ΔΙΑΒΑΣΤΕ

6/recent/ticker-posts

Είναι σημαντικό το σεξ σε μια ρομαντική σχέση?

Είναι σημαντικό το σεξ σε μια ρομαντική σχέση; Η απάντηση δεν είναι ίδια για όλους. Ο καθένας είναι διαφορετικός και αυτό που είναι σημαντικό για κάποιους μπορεί να μην είναι καθόλου σημαντικό για άλλους. Εξαρτάται, λοιπόν, από τις προσωπικές σας πεποιθήσεις, τις φυσικές επιθυμίες και τη φύση της σχέσης σας.

Η Sian Ferguson, relationship και health editor, γράφει για τους παράγοντες που πρέπει να σκεφτείτε πριν απαντήσετε στην ερώτηση «πόσο σημαντικό είναι το σεξ για τη σχέση σας».Το σεξ δεν είναι απαραίτητο για μια υγιή σχέση

Πολλοί άνθρωποι έχουν ευτυχισμένες, ικανοποιητικές, υγιείς, ρομαντικές σχέσεις χωρίς να κάνουν σεξ με τους συντρόφους τους ή χωρίς να κάνουν σεξ με τους συντρόφους τους τόσο συχνά όσο άλλοι. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι δεν κάνουν ή δεν θέλουν να κάνουν σεξ. Η πεσμένη λίμπιντο, κάποιο ιατρικό πρόβλημα, το στρες ή η αποχή από επιλογή είναι μόνο μερικοί.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η σχέση δεν θα είναι υγιής. Και σίγουρα δεν είναι σημάδι ότι ο σύντροφός σας δεν σας αγαπά ή δεν σας εκτιμά.

Ή και είναι

Για άλλους ανθρώπους, όμως, το σεξ είναι το πιο σημαντικό μέρος της σχέσης τους. Πιστεύουν πως χωρίς αυτό η σχέση τους δεν είναι υγιής. Θεωρούν πως μέσα από το σεξ δένονται περισσότερο με το ταίρι τους ή μπορούν να του δείξουν με ευκολία την αγάπη τους. Μπορεί, επίσης, απλώς να είναι ένας τρόπος να ξεδώσουν και να περάσουν καλά με τον αγαπημένο τους άνθρωπο.

Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, πως όλοι έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις γύρω από το σεξ. Καμία από αυτές δεν είναι λάθος.

To σεξ επηρεάζει θετικά την υγεία

Τα στοιχεία δείχνουν πως το σεξ προσφέρει πολλά οφέλη, εκτός της ευχαρίστησης, και υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους είναι καλό για τον εγκέφαλο, το σώμα και τη σχέση σας.

Είτε συναισθηματικά είτε σωματικά το σεξ βελτιώνει την υγεία και μειώνει τα επίπεδα του στρες. Επιπλέον, βοηθά στο να χτιστεί μια καλύτερη σχέση με το σώμα μας και τις επιθυμίες μας, ενώ βελτιώνει το αίσθημα αυτοπεποίθησης.

Παράλληλα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα οι άνθρωποι που έκαναν συχνά σεξ είχαν πιο δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα. Επιπλέον, όπως αποκάλυψε έρευνα του 2013 το σεξ απαλύνει την ένταση των πονοκεφάλων και ανακουφίζει από τις ημικρανίες.

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι τα άτομα που απέχουν από το σεξ σίγουρα θα αρρωστήσουν σωματικά ή θα δυσκολευτούν συναισθηματικά – σημαίνει απλώς ότι τα άτομα που κάνουν σεξ μπορεί να δουν βελτίωση και σε άλλους τομείς.

Το σεξ βελτιώνει την οικειότητα στη σχέση

Μια μελέτη του 2017 που δημοσιεύτηκε στο Personality and Social Psychology Bulletin έδειξε ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της συχνής σεξουαλικής δραστηριότητας και της συνολικής ευημερίας.

Έδειξε επίσης ότι το σεξ αυξάνει τη στοργή και η στοργή, με τη σειρά της, αυξάνει τη συχνότητα της σεξουαλικής δραστηριότητας. Με άλλα λόγια, όσο περισσότερο σεξ κάνετε τόσο πιο κοντά θα έρχεστε στον σύντροφό σας. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε, λοιπόν, αν θέλετε να υπάρχει περισσότερη οικειότητα στη σχέση σας είναι να κάνετε πιο συχνά σεξ.

Αλλά το σεξ δεν είναι ο μόνος τρόπος για να έχει μία σχέση οικειότητα

Πολύ συχνά εξισώνουμε το σεξ με την οικειότητα και τη στοργή. Αλλά δεν είναι ο μόνος τρόπος για να έρθουμε κοντά με κάποιον άλλο.
Ένας άλλος πολύ καλός τρόπος για να τα καταφέρουμε είναι, για παράδειγμα,το τρυφερό άγγιγμα, όπως τα φιλιά, οι αγκαλιές, το μασάζ ή το περπάτημα με τα χέρια σας πιασμένα.

Πέρα από τη φυσική οικειότητα, η συναισθηματική οικειότητα – συμπεριλαμβανομένων των ειλικρινών, ευάλωτων συνομιλιών – μπορεί επίσης να είναι σημαντική για πολλούς ανθρώπους όταν πρόκειται για σχέσεις.

Η συμβατότητα στο σεξ είναι πολύ σημαντική

Ένα πράγμα είναι σίγουρο: αν το ένα άτομο πιστεύει πως το σεξ είναι απαραίτητο σε μια σχέση ενώ το άλλο δεν το βρίσκει και τόσο σημαντικό,τότε μπορεί να υπάρξει σοβαρό πρόβλημα.

Ωστόσο, δεν είναι κάτι που δεν μπορείτε να διαχειριστείτε. Η σωστή επικοινωνία με το ταίρι σας είναι η λύση. Ξεκαθαρίστε τι θέλετε από τη σχέση σας, συζητήστε το με τον άνθρωπο που θέλετε να είστε μαζί και βρείτε τη λύση που βολεύει εσάς ως ζευγάρι.

Οι αλλαγές στη λίμπιντο είναι φυσιολογικές 

Πολλοί είναι οι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση της όρεξης για σεξ με τον καιρό. Οι πιο πιθανοί είναι οι παρακάτω:

 • Στρες: Τα αγχωτικά γεγονότα και ο στρεσογόνος τρόπος ζωής μπορεί να μειώσουν την σεξουαλική σας ορμή.
 • Δυσκολίες σχέσεων: Οι διαφωνίες, η ανέντιμη συμπεριφορά και η έλλειψη εμπιστοσύνης θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε χαμηλότερη λίμπιντο.
 • Ηλικία: Η λίμπιντό σας μπορεί να αλλάξει καθώς μεγαλώνετε.
 • Ορμονικές αλλαγές: Η εμμηνόπαυση, η εγκυμοσύνη και άλλα γεγονότα προκαλούν ορμονικές αλλαγές, οι οποίες με τη σειρά τους μπορούν να επηρεάσουν τη λίμπιντο σας.
 • Φαρμακευτική αγωγή: Πολλά φάρμακα αναφέρουν τις αλλαγές στη λίμπιντο ως παρενέργεια.
 • Ορισμένες ιατρικές καταστάσεις: Η αρθρίτιδα και η στεφανιαία νόσος, για παράδειγμα, συνδέονται με χαμηλή σεξουαλική ορμή.
 • Ψυχική υγεία: Οι τραυματικές εμπειρίες προκαλούν ψυχολογικό στρες, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολίες με τη λίμπιντο.

Αν η μειωμένη όρεξη για σεξ σάς απασχολεί, διαβάστε εδώ πώς σας βοηθά ο καφές ή συμβουλευτείτε έναν γιατρό επί του θέματος.

Το να μην θέλετε να κάνετε σεξ δεν σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά με εσάς και δεν είναι απαραιτήτως ένα πρόβλημα που επιβάλλεται να διορθώσετε, εκτός κι αν σας προκαλεί άγχος, στενοχώρια και πίεση.

Ωστόσο, η ασυμβατότητα μπορεί να μην λειτουργήσει μακροπρόθεσμα

Ορισμένοι άνθρωποι διατίθενται να περιμένουν μέχρι το ταίρι τους να αποκτήσει ξανά την όρεξη που είχε για σεξ. Ωστόσο, το να διαχειριστείτε το γεγονός, για παράδειγμα, ότι εσείς θέλετε πολύ σεξ στη σχέση, ενώ ο σύντροφός σας όχι, μπορεί να αποβεί μέχρι και μοιραίο για το μέλλον της σχέσης.

Έτσι, εάν εσείς και ο σύντροφός σας φαίνεστε σεξουαλικά «ασυμβίβαστοι», είναι σημαντικό να το συζητήσετε. Ίσως είναι δυνατό να διορθώσετε την κατάσταση ώστε να είστε και οι δύο ευχαριστημένοι. Η συμβουλή ενός ειδικού και η ειλικρινής και ήρεμη κουβέντα είναι η λύση.

Αν προβληματίζεστε έντονα για τη σεξουαλική σας ζωή

Εάν νιώθετε πως έχετε «χάσει τον δρόμο σας» γύρω από το σεξ, δοκιμάστε να μιλήσετε για τους προβληματισμούς σας. Μπορεί να νιώθετε άβολα στην αρχή, αλλά θα νιώσετε καλύτερα με τον εαυτό και τη σχέση σας. Μερικές προτάσεις για να ξεκινήσετε την κουβέντα είναι:

 • «Πρόσφατα, η λίμπιντος μου άλλαξε και θα ήθελα να σας μιλήσω γι’ αυτό».
 • «Αν πρόσεξες ότι ήμουν λιγάκι “διαφορετική” στο κρεβάτι, δεν θέλω να το πάρεις προσωπικά. Να τι συμβαίνει».
 • «Έχω παρατηρήσει ότι δεν θέλεις να κάνεις σεξ τελευταία. Μπορούμε να το συζητήσουμε;».
 • «Δεν κάνουμε σεξ όσο συχνά κάναμε και θα ήθελα αυτό να αλλάξει. Πώς νιώθεις για αυτό;».
 • «Η λίμπιντο μου είναι χαμηλή τελευταία. Θα μπορούσαμε να δοκιμάσουμε το “χ” ή “ψ”στο κρεβάτι;».

Όλα τα παραπάνω σας φαίνονται δύσκολα; Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να απευθυνθείτε σε έναν σύμβουλο. Μπορεί να σας βοηθήσει να επικοινωνήσετε με τον σύντροφό σας και να βρείτε μαζί μια λύση.

Το σημαντικό στη σχέση είναι οι σύντροφοι

Μπορεί η σεξουαλική σας ζωή να φαίνεται πως έχει μείνει στάσιμη χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Μερικές φορές, ένα ρομαντικό Σαββατοκύριακο μακριά από όλους, μια νέα στάση στο κρεβάτι ή νέα σεξουαλικά παιχνίδια μπορεί να αναζωπυρώσουν τη σπίθα.

Συμπερασματικά, δεν χρειάζεται όλοι να κάνουν σεξ για να έχουν μια υγιή και ευτυχισμένη σχέση — αλλά μερικοί άνθρωποι το χρειάζονται περισσότερο από άλλους.

Αυτό που είναι σημαντικό είναι να βρείτε έναν σύντροφο που καταλαβαίνει τις ανάγκες και τις επιθυμίες σας, ανεξάρτητα από το ποιες είναι αυτές. Η ανοιχτή επικοινωνία είναι απαραίτητη για κάθε ρομαντική και σεξουαλική σχέση. 

Πηγή: marieclaire.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια