ΔΙΑΒΑΣΤΕ

6/recent/ticker-posts

Συμβουλές για τη διαχείριση της ψυχικής σου υγείας

 Το μυαλό σου είναι ένα όργανο. Δες πώς μπορείς να το διατηρήσεις σωστά κουρδισμένο.

Για πολλούς ανθρώπους, η ακρόαση μουσικής είναι μέσο γιατρειάς και συναισθηματικής υποστήριξης και συχνά αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο για όσους δημιουργούν μουσική. Το να δουλεύεις, ωστόσο, στον μουσικό κλάδο, μπορεί να αποδειχθεί αντιφατικό, γιατί, παρόλο που το να μοιράζεσαι μουσική με άλλους πιθανότατα σου φέρνει τεράστια χαρά, μπορεί και να σε υποβάλει σε απίστευτη πίεση. Οι περιοδείες, η διαπραγμάτευση οικονομικών αβεβαιοτήτων και το να δουλεύεις πολλές ώρες και χωρίς συμβατικό πρόγραμμα μπορούν να καταπονήσουν την ψυχική σου υγεία.Η ψυχική υγεία, ωστόσο, είναι εξίσου σημαντική με τη φυσική υγεία. Και παρόλο που δεν λαμβάνεται εξίσου σοβαρά υπόψη στη μουσική βιομηχανία, υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό αρχίζει να αλλάζει. Γνωστοί καλλιτέχνες, όπως οι ShamirKate NashBenga και η φροντγούμαν των Joanna GruesomeAlanna McArdle, έχουν μιλήσει δημόσια για τις δυσκολίες που έχουν αντιμετωπίσει αναφορικά με την ψυχική τους υγεία και οι φωνές τους αποτελούν μέρος ενός αυξανόμενου κινήματος μέσα στη μουσική βιομηχανία σχετικά με την ευαισθητοποίηση σχετικά με σχετικά θέματα, όπως η κατάχρηση ουσιών, η κατάθλιψη και η αυτοκτονία.

Δυστυχώς, παρόλο που πολλοί μουσικοί καταφέρνουν να επιβιώσουν στη μάχη για την ψυχική τους υγεία και μοιράζονται τις εμπειρίες τους, ορισμένες από αυτές τις ιστορίες εξακολουθούν να έχουν τραγικό τέλος. Η απώλεια του Σουηδού DJ Avicii από αυτοκτονία και ο θάνατος του φρόντμαν των Frightened Rabbit, Scott Hutchinson μετά από την εξαφάνισή του σε μια περίοδο που σύμφωνα με τους οικείους του αντιμετώπιζε μεγάλες δυσκολίες σε συναισθηματικό επίπεδο, ξεχωρίζουν ως δύο οδυνηρά παραδείγματα. Δυστυχώς, υπογραμμίζουν τον επείγοντα χαρακτήρα της συζήτησης γύρω από την ψυχική υγεία και τον αποστιγματισμό της ψυχικής ασθένειας.

Η μουσική βιομηχανία παραμένει ένα απαιτητικό περιβάλλον, ωστόσο, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να κάνουν οι ίδιοι οι καλλιτέχνες για να φροντίσουν την ψυχική τους υγεία. Ακολουθούν μερικές απλές ιδέες (και μερικές περίπλοκες) για να μπορέσεις να διατηρήσεις την ψυχική σου ισορροπία πετυχαίνοντας παράλληλα στην επαγγελματική σου σταδιοδρομία.

Ζήτα βοήθεια

Να ξέρεις ότι υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να βοηθήσουν. Προγράμματα σε ολόκληρες τις ΗΠΑ και σε άλλα μέρη του κόσμου παρέχουν φροντίδα ψυχικής υγείας δωρεάν ή με χαμηλό κόστος. Ορισμένα άλλα, όπως το κέντρο Nuçi’s Space, στην πόλη 'Αθενς της Τζόρτζια, απευθύνονται συγκεκριμένα στις ανάγκες όσων εργάζονται στη μουσική βιομηχανία. Το Nuçi’s Space είναι ένα κέντρο πόρων που επικεντρώνεται στην αποτροπή των αυτοκτονιών το οποίο ιδρύθηκε στη μνήμη του μουσικού με καταγωγή από την Άθενς που αυτοκτόνησε, Nuçi Phillips. Το Ίδρυμα SIMS στο Όστιν του Τέξας φέρνει σε επαφή μουσικούς με πόρους ψυχικής υγείας. Αυτό δημιουργήθηκε επίσης στη μνήμη ενός μουσικού που αφαίρεσε τη ζωή του, του τοπικού ρόκερ από το Όστιν, Sims Ellison. Το φιλανθρωπικό ίδρυμα της Ακαδημίας Ηχογραφήσεων, MusicCares, παρέχει έκτακτη οικονομική βοήθεια για τις ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης των μουσικών, συμπεριλαμβανομένης της ψυχοθεραπείας και της θεραπείας εθισμών. Ο οργανισμός Help Musicians UK έχει ξεκινήσει μια 24ωρη γραμμή υποστήριξης ψυχικής υγείας για τη μουσική βιομηχανία ως μέρος της πρωτοβουλίας Music Minds Matter.

Οι εργαζόμενοι μουσικοί συχνά δεν έχουν ασφάλιση υγειονομικής περίθαλψης, κάτι που μπορεί να εμποδίσει την πρόσβαση σε θεραπεία εάν τη χρειαστούν. Η Lily Courtney, ιατρός του προσωπικού στο Ίδρυμα SIMS, αναφέρει ότι πολλοί δεν γνωρίζουν ότι ένας αριθμός συμβούλων και οργανισμών για την ψυχική υγεία παρέχουν τις υπηρεσίες τους με χαμηλότερο κόστος για ανασφάλιστους ασθενείς χαμηλών εισοδημάτων. «Οι περισσότερες πόλεις παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες με αναλογική κλίμακα. Οι πάντες έχουν πρόσβαση σε υπολογιστή. Ψάξε στο Google τον όρο συμβουλευτικές υπηρεσίες αναλογικής κλίμακας.» Υπάρχουν παντού και κοστίζουν από 5 δολάρια τη συνεδρία, έως 50 δολάρια τη συνεδρία», αναφέρει, προσθέτοντας ότι, αν μένει κανείς κοντά σε πανεπιστήμιο, ενδέχεται να υπάρχει πρόγραμμα όπου μεταπτυχιακοί φοιτητές Ψυχολογίας παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες με έκπτωση.

Η Lesley Cobbs είναι σύμβουλος στο κέντρο Nuçi’s Space. Συνιστά να είναι κανείς ενήμερος σχετικά με το πού θα μπορεί να απευθυνθεί για βοήθεια πριν τη χρειαστεί, ειδικά όσοι ζουν με κάποια ψυχική ασθένεια και οπωσδήποτε πριν από την έναρξη περιοδείας. «Οι περισσότερες πολιτείες έχουν γραμμή ψυχικής υγείας έκτακτης ανάγκης. Βρες τον αριθμό για την περιοχή σου όταν είσαι σε καλή ψυχολογική κατάσταση, έτσι ώστε όταν βρεθείς σε κακή ψυχολογική κατάσταση να τον έχεις στο πορτοφόλι σου», συμβουλεύει.

Φρόντισε τον εαυτό σου

Πολλοί καλλιτέχνες είναι πανευτυχείς όταν βρίσκονται σε περιοδεία. Το να κάνεις αυτό που αγαπάς κάθε βράδυ μπορεί να είναι κορυφαία εμπειρία. Οι live εμφανίσεις αποτελούν επίσης την κύρια πηγή εισοδήματος για μεγάλο αριθμό επαγγελματιών μουσικών. Ωστόσο, τα βαριά προγράμματα μπορούν να είναι εξαντλητικά και επιβαρύνουν την ψυχική υγεία. Η Courtney το βλέπει συνεχώς με τους πελάτες της. «Η φύση του κλάδου είναι τέτοια, που [οι μουσικοί] είναι σε περιοδεία όλη την ώρα, οι συνήθειές τους σχετικά με τον ύπνο αποσυντονίζονται, οι διατροφικές τους συνήθειες δεν είναι καθόλου ιδανικές, δεν γυμνάζονται και πολλές από τις δεξιότητες αντιμετώπισης των δυσκολιών που ενδεχομένως έχουν όταν δεν είναι σε περιοδεία δεν τους είναι διαθέσιμες,» εξηγεί. Η έλλειψη επαρκούς ύπνου ή η κακή διατροφή μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα για όσους αντιμετωπίζουν κατάθλιψη.

Εκτός από πιστοποιημένη σύμβουλος, η Courtney έχει υπάρξει και μουσικός που έκανε περιοδείες, άρα γνωρίζει πόσο δύσκολο είναι να φροντίσει κανείς τον εαυτό του όταν βρίσκεται σε περιοδεία. Ξέρει όμως και πόσο σημαντικό είναι. Η συμβουλή της είναι η εστίαση σε υγιεινές επιλογές όπου είναι δυνατόν. «Θα εστίαζα λιγότερο στο τι να μην τρώω και περισσότερο στο να τρώω φρούτα και λαχανικά. Μην σκέφτεσαι «Δεν μπορώ να φάω αυτό το κομμάτι πίτσας», όταν δεν υπάρχει τίποτε άλλο. Ακόμη και σε βενζινάδικα, συνήθως υπάρχουν μπανάνες ή μήλα που μπορείς να επιλέξεις», λέει.

Άλλη μία συμβουλή που προσφέρει η Courtney για τις περιοδείες είναι το γράψιμο σε ημερολόγιο και η εύρεση άλλων τρόπων δημιουργίας προσωπικού χώρου τουλάχιστον σε διανοητικό επίπεδο. Αφιέρωσε χρόνο για τον εαυτό σου για να αντιμετωπίσεις τις συναισθηματικές πιέσεις της περιοδείας. Προτείνει: «Όταν πρόκειται να πας σε περιοδεία, βεβαιώσου ότι έχεις μαζί κάτι καλό για διάβασμα και ότι χρησιμοποιείς κάποιο είδος πρακτικής διαλογισμού. Αυτό θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε, από το να παραμένεις ακίνητος για 10 λεπτά εστιάζοντας στην αναπνοή σου μέχρι το να πας για περίπατο παρατηρώντας το περιβάλλον γύρω σου.»

Μέσω της εταιρείας της The Unicorn Mothership, η ολιστική σύμβουλος Eline Van Audenaerde βοηθά DJ και μουσικούς της electronica να χτίσουν ανθεκτικότητα και να αντιμετωπίσουν τυχόν προκλήσεις στην καριέρα τους. Οι πελάτες ενδέχεται να παίζουν σετ μέχρι τα ξημερώματα, ωστόσο, εκείνη προσπαθεί να τους εμφυσήσει την αξία της δημιουργίας υγιούς καθημερινής ρουτίνας. «Τους συμβουλεύω πάντα να σηκώνονται, ακόμη και αν έχουν κοιμηθεί μόνο λίγες ώρες, να προσπαθήσουν να πάρουν πρωινό και να συνεχίσουν με τη μέρα τους. Να κάνουν κάτι, να συναντήσουν ανθρώπους, ώστε να κάνουν κάτι φυσιολογικό μέσα στη μέρα και, στη συνέχεια, να πάνε για ύπνο νωρίς ή να ξαπλώσουν λιγάκι το απόγευμα», λέει.

Θέσε τους στόχους σου

Η Van Audenaerde συμβουλεύει ότι η ανθεκτικότητα στη μουσική βιομηχανία έχει να κάνει με τους στόχους. Όπως διαβεβαιώνει, η αντοχή «σημαίνει επίγνωση του ποιος είσαι και ποιοι είναι οι στόχοι σου και, το σημαντικότερο, ποιες είναι οι αξίες σου στη ζωή.» Αυτού του είδους η διαύγεια μπορεί να σε βοηθήσει να παραμείνεις εστιασμένος και να πάρεις τις σωστές αποφάσεις χωρίς να φορτιστείς συναισθηματικά ακόμη και σε δύσκολες φάσεις.

Μόλις αποφασίσεις ποιοι είναι οι στόχοι σου, η διαχείριση του χρόνου είναι σημαντική για να τους πετύχεις. Η Van Audenaerde πιστεύει ότι βοηθούν πολύ πρακτικά πράγματα, όπως ο προγραμματισμός του χρόνου στο στούντιο για να δουλέψεις πάνω στη μουσική, καθώς και η τήρηση του προγράμματος, ακόμη και αν εξισορροπείς τη μουσική με μια κανονική δουλειά. «Διαχειρίσου το ημερολόγιό σου», συμβουλεύει. «Θέσε σαφείς στόχους για το έτος. Πότε θέλεις να τελειώσει αυτό το άλμπουμ; Πόσες συναυλίες θέλεις να παίξεις;» Αν είσαι ξεκάθαρος σχετικά με το τι είναι σημαντικό για σένα και ενεργήσεις ανάλογα, θα είσαι πιο αποτελεσματικός και μπορεί επίσης να γίνεις και πιο ευτυχισμένος.

Απελευθέρωσε το μυαλό σου

Αν φαίνεται ότι κάποια στοιχεία της μουσικής βιομηχανίας επηρεάζουν αρνητικά την ψυχική σου υγεία, προσπάθησε να βρεις μια τελείως διαφορετική προσέγγιση. Η Rachel Lightner τραγουδά, γράφει και παίζει κιθάρα στο συγκρότημα Nervous Dater. Συχνά τραγουδά για τις προσωπικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει με την αγχώδη διαταραχή και την κατάθλιψη. Οι πρώτες εμπειρίες της ως μουσικού μη-δυαδικού φύλου στην ανδροκρατούμενη punk σκηνή την έκανε να αισθάνεται άλλοτε αόρατη και άλλοτε να εκπροσωπεί ενδεικτικά το γυναικείο φύλο στις αφίσες. «Αυτό είχε μεγάλο αντίκτυπο πάνω μου. Ένιωθα απόρριψη και αισθανόμουν ότι δεν θα γινόμουν ποτέ αποδεκτή», θυμάται. Αυτό που βοήθησε τη Lightner να αναστρέψει την κατάσταση ήταν το ότι αναζήτησε μουσικούς με ποικιλομορφία για τους οποίους ένιωθε προτίμηση και δημιούργησε μια θετική κοινότητα μαζί τους.

«Αρχίσαμε να πηγαίνουμε σε εμφανίσεις και να βρίσκουμε ανθρώπους που ακούγονταν περίπου όπως εμείς. Ήμασταν όλοι ανερχόμενοι και αρχίσαμε να στήνουμε εμφανίσεις σε ένα καφέ στο Brooklyn που είχε υπόγειο και έτσι γεννήθηκε η μικρή μας σκηνή. Το να μοιράζομαι τη σκηνή με γυναίκες και μουσικούς, που ανήκουν σε όποια μειονοτική ομάδα μπορεί να σκεφτεί κανείς, αποτελεί μεγάλη ανακούφιση και έμπνευση. Έχουμε προσφέρει πολλή ενθάρρυνση ο ένας στον άλλον, [διαφορετικά] δεν θα κάναμε αυτό που κάνουμε τώρα», λέει με ενθουσιασμό. Μια τέτοια αλλαγή προσέγγισης μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση ενός καλλιτέχνη, όπως έμαθε η Lightner. Μπορεί να αλλάξει τον κόσμο ή τουλάχιστον τη δική σου γωνιά σε αυτόν.

Πηγή: https://artists.spotify.com/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια