ΔΙΑΒΑΣΤΕ

6/recent/ticker-posts

Friends with benefits – Μόνο σεξ ή και κάτι παραπάνωΥπάρχουν πολλά είδη σεξουαλικών σχέσεων στις οποίες μπορούν να εμπλακούν οι άνθρωποι – από αποκλειστικές μονογαμικές σχέσεις μέχρι ένα one night stand, πολυγαμικές και πολυσυντροφικές. Αλλά οι σχέσεις «φίλοι με προνόμια» όπως συνηθίζουμε να αποκαλούμε τους friends with benefits στα ελληνικά, συχνά εξακολουθούν να θεωρούνται αμφιλεγόμενες, ίσως λόγω της ενυπάρχουσας πιθανότητας να πληγωθούν από τη σχέση.Συνήθως, οι συμφωνίες σε μια φιλία με προνόμια περιλαμβάνουν δύο άτομα που επιδίδονται σε περιστασιακές σεξουαλικές δραστηριότητες χωρίς τις προσδοκίες και τους περιορισμούς που συχνά συνδέονται με τις συντροφικές σχέσεις. Σε αντίθεση με ένα φλερτ ή ένα one night stand, υπάρχει συχνά η κατανόηση ότι η κατάσταση είναι αόριστη και ότι η φιλία μπορεί να συνεχιστεί ακόμη και αν οι σεξουαλικές επαφές μεταξύ των εμπλεκομένων σταματήσουν.

Οι διαφορετικοί τύποι σχέσεων μπορούν να εξυπηρετήσουν διαφορετικούς σκοπούς. Οι έρευνες σχετικά με τις συμφωνίες των friends with benefits έχουν δείξει ότι μπορεί να είναι πιο περίπλοκες από τον τρόπου που τους παρουσιάζουν οι απεικονίσεις των μέσων ενημέρωσης. Σε αντίθεση με ένα φλερτ ή ένα one night stand, οι συμφωνίες των φίλων με προνόμια, συχνά περιλαμβάνουν την κατανόηση ότι η κατάσταση είναι αόριστη και ότι η φιλία μπορεί να συνεχιστεί ή συνεχιστεί ακόμη και αν οι σεξουαλικές επαφές μεταξύ των εμπλεκομένων σταματήσουν.


Το friends with benefits δεν είναι για όλους. Η αναγνώριση των προτιμήσεών σας στις σχέσεις είναι το κλειδί για να καταλάβετε αν το FWB μπορεί να λειτουργήσει για εσάς ή όχι. Αν προσπαθείτε να αποφασίσετε αν είναι για εσάς, αφιερώστε λίγο χρόνο για να αναλογιστείτε το πώς προσεγγίζετε τη δέσμευση. Σκεφτείτε, για παράδειγμα, αν έχετε έντονη κλίση προς τις αποκλειστικές σχέσεις.

Οι έρευνες δείχνουν ότι ορισμένοι άνθρωποι τείνουν προς μια αποκλειστική μονογαμική σχέση, ενώ άλλοι αισθάνονται άνετα με πολυγαμικές και ανοιχτές ρυθμίσεις σε μια σχέση.


Οι σχέσεις FWB τείνουν να χωρίζονται σε τρία είδη: καλύτεροι φίλοι, μόνο σεξ και ευκαιρίες δικτύωσης. Οι σχέσεις που περιλαμβάνουν μόνο σεξ, για παράδειγμα, επικεντρώνονται στη σωματική επαφή, ενώ το κίνητρο για τις σχέσεις ευκαιρίας δικτύου περιστρέφεται γύρω από την πρόσβαση στους κοινωνικούς κύκλους του άλλου. Οι σχέσεις μεταξύ των καλύτερων φίλων συχνά περιλαμβάνουν τόσο τη σωματική όσο και την πνευματική σύνδεση.
Τα οφέλη

Η έρευνα δείχνει ότι πολλοί άνθρωποι έχουν μια θετική εμπειρία και ότι δεν καταλήγει πάντα σε καταστροφή.

Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα είναι ότι οι σχέσεις FWB δίνουν στους ανθρώπους σεξουαλική ελευθερία, χωρίς τους περιορισμούς μιας μονογαμικής σχέσης. Είναι σαν να έχεις έναν έμπιστο σύντροφο για να πειραματιστείς και να απολαμβάνεις τακτικό συναινετικό σεξ, αλλά με μεγαλύτερη συναισθηματική και σωματική ανεξαρτησία.

Οι FWB ρυθμίσεις δίνουν στους συντρόφους το χώρο και το χρόνο να εξερευνήσουν διαφορετικά στυλ σχέσεων, καθώς οι άνθρωποι περνούν από διαφορετικά στάδια στη ζωή τους. Για παράδειγμα, ένα άτομο μπορεί να περνάει μια φάση όπου θέλει κάτι περισσότερο από ένα one night stand, αλλά δεν είναι αρκετά έτοιμο για μια μακροπρόθεσμη αποκλειστική δέσμευση.

Οι φιλίες με προνόμοια μπορεί στην πραγματικότητα να δίνουν τη δυνατότητα στις νεότερες γυναίκες να ικανοποιήσουν τις σεξουαλικές τους ανάγκες, όπως ακριβώς κάνουν οι άνδρες μέσω των περιστασιακών σχέσεων. Ορισμένες γυναίκες αναφέρουν ότι είναι πιο πιθανό να ικανοποιήσουν τις σεξουαλικές τους ανάγκες σε μια κατάσταση FWB από ό,τι σε μια αποκλειστική σχέση.


Για παράδειγμα, σε μια μελέτη σε φοιτητές πανεπιστημίου των ΗΠΑ, οι νεαρές γυναίκες δήλωσαν ότι το FWB ήταν μια κατάσταση όπου ένιωθαν άνετα να εκφράσουν τη σεξουαλικότητά τους και δεν «καταπιέζονταν» από τις κοινωνικές προκαταλήψεις, όπως το slut shaming. Έτσι, μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό μέρος της σεξουαλικής και σχεσιακής ανάπτυξης των ανθρώπων που τους επιτρέπει να εξερευνήσουν διαφορετικά κομμάτια του εαυτού τους.

Για παράδειγμα, σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε φοιτήτριες πανεπιστημίων των ΗΠΑ, οι νεαρές γυναίκες δήλωσαν ότι η FWB ήταν μια κατάσταση όπου ένιωθαν άνετα να εκφράσουν τη σεξουαλικότητά τους και δεν «καταπιέζονταν» από τις κοινωνικές προκαταλήψεις, όπως το slut shaming. Έτσι, μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό μέρος της σεξουαλικής και σχεσιακής ανάπτυξης των ανθρώπων που τους επιτρέπει να εξερευνήσουν διαφορετικά κομμάτια του εαυτού τους.Το άλμα σε μια σχέση με προνόμια ελλοχεύει σίγουρα και ορισμένους κινδύνους. Ίσως να διακινδυνεύετε να χάσετε τη φιλία.
Τα μειονεκτήματα

Το άλμα σε μια σχέση με προνόμια ελλοχεύει σίγουρα και ορισμένους κινδύνους. Ίσως να διακινδυνεύετε να χάσετε τη φιλία σας. Ίσως το ένα άτομο να ελπίζει σε κάτι περισσότερο από μια περιστασιακή σχέση, ενώ το άλλο άτομο θέλει να κρατήσει τα πράγματα απλά και σε καθαρά σεξουαλικό επίπεδο. Το άτομο που θέλει μια βαθύτερη σχέση μπορεί να αποφύγει να θέσει το ζήτημα, από φόβο ότι αν πει την αλήθεια η σχέση θα τελειώσει. Αυτά τα άνισα συναισθήματα μπορεί να προκαλέσουν θλίψη και απογοήτευση σε ένα από τα δύο εμπλεκόμενα άτομα.

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι κάποιοι άνθρωποι μπορεί να δίνουν σκόπιμα στην FWB τους την ιδέα ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε δέσμευση, ώστε να μπορούν να έχουν την οικειότητα που θέλουν. Εδώ είναι μερικά σημάδια που δείχνουν ότι ο FWB σύντροφός σας έχει κακόβουλες προθέσεις:σας εξαναγκάζει σε σεξουαλικές πράξεις στις οποίες έχετε εκφράσει απροθυμία να συμμετάσχετε.
αρνείται το ασφαλές σεξ.
gaslighting (σας χειραγωγεί ώστε να αμφισβητήσετε τον εαυτό σας).
απροθυμία να διαπραγματευτεί τα συναισθηματικά όρια που θέτετε.

Φυσικά, ορισμένοι πολιτισμοί απορρίπτουν την ιδέα των μη μονογαμικών σχέσεων. Όσο οι μη συμβατικές σχέσεις, όπως οι FWB, στερούνται καθολικής αποδοχής, είναι ευάλωτες στον στιγματισμό και την κριτική.
Τι πρέπει να λάβετε υπόψη σας

Καθώς περνάτε περισσότερο χρόνο σε μια FWB σχέση, τα συναισθήματα μπορεί να εισβάλλουν εκεί που δεν το περιμένετε, κάτι που μπορεί να επηρεάσει το ένα άτομο περισσότερο από το άλλο. Αυτή είναι μία από τις πιο δύσκολες επιπλοκές αυτού του τύπου σχέσης. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να αποφεύγουν αυτού του είδους τις συζητήσεις επειδή μπορεί να φοβούνται ότι ακούγεται σαν να παίρνουν τη σχέση πιο σοβαρά από τον άλλον. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πού βρίσκεστε για να αποφύγετε την ψυχολογική δυσφορία, την αβεβαιότητα και τα προβλήματα εκτίμησης.

Δεν υπάρχει κάποιο εγχειρίδιο κανόνων για το πώς λειτουργεί μια φιλία με προνόμια. Αλλά να είστε ειλικρινείς σχετικά με τα συναισθήματα και τα όριά σας και να διαχειρίζεστε τις προσδοκίες -τις δικές σας και του άλλου ατόμου. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή παρεξηγήσεων. Αν ανακαλύψετε ότι και οι δύο θέλετε διαφορετικά πράγματα από την κατάσταση, επανεκτιμήστε αν ήρθε η ώρα να βρείτε μια πιο συμβατή σχέση σε κάποιο άλλο πλαίσιο.

Θυμηθείτε επίσης να κάνετε ασφαλές σεξ. Μελέτες δείχνουν ότι όταν οι άνθρωποι εμπιστεύονται τον σύντροφό τους, είναι λιγότερο πιθανό να χρησιμοποιούν προφυλακτικά. Το σεξ χωρίς προφυλάξεις θέτει όλα τα μέρη σε κίνδυνο για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη

Μια φιλία με προνόμια μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη. Σύμφωνα με τους μελετητές το κλειδί είναι να φέρεστε στον φίλο σας με προνόμια όπως σε έναν πολύ στενό σας φίλο. Όταν οι άνθρωποι φέρονται έτσι ο σύντροφος – φίλος με προνόμια τείνει να είναι καλύτερος και έχετε λιγότερους καυγάδες.

Εάν όμως αρχίσετε να έχετε αισθήματα αλλά δεν είναι αμοιβαία, τότε είναι καλύτερο να σταματήσετε αυτό που κάνετε και να το τερματίσετε εκεί πριν πληγωθείτε. Σίγουρα δεν υπάρχει μια οικουμενική λύση που να ταιριάζει σε όλους όταν πρόκειται για σχέσεις. Ωστόσο, η ρύθμιση που θα επιλέξετε μεταξύ σας, θα πρέπει να λειτουργεί εφόσον και οι δύο θέλετε τα ίδια πράγματα.

www.olafaq.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια