ΔΙΑΒΑΣΤΕ

6/recent/ticker-posts

Τι σημαίνει να είσαι καλός δάσκαλος;

 Πριν αρχίσουμε να μιλάμε για τις ικανότητες να είσαι καλός δάσκαλος, είναι απαραίτητο να σχολιάσουμε ότι αντιμετωπίζουμε ένα από τα πιο σύνθετα επαγγέλματα. Οι εκπαιδευτικές και εκπαιδευτικές διαδικασίες απαιτούν νοημοσύνη και ακρίβεια, Το απλό γεγονός του να τα γνωρίζεις και να γνωρίζεις πώς να ενεργείς μαζί τους είναι ένα δύσκολο έργο. Και ένας δάσκαλος δεν είναι μόνο με αυτό το πρόβλημα, πρέπει επίσης να ξέρει πώς να ασχοληθεί με τους μαθητές και τις ατομικές τους συνθήκες.



Ικανότητες να είναι ένας καλός δάσκαλος

Μελέτες έχουν δείξει ότι η εκπαιδευτική ποιότητα αυξάνεται όταν ο δάσκαλος ικανοποιεί τις ακόλουθες πτυχές:

  • Ικανότητα στον τομέα: είναι σημαντικό ο δάσκαλος να έχει καλή γνώση του θέματος που πρόκειται να διδάξει. Φυσικά, αυτή η γνώση προϋποθέτει να γνωρίζουμε περισσότερα από τους όρους, τα γεγονότα και τις έννοιες. Μια καλή οργάνωση και αλληλεξάρτηση ιδεών είναι επίσης απαραίτητη. Και είναι επιτακτική ανάγκη ο δάσκαλος να είναι σε θέση να συζητήσει όλες τις πτυχές του θέματος και να παραγάγει τη γνώση σε άλλους τομείς.
  • Στρατηγικές διδασκαλίας: Για την επίτευξη καλής διδασκαλίας, πρέπει να εφαρμοστούν οι κατάλληλες στρατηγικές. Σήμερα, θεωρείται ότι οι βέλτιστες στρατηγικές είναι εκείνες που είναι κατασκευαστικού χαρακτήρα. Σε αυτές, ο μαθητής θεωρείται ως ένας μικρός θεωρητικός που χτίζει τον κόσμο του, επομένως η στρατηγική που ακολουθείται είναι να τονώσει τον μαθητή να διερευνήσει, να ανακαλύψει τη γνώση και να σκεφτεί κριτικά.
  • Καθορισμός στόχων και εκπαιδευτικού σχεδιασμού: οι αποτελεσματικοί εκπαιδευτικοί δεν αυτοσχεδιάζουν τις τάξεις τους. Έθεσαν περίπλοκους στόχους για τη διδασκαλία και τη δημιουργία σχεδίων για την επίτευξή τους. Ο καλός σχεδιασμός κάνει μεγάλη δουλειά και πολύ χρόνο. Αλλά χάρη σε αυτό είναι δυνατόν να μετατρέψουμε τη μάθηση σε μια πρόκληση και μια ενδιαφέρουσα δραστηριότητα.
  • Πρακτικές προσαρμοσμένες στην ανάπτυξη: οι μαθητές καθώς μεγαλώνουν αλλάζουν τον τρόπο μάθησης και αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο οι εκπαιδευτικοί να γνωρίζουν τα διάφορα στάδια της ανάπτυξης των παιδιών, ώστε να είναι σε θέση να αναπτύξουν εκπαιδευτικά υλικά σύμφωνα με το επίπεδο ανάπτυξης.
  • Ικανότητες ελέγχου στην τάξη: Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό του αποτελεσματικού καθηγητή είναι ότι κοιτάει την τάξη στο σύνολό της, εργάζεται ως ομάδα και επικεντρώνεται σε εργασίες. Για να επιτευχθεί αυτό, ο δάσκαλος είναι καλός που ο δάσκαλος έχει μια σειρά από δεξιότητες, όπως ο καθορισμός κανόνων, η οργάνωση ομάδων, η εποπτεία των καθηκόντων, η παραβίαση ελέγχου κλπ. Ένας πολύ πειθαρχημένος ή πολύ χαλαρός έλεγχος έχει πολύ αρνητικές συνέπειες στη διδασκαλία. είναι απαραίτητο να επιτευχθεί ένα δημοκρατικό και συνεκτικό περιβάλλον.
  • Δεξιότητες κινητοποίησης: Αν οι μαθητές δεν έχουν τα απαραίτητα κίνητρα, η ποιότητα της μάθησης θα είναι πολύ περιορισμένη. Ως εκ τούτου, είναι θετικό ότι ο δάσκαλος έχει στρατηγικές για την τόνωση του ενδιαφέροντος για το θέμα. Με αυτή την έννοια, οι αποτελεσματικοί εκπαιδευτικοί μετατρέπουν τα εκπαιδευτικά καθήκοντα σε δημιουργικές και διεγερτικές δραστηριότητες που βελτιώνουν την ποιότητα της εκπαίδευσης.
  • Δεξιότητες επικοινωνίας: Το να είσαι δάσκαλος συνδέεται με τη συμμετοχή σε συζητήσεις και παρουσιάσεις, επομένως είναι απαραίτητο να γίνει ομιλητής. Ένας καλός δάσκαλος δεν έχει κανένα πρόβλημα να προσαρμόσει το επίπεδο έκφρασής του στα χαρακτηριστικά του δέκτη. Μιλάμε για μια επικοινωνία που δεν απευθύνεται μόνο στους μαθητές, αλλά και στην υπόλοιπη σχολική κοινότητα.
  • Αναγνώριση ατομικών διαφορών: κανένας σπουδαστής δεν είναι πανομοιότυπος με έναν άλλο, ο καθένας έχει τις ιδιότητες του και το προφίλ του μάθησης. Το να είσαι καλός δάσκαλος σημαίνει να έχεις τις δεξιότητες για να αναγνωρίσεις αυτές τις ατομικές διαφορές. Και όχι μόνο αυτό, είναι επίσης απαραίτητο να προσαρμόσετε τις οδηγίες σας ξεχωριστά σε κάθε μαθητή.
  • Αποτελεσματική εργασία με ποικίλα πολιτισμικά πλαίσια: Επί του παρόντος, λόγω της παγκοσμιοποίησης, είναι φυσιολογικό να βρεθεί μια τάξη που είναι πολύ διαφορετική στον πολιτισμό. Ως εκ τούτου, μεταξύ των ικανοτήτων που απαιτεί η θέση του δασκάλου είναι να γνωρίζουν τις πολιτισμικές ιδιαιτερότητες των μαθητών τους, έτσι ώστε να αλληλεπιδρούν μόνο για καλό στη διαδικασία της διδασκαλίας. Ο ρόλος του θα είναι να ενθαρρύνει τους μαθητές να επικοινωνούν θετικά και να αποφεύγουν τον πολιτιστικό στιγματισμό.
  • Δεξιότητες αξιολόγησης: Ένας αποτελεσματικός δάσκαλος γνωρίζει το επίπεδο μάθησης κάθε μαθητή. Γι 'αυτό, ξέρει πώς να χρησιμοποιεί σωστά τα εργαλεία αξιολόγησης και έτσι να γνωρίζει τα αδύναμα και δυνατά σημεία των μαθητών του. Η αξιολόγηση, παρά το γεγονός ότι σήμερα είναι ένα σύστημα επαλήθευσης, δεν πρέπει να συμβαίνει. Η βέλτιστη λειτουργία της αξιολόγησης είναι να γνωρίζει την κατάσταση του μαθητή για να καθοδηγήσει τις οδηγίες του. Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτό το σημείο, μπορείτε να εισάγετε τον ακόλουθο σύνδεσμο.
  • Τεχνολογικές δεξιότητες: τα τεχνολογικά εργαλεία, εάν χρησιμοποιούνται σωστά, σημαίνουν αύξηση της ποιότητας της εκπαίδευσης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι καλοί εκπαιδευτικοί έχουν γνώση και είναι ενημερωμένοι με τις νέες τεχνολογίες που προωθούν το εκπαιδευτικό περιβάλλον. Είναι επίσης σημαντικό ο δάσκαλος να είναι υπεύθυνος για την εξοικείωση των φοιτητών με αυτές τις τεχνολογίες.

    Συμπεράσματα

    Τώρα που γνωρίζουμε τις ιδιότητες, βλέπουμε ότι υπάρχουν πολλές απαιτήσεις για να είσαι καλός δάσκαλος. 

    Ο δάσκαλος αποτελεί κεντρικό στοιχείο στην ανάπτυξη της διδασκαλίας και της εκπαίδευσης των μαθητών. 

    Αν θέλουμε ποιοτικούς επαγγελματίες, χρειαζόμαστε μια εκπαίδευση για τους δασκάλους που είναι επίσης ποιότητα. Είναι αλήθεια ότι η στάση είναι πολύ σημαντική, αλλά η γνώση και οι δεξιότητες που αποκτήθηκαν δεν είναι λιγότερο σημαντικές, γι 'αυτό η επένδυση στην εκπαίδευση είναι μια από τις καλύτερες μελλοντικές επενδύσεις που μπορεί να κάνει μια κοινωνία.

    Πηγή: https://el.sainte-anastasie.org



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια