ΔΙΑΒΑΣΤΕ

6/recent/ticker-posts

Τα εγκεφαλικά κύματα των μωρών συντονίζονται με τη μητρική τους γλώσσα πριν από τη γέννηση

Τα ανθρώπινα μωρά μαθαίνουν τη γλώσσα με εξαιρετικό ρυθμό κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής τους. Ήταν μυστήριο εάν η έκθεση στη γλώσσα πριν από τη γέννηση, ωθεί τον εγκέφαλό τους να αποκτήσει μια συγκεκριμένη γλώσσα. Τώρα, νέα έρευνα στο Science Advances δείχνει ότι τα εγκεφαλικά κύματα των νεογέννητων μωρών είναι σε αρμονία με τη γλώσσα στην οποία εκτέθηκαν συχνότερα στη μήτρα.


«Αυτά τα αποτελέσματα παρέχουν την πιο συναρπαστική απόδειξη μέχρι σήμερα ότι η γλωσσική εμπειρία διαμορφώνει ήδη τη λειτουργική οργάνωση του εγκεφάλου του βρέφους, ακόμη και πριν από τη γέννηση», γράφουν οι συγγραφείς.

Αν και τα περισσότερα νεογέννητα θεωρούνται «παγκόσμιοι ακροατές» - εξοπλισμένα για να μάθουν οποιαδήποτε πιθανή ανθρώπινη γλώσσα - μέχρι τα πρώτα τους γενέθλια, ο εγκέφαλος των μωρών εξειδικεύεται στους ήχους της μητρικής τους γλώσσας. Αν και αυτό το πρώτο έτος είναι κομβικό για την ανάπτυξη της γλώσσας, η έρευνα δείχνει ότι η προγεννητική εμπειρία μπορεί επίσης να βοηθήσει να τεθούν τα θεμέλια για την ακουστική και την αντίληψη του λόγου.

Μεταξύ πέντε και επτά μηνών κύησης, ένα έμβρυο μπορεί να αρχίσει να ακούει ήχους έξω από τη μήτρα. Λίγες μέρες μετά τη γέννηση, τα βρέφη έχουν δείξει ότι προτιμούν τη φωνή της μητέρας τους και τη μητρική τους γλώσσα. Τα νεογνά μπορούν επίσης να αναγνωρίσουν ρυθμούς και μελωδίες που ακούγονται στη μήτρα και η προγεννητική έκθεση στη μουσική μπορεί να τα βοηθήσει να αναπτύξουν μουσικές ικανότητες. 

Αλλά δεν ήταν σαφές εάν το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για τη γλώσσα.

Η Benedetta Mariani, διδακτορική φοιτήτρια στο Κέντρο Νευροεπιστήμης του πανεπιστημίου της Πάντοβα και οι συνάδελφοί της ανακάλυψαν ότι τα μωρά που κοιμόντουσαν και τα οποία ε΄χαν εκτέθεί πιο πρόσφατα στη μητρική γλώσσα της μητέρας τους παρουσίασαν εγκεφαλικά σήματα που σχετίζονται με τη μακροχρόνια εκμάθηση ομιλίας και γλώσσας.

Υποφέρουν αναπτυξιακά αργότερα στη ζωή τα μωρά που χάνουν αυτή την προγεννητική «γλωσσική προετοιμασία» - όπως οι υιοθετημένοι από ετεροεθνείς οικογένειες ή τα βρέφη που γεννήθηκαν κωφά; Η Gervain απάντησε ότι αυτό δεν ισχύει απαραίτητα. Η προγεννητική γλωσσική εμπειρία υποστηρίζει τη γλωσσική ανάπτυξη, αλλά δεν καθορίζει τα αναπτυξιακά αποτελέσματα, εξήγησε.

Αυτή η μελέτη ήταν μέρος ενός ευρύτερου έργου με επικεφαλής την Gervain για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η αντίληψη της γλώσσας και του λόγου αναπτύσσεται προγεννητικά καθώς και στα κομβικά πρώτα δύο χρόνια της ζωής, όταν η ανάπτυξη διαμορφώνεται τόσο από την προγεννητική όσο και από τη μεταγεννητική εμπειρία.

«Ερευνούμε και παρακολουθούμε βρέφη σε διάφορες ηλικίες για να δούμε αν και πώς αυτοί οι νευρικοί μηχανισμοί υποστηρίζουν τη μετέπειτα γλωσσική ανάπτυξη», είπε η Gervain. «Το [EEG] μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλη τη διάρκεια της ζωής, έτσι θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε την ίδια μέθοδο και τον ίδιο σχεδιασμό μελέτης για τις διάφορες ηλικίες που μελετήσαμε στο ευρύτερο αυτό project».


Πηγή: https://www.technologynetworks.com/neuroscience/news/babies-brain-waves-are-in-tune-to-their-native-language-before-birth-381355

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια