η βαρεμάρα είναι ένδειξη ότι έχουμε πάρει την εμπειρία και το μάθημα από την οποιαδήποτε κατάσταση ή σχέση. Ως εκ τούτου είναι ωφέλιμο για εμάς να προχωρήσουμε σε κάτι άλλο (Πυθαγόρεια Αριθμολογία, 2022).

Εξάλλου το αντίθετο της πλήξης είναι η έκ-πληξη!

πηγή: https://www.maxmag.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια