ΔΙΑΒΑΣΤΕ

6/recent/ticker-posts

Ζωγραφική anti-stress για ενήλικες: Τα οφέλη για την ψυχική υγεία

 

Ποιος είπε ότι η ζωγραφική είναι μόνο ενασχόληση για παιδιά; Τα τελευταία χρόνια μία ιδιαίτερα προσφιλής ενασχόληση των ενηλίκων είναι η ζωγραφική και έχουν κυκλοφορήσει πολλά βιβλία χρωματισμού ειδικά για ενήλικες. Ποια τα οφέλη αυτής της δημιουργικής απασχόλησης;

Τα βιβλία ζωγραφικής για ενηλίκους είναι παρόμοια με τα βιβλία ζωγραφικής που όλοι θυμόμαστε από την παιδική μας ηλικία. Τα χαρτιά δείχνουν σχέδια ασπρόμαυρα και μας ενθαρρύνουν να χρωματίσουμε μέσα στις γραμμές, με τη δυνατότητα, όμως, να επιλέξουμε το τελικό αποτέλεσμα βάσει των χρωμάτων που ο καθένας θα χρησιμοποιήσει για το γέμισμα.

Συχνά τα βιβλία αυτά έχουν θέματα, όπως «Μαγεμένο δάσος» ή «Παραδεισένιος κήπος». Κατά κάποιον τρόπο, περιγράφουν εμπειρίες, καθώς περιέχουν πλάσματα, φύση, ζώα και αντικείμενα που ταξιδεύουν τον εκάστοτε «καλλιτέχνη» σε μια θεματική αναζήτηση.

Τα βιβλία ζωγραφικής anti-stress έχουν πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Υπάρχουν, επίσης, σειρές που βασίζονται σε διάφορες κουλτούρες και μόδες, όπως και σε σειρές και ταινίες. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε με ξυλομπογιές, στυλό, μαρκαδόρους, ακρυλικά χρώματα, οτιδήποτε τραβάει η όρεξη και η δημιουργικότητά σας, ώστε να συμπληρώσετε τα εξαιρετικά λεπτομερή σχέδια όπως επιθυμείτε!

Απολαυστική δραστηριότητα

Πολλοί άνθρωποι φαίνεται να απολαμβάνουν τον ρυθμό που δημιουργείται καθώς χρωματίζουν. Είναι ο ίδιος ρυθμός που συχνά βιώνουμε σε οποιοδήποτε χόμπι στο οποίο κάνουμε κινήσεις με τα χέρια, όπως το πλέξιμο. Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν αυτά τα βιβλία ζωγραφικής επιθυμούν να έχουν την ελευθερία επιλογής μοτίβου και της τελικής δημιουργίας.

Το να χρωματίζει κανείς ακούγοντας παράλληλα χαλαρωτική μουσική ή τον αγαπημένο του ραδιοφωνικό σταθμό ενισχύει ακόμη περισσότερο την εμπειρία. Πολλοί απολαμβάνουν, επίσης, τον χρωματισμό κοινωνικά: Μια μικρή ή μεγάλη ομάδα ατόμων συγκεντρώνεται και χρωματίζει, και έτσι οι άνθρωποι μοιράζονται το χόμπι τους. Ευρισκόμενος σε μια ομάδα, επωφελείται κάποιος διπλά, καθώς έχει τη θετική επίδραση της ζωγραφικής αλλά και της κοινωνικής συνύπαρξης.

Χαλαρωτική άσκηση

Τα βιβλία ζωγραφικής anti-stress παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους ανθρώπους που πάσχουν από ψυχολογικό στρες και ανησυχία. Μια πρόσφατη μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα σχέδια χρωματισμού με μάνταλα και πλούσια λεπτομερή κυκλικά σχέδια βοηθούν τους μαθητές στην ανακούφιση από το στρες και την ανησυχία.

Οι συντάκτες της μελέτης υποστήριξαν ότι ο χρωματισμός συνδυάζει στοιχεία θεραπευτικής τέχνης και διαλογισμού. Παρατήρησαν ότι είκοσι λεπτά χρωματισμού σχεδίου μάνταλα ήταν πιο αποτελεσματικά στη μείωση του άγχους από τον χρωματισμό ελεύθερης μορφής σε ένα κενό φύλλο χαρτιού. Ο χρωματισμός ενός πατρόν βοήθησε επίσης στην ηρεμία και την ανακούφιση από το άγχος. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα μάνταλα και τα πατρόν έχουν μια μορφή καθοδήγησης όχι πολύ περίπλοκη αλλά αρκετή για να παρέχουν μια κατεύθυνση, που να είναι, επιπλέον, αρκετά απλή, ώστε να μην απαιτείται υπερβολική κατανόηση. Έτσι, το μυαλό είναι ελεύθερο να περιπλανηθεί.

Η χρήση των βιβλίων ζωγραφικής anti-stress δεν πρέπει να συγχέεται με την παροχή επαγγελματικών υπηρεσιών τέχνης, κατά τη διάρκεια των οποίων υπάρχει αναγνωρισμένος καλλιτέχνης-θεραπευτής. Ωστόσο, τα βιβλία ζωγραφικής anti-stress μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην ευχαρίστηση και την αυτο-φροντίδα των χρηστών τους. Παρ’ όλο που ο χρωματισμός διαφέρει σε σχέση με την κλασική μορφή τέχνης, εξακολουθεί να φαίνεται ότι έχει ευεργετικό αποτέλεσμα, σύμφωνα με θεραπευτές, αλλά και όσους επιλέγουν αυτήν την ευχάριστη απασχόληση.

πηγή:https://www.flowmagazine.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια